Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

КОНФЕРЕНЦИЈА КРИЗНОГ ШТАБА ЗА КОРОНА ВИРУС: У Србији заражено 2.447 особа, 108 на респиратору

07.04.2020. 15:30
Пише:
Србија Данас
Dr Kon i Dr Kisić
Др Кон и Др Кисић / Извор: Фото: Printscreen/Tv Пинк

У последња 24 сата преминуло је још 4 особе, укупно 44 мушког и 17 женског пола.

Заменица директора Института Батут Дарија Кисић Тепавчевић саопштила је да је у последња 24 сата тестирано још 1.074 особе од којих је 247 позитивно.

Хоспитализовано је 1. 394 пацијената.

У последња 24 сата преминуло је још 4 особе, укупно 44 мушког и 17 женског пола.

Стефановић позвао на јединство и солидарност зарад грађана

Стефановић позвао на јединство и солидарност зарад грађана

ВАКЦИНА ИЗ ДОБА СФРЈ УБИЈА КОРОНУ? Чувена српска лекарка ОТКРИВА СВЕ што морате да знате о корони

ВАКЦИНА ИЗ ДОБА СФРЈ УБИЈА КОРОНУ? Чувена српска лекарка ОТКРИВА СВЕ што морате да знате о корони

Списак градова у Србији по броју заражених од короне: На првом месту Београд, Ниш, па Нови Сад, ево где је најмањи број оболелих

Списак градова у Србији по броју заражених од короне: На првом месту Београд, Ниш, па Нови Сад, ево где је најмањи број оболелих

На респиратору се налази 108 пацијената, додала је она. До 15 часова тестиране су укупно 9.626 особе које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја.

У последња 24 сата преминуле су још три особе као последица инфекције овим вирусом -две особе мушког пола, и једна особа женског пола - рекла је др Кисић-Тепавчевић.

Просек њихових година је 62,66 и они су имали коморбидитете, односно више других придружених болести које су допринеле нежељеном исходу.

Услед последица коронавируса преминула је укупно 61 особа.

- Као што можемо видети на основу броја заражених и умрлих, имамо пад оболелих у Србији, за разлику од осталих земаља које су у овом периоду заразе имале нагли пораст - рекла је др Дарија Кисић.

- Не смемо да посустанемо. Ово јесте обећавајући знак, али сада треба да запнемо из све снаге, јер ови бројеви показују да оно што сви чинимо у овом моменту јесте основа праве борбе против инфекције - рекла је Кисић-Тепавчевић.

Епидемиолог др Предраг Кон је рекао да мисли да смо достигли максимум који ће трајати још неколико дана.

- Сада треба најрестриктивније да се спроводе све мере које су донете, мере спречавања било каквог контакта - рекао је др Кон

Он је подсетио да је изолација најважнија као и све мере које су до сада предузимане.

- Нема више играња око тога како се спроводи изолација. Она се спроводи у болничким условима. Не желимо да нам се из кућне изолације врати у ширу популацију - додао је др Кон.

Др Кон је рекао да је 104 пацијента се налази на Сајму , 64 на Чаиру и 38 у Новом Саду.

- То се динамично мења, понекад када имамо улаз вируса имамо повећање броја, па после он мало спадне. Та аналитика у ходу је врло тешка и сва аналитика се ради по завршетку догађаја. Разумем интерес али са оградама морате узимати информације јер се оне непрекидно мењају - рекао је др Кон.

Пандемија је као природна катастрофа

Он је истакао да је Светски дан здравља, који се данас обележава, посвећен комплетно проблему и борби са Ковидом-19.

- Пандемијске ситуације су озбиљне природне катастрофе и као такве треба да буду и третиране. Као што су и пожари, поплаве и земљотреси, пандемије су највеће природне катастрофе - рекао је др Кон.

Он је рекао да се све на неки начин мења.

Др Дарија Кисић-Тепавчевић, рекла је да сваке године просављају Светски дан здравља, али да се ове године важност овог дана још више схвата.

Dr Darija Kisić Tepavčević
Др Дарија Кисић Тепавчевић / Извор: Фото: Printscreen/Tv Пинк

- Здрав човек има милион жеља, а болестан само једну - подсетила је Кисић и додала да сада сви можемо да допринесемо у борби против ове болести кроз то да будемо одговорни и савесни како би дошли до циља.

Др Дарија Кисић-Тепавчевић, рекла је да се од почетка борбе са вирусом сваки дан сусрећу са новинарима у одређено време и додала да је то зато што је то њихов посао и задатак, јер су, како каже, новинари јако битна карика у овој борби.

- То је наравно само у случају да се преносе тачне и валидне информације. Могли сте да нас питате све. Па и стању у КЦ Војводина. Нико нас није питао какво је стање тамо, а сви смо видели каквог је одјека било то што су пласиране лажне информације. А нама је после демантоване беспотребно узело снагу - рекла је др Дарија Кисић-Тепавчевић.

Она се захвалила новинарима, који долазе по праве информације, који их подстичу на истраживање, и додала да јој је драго када се износе правовремене и тачне информације.

Др Кон је рекао да су новинари ти који професионално раде свој посао и преносе информације које добијају и додао да мисли да раде најбоље што знају.

- Да ли су вести тачне или нису зависи од извора од кога преносе информације - рекао је др Кон.

Он је истакао да свака вест кооја се добије од новинара, одмах се проверава.

- Питања нису увек згодна и пријатна јер не знамо још увек све одговоре. Битно је да кажем за болницу Дедиње да су сви здрави и немају никакве симптоме, и они ће бити удаљени са посла. Друго је што иначе ти људи без симптома теже преносе вирус. Без обзира на то, свако ко је позитиван мора бити удаљен са посла - рекао је др Кон и додао да болница мора да настави да ради.

Он је истакао да ће радити са смањеним екипама и могућностима, додаје да ће избацити све оно што су планирали и радиће само хитне случајеве.

- Приоритет је тестирање здравствених радника. Не морају сви да се тестирају. Биће тестирани они које ћемо добити на списку од сваке установе да морају да се тестирају. Све више имамо улазак појединчаних улазака вируса у болнице и то није ништа неочекивано - рекао је др Кон.

Он је нагласио да свако ко има било какву респираторну инфекцију биће тестиран.

Др Кон је рекао да када су ромске заједнице у питању, као и мигранских заједница, о томе нема посебних активности, и додао да се они третирају као и сви други грађани Србије.

- Ја сам Ромима радио годинама, знам какви су им хигијенски услови и навике и то се сада сигурно неће променити, али морају се третирати као остали грађани и то са додатном пажњом и надзором, али то је прича о којој ћемо причати ако до тога дође - рекао је Кон и додао да што се бескућника тиче, они свакако живе изоловани од осталих грађана и не би требало да дође до већих проблема. 

Др Кон је рекао да се штета мери сатима утрошеним уместо у лечење у доказивање које није било потребно, као што је убеђивање у лажне вести.

- Нетачне вести у овом озбиљном временском шкрипцу задају проблеме - рекао је др Кон.

Др Кон је рекао да је боље било да су их питали на конференцији, и било би тачно, што је у овој ситуацији јако битно.

Predrag Kon
Предраг Кон / Извор: Танјуг/​Драган Кујунџић

Др Дарија Кисић-Тепавчевић је рекла да што се тиче заштитне опреме, сви медицински радници који долазе у контакт са пацијентима носе заштитну опрему и она зависи од места на ком раде.

- Кључно је да се носе маске и заштита - рекла је др Кисић.

- Постоји прописано који степен личне заштите је неопходан у здравству, за нека одељења је довољно да се заштите овако као и ми, да имамо маску и рукавице - рекла је др Кисић.

Она истиче да се процењује да асимптоматских пацијената има око 10-ак пута више него доказаних.

Како каже, сам по себи позитиван начин значи повећане мере предострожности и изолација како се вирус не би ширио.

- Сви би требало да се понашамо као да смо већ резервоари инфекције, и већина нас се углавном понаша одговорно - рекла је др Дарија Кисић-Тепавчевић.

Она истиче да је најисправније да се поступа као да смо сви већ потенцијални носиоци инфекције и тако, додаје, нећемо дозволити вирусу да опстане.

У импровизоване болнице иду сви позитивни на коронавирус осим трудница, породиља и особа са инвалидитетом

- Импровизоване болнице су направљене за сузбијање инфекције код лакше клиничке слике пацијента - рекао је Кон на питање о привременим болницама.

Он је додао да ће и у овим болницама бити доста и здравствених радника.

Др Дарија Кисић-Тепавчевић, рекла је да се укида кућна изолација, али не кућна самоизолација.

То су, како каже, особе које су биле у ризичним контактима или су дошле из инсотранства.

- Оне се тестирају ако испоље симптоме - рекла је др Дарија Кисић-Тепавчевић.

- Само жариште дефинише број оболелих, Београд већ третирамо као жариште, десетак кластера је дефинисано, по мањим местима класификација се врши по броју заражених коју добијамо од саме локалне епидемиолошке слузбе - рекао је др Кон.

Др Дарија Кисић-Тепавчевић, рекла је да су истраживања показала да када се појаве жаришта увек све изгледа и креће се на исти начин.

Др Кон је рекао да када су у питању приватне клинике, они су сами себе исклучили из ове ситуације.

- Они су често одбијали прегледе. Што се тиче њиховог тестирања, подразумева се да се могу јавити у ковид амбулантама. Њихово тестирање није планирано, али ако имају одређену ситуацију и пријаве је, нико их неће игносрисати - рекао је др Кон.

Он је рекао да смо сада у максимуму, као и у наредних 8 до 10 дана.

- Ако се буду спроводиле мере као и до сада строжије мере за Ускрс имају смисла само за Београд и још нека места - рекао је др Кон.

Како каже, он је за апсолутну забрану контаката у наредних 10 дана.