Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

(УЖИВО) ПАНДЕМИЈА КОРОНА ВИРУСА: Хорор у Америци, за 24х умрло више од 1.500 људи, Француска броји мртве (ФОТО/ВИДЕО)

15.04.2020. 09:13 21:47
Пише:
Србија Данас
Foto: Reuters
Фото: Реутерс / Извор: Реутерс

Пратите ситуацију из часа у час.

Корона вирус наставља да односи људске животе. Према последњим подацима, преко 126.000 људи преминуло је од смртоносне болести, док је више од два милиона људи заражено, и тај број расте из сата у сат.

Највише заражених има у САД, Шпанији, Италији, Француској и Немачкој, а Сједињене Државе су прве и по броју преминулих - више од 26.000 људи.

У Србији тренутно има 4.465 регистрованих случајева заразе, док су преминуле 94 особе. Највећи број заражених је у Београду, Нишу, Ћуприји, Новом Саду и Крушевцу. Данас је тачно месец дана од увођења ванредног стања у Србији, што је представљало увод у озбиљне мере чији је циљ заустављање ширења заразе у нашој земљи.

Више од пола милиона људи излечено од корона вируса

Више од пола милиона људи излечено је од корона вируса широм света, тачније њих 507.782, показују последњи подаци.

Мере у Црној Гори продужене до 30. априла

Национално координационо тело продужило је мере уведене због спречавања ширења корона вируса до 30. априла.

САД: Број преминулих порастао за 1.539, на укупно 27,586

Број преминулих у САД порастао је за 1.539 на укупно 27.541, док је заражених више за 8.216 и укупно их је 622.102, показују најновији подаци Worldometersa.

Гуверенер државе Њујорк Едрју Куомо изјавио је данас да су током претходног дана преминуле 752 особе, што је благи пад у односу на дан пре, али је и даље то велики број, иако је број хоспитализованих у паду, пренео је Ројтерс.

- Морамо изградити мост ка поновном отварању економије - рекао је Куомо на конференцији за новинаре.

У Француској за 24 сата умрло 1.438 особа

Власти у Француској саопштиле су да је у последњих 24 сата умрло 1.438 људи од корона вирус, чиме је број мртвих порастао на 17.167.

Звона Нотр Дама су у 20 часова звонила у знак захвалности медицинским радницима у Француској.

Зајечар:Заражено 25,ситуација стабилна

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић рекао је данас да тренутно нема неког озбиљнијег разлога за бригу и да је ситуација у том граду стабилна.

- Међутим, то не значи да нема разлога да наставимо са свим оним мерама које смо предузели - рекао је Ничић.

Ситуација је таква да у Зајечару има 25 заражених, а за 17 особа се чекају резултати.

- Било би добро да је било могуће направити једну лабораторију при нашем заводу за јавно здравље у Тимоку и Зајечару, јер смо мало удаљени и од Торлака и од Батута и вероватно би добијали брже резултате, али на крају крајева то вероватно није било могуће - рекао је он.

Више од 1.500 жртава у Турској и скоро 70.000 заражених

У Турској је у протекла 24 сата од последица корона вируса преминуло још 115 особа, чиме је укупан број жртава порастао на 1.518, саопштио је министар здравља те земље Фахретин Коча.

Foto: Reuters
Фото: Реутерс / Извор: Реутерс

Научници открили нову врсту коронавируса код слепих мишева

Док се свет бори против пандемије Ковид-19, код слепих мишева који насељавају Индију откривена је друга врста коронавируса, открила је нова студија.

Око 25 слепих мишева било је позитивно на тесту на коронавирус назван БтЦоВ, јављају локални медији, позивајући се на студију Индијског савета за медицинска истраживања (ИЦМР), преноси Раша Тудеј.

Испитане животиње припадају двема врстама такозваних "воћних шишмиша". Пронађени су у државама на југу земље, као и на западним Хималајима.

- Ови коронавируси шишмиша немају везе са САРС-ЦоВ2 одговорним за пандемију Ковид-19 - рекла је Прагиа Јадав, научница из Националног института за вирусологију (НИВ) у Пунеу и један од аутора студије.

Финска укида блокаду путовања у престоничком региону

Финска ће као први корак ка ублажавању рестрикција које се односе на корона вирус, укинути данас рестрикцију путовања у региону у коме је смештен њен главни град Хелсинки, изјавила је премијерка Финске Сана Марин.

Ограницења путовања у и из региона Усима, у коме је смештен главни град Финске, уведена су 28. марта како би спречило да људи шире вирус у друге делове земље.

Седам нових оболелих у већинским српским срединама на КиМ

Седам нових оболелих у већинским српским срединама на КиМ, укупно до данас 58 оболелих, три излечене особе, две преминуле, подаци су из дневног извештаја о ситуацији на Косову и Метохији.

Од седма новооболелих двоје је у Звечану 2, у Косовској Митровици честовор, у Зубином Потоку једно лице.

Од укупног броја оболелих из Косовске Митровице је 27, Звечана 15, Лепосавића 6, Зубиног Потока 9, Липљана једно лице.

Ветерани траже да Путин одложи параду 9.маја,Кремљ:Видећемо

Организације руских ветерана тражиле су данас од руског председника Владимирта Путина да одложи параду поводом Дана победе заказану за 9. мај, због пандемије вируса Ковид-19.

- У име целе заједнице ветерана позивамо вас да донесете тешку, али фер одлуку и померите параду за други дан, а због актуелне ситуације са корона вирусом . наводи се у саопштењу.

Parada
Парада / Извор: Профимедиа

Нови Зеланд: Премијерка смањила плату себи и министрима

Премијерка Новог Зеланда Џасинда Ардерн саопштила је да ће министрима и њој у наредних шест месеци плате бити смањене за 20 одсто, у знак солидарности са особама које су погођене пандемијом корона вируса, преноси "Гардијан".

Ардерн је рекла да је важно да најплаћенији чланови владе покажу "лидерство и солидарност" са радницима на "првој линији фронта" и са онима који су остали без средстава за живот.

Немачка одлучила да веома обазриво крене ка нормализацији

Немачка канцеларка Ангела Меркел најавила је данас да ће мере социјалног дистанцирања остати на снази, али и да ће доћи до веома образривог постепеног попуштања неких рестриктивних мера, као што је отварање дела радњи од понедељка.

Меркелова је, после састанка са премијерима покрајина, рекла да је Немачка у борби против корона вируса постигла успех, јер је спречено преоптерећење здравственог система.

У Италији више од 50 одсто радника и даље иде на посао

У Италији више од половине укупног броја запослених у индустрији и приватном сектору, односно 55,7 одсто, и даље иде на посао, у јеку пандемије вируса ковид-19 и мерама општег карантина у тој земљи, саопштио је данас италијански државни Институт за статистику (ИСТАТ).

Број оболелих премашио два милиона

Број регистрованих оболелих од корона вируса у свету је 2.035.299, док је укупна број смртних случајева 130.712. Укупно опорављених је нешто више од 500.000. Највише заражених има у САД, Шпанији, Италији, Француској и Немачкој.

Кинески епидемиолози посетили Институт Дедиње

Екипа кинеских медицинских експерата посетила је данас Институт за кардиоваскуларне болести Дедиње, који није covid болница, а где је недавно откривено да је корона вирусом заражено 86 здравствених радника и девет пацијената.

Вирус су, како су пренели медији, у Институт унели кардиоваскуларни болесници, за које је, тек након медицинских интервенција у тој установи, уочено да имају симптоме covid-19 болести.

Шпанија радницима у саобраћајном сектору донира више од два милиона маски

Шпанска влада ће дистрибуирати више од два милиона маски радницима у саобраћајном сектору, саопштило је данас шпанско Министарство за саобраћај.

Са овом новом испорком влада ће поделити 3,3 милиона маски радницима у овој привредној грани.

Нови Пазар: Тестирано 40 узорака, два позитивна

На територији Новог Пазара данас је терстирано нових 40 узорака, од којих су два пацијента позитивна на корона вирус, саопштио је Завод за јавно здравље у том граду.

У Новом Пазару новим корона вирусом заражено је укупно 40 особа.

Благи пад у броју жртава у Италији, укупно 21.645

 Са 578 нових жзртава, Италија данас бележи благи пад у броју преминулих у односу на уторак, када је регистровано 636 жртава, саопштила је Агенција за цивилну заштиту.

Међутим, с укупно 21.645 преминулих, Италија је и даље на другом месту у свету по броју жртава, одмах иза САД, наводи агенција.

Foto: Reuters
Фото: Реутерс / Извор: Реутерс

У Израелу оболело више од 12.000, преминуло 126

У последња 24 сата у Израел су од вируса Ковид-19 оболеле још 332 особе, укупно 12.200, док је након девет нових смртних случајева број умрлих порастао на 126, саопстило је данас израелско Министарство здравља.

Ипак, број нових случајева новог корона вируса је у сталном паду од почетка априла када је било евидентирано око 800 и више нових слуцајева дневно.

Први случај обољевања од новог корона вируса забележен је 27. фебруара, док је први смртни случај био 20. марта.

Foto: Reuters
Фото: Реутерс / Извор: Реутерс

Грчка: Потврђена 22 нова случаја, број оболелих опада

У Грчкој су у последња 24 сата потврђена 22 нова случаја вируса Ковид-19 и један смртни случај, што је мање у односу на претходни дан.

Од новооболелих 15 су жене, седам мушкарци, просечне старости 68 година, преноси АНА.

У Грчкој је до сада оболело укупно 2.192 особе, а од почетка епидемије тестирано је 50.771 становника.

Француска жали због одлуке Трампа да оконча финансирање СЗО

Француска жали због одлуке председника САД Доналда Трампа да престане да финансира Светску здравствену организацију, изјавила је данас портпаролка француске владе Сибет Ндиаје.

- То је ситуација због које очигледно жалимо, имајући у виду француску и приврженост председника мултилатералности - рекла је Ндиаје.

Француска се нада брзом повратку у нормалу и томе да СЗО може спокојно да обавља свој посао, закључила је Ндиаје.

Истраживачи упозоравају Шведску да буде радикалнија

Група од 22 истраживача написала је отворено писмо шведској влади у којем захтева "брзу и радикалну акцију" у борби против корона вируса, како би се спречило даље ширење инфекције и потенцијални колапс њеног здравственог система.

У писму научници су критиковали владу те земље због њихове стратегије колективног имунитета, наводећи да су здравствене власти изневериле земљу, јер није било практично никаквих ограничења.

Забележен први смртни случај од вируса корона у Трстенику

Према последњим информацијама на територији општине Трстеник један пацијент је преминуо од последица изазваних инфекцијом вируса корона, док је за још четворо суграђана потврђено да су позитивни на Ковид-19.

Из Завода за јавно здравље Крушевац речено је да су на територији општине Трстеник 22 узорка послата Ветеринарском институту у Краљеву.

Председник општине Трстеник Александар Chirić каже да је данашњи дан тежак за општину, јер је заблежен први смртни случај изазван инфекцијом вируса корона и наглашава да је позитивна страна то што нема већег број заражених.

На београдски аеродром слетео је још један авион са медицинском опремом из Кине

Ова пошиљка садржи и опрему две лабораторије за које је потписан уговор пре недељу дана. Тиме ће се капацитет за тестирање повећати за још 3.000 тестова дневно.

Горњи Милановац:81 особа у изолацији, Металац прекида рад

На подручју Горњег Милановца појачана је активност службе Завода за јавно здравље, где је после истраживања 81 запослени у Металцу стављен у изолацију, а компанија је одлучила да на одређено време прекине рад, саопштено је на састанку радног тима за праћење ширења вируса корона.

Током јучерашњег дана у хали у Атеници, привременој болници за пацијенте са блажом клиничком сликом на подручју Чачка, било је пет пацијената, а како је навео Михаило Луковић, шеф радног тима, четири су из Чачка и један из Горњег Милановца.

У Пожаревцу 19 заражених, очекује се и више

Министар здравља Златибор Лончар рекао је данас да у Пожаревцу има 19 позитивних особа на корона вирус, што не знаци да их за сат или два неће бити и више.

Он је на конференцији за новинаре рекао да се медицински радници и службе у тим новим жариштима, као сто су Пожаревац или Ћуприја, припремају за више заражених и да ће се тако и понашати.

Словенија почиње насумично тестирање становништва

Словенија ће извршити насумично тестирање становништва да би добила поуздану процену обима епидемије корона вируса, што ће укључивати и тестове на антитела, изјавио је данас директор Института за микробиологију и имунологију Медицинског факултета у Љубљани Мирослав Петровец.

У Шкотској четвртина умрлих од короне у домовима за старе

Четвртина преминулих од вируса Ковид-19 у Шкотској су штићеници домова за старе, саопштила је данас Национална служба за статистику (НРС).

Од 962 смртна случаја, 25 одсто је било у Домовима за бригу о старима, а 13 одсто у другим установама.

У Шведској расте број умрлих од корона вируса

Шведска је пријавила још 170 смртних случајева од Covid-19 у протекла 24 сата, чиме је укупна смртност од корона вируса у тој земљи порасла на 1.203. У среду је нордијска земља прошла тмурну прекретницу од 1.000 смртних случајева корона вируса, што је далеко више од броја најближих суседа, док научници настављају да доводе у питање владин опуштен приступ пандемији.

У земљи је више од 11.000 људи оболело од вируса.

Италијанка преживела два светска рата, три епидемије - и напунила 109 година

Бака Лисета Форнари из Италије, која је преживела два светска рата и три епидемије, напунила је данас 109. година, у строгој изолацији, чувајући се од вируса ковид-19.

Лисета која је рођена 15. априла 1911. године, као шестогодишњакиња је оболела од Шпанске грознице, али се опоравила, а сада је у изолацији како би се заштитила од вируса ковид-19.

Према њеним речима, током Другог светског рата је „бар било међуљудских односа, а не као сада“, када је изолована и није у могућности да користи технологију у комуникацији, али се нада да ће 110. рођендан обележити прославом.

Лончар:Стање под контролом,осим у Нишу и Пожаревцу

Министар здравља Затибор Лончар изјавио је данас да је епидемиолошка ситуација у Србији под контролом, осим у Нишу и Пожаревцу, али да не сме да завара, јер се може преокренути за дан, како на боље, тако и на горе.

Охрабрује, каже, и то што се смањује број пацијената на респиратору.

Лончар је на прес конференцији рекао да данашњи резултати нису лоши и да је охрабрујуће што је мање пацијената на респиратору сто је, каже, изузетно битно.

Министар Лончар се обраћа после састанка кризног штаба

Кризни штаб за ванредне ситуације у Србији рекао је данас да је 408 особа позитивно на ковид 19, а да је 5 особа изгубило живот у последњих 24 сата.

У Србији се данас навршава месец дана ванредног стања, уведеног у циљу спречавања ширење епидемије корона вируса. Вирус који је изазвао пандемију први пут је регистрован у Србији 6. марта ове године, а "нулти пацијент" у Србији био је привредник из Војводине, који се у међувремену излечио од ковида 19.

Конференцију можете пратити кликом ОВДЕ.

У Србији још 408 људи заражено, 5 особа преминуло због корона вируса

Кризни штаб за ванредне ситуације у Србији рекао је данас да је 408 особа позитивно на ковид 19, а да је 5 особа преминуло у последњих 24 сата.

Подсећања ради, од последњег извештаја до 15 часова тестирани су узорци 2.440 особа од којих је 411 позитивно. Хоспитализовано је 3.006 пацијената. На респиратору је укупно 131пацијент.

Војници и полицајци из СБО заражени короном иду на лечење у Бању Јунаковић

Здравствени радници, полицајци и војници са подручја Северно-бачког округа, заражени короном, код којих је дијагностиковано присуство заразне болести Ковид- 19, изазване вирусом САР-ЦоВ-2, добијене у вршењу радне обавезе, лечиће се у специјалној болници бањи Јунаковић у Апатину.

Са 12.априлом, на територији СБО-а регистровано је 44 случаја заражених Ковид-19 вирусом, од којих је са територије Суботице 39, из Бачке Тополе 4 и из Малог Иђоша 1 особа, док је од почетка регистовања вируса, преминула једна старија особа.

Почела систематска дезинфекција Ниша

Новоформирани кризни штаб за нишавски и топлички округ организовао је данас систематску акцију дезинфиковања Ниша, свих улица, стамбених и објеката у којима се налазе заражени од корона вируса.

Екипе стручњака из Русије већ су дезинфиковале први део хале "Чаир", а од 14.30 часова прелазе и на трибине те хале, у којој су смештени лакше оболели, а затим ће прећи на чишћење хотела "Центро турист".

Како је Танјугу речено, пацијенти неће бити премештани ван тих објеката.

Према плану, биће дезинфиковани и сви прилази Клиничко-болничком центру Ниш.

Јавно комунално предузеће "Медијана" ће, са свом својом расположивом механизацијом, у исто време, дезинфикационим средствима третирати главне улице, прилазе и улазе у стамбене објекте.

Швајцарска: Број укупно преминулих порастао на 973

Број укупно преминулих од корона вируса у Швајцарској порастао је на укупно 973, саопштило је данас швајцарско Министарство здравља.

То је пораст од 73 преминулих у односу на јучерашњи дан када је број смртних случајева износио 900.

Број новозаражених од корона вируса такође је порасто на 26.336 у односу на јучерашњи број који је износио 25.834, саопштило је Министарство здравља.

Постигнут договор Вучића и патријарха Иринеја о прослави Васкрса

Председник Александар Вучић разговарао је телефоном са патријархом српским Иринејем, а након разговара издато је заједничко саопштење, које можете прочитати кликом ОВДЕ.

Проширена одлука о дозволи изласка: У шетњу могу све особе са сметњама у развоју

Одлука о дозволи за излазак за децу са аутизмом проширена је на све особе са сметњама у развоју.

Уредба по којој ће деца са аутизмом моћи да излазе напоље у било које време током забране кретања, биће у наредним данима проширена и на све особе са сметњама у развоју.

Уредба се неће односити само на децу већ и на старије особе с аутизмом или сметњама у развоју.

За њихово кретање неће бити потребна никаква посебна дозвола, а изласци неће бити временски ограничени.

Једино ограничење је да се могу кретати до 200 метара од адресе становања и у пратњи само једног пратиоца.

У Хрватској потврђена смрт 32. жртве короне

Данас је потврђена смрт 32. жртве корона вируса у Хрватској, а реч је о старијој жени из Сплита. Директор Хрватског завода за јавно здравство (ХЗЈЗ) Крунослав Цапак каже да је велики проблем то што је корона вирус ушао у старачке домове.

До сада је корона вирус потврђен у осам хрватских домова, а последњи је дом за старе у Загребу.

Борел: Жао ми је због одлуке САД у вези СЗО

Европски комесар за спољну политику и безбедност Жозеп Борел изјавио је данас да дубоко жали због америчке одлуке да обустави финансирање Светске здравствене организације.

Вучић најавио нови разговор са патријархом

Председник Србије је рекао да је добио охрабрујуће резултате у последња 24 сата, али да моли грађане да остану у својим домовима, јер се вирус и даље озбиљно шири.

Patrijarh Irinej
Патријарх Иринеј / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Данас ћу опет позвати патријарха да апелује на вернике да за Ускрс не излазе из својих домова, да литургије прате путем телевизија које ће их емитовати. Ми ћемо се држати слова закона, а свештенике нећемо спречавати у спровођењу службе - рекао је председник Србије.

У смедеревском Дому за старе короном заражено 44 лица

Према последњим подацима којима располаже Завод за јавно здравље Пожаревац, у Дому за старе у Смедереву, који је од викенда у карантину, код 44 особе потврђена је инфекција ковидом-19. Од тога је 31 корисник и једанаесторо запослених.

Још нису обрађени сви налази, а и даље се трага за нултим пацијентом.

У Краљеву једна особа преминула и четири новооболеле од Ковида-19

Епидемиолошка ситуација на територији града Краљева је измењена у односу на претходни дан. Евидентирана су четири новооболела лица, а једна пацијентикиња из Краљева, у току јучерашњег дана, преминула је на Инфективној клиници у Крагујевцу. Данас се на тестирање у Ветеринарски специјалистички институт шаље 49 узорака а резултати се очекују током сутрашњег дана.

korona virus
корона вирус / Извор: СД/илустрација

У саопштењу Кризног штаба за ванредне ситуације се наводи да, забрана кретања на територији града Краљева је протекла без проблема, није било кршења забране кретања и мере самоизолације.

Аустралијски премијер најављује отварање школа

Након процене здравствених институција Аустралије да су школе безбедне за ђаке, премијер Скот Морисон данас је апеловао да се након ускршњих празника поново отворе школе да ученици не би изгубили школску годину и да би родитељи могли да раде.

У Индији најављено ублажавање ванредних мера

Индиске власти су најавиле ублажавање неких рестриктивних мера од 20. априла како би се поново покренули производња и пољопривреда у сиромашним, руралним подручјима.

Осим тога, из владе Индије данас је најављено да ће се у руралним подручјима одобрити изградња путева и зграда, као и да ће се дозволити саобраћај између индијских држава и провинција.

Вучић и Додик о борби против корона вируса

Председник Србије Александар Вучић састао се данас са српским чланом Председништва Босне и Херцеговине Милорадом Додиком. Састанку је присуствовала и премијерка Србије Ана Брнабић.

Вучић је том приликом најавио нову медицинску помоћ Републици Српској, а више о томе прочитајте ОВДЕ

У Шпанији још 523 умрлих за 24 сата

У Шпанији наставља да пада број жртава опаког вируса, па је у последњих 24 сата умрло 523 особа, за разлику од 567 колико је било дан раније.

Према последњем здравственом билансу, од корона вируса оболело је 177.633 људи, док је 18.579 умрло. До сада је од болести излечено 70.850.

Немачка данас разматра могућност ублажавања мера

Влада Немачке требало би данас да размотри могућност ублажавања мера уведених у борби против корона вируса.

Званичници тврде да је затварање школа и многих фабрика, продавница и ресторана током прошлог месеца дало резултате у борби против епидемије и да су немачке болнице добро опремљене за лецење пацијената заразених корона вирусом.

Међутим, они су такође упозорили да је дуг пут до нормализације живота у овој земљи.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

У Немачкој је за данас најављен разговор између канцеларке, њеног кабинета и гувернера савезних држава о томе да ли се мере у борби против епидемије могу ублажити и на који начин, уколико је то могуће.

Из Института Роберт Кох упозоравају да је још рано за ублажавање мера и да је и даље висок број новозаражених сваког дана, иако полако долази до успоравања ширења епидемије.

Директор овог института Лотар Вилер наводи да једна заражена особа у Немачкој зарази око 1,2 других особа и да они желе да овај број буде мањи од један.

Промена радног времена продавница пред Васкрс

Председник Скупштине града Никола Никодијевић изјавио је да је Градски штаб за ванредне ситуације на данашњој седници донео одлуку о радном времену продајних објеката уочи Васкрса на теритрији Београда. 

Ново радно време продавница прочитајте кликом ОВДЕ

Никодијевић је позвао грађане да највећи хришћански празник проведу у својим домовима, по препорукама епидемиолога. 

- Потребно је да немамо окупљања на јавним местима, те избегнемо социјални котакт и доследним поштовањем мера заштите врло брзо превазиђемо ову ситуацију - закључио је Никодијевић. 

Тиодоровић: 30 старанара заражено у другом дому за старе у Нишу 

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић је рекао да је кризна ситуација у Нишу настала пре свега због проблема у Геронтолошком центру у том граду. Навео је да има 30 оболелих станара у још једном, приватном објекту за старе, у којем је заражено и троје запослених.

Dragiša Mišović
Драгиша Мишовић / Извор: Танјуг/Зоран Жестић

- Сви заражени из Геронтолошког центра су у у КЦ Ниш. Они, углавном, имају лакшу клиничку слику, али имамо и три пацијента која су умрла или тамо или на пути за болницу.  Други објекат је приватни старачки дом "Есколап", у њему је заражено 30 пацијената, и позитивна су и 3 радника - навео је проф. др Тиодоровић.

Даљи пораст броја случајева корона вируса у Русији

Број случајева корона вируса у Русији порастао је за 3.388 током протеклог дана, на 24.490, саопштено је данас у Москви.

Од тога се опоравило укупно 1.986 људи, а њих 198 је умрло.

Вирус је забележен у 84 руска региона, а Алтајска република је једина руска регија која није погођена короном.

У Румунији још шест умрлих, укупно 357 

Румунија је у среду пријавила још шест смртних случајева, укупно је до сада умрло 357 људи. У питању су три мушкарца и три жене у доби од 50 до 82 године.

Број оболелих у земљи износи 6.879.

У Аустрији 14.335 оболелих, 393 умрлих

У Аустрији је 14.335 људи оболело до корона вируса, док је 393 људи широм земље умрло од последица вируса, а 8.098 се опоравило. Тренутно је 1.001 особа хоспитализована, а 232 особе налазе се на одељењу интензивне неге.

Ер Србијом данас стиже још око 140 српских држављана

Око 140 српских држављана из Норвешке, Шведске, Данске и Финске, данас стиже у Београд авионом "Ер Србија", а евакуациони лет организовала је Влада Србије.

- У току је укрцавање око седамдесетак српских држављана у авион Ер Србија у Ослу, а још толико биће укрцано у Стокхолну из Шведске, Данске и Финске и они ће данас стићи у Београд - каже амбасадорка Србије у Норвешкој Сузана Бошковић- Продановић.

Она је навела да су српски држављани због тога веома захвални, јер ће стићи кућама пре предстојећих Васкршњих празника.

Русија позива САД да се уздрже од даљих напада на СЗО

Москва позива Васхингтон да се уздржи од даљих напада на Светску здравствену организацију (СЗО), после одлуке САД о заустављању финансирања те агенције УН, изјавио је заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков.

Он је истакао да СЗО у потпуности у скалду са својом повељу и да је поштују владе већине земаља, као и научници, медицинари и епидемиолози.

Sergej Rjabkov
Сергеј Рјабков / Извор: Профимедиа

Позивамо САД да се суздрже од даљих напада на СЗО и да воде одговорну политику која неће урушавати основу међународне сарадње у области медицине, истакао је Рјабков.

Још 8 особа позитивно у Златиборском округу

Од последњег извештаја до данас тестирано је још 38 особа са подручја Златиборског округа од којих је осам позитивно на нови корона вирус (ЦОВИД-19): четири у Ариљу, три у Ужицу и једна у Бајиној Башти.

Од почетка епидемије до данас тестирано је 478 особа а укупно је потврђено 62 случаја инфекције новим корона вирусом (ЦОВИД-19) и то: Ужице – 17, Бајина Башта – 10, Пријепоље – 9, Нова Варош – 6, Ариље – 6, Прибој – 5, Пожега – 4, Сјеница – 3 и Чајетина – 2.

Од укупног броја потврђених до сада је опорављено три особе а преминуло укупно пет особа са подручја Златиборског округа просечне старости 70 година - саопштено је јутрос из Завода за јавно здравље Ужице.

У РС пет нових случајева, укупно заражено 458

У Републици Српској регистровано је нових пет случајева вируса корона, чиме је број заражених повећан на 458, рекао је данас министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић.

Шеранић је рекао да су у протекла 24 часа тестирана 362 узорака, те да је присуство вируса потврђено код пет особа мушког пола.

Укупно је опорављено 196 особа у Републици Српској, рекао је Шеранић.

Забрана извоза лекова на 30 дана

Влада Републике Србије донела Одлуку о забрани извоза лекова који се употребаљавају у хуманој медицини на 30 дана а она данас ступа на снагу, наводи се у документу који је објавио Службени гласник.

Од забране извоза и поновног извоз лекова изузети су лекови који се производе у Србији, а нису регистровани у Србији односно "који се производе искључиво за страна тржишта", наводи се у Одлуци.

Изузетак од забране извоза су и лекови које страно лице отпрема у поступку транзита са царинског подручја Србије, као и извоз лекова уз одобрење које се издаје посебних актом Владе Србије.

По Одлуци, домаћи произвођачи, увозници и извозници лекова су дужни да се изјавом одговорног лица обавежу на континуирано и несметано снабдевање тржишта Србије свим лековима које производе и увозе, наводи се у Одлуци.

Број заражених корона вирусом у свету премашио је два милиона

Портал Worldometers наводи да су вирусом заражене 2.000.728 особе, да је преминуло 126.776, а да се опоравило 484.747 особа.

Највише заражених има САД, 614.246, док су у тој земљи од последица вируса умрле 26.064 особе. Шпанија је пријавила 174.060 случајева корона вируса, као и 18.255 смртних случајева.

У Италији је од корона вируса преминула 21.067 особа, а заражено је укупно 162.488 људи. Француска има 143.303 заражене особе, а преминуло је 15.729 људи, Немачка је пријавила 132.210 случаја ковид-19, као и 3.495 смртних случајева.

У Великој Британији има 93.873 заражене особе, преминуло је 12.107 људи.

У Кини, где се вирус појавио крајем прошле године, заражено је 82.295 особа, преминуло је 3.342 људи, а та земља је у последња 24 сата, према подацима Worldometers, пријавила 46 новозаражених особа.

У Тимочкој крајини више од 100 оболелих

У Тимочкој крајини је више од 100 оболелих од Ковида-19. На инфективном одељењу зајечарске болнице налази се 11 пацијената од којих је један у тежем стању и он ће бити транспортован за Ниш.

Градоначелник Бора Александар Миликић је рекао за РТС да у том граду има 50 заражених. Наводи да се претходних дана један пацијент опоравио и да у болници лежи 15 особа.

Пет новооболелих у Црној Гори, укупно 288

Према најновијим подацима у Црној Гори је званично потврђено још пет нових случајева заразе корона вирусом, што је број оболелих повећало на 288.

Како је саопштио Институт за јавно здравље, од последњег пресека у уторак поподне до јутрос је анализирано 158 узорка.

Новооболели су из Улциња 3, Подгорице и Плава по један.

Мађарска: Још 12 смртних случајева од короне, укупно 134

У Мађарској је од корона вируса умрло још 12 пацијената, а број нових случајева инфекције повећао се за 67 - на 1.579, објављено је јутрос на сајту коронавирус.гов.ху.

До сада су забележена укупно 134 смртна случаја, а 192 особе су се опоравиле.

Епидемиолошка ситуација у Нишу озбиљна и неповољна 

Професор Бранислав Тиодоровић, епидемиолог и члан Владиног Кризног штаба за борбу против корона вируса , изјавио је да је епидемиолошка ситуација у Нишу веома озбиљна и неповољна.

Branislav Tiodorović
Бранислав Тиодоровић / Извор: Фото: YoutubePrinrscreen/Novo јутро

- У старом делу КЦ Ниш има 196 позитивних смештених у три објекта, од тога је 17 на респираторима. У новом делу који смо сада, такође, претворили у ковид болницу, највећу у Србији, имамо 272 пацијента, међу њима је и 151 позитиван из геронтолошког центра. Поред тога у хали "Чаир" је тренутно 196 пацијената, као и у хотелу, а пацијенте имамо и у Студентском дому поред Медицинског факултета - рекао је синоћ Тиодоровић.

Још 19 радника Института за кардиоваскуларне болести "Дедиње" заражено короном

Још 19 здравствених радника на Институту за кардиоваскуларне болести "Дедиње" заражено је коронавирусом, речено је РТС-у у тој установи. Укупно је заражено 86 здравствених радника - пет кардиохирурга, четворо интерниста, по један трансфузиолог и физијатар, 58 медицинских сестара и болничара и 14 немедицинских радника.

У Институту је заражено и девет пацијената. Институт ради 24 сата и прима  све хитне пацијенте.

Нових 10 случајева корона вируса на Космету, укупно 387

На Космету је забележено десет нових случајева инфекције корона вирусом, чиме је укупан број заражених порастао на 387, саопштено је у уторак увече из националног института за јавно здравље у Приштини.

Реч је о пацијентима из Приштине (2) Витине (2) и по један случај из општина Звечан, Урошевац, Каменица, Србица, Сува Река и Ђаковица.

korona virus
корона вирус / Извор: СД/илустрација

После 4 дана пада у броју оболелих, нови случајеви опет расту

У Немачкој је регистровано 2.486 нових случајева корона вируса, тако да је укупан број заражених 127.584, показују данашњи подаци Института за заразне болести Роберт Кох. То значи да је број нових инфекција повећан након четири дана пада.

Забележено је још 285 смртних случајева, тако да су од корона вируса преминуле укупно 3.254 особе.

ЈАК УДАР КОРОНА ВИРУСА НА НИШ, од случаја Бергамо, до оболелих у дому за старе: Велики притисак на здравство

ЈАК УДАР КОРОНА ВИРУСА НА НИШ, од случаја Бергамо, до оболелих у дому за старе: Велики притисак на здравство

ДОМОВИ ЗА СТАРЕ ПОСТАЈУ ОПАСНА ЖАРИШТА ВИРУСА? Познато који градови у Србији су најугроженији

ДОМОВИ ЗА СТАРЕ ПОСТАЈУ ОПАСНА ЖАРИШТА ВИРУСА? Познато који градови у Србији су најугроженији

МИСЛИЛИ СМО ДА КОРОНА НЕЋЕ СТИЋИ У НАШ ГРАД: Мајданпек дуго није имао вирус, све док тест преминулог није показао ИНФЕКЦИЈУ!

МИСЛИЛИ СМО ДА КОРОНА НЕЋЕ СТИЋИ У НАШ ГРАД: Мајданпек дуго није имао вирус, све док тест преминулог није показао ИНФЕКЦИЈУ!

ЧИТАВА ПОРОДИЦА МИ ЈЕ ЗАРАЖЕНА, ИЗОЛАЦИЈА ЈЕДИНИ СПАС: Директор КБЦ у Митровици открио са чиме се све сусрео због епидемије

ЧИТАВА ПОРОДИЦА МИ ЈЕ ЗАРАЖЕНА, ИЗОЛАЦИЈА ЈЕДИНИ СПАС: Директор КБЦ у Митровици открио са чиме се све сусрео због епидемије

НЕ ЗНАМО ГДЕ СУ НАМ РОДИТЕЉИ: Забринутост и ОЧАЈ породица корисника Геронтолошког центра у Нишу

НЕ ЗНАМО ГДЕ СУ НАМ РОДИТЕЉИ: Забринутост и ОЧАЈ породица корисника Геронтолошког центра у Нишу