Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДОКТОР КОН: Осетио сам СНАЖНУ ПОДРШКУ ПРЕДСЕДНИКА и то је истина коју сви треба да знају

14.04.2020. 15:23 15:56
Пише:
Србија Данас
predrag kon
предраг кон / Извор: Фото: Facebook/Printscreen

Одржана је конференција за медије поводом тренутне ситуације око корона вируса.

У Србији је у протекла 24 сата од корона вируса преминуло девет особа, што значи да је укупан број преминулих од ове болести сада 94.

Др Дарија Кисић Тепавчевић о тренутној ситуацији у Србији

- Од последњег извештаја, тестирани су узорци 2.440 особа, од којих је било позитивно 411 особа. На данашњи дан хоспитализовано је 3.006 пацијената. У овом моменту на респиратору се налази 131 пацијената. До данас је укупно тестирано 23.381 особа. На жалост, у последња 24 часа преминуло је још 9 особа - 7 особа мушког пола и 2 особа женског пола. Просечна старост 69 година. Укупан број умрлих је 94. Латалитет је 2,1 одсто - казала Дарија Кисић Тепавчевић на данашњој прес конференцији.

Што се тиче тога где се све пацијенти налазе на лечењу, ситуација је оваква:

- На Инфективној клиници имамо 61 пацијента, у КЦ Ниш у старом делу 202 пацијент, у новом 175 пацијената, КЦ Војводине 135 пацијента, у КЦ Крагујевац 97 пацијената, КБЦ "Драгиша Мишовић" 301 пацијент, Пулмологија 80 пацијената, КБЦ Земун 340 , КБЦ Звездара 324 пацијената, Општа болница Панчево 150 , ВМЦ Карабрма 71 пацијената, на Сајму имамо 398 пацијената, хала Чаир и хотел у Нишу 221 пацијента, Дом студената у Нишу 170 пацијената, хала 1 Новосадског сајма176 , и средња школа у Новом Саду пацијената, Нови Пазар 20, Бања Јунаковић 13 - известила је др Кисић.

Darija kisić
Дарија кисић / Извор: Фото: Facebook/Printscreen

- Ми нисмо само посматрачи епидемијске кривуље, већ и утичемо на њу - рекла заменица директора Института за јавно здравље "Милан Јовановић Батут" Дарија Кисић Тепавчевић.

- Оно што је сигурно уколико се будемо понашали одговорно и савесно, можемо са правом очекивати да дође до пада на епидемијској кривуљи - додала је она.

- Свака недеља и сваки дан нам је кључан када је у питању борба са овим вирусом, тако да треба у складу са тим да се понашамо, истиче Кисић.

Деци са аутизмом и њиховом родитељима биће омогућен излазак напоље сваког дана, у термимину од 18 до 20 сати, рекла је данас др Дарија Кисић Тепавчевић.

- Захтев је стручно оправдан. Независни темин је одређен за све родитеље са децом која имају аутизам, и то је сваки да 18 до 20 часова - навела је она данас на редовној конференцији за медије.

-Васкрс је највећи српски парзник коме се сви радујемо, никада нам није требало више воље и снаге да сада се колективно понашамо како је најбоље за наше најмилије. Стручни став једногласан је и јасан, било какво окупљање и понашање јесте нешто што је висок ризик за здравље наше популације - нагласила је и додала да ту енма никаквих компромиса.

Епидемиолог Предраг Кон је одговарајући на питања медија рекао да је на свој Фејсбуку написао једну поруку након што је био изложен бројним критикама и нападима.

- Написао сам да неко то преузме да ради ко уме боље да ради - истакао је Кон.

predrag kon
предраг кон / Извор: Фото: Facebook/Printscreen

- Дубоко ме је погодила молба синода СПЦ, зато што на неки начин негира што је досадашњи покушај што је досадашњи живот осетио сам поруку да треба да се склоним - испричао је Кон.

- Снажна подршка председника, без тако снажне подршке ми не бисмо били у стању ништа да урадимо осим да причамо - напоменуо је Кон.

И нагласио је да је то нужно да се каже.

Др Кисић упозорава:

- Оваква ситуација коју смо имали у току јучерашњег дана и ови бројеви који показују потврђене случајеве нам скрећу пажњу на оно што стално понављамо. Без обзира што смо задовољни, појединачни ексцесни случајеви у осетљивим групама поготово нам показују како се епидемиолошка ситуација може променити из дана у дан и да се промени оно што смо постизали последњих недеља. Ово нам је једна опомена како не смемо да се опустимо и да сада треба да имамо највише снаге и воље да се што пре изборимо са епидемијом. То је нешто што нисмо могли очекивати, али нас опомиње шта може да се деси ако се сада опустимо и не спорводимо све мере за спречавање даље ширење - истакла је Дарија Кисић Тепавчевић.

Епидемиолог др Предраг Кон, рекао је да је професор (Бранислав)Тиодоровић објаснио стиуацију у Нишу

- Ту се открива већи број позитивних него тестираних. Ту је вирус активнији него у осталим деловима Србије. За разлику од тога у Војводини готово да се смирује ситуација, што не значи да вируса нема, али је присуство испод 10 одсто, док се у овим деловима иде и до 50 одсто. Само пуњење онима који су оболели из Геронтолошког центра је оптерећење. Још увек се обезбеђује рад, за инфектолошку службу је тешко, али се то обезбеђује војним инфектолозима. Имамо сада на респиратору 18 особа и сви људи на респиратору су и даље у ризичном стању. Мислим да ћемо имати редовније податке колико је њих скинуто са респиратора. Оно што сам чуо јесте да се тај број ипак повећава - истакао је епидемиолог и додао да ниј лако лекарима.

КЦ Ниш има 377 њих који су ковид позитивни и то је импресивна бројка, додао је.

Опрезно у предвиђањима за крај борбе са вирусом

Једно од питања новинара било је и каква је сада епидемиолошка крива.

- У анализи епидемиолошке ситуације не можемо изузети ниједан део наше земље. Чим се појави један део где је повећано то нам показује да може даље да се шири. Вирус пронађе пут до осетљивих особа. Ми нисмо пасивни посматрачи кривуље, већ сами утичемо на њу. Као што је то епидемиолог Кон рекао, изузев наведених имамо стабилнију епидемиолошку ситуацију, међутим искуства из појединих делова показују шта може да се деси ако попусти било која карика - казала је Кисић.

Она је рекла да не може да каже који је датум када ће мере бити реласкиране, али да је сигурно, ако се будемо савесно понашали, да можемо са правом очекивати да ће доћи до силазног тока, те да се назире и крај борбе са вирусом.

- Доста смо опрезни у било каквим предвиђањима, јер видимо да може да се промени ситуација - додала је она.

ДР КОН ОБЈАСНИО НЕОБИЧАН ФЕНОМЕН КОД КОРОНЕ: Има заражених који немају симптоме, ово може да их ОДА

ДР КОН ОБЈАСНИО НЕОБИЧАН ФЕНОМЕН КОД КОРОНЕ: Има заражених који немају симптоме, ово може да их ОДА

ТУГА У ГОРЊЕМ МИЛАНОВЦУ : Прва жртва корона вируса, преминуо мушкарац (62)

ТУГА У ГОРЊЕМ МИЛАНОВЦУ : Прва жртва корона вируса, преминуо мушкарац (62)

Пре два дана Панчево је постало ново жариште корона вируса: Какво је данас епидемиолошко стање?

Пре два дана Панчево је постало ново жариште корона вируса: Какво је данас епидемиолошко стање?

ГЕНЕРАЛ ЧЕРНИШОВ ОДУШЕВЉЕН СРБИЈОМ: "Нисте сами, послали смо најбоље, нема опреме која замењује братску руку"

ГЕНЕРАЛ ЧЕРНИШОВ ОДУШЕВЉЕН СРБИЈОМ: "Нисте сами, послали смо најбоље, нема опреме која замењује братску руку"

АЛЕРГИЈА ИЛИ КОРОНА ВИРУС? Кон и Несторовић наводе главне симптоматске разлике

АЛЕРГИЈА ИЛИ КОРОНА ВИРУС? Кон и Несторовић наводе главне симптоматске разлике