Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

НАЈНОВИЈИ ПОДАЦИ О КОРОНА ВИРУСУ: Епидемија се гаси, зараза губи потенцијал

18.04.2020. 15:11
Пише:
Србија Данас
predrag kon
предраг кон / Извор: Танјуг/Зоран Жестић

У Србији је за 24 сата од последица корона вируса преминуло још седморо оболелих, укупан број умрлих на територију Србије је 117 особа.

У Републици Србији је до 15 часова 18. априла 2020. године регистровано укупно 5.994 потврђених случајева COVID 19. У последњих 24 х х преминуло је укупно 7 особа. Укупан број преминулих од овог вируса у Републици Србији је 117.Укупно је излечено 637 особа.

Од последњег извештаја до 15 часова тестирани су узорци 3.462 особа од којих је 304 позитивно. На респиратору је 126 особа. 

До 15 часова у Републици Србији тестирано је укупно 36.028 особа која су испуњавале критеријуме дефиниције случаја. 

Прва фотографија Данила Вучића са Сајма: Осмех и три прста - ПОРАЗ НИЈЕ ОПЦИЈА (ФОТО)

Прва фотографија Данила Вучића са Сајма: Осмех и три прста - ПОРАЗ НИЈЕ ОПЦИЈА (ФОТО)

Др Кон потпуно отворено о свему: Детаљи из приватног живота и тачан датум укидања ВАНРЕДНОГ СТАЊА

Др Кон потпуно отворено о свему: Детаљи из приватног живота и тачан датум укидања ВАНРЕДНОГ СТАЊА

ЈОШ ЈЕДНА МИСТЕРИЈА КОРОНА ВИРУСА: Лекари су ЗБУЊЕНИ, снимци показују како ковид ДЕЛУЈЕ НА СРЦЕ

ЈОШ ЈЕДНА МИСТЕРИЈА КОРОНА ВИРУСА: Лекари су ЗБУЊЕНИ, снимци показују како ковид ДЕЛУЈЕ НА СРЦЕ

У Србији је за 24 сата од последица корона вируса преминуло још седморо оболелих, укупан број умрлих на територију Србије је 117 особа.

Одговарајући на питање о трајању изолације, епидемиолог др Кон каже да је због контакта са зараженим потребно 14 дана самоизолације, након чега се тестирају или не. Обавезно се тестирају здравствени радници. 

- Ако је самоизолација због путовања у иностранство, потврду да је завршена изолација издају они који су контролисали оног који је изолован (рецимо МУП). Поред тога, путници из међународног саобраћаја добијају решење од санитарне инспекције, када здравствени надзор траје 28 дана - каже др Кон.

Дијализа и полицијски час

Говорећи о дијализи у Општој болници у Ћуприји, који наводно не могу на дијализу док се не изврши тестирање запослених, др Кон каже да постоји један сумњив случај, али да се упркос томе дијализа врши.

- С тим у вези преиспитујемо попуштање појединих мера. Није у целој Србији ситуација иста, око Ниша, Прокупља, Алексинца имамо нешто већи број позитивних, док у осталом делу земље попушта. У Београду, рецимо, имамо 6,2 позитивних у дану, што јасно показује да се гаси и губи потенцијал вируса - каже др Кон.

У Јагодини је 20,4 одсто, у Ћуприји мало више од 9, исто је у Смедереву, а ови проценти говоре да се мере могу попустити.

- Јасно је да треба да дође до попуштања мера, али то треба да иде поступно. Они који трпе највише су старији од 65 година и њима ће бити омогућено кретање после празника (уторак/петак/недеља по пола сата на 300 метара од куће) - навео је др Кон, најављујући све већа попуштања са смањењем броја оболелих.

Смртност у Србији у односу на свет

Говорећи о излечењу, др Кон каже да оно траје у просеку две до три недеље. 

На питање о смртности од Ковида-19 у Србији у односу на Европу и свет, др Кон каже да је то у овом тренутку тешко упоредити и да зависи од тога који случајеви се пореде.

- Код неких је Ковид-19 само успутни налаз, тако да не постоји јединствен критеријум. Треба упоређивати број умрлих на одређени број становника, док сам број позитивних зависи од начина тестирања, методологије тестирања, који су тестови коришћени и слично - наводи др Кон.

Заменица директора Института за јавно здравље "Милан Јовановић Батут" Дарија Кисић Тепавчевић каже да Србија има већи капацитет од 3.500 тестираних дневно, али да вечи капацитети досад нису требали.

- Број тестираних у односу на број оболелих је осам одсто, што је најмањи број досад и говори да је епидемија у опадању и да радимо добар посао - каже др Кисић Тепавчевић.

СЗО и антитела 

Када је реч о саопштењу СЗО да није познато да ли се антитела развијају код оних који су прележали Ковид-19 и о терапији крвном плазмом, др Кисић Тепавчевић истиче да овај вирус знамо само 4 месеца, па дужину антитела још не можемо да знамо.

- Најмања дужина антитела је око 18 месеци према неким предикцијама, а када је реч о крвној плазми, нисмо ми прва земља која почиње са тим, већ је Кина једна од земаља која је ово предузела и имало је ефекта. Пацијентима свакако не можемо наудити - каже др Кисић Тепавчевић.

Ситуација у Нишу

Др Кисић Тепавчевић каже да је 342 корисника и 72 запослених у домовима за старе у Србији заражено коронавирусом. Ковид је забележен у 17 оваквих установа. 

- Старачки дом у Нишу је велика установа, како због корисника, тако и због запослених, овај вирус је примећен код 151 особе, наредних дана код још 14 особа, тако да су сви корисници овог центра хоспитализовани у КЦ Ниш и имају у вечини случајева благе симптоме, али смо их из заштитних мера хоспитализовали како би могла да им се пружи адекватна помоћ, ако дође до погоршања. Њихово стање се стално прати - рекла је др Кисић Тепавчевић.

Она је поновила да су сви корисници хоспитализовани, а да нажалост, велики број њих захтева сталну туђу негу.

- Оваква врста неге јесте била неопходна, и у складу са тим ангажовали смо неговатеље који се искључиво баве оваквом врстом неге - каже др Кисић Тепавчевић. 

- Значајан број међу корисницима захтева сталну туђу негу, и без обзира што је кадар у КЦ Ниш довољан за овакав вид борбе, у једном тренутку било је неопходно довести подршку, ангажовали смо још 12 медицинских сестара и неговатеља како би сви којима је туђа нега потребна били збринути - додала је др Кисић.

Када је реч о наводном пребацивању две пацијенткиње из Ниша у Београд, а по захтеву министра здравља, др Кисић Тепавчевић каже да нема податке о овом случају и да у КЦ Ниш постоје сви услови за збрињавање оболелих.

Путовања и летња сезона

- Треба бити опрезан око планирања летовања, треба бити јасно да ће ова ситуација проћи попитању укидању ванредног стања и мера, али постепено, зато морамо водити рачуна. Морамо бити свесни да имамо осетљиву популацију, и да мере неће бити једнаке за целокупно друштво, тим лекара и стручњака ће морати о томе тек да поприча и донесе одлуку, сада вам дајемо одговоре само на основу онога што знамо, зато предлажем да је боље бити у својој земљи, него у туђој и добити инфекцију оваквог типа - рекао је др Кон.

Истиче да, када је већ ситуација оваква, не треба пуно ризиковати.

- Ја нећу путовати, то је сигурно, хоћу, али у оквиру Србије, овде се осећам безбедније - нагласио је Кон. 

Др Кисић Тепавчевић каже да су стручно мишљење и здравствени аспекти много строжији у односу на остале, па се струка неретко доводи у незахвалну ситуацију.

- И наш државни врх је флексибилнији него ми. Струка је прилићно строга и апсолутно једногласна. Нисмо у потпуности изашли из приче, јесте да се крај назире, али хајдемо корак по корак и да будемо свесни ризика које одређена понашања носе - каже др Кисић Тепавчевић.

- Јесте да се крај назире, али ајмо полако, корак по корак, види се крај али још нисмо изашли из ове ситуације. Немојте да нам приоритет буде где ћемо отићи и где ћемо путовати, сви смо сада имали присилни одмор, биће времена за одмор - додала је др Кисић.

Први мај и полицијски час

На питање да ли ће полицијски час заиста бити уведен још наредног викенда, др Кон каже да је проф. Несторовић оптимиста и да се струка још није споразумела око овог питања. 

- Професор Несторовић је оптимиста, има такав поглед на ситуацију, ми се око тога нисмо разумели и прерано је да сада тврдимо да је крај епидемије - рекао је др Кон о излагању др Несторовића о крају епидемије.

- Нисмо се још договорили и не можемо да тврдимо. Знамо да су Првомајски празници дани када се окупљамо, и тада можемо да покваримо све. Не кажем да ће тада бити полицијски час, али морамо бити стрпљиви и ићи корак по корак. Сасвим је сигурно да ће бити ублажавања мера након Васкрса, то је извесно! Потреба је свих да се сви вратимо на посао и почнемо да радимо, а ми смо сада кочничари који заустављају живот, али ради чувања стварног живота. Мере ће попуштати сасвим сигурно, јер је чињеница да се овај вирус гаси у већем делу Србије. Ми одлично стојимо, то треба рећи! Када се упоређује смртност и праве податке, одлично стојимо! Доћи ће време када ћемо анализирати све ово и нећемо се стидети - каже др Кон.

- Ублажавање мера после Васкрса, сигурно ће бити, то је једино сигурно и то вам ја наглашавам - додао је др Кон.

- Ми одлично стојимо, сада је ситуација да се то каже, ми одлично стојимо са епидемијом у односу на друге делове света и немамо чега да се стидимо - нагласио је др Кон.

Домови за старе слабе тачке целог система

Одговарајући на следече питање, др Гојковић каже да је од почетка сугерисано да су домови за старе слабе тачке целог система. 

- Наложене су мере свим директорима, иако су се неки, нажалост, оглушили о њих. Сви они који су се оглушили о мере, препоруке и законске одредбе биће санкционисани, без попуштања - каже др Гојковић.

Истиче да имамо посла са невидљивим непријатељем и да је велики број нас заражен, а да то и не зна.

- Људи се боре са заразом, а немају симптоме, апсолутно никакве! Заражени су вероватно и неки здравствени радници и немају симптоме. Стога су наше молбе да се што више социјално дистанцирамо - каже др Гојковић. Истиче да су нам се инфекције у социјалним установама појавиле тек након месец дана од 1. случаја, што је олакшало целокупну епидемиолошку ситуацију.

Ковид болнице у Панчеву

Одговарајући на следеће питање, др Гојковић каже да је укупно у целој Србији 126 пацијената на респиратору.

- Имамо велики број респиратора и у овом тренутку немамо бригу око тога. Панчевачка болница је сада ковид болница, савремено опремљена и са свом неопходном опремом - каже др Гојковић.

Када је реч о критеријумима тестирања, др Гојковић каже да су они тачно одређени. 

- Вршимо све више тестирања и све здравствене установе добиле су протоколе лечења и личне заштите, а они се контролишу на дневном нивоу, од стране здравствених инспектора. Директори здравствених установа дужни су да по сваком искакању из процедуре обавесте Министарство или покрајински секретаријат, на основу чега се даље поступа - каже др Гојковић.

- Тренутно су 2 пацијента на респиратору у Панчеву, ми смо набавили велики број респиратора, тако да у овом тренутку нема разлога за бригу.

Болница у Панчеву је реновирана болница, има све могуће капацитете, чак помаже и Београду.

Панчево у овом тренутку има одличне епидемиолошке податке.

Зелене пијаце

- О томе ћемо свакако расправљати, за сада је забрана на снази, како се ситуација буде поправљала, ово питање ће се опет поставити, па ће се на њега и одговорити, не желим да журимо - рекао је др Кон.

- Једна од попуштања мера биће и допуштање и новинара на конференцијама за штампу, па ће се и на тај начин видети да се попушта са мерама - додала је др Кисић.

Привремене болнице

- Разумемо потребу пацијената да се што пре напусте здравствене установе и да се оде кући, али постоје протоколи који се морају испунити, како пацијенти, тако и здравствени радници, да би се привремене болнице напустиле. Речено је за крај конференције - рекао је др Гојковић.

Следећа конференција је планирана за понедељак, 20. априла.

ПРЕДРАГ КОН ОБЈАСНИО: Послушајте ове савете, ако планирате да идете на летовање! Препоруке неће бити исте за све

ПРЕДРАГ КОН ОБЈАСНИО: Послушајте ове савете, ако планирате да идете на летовање! Препоруке неће бити исте за све

ОВО ЈЕ ВЕСТ КОЈУ СМО СВИ ЧЕКАЛИ: Епидемија се гаси, зараза губи потенцијал

ОВО ЈЕ ВЕСТ КОЈУ СМО СВИ ЧЕКАЛИ: Епидемија се гаси, зараза губи потенцијал

Др Кисић Тепавчевић: Ево колико дуго можемо да будемо имуни на корона вирус!

Др Кисић Тепавчевић: Ево колико дуго можемо да будемо имуни на корона вирус!

НАЈНОВИЈЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: У домовима за старе позитивна 342 корисника и 72 радника

НАЈНОВИЈЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: У домовима за старе позитивна 342 корисника и 72 радника

Данијелу је корона одвојила од бебе: Медицинска сестра ПОБЕДИЛА вирус, сада има само једну жељу!

Данијелу је корона одвојила од бебе: Медицинска сестра ПОБЕДИЛА вирус, сада има само једну жељу!