Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Лончар: Тестови не лече, они само лекарима помажу да одреде терапију и СПАСУ ВАМ ЖИВОТ

22.07.2020. 15:06
Пише:
Србија Данас
zlatibor lončar
златибор лончар / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Кризни штаб о тренутној ситуацији са корона вирусом у Србији.

На конференцији говорили су министар здравља Златибор Лончар, директор Клинике за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије Горан Стевановић и директорка Института за јавно здравље "Милан Јовановић Батут" Верица Јовановић.

Да ли аспирин помаже у лечењу ковида?

- Постоји читав тим људи који су у сенци у Србији јер не могу да се укључе у директан рад са пацијентима, али они редовно ишчитавају све податке који су јавно доступни. Са највећим бројем информација које су званичне располажемо и имамо их. 

- Аспирин је један од лекова који има нежељених лекова и са њим треба бити опрезан. У овом тренутку не постоји лек за ковид 19, као што не постоји ниједна вакцина која испуњава све критеријуме. Све су то супстанце које су у различитим фазама истраживања - каже доктор Стевановић.

Преко 300 људи заражено са протеста

- Преко 300 позитивних имамо са протеста. Плус треба да помножимо тај број са 10, са којима су били у контакту - саопштио је министар здравља.

Да ли ће Србија куповати вакцину против короне од више произвођача и да ли ће у том случају грађани имати могућност да изаберу чију ће вакцину примити?

 - Морамо да сачекамо да се појави вакцина која ће бити испитана и бити на тржисту. Мора да буде одобрена, тек онда моземо да причамо о томе.

- Србија је спремна да преговара са свима, то је оно сто се очекује од Србије - рекао је министар Лончар.

Колико људи је до сада кажњено због непоштовања мере обавезног ношења маски како на отвореном, тако и у затвореном простору?

- Више десетина, преко 30 њих је кажњавано на затвореном простору због неношења маске. Надамо се да ће се свет пробудити, нама није циљ да неког кажњавамо, вец да сузбијемо вирус. Ја сам уверен да наши људи све више схватају у којој се ситуацији налазимо, да је вирус ту, и да морамо да живимо са њим.

- Морамо да се придржимо мера, једино је то од помоћи. Апелујте, једино тако можемо помоћи да сузбијемо вирус - рекао је Златибор Лончар.

''Test не лечи, битно је како се осећате''

Министар је рекао да тестови не лече, они само лекарима помсажу да одреде терапију и спасу вам живот.

- Битно је како се осећате, каква вам је слика плућа, гасне анализе, крвна слика, то је битно др Горану (Стевановићу) да одреди како ће да вас лечи - рекао је Лончар додајући да је потпуно сулудо да људи иду на три места у једном дану да се тестирају.

Време је за јединство

Лончар је нагласио како је Србији сада потребно јединство како би се успешно завршила борба са корона вирусом.

- Није време за политику. Да би грађани Србије знали о чему се ради неопходно је да кажем да се на људе из разних струка вршио притисак да потпишу отворено писмо за снему кризног шрба - рекао је Лончар одговарајући на питање о овој теми.

 - Наши најбољи епидмиолози раде 24 сата већ месецима и успешно се боре са корона вирусом. Наш задатак је здравље свих људи у Србији - рекао је Лончар.

Лончар поводом поводом писма критике

Министар Лончар је одговорио на питање о отвореном писму здравствених радника којим се тражи да чланови Кризног штаба поднесу оставке.

 - Што се тиче отвореног писма, Кризном штабу су потребни епидемиолози и ми немамо боље од оних који су у Кризном штабу. Понуђено је некима да уђу, а нису хтели. Оно што ја желим да кажем је да се ми налазимо у тренутку када имамо озбиљан број оболелих и да је нама најпотребније јединство и подршка људима из Кризног штаба и свима који учествују у овој борби против короне. Драги грађани Србије, ја вас молим за јединство и подршку нашим здравственим радницима који раде 24 сата сваког дана већ месецима, како би издржали и даље - поручио је Лончар.

Каква треба да буде епидемиолошка ситуација да би деца кренула у школи у септембру?

- С обзиром на то да се ради о новом вирусу, све мере су у изради, саставни део планова појединих институција. Када је у питању очекивање да епидемије неће бити у септембру, ми то не можемо рећи, вируса ће бити.

Verica Jovanović
Верица Јовановић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Али желимо да дођемо до једноцифреног броја у новооболелима на дневном нивоу. Ми не можемо очекивати да тај број буде 0. За одјаву епидемије потребно је да прође 28 дана без иједног случаја - рекла је директорка Батута.

Како је да је у последњих 24 сата преминуло 8, а да је новозаражених 426.

- Количина вируса који се пренесе зависи од поштовања мера, дакле од ношења маске и држања дистанце, али исто тако зависи од времена које сте провели са зараженом особом, као и од врсте контакта - није исто да ли сте само причали са особом или сте се љубили и грлили или нешто честитали.

Када је оваква епидемиолошка ситуација у питању, ми треба да се понашамо као да је свака особа коју сретнемо инфективна - рекао је др Годан Стевановић.

Највећи број тестираних особа

- Данашњи резултати нису за панику, добра је вест да је мање мртвих и имамо највећи број тестираних особа. Процентуално је мањи број заражених у односу на тестиране - рекао је Лончар.

Министар је саопштио да је тестирано 11.521 особа, од тога је 426 позитивних, на респиратору је 205 пацијената. Преминуло је осам особа у последња 24 сата. Укупно је тестирано 580.271 грађана. Хоспитализовано је 4.619.

Епидемиолошка Србија у Србији и даље је нестабилна. Последње две општине које су прогласиле ванредно стање су Косјерић и Врњачка бања.

Др Стевановић саопштио лоше вести: Изнео податке који ће свакога у Србији узнемирити

Др Стевановић саопштио лоше вести: Изнео податке који ће свакога у Србији узнемирити

У Косјерићу се број заражених ДУПЛИРАО: Проглашена ванредна ситуација

У Косјерићу се број заражених ДУПЛИРАО: Проглашена ванредна ситуација

Ово су ЗНАЦИ КОРОНА ВИРУСА: Да ли знате колико дана прође од момента заразе до појаве ПРВИХ СИМПТОМА?

Ово су ЗНАЦИ КОРОНА ВИРУСА: Да ли знате колико дана прође од момента заразе до појаве ПРВИХ СИМПТОМА?

СЗО похвалила Србију за кораке предузете у БОРБИ ПРОТИВ КОРОНЕ: Објаснили зашто сада имамо велики скок броја оболелих

СЗО похвалила Србију за кораке предузете у БОРБИ ПРОТИВ КОРОНЕ: Објаснили зашто сада имамо велики скок броја оболелих

КОРОНА СТИГЛА И У ЦРНУ ТРАВУ: У Јабланичком округу још 17 заражених, највише у Лесковцу

КОРОНА СТИГЛА И У ЦРНУ ТРАВУ: У Јабланичком округу још 17 заражених, највише у Лесковцу