Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

(УЖИВО) ПАНДЕМИЈА КОРОНА ВИРУСА: Британија друга у Европи по смртности од короне, у Турској највише заражених после Западне Европе и САД (ВИДЕО)

29.04.2020. 08:20
Пише:
Србија Данас
Velika Britanija
Велика Британија / Извор: Реутерс

Број излечених скочио на 1.260 пацијената. Заражених у земљи готово 8.500. Тестирано више од 73.000 грађана Србије

У свету је више од 218.000 људи преминуло од корона вируса, док је више од 3 милиона људи заражено, и тај број расте из сата у сат. Излечено је бише од 950.000 људи.

Највише заражених има у САД, Шпанији, Италији, Француској и Немачкој, а Сједињене Државе су прве и по броју преминулих - више од 40.000 људи. Занимљиво је да су земље источне и југоисточне Азије које су биле хваљене за одличне мере сада на удару другог таласа заразе, па је тако број заражених поново порастао у Јужној Кореји, Сингапуру, Индонезији...

Неготин: Још четири корисника дома за старе инфицирана

Према последњим подацима, још четири корисника Дома за старе "Радост" у Неготину заражено је корона вирусом, као и још два грађанина. На територији општине Неготин укупно је потврђено 65 случајева COVID-19, од којих су 53 особе из дома за старе "Радост“.

Две особе које су биле корисници Дома за старе "Радост“ преминуле су, а реч је о старим лицима која су имала и друге пратеће болести.

Словенија сутра после шест недеља отвара границе општина

Словеначки премијер Јанез Јанша саопштио је да ће, после шест недеља, од сутра бити дозвољено кретање између општина.

- Влада с четвртком укида опште ограничење кретања само на подручју општине, а у понедељак ће кренути и поступно покретање бројних активности које се могу обављати уз придржавање мера здравствене струке - написао је Јанша на Твитеру после седнице владе.

Према његовим речима, масовни догађаји с великим бројем људи вероватно неће бити могући све док се не открије и не почне да се користи вакцина или лек за Ковид-19, наводи Хина.

- Подаци меродавних установа показују да се број активно инфицираних новим корона вирусом смањио до те мере да можемо донети план поступног укидања рестрикција у предвидљивој будућности - навео је Јанша.

Укупно заражено 117.589 у Турској, преминулих више од 3.000

Број људи умрлих од Ковид-19 у Турској порастао је за 89 у последња 24 сата, што је укупно 3.081, а тренд опадања се наставља, према подацима Министарства здравља. Број случајева заразе порастао је за 2.936, на укупно 117.589, показали су подаци, што је највише ван Западне Европе или Сједињених Држава.

Turska
Турска / Извор: Реутерс

У Швајцарској још 143 заражених

У Швајцарској су у протекла 24 сата забележена још 143 случаја корона вируса, за 43 више него у уторак. Упркос благом порасту у броју заражених у односу на уторак, наставља се генерални пад у броју оболелих, пошто је крајем марта и почетком априла пријављивано око 1.000 случајева сваког дана, преноси TASS.

Укупно је заражено 29.407 особа, док је 1.408 људи преминуло, навела је швајцарска агенција.

У Француској преминуло још 427 особа

У Француској је у протекла 24 сата од последица корона вируса преминуло 427 особа, чиме је укупан број преминулих порастао на 24.087, саопштило је Министарство здравља те земље.

Francuska
Француска / Извор: Реутерс

Финска отвара основне школе 14. маја

Финска ће 14. маја поново отворити основне школе, које су биле затворене од 18. марта због пандемије корона вируса, саопштила је данас влада те земље.

У Њујорку преминуло 330 особа

Гувернер Њујорка Ендрју Куомо рекао је на конференцији за новинаре да је у 24 сата у тој држави преминуло 330 особа од корона вируса.

- Број мртвих, ужасне вести, 330. Број хоспитализованих је мањи, то је добра вест - казао је Куомо.

У Великој Британији преминуло још 4.419 особа

У Великој Британији у последњих 24 сата преминуло је 4.419 особа од корона вируса, а власти су први пут урачунале и жртве које су преминуле ван болница. Тиме је број мртвих порастао на 26.097

Тиме је Уједињено Краљевство званично на другом месту у Европи по броју умрлих од пандемије корона вируса, према последњим подацима који покривају смртне случајеве у свим срединама, укључујући и старачке домове.

Немачка продружила забрану путовања до 14. јуна

Немачка је продужила забрану путовања ван граница земље до 14. јуна, а саопштено да ће у наредном периоду ревидирати одлуку.

Nemačka
Немачка / Извор: Реутерс

У Италији преминуле 323 особе

У последња 24 сата у Италији су умрле 323 особе, односно број умрлих особа је 27.682. Међутим, италијанске власти саопштиле су да опада број активних случајева, односно да је више оних који су оздравили, то јест 2.311.

Северна Македонија: 21 нови случај, 2 преминула, 38 се опоравило

Министарство здравља Северне Македоније саопштило је данас да је потврђен 21 случај Ковид-19 у протекла 24 сата, чиме је укупан број заражених порастао на 1.442.

Преминула су два пацијента: 50-годишњи мушкарац из Скопља и 51-годишњи мушкарац из Прилепа, па је преминулих од последица новог корона вируса сада 73. Опоравило се 38 пацијената, укупно 627, преноси македонска агенција МИА .

Претходног дана урађено је 279 тестова, а укупно је тестирано 16.050 људи.

 У домовима и установама заражено 570 корисника, 131 запослени

У установама социјалне заштите за смештај корисника и домовима за одрасле и старе, закључно са данашњим даном, корона вирусом заражено је 570 корисника и 131 запослени, саопштило је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Укупан број излечених корисника установа социјалне заштите износи 92, а број излечених особа које су запослене у установама социјалне заштите је 41. Корисници у установама социјалне заштите за које постоји процена да могу бити потенцијални преносиоци вируса смештени су у изолацију, док запослени у установама социјалне заштите, код којих постоји оваква опасност, не долазе на посао и налазе се у кућној изолацији.

Присуство вируса COVID -19 потврђено је у:

- Геронтолошком центру у Нишу;

- Геронтолошком центру у Крушевцу;

- Геронтолошком центру у Књажевцу;

- Геронтолошком центру ''Јеленац'' у Алексинцу;

- Геронтолошком центру ''Јеленац'' у Алексинцу, Радној јединици у Тешици;

- Градском центру за социјални рад у Београду, Одељењу Нови Београд;

- Дому за смештај старих лица у Смедереву;

- Домском одел?ењу за смештај одраслих и старих у Новом Пазару;

- Дому за смештај и негу старих лица ''Прокупље'' у Прокупљу;

- Домском одел?ењу за смештај старих и пензионера у Новом Кнежевцу;

- Дому за децу и омладину ''Душко Радовић'' у Нишу;

- Установи за децу и младе ''Sremčica'' u Београду;

- Прихватилишту за одрасле и старије особе у Београду;

- Центру за породични смештај и усвојење у Београду;

- Центру за породични смештај и усвојење у Нишу;

- Центру за заштиту одојчади, деце и омладине у Београду;

- Дому за смештај лица ометених у развоју Блаце-Трбуње;

- Дому за одрасла инвалидна лица у Београду;

- Дому за одрасла инвалидна лица у Дољевцу;

- Дому за лица ометена у менталном развоју ''OTTHON'', Стара Моравица;

- Дому за душевно оболела лица ''1. Октобар'', Стари Лец;

- Дому за смештај одраслих лица Кулина;

- Дому за смештај одраслих и старијих ''Stara пруга'' на Умци;

- Дому за смештај одраслих и старијих ''Плава милина'' у Земуну;

- Дому за смештај одраслих и старијих ''Радост'' у Неготину;

- Дому за смештај одраслих и старијих ''МелиорВита'', у Земуну;

- Дому за смештај одраслих и старијих ''Доживети стоту'' у Земуну;

- Дому за смештај одраслих и старијих ''Елите Home Стар'', у Прогару;

- Дому за смештај одраслих и старијих ''Ескулап центар'' у Нишу;

- Дому за смештај одраслих и старијих ''Нана'' у Београду;

- Дому за смештај одраслих и старијих ''Нада'' у Београду;

- Дому за смештај одраслих и старијих ''Sveti Трифун'' у Железнику;

- Дому за смештај одраслих и старијих ''Sunčev брег'' у Београду.

Швајцарска од 11. маја ублажава мере

У Швајцарској ће од 11. маја бити ублажене мере које су уведене ради спречавања ширења вируса Ковид-19, изјавила је председница та земље Симонета Сомаруга. Она је на конференцији за новинаре рекла да ће 1. маја бити отворене продавнице, културне и спортске институције, као и ресторани, преноси BBC.

Такође, биће отворене основне и средње школе, док ће бити мање рестриктивно на граничним прелазима, а  појачаће и градски превоз. Наредна фаза ублажавања мера требало би да уследи 8. јуна, под условом да епидемија буде под контролом.

 У земљама јужне Азије ванредне мере дају резултате

У Индији је, према званичним подацима, 31.500 потврђених случајева ковида-19 и хиљаду преминулих, а начелник државног кризног штаба данас је оценио да ванредне мере дају резултате и да се не очекује експоненцијални пораст броја оболелих у овој многољудној јужноазијској земљи, пренео је Ројтерс.

Премијер Индије Нарендра Моди требало би ускоро да донесе одлуку да ли ће продужити најдуже ванредне мере на свету и након 3. маја, док истовремено званичници индијског здравства потврђују да су строге мере владе спречиле експлозивно ширење корона вируса које је могло потпуно да онеспособи иначе неразвијени национални здравствени систем.

У суседном Пакистану потврђено је 15.282 случаја ковида-19 и 1.007 преминулих и надлежни апелују на појачане мере опреза у месецу Рамазана током којег ће ходочасници у великом броју да се окупљају у џамијама. Представник затвора у авганистанској престоници Кабулу Фарад Бајани данас је објавио да је 46 затвореника тестирано позитивно на корона вирус, иако је влада донела одлуку да ослободе хиљаде њих како би се спречило ширење заразе.

Међу њима су и борци талибана ослобођени у оквиру мировног споразума који је постригнут између САД и авганистанских побуњеника.

У Вршцу настављено свеобухватно тестирање

Општа болница Вршац наставила је у претходних 24 сата свеобухватно тестирање грађана, а међу њима није утврђен ниједан нови случај COVID - 19 , рекао је за Танјуг директор те болнице Иван Ивановић.

- То говори да се ситуација стабилизује и да је апсолутно под контролом. Епидемиолошке екипе су и на терену, ради се свеобухватно тестирање како бисмо успели да детектујемо асимптоматске носиоце ове инфекције и спречимо даље ширење - рекао је Ивановић и додао да се број тестираних у последњих 24 сата мери стотинама.

У вршачкој болници тестирани су и сви пацијенти са дијализе и сви су COVID негативни.

- Дијализа се код нас и даље обавља несметано уз све прописане противепидемијске протоколе, грађане уверавам да болница и даље функционише, са прерасподелом кадра, али функционише уз све наредбе покрајинског штаба за ванредне ситуације - навео је Ивановић.

Директор је казао да су болницу и вршачки Дом здравља детаљно дезинфиковали руски стручњаци пре два дана. Вршачка болница са 530 запослених надлежна је и за општине Бела црква, Пландиште и Алибунар, а од тестираних 690 грађана било је укупно 46 оболелих од COVID19. Од тога 19 је радника Опште болнице Вршац, и то пет лекара, 12 сестара и два немедицинска радника.

- Њих 16 се налази у Бањи Јунаковић, 15 је апсолутно без симптома, а један лекар има субфебрилност, али има врло лаку и благу клиничку слику, две сестре се налазе у КБЦ Драгиша Мишовић и једна медицинска сетра у КБЦ Војводине на Клиници за инфективне болести - казао је директор.

Додао је да су и сви остали пацијенти упућени на даље лечење и да је пет пацијената на Инфективној клиници у Новом Саду, један у Ковид болници Панчево, а остали су у привременим болницама што, каже, говори у прилог томе да су апсолутно доброг здравственог стања. Ивановић каже и да је болница све време имала довољно личне заштитне опреме.

У Србији позитивно још 227, за 24 сата умрло 5 особа

Од последњег извештаја до 15 часова тестирани су узорци 5.579 особа, од којих је 227 позитивно.

У Србији, 78 људи налази се на респираторима. Укупан број излечених је 1.292. Укупан број тестираних је 73.363.

Аустрија: Само 45 нових инфекција, још 199 људи оздравило

 У Аустрији је у последња 24 сата потврђено још 45 случаја заразе корона вирусом, тако да је у тој земљи укупно заражено 15.402 људи.

Истовремено је 199 особа излечено у односу на претходни дан, саопштило је Министарство здравља.

Број активно оболелих пао је тиме за 7,5 одсто на 2.043. Број умрлих је порастао за 11 на 580, а највећи број, 130 инфицираних умрло је у Бечу.

Француска се дели на зелену и црвену зону

Француска ће бити подељена на црвену или зелену зону како се ублажава блокада земље, изјавио је у среду премијер Едуард Филип, износећи планове за следећу фазу мера коронавируса.

Свим департманима - који су административна подручја у Француској - биће додељене црвене или зелене зоне, у зависности од три критеријума: број нових случајева током периода од седам дана, капацитет регионалних одељења интензивне неге и ефикасност у локалном тестирању и праћењу. 

Пекинг укида највиши ниво узбуне због корона вируса

 Пекинг од 30. априла укида највиши ниво узбуне и прелази на нижи. Град ће са највишег нивоа, или нивоа један, прећи на ниво два.

Упркос снижавању нивоа реакције у ванредним ситуацијама, рад на превенцији и контроли неће бити ублажен.

Japan
Јапан / Извор: Реутерс

То значи да путници који стижу у Пекинг из "подручја са ниским ризиком" у Кини више неће морати да буду две недеље у карантину по доласку. Међутим, тај карантин и даље важи за све међународне путнике који у Пекинг стижу из иностранства.

Европске авио компаније: Дистанцирање непримењиво у авионим

Мере социјалног дистанцирања уведене ради спречавања ширења новог корона вируса тешко ће се примењивати у авионима, саопштиле су европске авио компаније.

То је саопштено у тренутку када авио индустрије и владе широм света разматрају како да врате авионе на небо. Пандемија вируса Ковид-19 приземљила је многе авионе, а авиокомпаније се труде да не потону док троше резерве новца, а већина новца је растрзана између обављања оперативних служби, тражења државне помоћи и планирања опстанка током карантина.

Министри за саобраћај земаља чланица ЕУ требало би данас да одрже видео конференцију на којој ће расправљати о наставку службе, а Европска комисија припрема стратегију за то и за коју се надају да ће бити објављена до средине маја.

У Шпанији поново пораст у броју умрлих

 У Шпанији је за 24 сата умрло још 325 људи, што је мало повећање у односу на уторак, када је преминула 301 особа.

Španija
Шпанија / Извор: Профимедиа

Са друге стране, за 24 сата излечено је 6.399 људи, што је највећи број од почетка кризе.

До сада је од корона вируса у земљи умрло 24.275

Грчка попушта мере од 4. маја

 У Грчкој ће бити укинути одређене мере, па тако грађани више неће морати да шаљу поруку како би изашли било где, али и даље не могу ван места становања.

Отварају се фризерски салони у којима је могуће заказати услугу само преко телефона или online, отварају се мање трговинске радње и цркве.

Тек од првог јуна отварају се кафићи и ресторани и то само баште, где столови морају бити такође на прописној удаљености од 2 метра. Такође се првог јуна отварају хотели који послују преко целе године, а у ресторанима и баровима који су у склопу хотела важе исте мере као и за остале ресторане и кафиће.

Рекордан број нових случајева у Русији

У Русији је за 24 сата регистрован 5.841 нови случај корона вируса, највише у једном дану, чиме се укупан број заражених попео на 99.399. У среду је преминуло још 108 особа, а епидемија је у Русији однела 972 живота. Опоравило се више од 10.000 особа. Према подацима надлежних служби, скоро 45 одсто новооболелих нема никакве симптоме.

Турска послала медицинску помоћ САД, Ердоган писао Трампу

 Турски председник Реџеп Тајип Ердоган навео је у писму председнику Доналду Трампу да се нада да ће амерички Конгрес боље разумети стратешку важност међусобних односа када је реч о солидарности и дељењу опреме током пандемије корона вируса.

Ердоганово писмо Трампу стигло је у уторак заједно са турском медицинском опремом укључујући заштитна одела и маске, објављено је из кабинета турског председника.

К.Тепавчевић: У авион с тестом од последња 72 сата

Епидемиолошкиња Дарија Кисић Тепавчевић казала је јутрос да дефинитивне препоруке под којим противепидемиолошким условима ће се одвијати авиосаобраћај, а једна од мера могла би да буде да путник буде тестиран на присуство вируса у последња 72 сата, поготово за пословна путовања и доласке у Србију.

Darija Kisić Tepavčević
Дарија Кисић Тепавчевић / Извор: Танјуг

- То је једна од мера која ће, врло је могуће, бити на снази. Наравно, уз све оне које смо досад примењивали с почетка у међународном саобраћају - истакла је Кисић Тепавчевић за РТС, поводом отварања аеродрома и авио летова од 18. маја. 

У Српској 59 новозаражених, укупно 767

 У последња 24 сата у Републици Српској регистровано је 59 нових случајева вируса корона, чиме је број заражених повећан на 767, рекао је данас министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић.

Навео је да је 58 особа из Републике Српске, а једна из Брчко дистрикта која се лечи у Универзитетском клиничком центру Републике Српске у Бањалуци.

Више од 6.000 умрлих у Немачкој,репродуктивност вируса расте

 Више од 6.000 људи умрло је у Немачкој од почетка епидемије корона вируса, а 158.000 људи је заражено, објавио је данас Институт за заразне болести Роберт Кох.

У протекла 24 сата умрле су 202 особе тако да је укупан број жртава достигао 6.115. Од вируса се опоравило око 120.000 особа.

ИРЦ:Милијарду људи у свету могло би бити заражено короном

Милијарду људи могло би се заразити корона вирусом широм света, уколико се угроженим земљама не пружи хитна помоћ, упозорио је Међународни одбор за спас (ИРЦ).

Међународна хуманитарна организација, коју је 1933. основао Алберт Ајнштајн, објавила је да је финансијска и хуманитарна помоћ неопходна, како би се успорило глобално ширење вируса.

Нормализација живота у Шпанији у фазама до краја јуна

 Премијер Шпаније Педро Санчез изразио је наду да ће, постепеним укидањем ограничења кретања, до краја јуна та земља доћи до нормализације стања, пошто следи осам недеља поступне релаксације рестриктивног режима уведеног због корона вируса.

Самостан у Аустрији: Половина калуђера умрло од короне

У самостану салесијанаца Дон Боско у Амшетену догодила се, током епидемије корона вируса, права трагедија. Половина калуђера тог самостана је умрло од корона вируса.

Пет калуђера је оболело од вируса, а четири је од њега и умрло, док се пети налази на путу оздрављења. Преостала четири калуђера одржало је у уторак, како преносе медији, мису којом се опростило од своје браће у вери.

Скупштина данас наставља рад

 У Скупштини Србије данас ће у 10 сати бити настављена расправа о Предлогу одлуке о потврђивању Одлуке о проглашењу ванредног стања и Предлогу закона о потврђивању уредби које је влада донела уз супотпис председника Репубилке током ванредног стања.

skupstina
скупстина / Извор: Србија Данас / Јелена Обрадовић

Данас одлука о полицијском часу за 1. мај

Одлука о томе када ће почети полицијски час, сутра или у петак, који ће трајати током целог викенда биће донета данас. То ће, највероватније, бити и последњи полицијски час током целог викенда.

Како су објавили медији синоћ, очекује се и да вечерас председник Александар Вучић вечерас у емисији "Око" на РТС објави када ће бити укинуто ванредно стање, које у Србији траје од 15. марта. 

КАКО ОПРАТИ МАСКУ ЗА ЛИЦЕ: Постоје три начина, а ЈЕДНА СТВАР је обавезна!

КАКО ОПРАТИ МАСКУ ЗА ЛИЦЕ: Постоје три начина, а ЈЕДНА СТВАР је обавезна!

РУСКИ ВОЈНИ ЛЕКАРИ ПОНОВО У ЧАЧКУ: Заустављено ширење заразе (ВИДЕО)

РУСКИ ВОЈНИ ЛЕКАРИ ПОНОВО У ЧАЧКУ: Заустављено ширење заразе (ВИДЕО)

ГРМЕЋЕ И ПЉУШТАЋЕ НА СВЕ СТРАНЕ: Лоше вести метеоролога за наредне дане

ГРМЕЋЕ И ПЉУШТАЋЕ НА СВЕ СТРАНЕ: Лоше вести метеоролога за наредне дане

ТЕСТОВЕ ЗА АНТИТЕЛА НА КОРОНУ МОГУЋЕ КУПИТИ НА ИНТЕРНЕТУ: Цена је мања од 120 долара

ТЕСТОВЕ ЗА АНТИТЕЛА НА КОРОНУ МОГУЋЕ КУПИТИ НА ИНТЕРНЕТУ: Цена је мања од 120 долара

ДР ГОЈКОВИЋ УПОЗОРАВА: Неке мере можда ПОНОВО УВЕДЕМО, а ево када и зашто

ДР ГОЈКОВИЋ УПОЗОРАВА: Неке мере можда ПОНОВО УВЕДЕМО, а ево када и зашто