Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО НАЦИЈИ: Почиње агресивна БОРБА ПРОТИВ КОРОНЕ, предаја никада неће бити ОПЦИЈА (ФОТО)

23.03.2020. 17:50
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Драган Кујунџић

Група стручњака из Кине је у суботу дошла у нашу земљу како би помогли у борби са корона вирусом.

Председник Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић састали су се са лекарима из Кине који помажу Србији у борби против корона вируса,  а председник се након тог састанка обратио јавности.

Председник је одмах на почетку састанка обавестио јавност да је преминула још једна особа женског пола у болници "Драгиша Мишовић".

Почиње агресивна борба против корона вируса

- Ми смо се до сада трудили, делимично успешно, да ту пандемијску криву успоримо и да не дође до њеног експоненцијалног раста, али нисмо суштински напали вирус. И о томе сам разговарао са кинеским експертима, а на свој помоћи се захваљујем амбасадорки Чен Бо и Си Ђинпингу.

Председник је изнео три главне тачке разговора са кинеским експертима.

  • Како да здравствено и медицински нападнемо вирус
  • Које додатне мере држава мора да предузме да бисмо омогућили здравству да обавља посао
  • Економске мере - шта ћемо да урадимо да људи преживе овај период и да имају будућност у Србији

- Уз подршку кинеских експерата крећемо у масовна тестирања, и то за 48 сати. Не можемо само делимично да тестирамо. То је као да имате гангрену на нози, и ви сваког дана одсецате пола милиметра, али се она шири. Зато је циљ да обухватимо што више људи, да третирамо све. Покушаћемо да истражимо готово све контакте са свим лицима која су била у контакту са зараженима. У почетку ћемо имати пола оних који су заражени и тестирани, а тај број ће онда драстично падати.

Вучић је рекао да нема проширивања полицијског часа, али да људи морају да буду максимално дисциплиновани.

- Људи који прекрше изолацију ће добити од три до дванаест година затвора - истакао је, и открио да је разговарано са Кинезима и о тријажи.

- Поставићемо по три хиљаде кревета у Београду, Новом Саду и Нишу. То је тријажа, и ту ће бити лакши пацијенти, који ће брзо излазити, али чије ће се стање стално пратити. Најтежи пацијенти ће бити смештени у болницама, и биће на клиничким респираторима.

Председник је истакао да је кључно да се стриктно изолују сви оболели. 

- То ћемо морати да постигнемо, ако то не урадимо имаћемо Италију или Шпанију овде у Србији. Зато је битно да ми кренемо у напад, да будемо неупоредиво агресивнији. Ја верујем ако ми будемо дисциплиновани и довољно одговорни да можемо да се извучемо са најмање тешких последица. То је као у фудбалу - нећемо чекати на својој половини да нам дође противник - поентирао је Вучић.

Он је истакао да је уверен да ће Србија имати сву подршку НР Кине у борби против вируса, и додао да ћемо у наредних петнаест дана имати три пута више респиратора него што смо имали пре кризе.

- Не смемо да дозволимо себи да неко бира чији су мајка или отац пречи на респиратору. И зато се трудимо, али без подршке наше кинеске браће то не би могли да урадимо - рекао је Вучић, и указао на праве хероје ове борбе.

- За нас је кључно да лекари издрже, а биће још теже. Ти људи раде по 18 или 19 сати, ризикују живот сваки дан, а ми бринемо да ли смо прошетали пса. Никада нећемо моћи да изразимо дозу захвалности коју заслужују.

Председник је рекао да је довољно да 21 до 28 дана седимо у кући, и то је фактички крај епидемије.

- Само ако смо ми дисциплиновани, ако нисмо никада неће бити крај. Молим људе да то разумеју - нагласио је он.

Вучић је још једном нагласио да неће да се бави дневном политиком нити ће одговарати на нападе делова опозиције током овог тешког периода.

- Добро је да и за време ванредног стања и епидемије имају само један проблем, а то сам ја. Све је то у реду, то показује демократичност друштва. Ја само желим да они седе у кући, зато што на тај начин чувају здравље, и своје и других људи.

Он је истакао и да је размишљано о изолацији и блокади Београда, тачније десет општина које су жаришта корона вируса.

КРЕЋЕ КИНЕСКИ МОДЕЛ: За тачно 48 сати почиње масовно тестирање на корону

КРЕЋЕ КИНЕСКИ МОДЕЛ: За тачно 48 сати почиње масовно тестирање на корону

ТО НИКАКО: Вучић открио шта НЕ СМЕМО ДА ДОЗВОЛИМО у борби против корона вируса (ВИДЕО)

ТО НИКАКО: Вучић открио шта НЕ СМЕМО ДА ДОЗВОЛИМО у борби против корона вируса (ВИДЕО)

Преминула трећа особа од корона вируса у Србији

Преминула трећа особа од корона вируса у Србији

У припреми пакети економских мера

Вучић је истакао да је у припреми озбиљан пакет економских мера, и да ће држава издвојити велики новац за привреду.

- Србија неће смањивати пензије, нећемо дирати плате, ни минималац. Сав новац ће бити упућен на јачање приватног сектора. Зато желим да се захвалим многим приватницима који су издвојили новац за помоћ.

Фокус државне помоћи ће бити на деловима привреде који су највише пострадали - туризам, сервис и услуге. Вучић је истакао да је економска ситуација у Европи тешка, и да ће Немачка имати раст од - 5 одсто, док ће се он свим силама трудити да Србија има мање од - 1 одсто. Председник је такође најавио и сјајну вест за пензионере.

- Мартовску пензију ћемо исплатити одједном, уз помоћ од 4.000 динара за сваког пензионера. Ми ћемо радити на томе да будемо једна од три европске земље које ће имати најмање последице. Од првог априла креће и повећање плата од 10 одсто свим лекарима и медицинском особљу.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Драган Кујунџић

Вучић је још једном позвао приватнике да задрже раднике и да им не дају отказе, као и да ће само компаније које не дају отказе моћи да рачунају на државну помоћ.

 Вучић је на крају упутио молбу целом српском народу.

- Све што радимо и све за шта се боримо не вреди ако људи у Србији не разумеју да нам је неопходна помоћ, и да морају да остану у кући. Сами рачунајте дане, као што се некада радило током војног рока. Издржите у кући! Хвала свима који се боре и вредно раде, лекарима, радницима у фабрикама, људима који спремају храну, фармацеутима, свима... Хвала и вама новинарима због тога што гледате како да дате свој допринос у победи над корона вирусом. Ово што радимо не радимо зато што је нама потребно, већ да бисмо сачували животе.

Србија добија помоћ, али ће и помагати колико год може

Амбасадорка НР Кине Чен Бо је истакла да је главни део кинеске помоћи стигао у Србију, али да ће бити још летова до краја недеље.

- Наша амбасада ће остати у контакту са председником Вучићем и Владом Србије - рекла је њена екселенција.

 Председник је додао и да очекује један или два авиона помоћи из Уједињених Арапских Емирата, и подсетио је на велику помоћ из Норвешке.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Драган Кујунџић

- Ту се види ко вам је прави пријатељ. Ми заиста ништа не бисмо могли да урадимо без кинеске помоћи. Када говоримо о респираторима, лековима, маскама - 90 одсто тога стиже из Кине, било као поклон или купљена роба - истакао је Вучић, а затим додао:

- Кина много воли Србију, као што Србија много воли Србију. То бројке могу да подкрепе, али ме је амбасадорка замолила да не говорим о томе.

Вучић је истакао и да је данас причао са Милорадом Додиком, и рекао да ће бити упућена сва могућа помоћ народу преко Дрине.

- Република Српска је и званично тражила велику помоћ Србије, и све што можемо у лековима, опреми, машинама и заштитним материјалима ћемо им дати. Добили смо и позиве из Федерације БиХ и гледаћемо да им помогнемо у складу са својим могућностима. Донећемо тачну одлуку, они су тражили, и Република Српска и Федерација, по 15.000 тона пшенице, 10.000 тона кукуруза и соје. Својски ћемо се потрудити и да помогнемо Црној Гори и Северној Македонији.

18:07
Завршен састанак државног врха са кинеским лекарима

Састанак је управо завршен, а председник Вучић ће се ускоро обратити нацији. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
17:36
Почео састанак са кинеским лекарима

Састанку су, поред Вучића и Брнабић, присуствовали и чланови оба кризна штаба - за сузбијање новог корона вируса, као и за отклањање последица по привреду.

Група кинеских стручњака у суботу је дошла из Кине како би Србији помогла у борби са корона вирусом.

За више информација о корона вирусу можете контактирати 064 8945 235 (број који је отворило Министарство здравља), затим Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић–Батут" (ул.Др Суботића бр.5, 11000 Београд; Тел: 011 2684 566) или институте/заводе за јавно здравље на територији на којој боравите.

ДОКТОР КОН ОБЈАСНИО СВЕ: Открио како се правилно користи МАСКА ЗА ЛИЦЕ и када НИСУ ЕФИКАСНЕ

ДОКТОР КОН ОБЈАСНИО СВЕ: Открио како се правилно користи МАСКА ЗА ЛИЦЕ и када НИСУ ЕФИКАСНЕ

СЈАЈАН СНИМАК ЗА СВЕ НЕОБАВЕШТЕНЕ: Ево како да ПРЕПОЗНАТЕ СИМПТОМЕ и шта да радите (ВИДЕО)

СЈАЈАН СНИМАК ЗА СВЕ НЕОБАВЕШТЕНЕ: Ево како да ПРЕПОЗНАТЕ СИМПТОМЕ и шта да радите (ВИДЕО)

Смењују се СУНЦЕ ПА СНЕГ: Како ово време утиче на ширење корона вируса? Да ли га топлота стварно сузбија?

Смењују се СУНЦЕ ПА СНЕГ: Како ово време утиче на ширење корона вируса? Да ли га топлота стварно сузбија?

ПОБЕДИЛА ЈЕ ВАРИОЛУ ВЕРУ, А САДА ПРИЧА О КОРОНИ: Докторка Глигић о КРАЈУ ПАНДЕМИЈЕ и о могућој ОПАСНОСТИ

ПОБЕДИЛА ЈЕ ВАРИОЛУ ВЕРУ, А САДА ПРИЧА О КОРОНИ: Докторка Глигић о КРАЈУ ПАНДЕМИЈЕ и о могућој ОПАСНОСТИ

Балканци се најмање плаше корона вируса, показује најновије истраживање

Балканци се најмање плаше корона вируса, показује најновије истраживање