Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КОНФЕРЕНЦИЈА КРИЗНОГ ШТАБА: Др Кон открио када ћемо видети ефекте нових мера и да ли има довољно респиратора (ВИДЕО)

27.11.2020. 15:21 16:34
Пише:
Србија Данас
Krizni štab
Кризни штаб / Извор: Србија Данас

Према последњим подацима Министарства здравља и Института "Батут", на респираторима у здравственим установама широм Србије се налази 245 пацијената

Данас је зеседао Кризни штаб за борбу против корона вируса, коференција је почела у 15:00 часова.

СВАКА ДРУГА ЖЕНА ОБОЛИ ОД ОВЕ БОЛЕСТИ! Овако ћете се решити симптома

СВАКА ДРУГА ЖЕНА ОБОЛИ ОД ОВЕ БОЛЕСТИ! Овако ћете се решити симптома

ВЛАДА ПРОДУЖИЛА МЕРЕ ЗА ЈОШ 15 ДАНА: Пик тек долази, мере остају и за Нову годину?

ВЛАДА ПРОДУЖИЛА МЕРЕ ЗА ЈОШ 15 ДАНА: Пик тек долази, мере остају и за Нову годину?

У КБЦ ЗВЕЗДАРА КАПАЦИТЕТИ ДОВЕДЕНИ ДО МАКСИМУМА: Пацијенти долазе са тешком клиничком сликом

У КБЦ ЗВЕЗДАРА КАПАЦИТЕТИ ДОВЕДЕНИ ДО МАКСИМУМА: Пацијенти долазе са тешком клиничком сликом

У последња 24 сата у Србији је на корона вирус тестирано 22.404 особа, њих 7.780 било је позитивно, док је нажалост 57 особа преминула.

Према последњим подацима Министарства здравља и Института "Батут", на респираторима у здравственим установама широм Србије се налази 245 пацијената.

Подсећамо, председница Владе Србије Ана Брнабић најавила је раније да је данас број заражених и мртвих од корона вируса у Србији, до 12 часова већи него јуче.

 
ПИТАЊА НОВИНАРА

- Данас ће такође бити премештања пацијената који су пред излечењем у привремене ковид болнице. Цела Србија је сад једна велика ковид болница. Премештање ће можда бити у друга места. Примедбе на транспорт и смештај нису адекватне ситуацији у којој се налазимо - наглашава Кон и додаје да се ослобађање капацитета у ковид боницама не може увек унапред планирати.

Одговарајући на питање новинара Кон је рекао да ефекте нових мера можемо видети након десет дана.

Др Стокић је дала одговор на питање како је организован рад с обзиром да је заражено 2.434 здравствена радника и да ли је истина да да је КЦ Војводине ангажовао студенте за рад на ковид одељењима.

- Ви морате схватити да нису сви оболели у исто време, постоји рециркулација кадра, тако да број оболелих здравствених радника не утиче на квалитет рада. Што се тиче студената, они су се самоиницијативно пријавили за рад и раде у зеленој зони - на администрацији, јако су велика помоћ. Сви они су прошли заштиту од ковид инфекције - рекла је др Стокић говорећи о стању у КЦ Војводине.

Коментаришући велики прој грађана који су посетили проданвице данас када је дан попуста, тзв. "Црни петак", Кон је рекао да му није јасно како грађани данас када има 57 жртава од ковида ноншалантно шетају улицама и улазе у пуне радње.

Епидемиолог је одговарајући на питања о променама симптома рекао да смо тренутно у огромном таласу који је налетео, и да онда пацијенти који се приме у болнице немају исте симптоме као раније.

Krizni štab
Кризни штаб / Извор: Србија Данас

- Сада је плима заражених, неупоредиво је већи број. Огроман број се не евидентира.Вирусолози не кажу да је дошло до промене, то су само утисци. Оно што јесте другачије јесте да се ми налазимо у јесење/зимској сезони, те да је то доста другачије понашање овог вируса, не само код нас, свуда. Први пут га видимо у овој сезони, па се можемо запитати да ли је то његов сезонски карактер - навео је Кон.

- Морамо да кажем да улазимо у подручје спекулације. Морамо да схватимо да појава вируса и ширење има неке правилности које  примећујемо у овом периоду. Очекивано је да у девотој недељи дође до заравњења, али се оно није догодило. Београд недељу дана одржава ниво између 1.800 и 2.200 заражених. Јасно је да се из Београда прелило на мања места, Панчево на пример - рекао је Кон.

Какве су прогнозе за наредне две седмице и каква је потенцијал ширења вируса.

- Зависи како се поштују мере, да сви носимо маске ништа нам друго не би требало. Међутим око 60 одсто људи поштује мере. Ми смо тражили оштрије мере јер сматрамо да су адекватне - рекао је Кон.

Др Кон је упитан шта се конкретно ради да би се здравствени систем вратио на ноге, и како коментарише изјаву др Радета Панића да је здравствени систем пред колапсом.

- Немам података да се враћају тешки болесници, премештају се само они којима не треба кисеонична терапије. Што се тиче изјаве др Радета Панића то је лично мишење, ја тврдим да нема ни говора о пуцању здравственог система Србије - рекао је др Кон.

- Респиратора има и више него довољно, немам тачну информацију о броју респиратора, али могу да кажем да респиратори у овом моменту нису проблем - каже Кон.

Коференцији присуствују епидемиолог др Предраг Кон и директорка Клиничког центра Војводине др Едита Стокић

На почетку конференције епидемиолог Предраг Кон изнео је најновији корона пресек у последња 24 сата у Србији је на корона вирус тестирано 22.404 особа, њих 7.780 било је позитивно, док је нажалост 57 особа преминуло. На респираторима у здравственим установама широм Србије налази се 245 пацијената. Кон је рекао да највише заражених у последња 24 сата има у Београду - 2.033 особе.

Др Едита Стокић о ситуацији у КЦ Војводине.

- У КЦ Војводине је хоспитализовано 359 пацијената. То је од почетка епидемије највећи број. Никада у току ноћи није било толико амбулантних прегледа, нити толико хоспитализованих - рекла је др Стокић.

Krizni štab
Кризни штаб / Извор: Србија Данас

- На интезивној нези налази се 23 пацијента. Јуче је премашена вишемесечна потрошња кисеоника - кађе др Стокић.

- Велики део капацитета је реорганизован за пацијенте са ковид-19 инфекцијом. У нашој установи су смештени пацијенти са тешком клиничком сликом и тешко оболели - додала је она.

- Организујемо и нон-ковид негу за друге пацијенте. С обзиром на листу чекања за магнетну резонанцу наш дијагностички центар ради регуларно - рекла је др Стокић.