Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПАНДЕМИЈА КОРОНА ВИРУСА: Америка престигла Кину - 83.000 заражених, Ваљево после Београда ново жариште (ФОТО/ВИДЕО)

26.03.2020. 07:24 00:33
Пише:
Србија Данас
Foto: Reuters
Фото: Реутерс / Извор: Реутерс

Пратите ситуацију из минута у минут.

Корона вирус се и даље незаустављиво шири и наставља да узима људске животе. Тренутно је више од 472.000 људи заражено вирусом, више од 21.000 је преминуло док се 114.000 људи опоравило.

У Србији је седам особа преминуло услед инфекције корона вирусом, а према последњим информацијама укупно има 384 заражених. Излечено је 15 пацијената.

ЕУ лидери о плану опоравка од пандемије и излазној стратегији

 Лидери ЕУ 27 на трећој ванредној видео конфренцији посвећеној COVID-19 разговарали су о пет приоритетних задатака у суочавању са здравственом кризом изазваном корона вирусом и њеним друштвено-економским последицама.

У Француској више од 1.600 мртвих

У Француској је умрло 1.696 људи, а заражено је 29.155 и она је четврта земља у Европи по броју оболелих, иза Италије, Шпаније и Немачке.

Ваљево после Београда највеће жариште вируса
Ваљево после Београда највеће жариште вируса: Ситуација се прати из сата у сат (ВИДЕО)

Ваљево после Београда највеће жариште вируса: Ситуација се прати из сата у сат (ВИДЕО)

У Београд слетео још један авион и донео медицинску помоћ
Стигао још један авион са медицинском помоћи: "Вечерас се шаље порука солидарности и заједништва" (ВИДЕО)

Стигао још један авион са медицинском помоћи: "Вечерас се шаље порука солидарности и заједништва" (ВИДЕО)

САД престигле Кину по броју заражених, укупно 82.000

Са 13.700 нових случајева корона вируса, Сједињене Америчке Државе престигле су Кину са укупним бројем оболелих од готово 82.000 људи.

Како преноси сајт Worldometers.info, у САД је од вируса данас умрло 150 људи, а од почетка епидемије укупно 1.173 особе.

У Хрватској од корона вируса преминула још једна особа

У Славонском Броду данас после подне преминула је болесница која је била позитивна на Covid-19, објавио је Штаб цивилне заштите Хрватске.

Реч је о жени рођеној 1955. године, која је била онколошки болесник, наводи Штаб, а преноси Хина.

У Хрватској су данас регистрована 53 нова случаја, укупан број оболелих је 495, умрло је троје од последница заразе корона вирусом.

 

Оштре казне за ширење заразе

Кршење мере самоизолације која је наложена свима који су потенцијално преносиоци вируса корона, биће оштро санкционисано, најавили су готово сви правници, али и врх државе, а посебно велике казне - затвор до 12 година запрећен је онима који пренесу некоме вирус и тиме његов живот доведу у опасност.

Стручњаци објашњавају коме прети вишегодишња робија током епидемије вируса корона.

ОШТРЕ КАЗНЕ ЗА ШИРЕЊЕ ЗАРАЗЕ: Коме прети ВИШЕГОДИШЊА РОБИЈА током епидемије вируса корона

ОШТРЕ КАЗНЕ ЗА ШИРЕЊЕ ЗАРАЗЕ: Коме прети ВИШЕГОДИШЊА РОБИЈА током епидемије вируса корона

Словенија: 36 нових случајева, још једна особа преминула

Штићеник дома за старе у Метлики који је преминуо синоћ од компликација које су проузроковане корона вирусом, шеста је жртва епидемије COVID-19 у Словенији. Регистровано је 36 нових случајева, тако да је укупан број оболелих у тој земљи 562, саопштило је Министарство здравља. 

Мост на Врбасу у бојама италијанске заставе

У знак солидарности и подршке народу Италије, Бањалука је од вечерас у бојама заставе ове земље. Осветљен је нови мост у насељу Обилићево, чиме је на симболичан начин пружена подршка становништву Италије које се бори са корона вирусом.

Број смртних случајева у Француској порастао за 27 одсто

Органи надлежни за здравље у Француској пријавили су нових 365 жртава вируса корона, чиме је број умрлих у тој земљи порастао на 1.696. Број смртних случајева на дневној бази порастао је за 27 одсто у односу на претходни дан.

Премијерка Брнабић нема корона вирус
СТИГЛИ РЕЗУЛТАТИ: Ана Брнабић се тестирала на корона вирус

СТИГЛИ РЕЗУЛТАТИ: Ана Брнабић се тестирала на корона вирус

Авганистан ослобађа 10.000 затвореника због пандемије

Авганистан цће ослободити најмање 10.000 затвореника старијих од 55 година у покушају да спречи ширење корона вируса, саопштили су данас званичници.

- Председник је издао декрет да цће неколико хиљада затвореника ускоро бити пуштено због коронавируса - рекао је званичник у канцеларији председника Ашрафа Ганија.

Foto: Reuters
Фото: Реутерс / Извор: Реутерс

Немачка помаже Италији, прихвата оболеле од короне

 Немачке болнице са слободним капацитетима ће преузети најмање 47 пацијената оболелих од корона вируса из Италије у знак европске солидарности, саопштио је немачки министар спољних послова Хајко Мас.

Сутра авион за Немачку, могуће и за Малту

Генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић изјавио је да се чини све како би се наши држављани који су остали "заробљени" широм света вратили у Србију и најавио да ће сутра одлетети авион за Немачку, а могуће и за Малту где има пуно наших људи, сезонских радника.

У Јабланичком округу три особе заражене корона вирусом

Јабланичком округу потврђено је да је троје људи заражено новим вирусом корона, од тога двоје су из Лесковца, а један из Власотинца, изјавила је данас директорка Завода за јавно здравље Александра Николић на седници Штаба за ванредне ситуације.

Како се наводи на сајту града, на седници је речено да се на резултате једне анализе чека, као и да се 165 особа налази у самоизолацији због сумње на присуство вируса у организму, од којих је 18 било у директном контакту са особама које су оболеле од новог вируса.

Могуће увођење полицијског часа и у Турској

Турска би могла да уведе полицијски час за све грађане уколико се настави ширење корона вируса, саопштила је данас турска влада.

Влада је увела ту меру за особе старије од 65 година током викенда, али не и за остале, како су то неке друге земље учиниле, пренео је Ројтерс.

Градоначелник Истанбула Екрем Имамоглу позвао је данас националне власти да то ураде, рекавши да скоро милион људи и даље користи јавни превоз у највећем граду у земљи.

Од корона вируса је у Турској преминуло 59 особа, док је број заражених порастао за две недеље на 2.433.

Foto: Reuters
Фото: Реутерс / Извор: Реутерс

У Пијемонту умрло 50 људи, укупно у Италији данас 712

Италијански северни регион Пијемонт саопштио је данас да је 50 људи у том региону преминуло од корона вируса у последња 24 часа, број који је изостављен из националне цифре коју је објавила Агенција за цивилну заштиту.

Изостављање значи да је данас у Италији преминуло 712 особа, а не 662, како је званично објављено и представља повећање у односу на претходни дан када су преминуле 683 особе.

Укупан број преминулих од избијања епидемије у Италији је 8.215, а не 8.165, како је објављено.

Папа се по други пут тестирао
ПАПА ФРАЊА СЕ ПО ДРУГИ ПУТ ТЕСТИРАО НА КОРОНА ВИРУС: Ово су резултати анализа

ПАПА ФРАЊА СЕ ПО ДРУГИ ПУТ ТЕСТИРАО НА КОРОНА ВИРУС: Ово су резултати анализа

Епископ ваљевски и два свешеника заражени корона вирусом
Епископ ваљевски Милутин и још ДВОЈИЦА СВЕШТЕНИКА заражени корона вирусом

Епископ ваљевски Милутин и још ДВОЈИЦА СВЕШТЕНИКА заражени корона вирусом

Српски држављани из Лондона слетели на аеродром "Никола Тесла"
Српски држављани из Лондона слетели на аеродром "Никола Тесла"

Српски држављани из Лондона слетели на аеродром "Никола Тесла"

Несторовић: План је да радимо 5.000 тестова дневно

- Наш циљ је да за неколико дана почнемо да радимо 5.000 тестова дневно. То је био први део приче на кризном штабу вечерас, а други је да сутра у 14 сати почиње да ради објекат на Сајму - рекао је др Бранимир Несторовић.

Он је додао да ће сада бити рађен тзв "брзи тест", помоћу којег резултат може да се добије, како је рекао, за три минута.

- Немамо тај нагли скок кога смо се сви плашили. Оно што је исто добро јесте да су већина инфицираних лаки болесници. За сада се здравствени систем добро носи. Покушаћемо да један број тих лаких пацијената, пребацимо такође на Сајам из КБЦ "Драгиша Мишовић" да не оптерећујемо Земунску болницу. У току следећа два дана слично ће се десити у Нишу и Новом Саду. Тако да по болницама задржимо само људи којима је потребан озбиљан третман - рекао је Несторовић и додао да ће наредне две недеље бити критичне.

САСТАНАК КРИЗНОГ ШТАБА ТРАЈАО ВИШЕ ОД ДВА САТА: "На почетку смо озбиљне фазе"

САСТАНАК КРИЗНОГ ШТАБА ТРАЈАО ВИШЕ ОД ДВА САТА: "На почетку смо озбиљне фазе"

Foto: Reuters
Фото: Реутерс / Извор: Реутерс

Осам новозаражених на КиМ, једна особа се излечила

На територији Косова и Метохије регистровано је осам новозаражених корона вирусом и сада их је укупно 79, потврдио је поподне вршилац дужности министра здравља Арбен Витиа, док је једна особа успела да се опорави од Covid 19. 

Влада Србије тражи помоћ од Русије
Влада Србије тражи помоћ од Русије

Влада Србије тражи помоћ од Русије

Број оболелих од корона вируса у целом свету премашио пола милиона

Три месеца од избијања епидемије корона вируса у свету су потврђена 508.988 случаја. Умло су 23.002 особе, а оздравила је 121.407. 

Још два случаја у Црној Гори, укупно 69

Институт за јавно здравље Црне Горе потврдио је два нова случаја корона вируса. Тиме је број обољелих у Црној Гори порастао на 69. Како је саопштено из ИЈЗ, од јутрошњег пресјека анализано је 78 узорака, од чега је 76 било негативно. 

Све већи број заражених у Италији

Представници италијанске Цивилне заштите открили су најновији број заражених у тој земљи. Они наводе да је данас регистрована још 6.153 заражена особа, да је у последња 24 сата преминуло 662 особе, док се 699 људи опоравило.

У ЈЕДНОМ ДАНУ УМРЛО 662 ЉУДИ: За 24 сата се заразило више од ШЕСТ ХИЉАДА ЉУДИ у Италији

У ЈЕДНОМ ДАНУ УМРЛО 662 ЉУДИ: За 24 сата се заразило више од ШЕСТ ХИЉАДА ЉУДИ у Италији

 

Foto: Profimedia
Фото: Профимедиа / Извор: Профимедиа
У Ћуприји 18 особа заражено вирусом корона

Председник општине Ћуприја Нинослав Ерић, изјавио је данас да је у тој општини зараза корона вирусом потврђена код још осом особа и сада је укупно 18 оболелих.

Ово је највећи број оболелих у шест локалних самоуправа у Поморавском округу, јер Параћин има четири, Свилајнац два, Јагодина и Рековац по једног, а Деспотовац нема заражених.

Ћуприја по последњем попису становника, има 30.645 становника, и оволико број заражених на број становника је изузетно велики.

 

Паника у Њујорку
Гувернер Њујорка: Сваки сценарио ће премашити наше капацитете

Гувернер Њујорка: Сваки сценарио ће премашити наше капацитете

 

У Хрватској 495 заражених, два смртна случаја

 У Хрватској је у последња 24 сата број потврђених случајева коронавируса порастао за 53, па је тренутно број оболелих 495, показују најновији подаци Националног штаба цивилне заштите.

Министар здравства Вили Берош рекао је у четвртак послеподне на конференцији за новинаре у Загребу да је од ујутру број новооболелих већи за 14, али да је укупан број потврђених случајева у 24 часа мањи него претходних дана – у среду их је било 63, а у уторак 69, док је у понедељак било 74.

- Још је прерано закључивати о трендовима, ипак сматрамо да предузете мере дају одређене резултате - оценио је Берош.

Он је потврдио други смртни случај, у загребачкој Клиници за инфективне болести у четвртак ујутру је умро оболели пацијент из Загреба (74), који је од раније онколошки болесник.

Директорка инфективне клинике Алемка Маркотић рекла је да је тренутно још осам болесних на респиратору, од којих један чека лабораторијски тест, а осталих седам није у критичном стању.

Изашли подаци о стању у Аустрији

У Аустрији је, према послеподневним подацима Министарства здравља, актуелно 6.398 лица инфицирано корона вирусом.

Број умрлих услед инфекције коронавирусом порастао је на 49, а број тестираних на 35.995.

Посматрано по покрајинама Тирол је са 1.623 инфицираних главно жариште, а затим следи Горња Аустрија са 1.054.

Одмах потом следи Доња Аустрија са 873, Беч 825, Штајерска 699, Салцбург 591, Форарлберг 435, Корушка 183, Бургенланд 115.

Укупно је 547 инфицираних хоспитализовано, а 96 је на интензивној нези.

Истовремено до сада је 112 особа излечено, при чему се указује да код ове бројке још не функционише у потпуности систем пријављивања.

Италијан у 101. години победио корону

Један од најстаријих пацијената заражених вирусом Ковид-19, мушкарац стар 101 годину из града Римини, опоравио се од тог вируса, јавили су италијански медији након низа извештаја о високој стопи смртности од последица тог вируса међу старијом популацијом.

Информацију о опоравку 101-годишњака од вируса корона пренела је заменица градоначелника Риминија Глорија Лиси рекавши да је "господин П. успео".

Како је навела, он је синоћ напустио болницу у Риминију и "отишао својој породици".

У Италији, где је од вируса корона заражено више од 60.000 људи, очекује се да ова седмица буде кључна за резултате строгих мера које је предузела влада те земље. 

 Највећи број заражених у Београду

Директорка Инситута за јавно здравље Батут др Верица Јовановић навела је на конференцији за медије која је почела данас у 15 часова, да се највећи број заражених корона вирусом у Србији налази у Београду, и да износи 177 случајева.

- После Београда, највише је заражених у Колубарском округу - 42, а затим у Нишу - 40 - навела је др Јовановић.

Како је истакла, за сада се прати епидемиолошка ситуација у свим градовима широм Србије, а о томе се сачињавају анализе на јутарњем и ноћном нивоу.

- Током претходног дана смо размишљали да применимо додатне мере на Београд, Ваљево и Ниш. У Београду је највећи притисак, има највише људи и мере треба да буде најјаче. Затим следе Колубарски, па Нишавски округ. Ту се већ применују све мере епидемиолошког надзора. Пратимо ситуацију у овом тренутку, свакако би све остале мере не би биле негативне, само би дале допринос свим другим мерама контроле. О томе ће се убудуће размишљати и бићете обавештени - рекла је др Јовановић.

 

У Републици Србији су до 15 часова 26. марта 2020. године регистрована укупно 457 потврђена случаја COVID 19. 

Од последњег извештаја до 15 часова 26. марта 2020. године тестирани су узорци 295 особа од којих је 73 позитивно и  222 негативно на нови корона вирус. 

До 15 часова 26. марта 2020. године, у националној референтној лабораторији Института Торлак тестирано је укупно 1456 особа које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја.

У Србији је шест особа преминуло услед инфекције корона вирусом, а излечено је 15 пацијената. У Републици Србији заражене су и две беба актуелним корона вирусом. После Београда, највише заражених има у Нишу и Ваљеву. Укупно је у 21 граду у Србији најмање једна особа има COVID-19.

Седма жртва короне у Србији

 Преминула су још два пацијента, од којих једна на Инфективној клиници у Београду. Пацијент је неколико дана био на респиратору, радило се о особи са хроничним болестима. Други смртни исход је у Нишу, особа је била на респиратору, такође је то био пацијент са шећером, реуматоидним артритисом. Коначно, Имамо још један смртни случај. У КБЦ "Драгиша Мишовић" преминула је особа од 48 година - рекла је Верица Јовановић, директорка Института "Батут".

У Републици Србији су регистрована укупно 384 потврђена случаја COVID 19.

У Србији је шест особа преминуло услед инфекције корона вирусом, а 15 је излечено. У националној референтној лабораторији Института Торлак тестирано је укупно 1161 особа које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја.

У Републици Србији заражене су и две беба актуелним корона вирусом. После Београда, највише заражених има у Нишу и Ваљеву. Укупно је у 21 граду у Србији најмање једна особа има COVID-19.

Дачић: Нема више држављана Србије по аеродромима широм света

Министар иностраних послова Србје изјавио је данас да више нема држављана Србије на аеродромима у свету и истакао да ће држава наставити да евакуише грађане из иностранства.

Албанија: У последња 24 сата 28 нових случајева, укупно 174

Албанско Министарство здравља саопштило је данас да је у последња 24 сата у тој земљи забележено 28 нових случајева, чиме је укупан број оболелих повећан на 174.

Путин: Ситуација ће се са Covid-19 смирити за 2-3 месеца

Руски председник Владимир Путин изјавио је данас да се нада да ће се ситуација са вирусом Covid-19 побољшати и пре него за два, три месеца.

- Поједине земље кажу да ће рат, а тако га зову, против корона вируса дуго трајати, али сигурно ћемо изаћи из ове ситуације и много раније - рекао је Путин на састанку са представницима пословне заједнице.

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Реутерс

Земље са највећим бројем умрлих од корона вируса: Прва три места - Италија, Шпанија, Кина
Европски парламент ванредно усваја мере против COVID19

Европски парламент на ванредном заседању у Бриселу гласа о усвајању хитних процедура које је предложила Европска комисија у циљу борбе против корона вируса и ублажавању друштвено економских последица пандемије. Парламент би требало да изгласа и одлуку о финасијској помоћи земљама у процесу приступња ЕУ које су погођене заразом COVID19.

На Косову 71 особа заражена корона вирусом

На територији КиМ регистрована је 71 особа заражена корона вирусом, од којих су 32 хоспитализоване на Клиници за заразне болести.

- Седам особа је на респираторима, а преостали на болничком лечењу су стабилног здравствено стања - саопштено је. 

СЗО: Охрабрујући знаци у Европи

Светска здравствена организација саопштила је да види "охрабрујуће знаке" када је реч о епидемији корона вируса у Европи.

- Ситуација остаје озбиљно, али видимо напредак. У Италији, која има највећи број случајева инфекције у региону, приметили смо да опада број новозаражених. Ипак, још увек је рано рећи да је пандемије достигла врх у тој земљи - каже директор СЗО за Европу, Ханс Клуге.

Малезијски краљ и краљица у самоизолацији

Малезијски краљ и краљица стављени су у самоизолацију након што је седам чланова краљевског особља било позитивно приликом тестирања на нови корона вирус, саопштила је данас краљевска палата.

У Шпанији умрло 655 особа за 24 сата

Шпанске власти саопштиле су да је 655 особа умрле од корона вируса у последњих 24 сата, чиме је укупан број мртвих скочио на 4.089. Такође, забележено је 6.673 нових случајева заразе, односно укупно 56.188 инфицираних.

Španija
Шпанија / Извор: Профимедиа

Грчки војник умро од корона вируса

Грчки војник (46) преминуо је од корона вируса, чиме је број мртвих порастао на 23. Како наводе медији, у петак је добио резултате да позитиван на корона вирус, али верује се да је поред тога имао и друге придружене болести.

Друга жртва у Хрватској

У Хрватској је преминула друга особа од корона вируса. Реч је о мушкарцу од 74 године, који није био у иностранству и засад није познато како је заражен. Како пише Јутарњи лист, његова супруга је у тешком стању.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Швајцарска има већу стопу инфекције од Италије

Швацарска има већу стопу инфекције корона вирусом него Италија, те на 10.000 становника тренутно дође 12,4 заражених, али је, кад је реч о смртним исходима, ситуација много боља него у Италији. У Швајцарској инфицирано 11.028 особа, а умрле су 154 особе.

Саветница председника Србије: У наредна 24 сата одлука о затварању три града

Лекари у Србији су рекли да још не треба затварати три града Београд, Ниш и Ваљево, који су највеће жариште корона вируса, а да ће та мера бити сагледана у наредна 24 сата, каже саветница председника Србије за медије Сузана Васиљевић.

Ваљево је друго највеће жариште оболелих од корона вируса у Србији

Број оболелих од корона вируса у Ваљеву расте, од јуче је забележено осам нових случајева, па је тај град сада са укупно 46 заражених, највеће жариште епидемије у Србији после Београда.

Више о томе прочитајте ОВДЕ. 

Расте број мртвих у Ирану

Иранске власти саопштиле су да је у последњих 24 сата умрло 157 особа, чиме је укупан број скочио на 2.234 смртних исхода.

У Бугарској 243 потврђена случаја Covid-19

Број потврђених случајева Covid-19 у Бугарској износи 243, саопштио је јутрос начелник кризног штаба, генерал-мајор Венцисал Мутафшијски током редовног брифинга за новинаре. Мутафшијски је најавио да ће кризни штаб предложити министру здравља да се двонедељне рестриктивне мере које су ступиле на снагу 13. марта продуже до 12. априла.

Koronavirus
Коронавирус / Извор: Реутерс

Расте број оболелих у САД, 60 одсто заражених у Њујорку

Амерички експерти упозоравају да у САД расте број оболелих од корона вируса, а 60 одсто заражених је из Њујорка, где је најозбиљнија ситуација.

Директор Националног института за алергије и инфективне болести Ентони Фаучи, јуче је изјавио у Вашингтону да се пандемија корона вируса убрзава у САД и да је потребан бољи увид у ситуацију у неким деловима САД.

Ванредно стање у Боливији

Настојећи да спречи даље ширење корона вируса, боливијска влада је увела ванредно стање и затворила границе до даљег. Прелазна председница Боливије Жанин Ањез јуче се обратила јавности и рекла да ће границе бити затворене до 15. априла тако да до тада нико неће моћи ни да улази ни да излази из земље.

Ањезова је упозорила да ће војска и полиција надгледати спровођење рестриктивних мера и изолације.

Москва затвара барове

Власти у Москви објавиле су да затварају ресторане, барове, паркове и све радње. Остају отворене продавнице и апотеке.

Koronavirus
Коронавирус / Извор: Профимедиа

Румунски министар здравља поднео оставку

Министар здравља Румуније Виктор Костаће поднео је данас оставку, у јеку епидемије корона вируса. То је данас саопштио румунски премијер Лудовик Орбан, преноси АГЕР Преш.

Више о томе прочитајте ОВДЕ. 

У Аустрији 5.888 инфицираних, успешно смањена стопа раста

У Аустрији је, према јутрошњим подацима Министарства здравља, позитивно тестирано на корона вирус 5.888 особа. Аустријска влада успела је очигледно да смањи криву раста инфицираних, јер дневна стопа раста је пала јуче на 14 одсто, а била је између 30 и 40 процената пре увођења ограничења слободе кретања.

У Хрватској још 39 особа оболело, укупно 481

- Нових је 39. Од јуче ујутро укупно нових 63 болесника. Нема експоненцијалног раста то је од велике важности. На респиратору је 14 болесника - рекао је министар здравља Вили Берош.

Сви тестирани у Виноградској су негативни. Према речима надлежних, имају 18 лекара специјалиста који су позитивни, 7 медицинских сестара и 2 стоматолога.

- Старосни просек оболелих је 49 година, у самоизолацији 18.601 људи, 2.437 контаката које интензивно епидемиолошки надзиремо, 546 здравствених радника који су у самоизолацији - речено је на конференцији.

Вучић позвао људе да волонтирају

Председник Србије Александар Вучих позвао је синоћ све који не спадају у ризичну групу у вези с корона вирусом да се пријаве да буду волонтери.

-Ако не спадате у ризичну групу, млади сте и здрави, имате слободног времена и желите да помогнете угроженим категоријама становништва, сада то можете учинити пријавом на нови јединствени систем за евиденцију волонтера и волонтерки у Републици Србији - написао је Вучић на Инстаграм налогу "авуциц", уз хештег будиВолонтер.

У Црној Гори још 14 заражених

У Црној Гори корона вирус потврђен је код још 14 особа и укупан број инфицираних од јутрос је 67, саопштено је из Института за јавно здравље.

Од јучерашњег пресјека у 18 часова анализирана су 44 узорка, вирус корона потврђен је код 14 особа, док је код 30 особа налаз негативан. Под здравствено-санитарним надзором у Црној Гори налази се 6.356 особа, а позитивни случајеви су епидемиолошки повезани са претходно потврђеним случајевима, наводи се у саопштењу.

У Републици Српској 7 новооболелих

У последња 24 часа тестирано је 75 особа, потврђена је зараза код од још седам људи, рекао је министар здравља и сцоцијалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.

Лекар из Лесковца није заражен корона вирусом

Лекар са Интерног одељења у лесковачкој Општој болници није заражен корона вирусом, потврђено је јутрос. Сумња да је заражен јавила се након што се вратио са Малте.

Шпанија продужила ванредно стање до 11. априла

Шпански парламент продужио је ванредно стање услес пандемије вируса COVID-19 до 11. априла, изгласано је синоћ. Шпанија је увела блокаду у своју земљу 14. марта, са одлуком  да потпуно ограничи кретање људи у земљи на 15 дана. Грађанима је дозвољено да изађу из својих домова само како би купили неопходне намирнице.

У Француској 231 нова жртва короне

Француске здравствене службе су евидентирале су јуче 231 жртву Covid-19, укупно 1.331. Пораст броја преминулих од 21 одсто заправо показује пад смртности у поређењу са претходна два дана.

Према подацима Жерома Саломона, директора Агенције за јавно здравље, број оболелих је порастао за 13 одсто и износи 25.233. Саломон је упозорио да је 2.827 људи у тешком стању, на респиратору.

francuska
француска / Извор: Профимедиа/илустрација

СЗО: Нападните вирус, превазићи ћемо и ову кризу

Земље које су ставиле под блокаду своје становништво како би спречиле ширење корона вируса треба да искористе то време да "нападну вирус", поручио је јучес генерални директор Светске здравствене организације Тедрос Адхан Гебрејесус.

У Србији преминуле још две особе од корона вируса

У току ноћи преминула су још два пацијента код којих је био потврђен корона вирус. У питању је К.С. (80) који је био хоспитализован у Клиници за инфективне и тропске болести КЦС.

Друга је женска особа П.Б. (62) која је била хоспитализована у Клиничком центру Ниш. 

Више о томе читајте кликом ОВДЕ.

Вучић разговарао са Бин Заједом, помоћ стиже у суботу

Председник Србије Александар Вучић разговарао је синоћ телефоном са шеиком Мухамедом Бин Заједом, престолонаследником Уједињених Арапских Емирата (УАЕ), а како се сазнаје, помоћ те земље у Србију стиже у суботу.

Бин Зајед је синоћ на Твитеру написао да је телефоном разговарао са председником Србије о билатералним односима и заједничким напорима у борби против Covid-19.

Више о томе прочитајте ОВДЕ. 

И други тест немачке канцеларке Ангеле Меркел негативан

Немачка канцеларка Ангела Меркел и други пут је била негативна на тестирању на инфекцију корона вирусом, саопштио је синоћ њен кабинет. Меркелова се од недеље увече налази у самоизолацији јер је била у контакту с доктором који је позитивно тестиран на корона вирус.

Лекар је, дан пре него што је сазнао да је инфициран новим вирусом, Меркеловој дао вакцину против пнеумокока. Први тест канцеларке је урађен у понедељак и био је негативан.

Angela Merkel
Ангела Меркел / Извор: Профимедиа

Она се осећа добро и од куће обавља телефонске позиве са представницима међународне заједнице, рекао је раније данас портпарол владе Штефан Зајбер.

-Канцеларка је добро. Она обавља посао од куће, у сталном је контакту са свим члановима кабинета и обавља разговоре од куће - рекао је Зајберт на конференцији за новинаре.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Нема оболелих у већински српским срединама

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић саопштио је синоћ да нема оболелих од корона вируса у већински српским срединама на КиМ, а да је 71 заражена особа регистрована у албанским срединама.

У Турској 15 особа преминуло од корона вируса

Број преминулих од последица корона вируса у Турској порастао је данас за 15 и сада износи 59, изјавио је министар здравља те земље Фахретин Коча. Он је на Твитеру објавио да се број заражених повећао за 561, што значи да су у тој земљи укупно 2.433 особе оболеле од корона вируса, преноси Ројтерс.

Данас у свим београдским апотекама по 1.000 маски

Према речима фармацеута из Београда, данас би у свакој апотеци у главном граду требало да се нађе по 1.000 заштитних маски. Од почетка проглашења ванредног стања, заштитне маске и рукавице биле су дефицитарна роба.

penzioneri
пензионери / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Шеф Пентагона забранио кретање снага САД у иностранству

Амерички министар одбране Марк Еспер издао је јуче наредбу о забрани кретања свих америчких војника у иностранству у периоду до 60 дана. Еспер је рекао да је циљ да се ограничи ширење корона вируса у војсци.

Као пример навео је повлачење америчких војника из Авганистана које ће се, како је рекао, наставити.

Русија укида све летове

Влада Русије наложила је цивилној авијацији да суспендује све редове и чартер летове у Русију и из ње од 27. марта, објавила је Влада на свом сајту.

Руски авиони летеће још само у места из којих треба да кући доведу своје држављане. У Русији је забележено 658 људи оболелих од COVID-19, док је троје људи преминуло.

Тиодоровић: Крајем априла могућ знатан пад броја оболелих

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић очекује да ће крајем апила доћи до знатнијег пада у броју оболелих од корона вируса у Србији.

-Ако издржимо наредне две недеље, значи да ћемо моћи добро да се носимо све до краја априла, када очекујемо да ће доћи до знатнијег пада, а у мају очекујемо спорадичне случајеве - рекао је Тиодорвић.

-Следећа недеља биће тешка, али ако издржимо дисциплиновано још 15 дана, тада можемо рећи да смо на добром путу да непријатеља ухватимо за рогове - рекао је Тиодоровић.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Још 28 смртних случајева у Енглеској од корона вируса

У Енглеској је забележено још 28 смртних случајева услед корона вируса, саопштиле су здравствене власти. Тиме је укупан број смртних случајева услед инфекције вирусом COVID-19 повећан на 414.

Последње жртве биле су старости између 47 и 93 године.

koronavirus
коронавирус / Извор: Профимедиа

Амерички Сенат усвојио економски пакет помоћи

Чланови америчког Сената усвојили су јутрос економски пакет помоћи у износу 2.000 милијарди долара, са циљем умањивања економских последица корона вируса у САД. Предлог је подржало 96 чланова Сената, а нико није гласао против.

Након Сената, у коме већину чине републиканци, потребно је да предлог усвоји и Представнички дом, у ком већину чине демократе, који би требало да заседа у петак у девет часова ујутру по локалном времену. Да би ступио на снагу потребно је да документ, после усвајања у оба дома, потпише председник САД-а Доналд Трамп.

Пакетом економске помоћи предвиђен је фонд од 500 милијарди долара за угрожену индустрију и слична сума новца од које ће америчким домаћинствима директно бити уплаћено до 3.000 долара. Предлог укључује и 350 милијарди долара за кредите малим привредницима, као и 250 милијарди долара за помоћ незапосленима.

Планирано је издвајање у износу од стотину милијарди долара за болнице и здравствене системе. Реч је о највећем пакету помоћи који је Конгрес икада одобрио и он, како се наводи, одговара скоро половини новчане суме коју америчка влада троши годишње.

У Прагу тестирање на корона вирус и у аутомобилу

У Чешкој је омогућено ново тестирање на корона вирус грађана који се налазе у аутомобилу и притом не морају да излазе из возила. Првобитно је од недеље, 15. марта, у згради поликлинике у Прагу (Мале намести) био постављен центар који је радио једну седмицу.

Од уторка, 24.марта, на паркингу у улици Чернолеска у Прагу је изабрана нова локација која нуди не само "класичне" тестове свих људи који долазе већ и онима који су директно у аутомобилу, јавља специјални извештач Танјуга из Прага.

Људи који седе у путничком аутомобилу сада могу дати узорке за тестирање и не морају да излазе, било да је у питању путник или возач. Остала правила се не мењају. И даље је препорука да људи са улице нису обавезни да се тестирају, већ само они којима је саветовано или имају препоруку да се подвргну тестирању. Радно време остаје за тестирање седам дана у недељи од седам ујутру до седам увече.

Koronavirus
Коронавирус / Извор: Реутерс

Расте број заражених и умрлих у Немачкој

Број потврђених случајева корона вируса у Немачкој порастао је на 36.508, док је од последица новог вируса преминуло 198 људи.

Према статистици Института за заразне болести Роберт Кох, број заражених је у поређењу са претходним даном порастао за 4.995. Број умрлих је у поређењу са претходним даном порастао за 50.

Заражено више од 471.000 људи широм света

Од новог корона вируса у свету је до сада оболело 471.794, а преминула је 21.297 особа, објављено је на порталу Worldofmeters. У критичном стању је 14.795 особа, док се од вируса опоравило 114.703 оболелих.

У Кини, из које је вирус почео да се шири по свету, од почетка епидемије је оболело 81.285 особа, преминуло 3.287, а тренутно је оболело 3.947 особа.

Тренутно је најгора ситуација у Италији у којој је оболело 74.386 особа, а активно је 67.063 случајева и у којој је преминуло 7.503 особа. За њом следе САД где је оболело 68.489 особа, Шпанија (49.515), Немачка (37.323), Иран (27.017), Француска (25.233).

По броју смртних случајева на првом месту у свету је Италија са 7.503, а затим Шпанија где је до сада преминуло 3.647 особа.

У Србији је до сада регистровано 384 заражених особа, док су четири преминуле.

Уколико имате симптоме позовите дежурне кол центре

Свим грађанима који имају одређене симптоме респираторних инфекција, а који су у претходном периоду боравили у подручју захваћеним COVID-19, доступни су бројеви телефона, према месту пребивалишта, у времену од 08 до 22х, на којима могу добити све потребне информације, као и препоруке о даљем поступању, од дежурних епидемиолошка. Напомињемо да у таквим случајевима није потребно ићи у дом здравља или болницу, нити шетњом и другим активностима излагати друге грађане потенцијалним ризицима, већ се треба одмах обратити дежурном епидемиологу.

За ближе информације можете контактирати 064 8945 235 (број који је отворило Министарство здравља), затим Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић–Батут" (ул.Др Суботића бр.5, 11000 Београд; Тел: 011 2684 566) или институте/заводе за јавно здравље на територији на којој боравите.

Проф. Несторовић тврди да ЈЕДНОМ ГРАДУ У СРБИЈИ ПРЕТИ ИЗОЛАЦИЈА и препоручује грађанима да пију ОВО

Проф. Несторовић тврди да ЈЕДНОМ ГРАДУ У СРБИЈИ ПРЕТИ ИЗОЛАЦИЈА и препоручује грађанима да пију ОВО

О СТАТУСУ КАРДИОХИРУРГА ИЗ НИША БРУЈИ СРБИЈА: Директно са прве линије фронта против корона вируса (ФОТО)

О СТАТУСУ КАРДИОХИРУРГА ИЗ НИША БРУЈИ СРБИЈА: Директно са прве линије фронта против корона вируса (ФОТО)

ПЕНГ ЗИКИЈАНГ, ВОЂА КИНЕСКОГ ЕКСПЕРТСКОГ ТИМА: Србија ће победити корону уз најмању могућу цену

ПЕНГ ЗИКИЈАНГ, ВОЂА КИНЕСКОГ ЕКСПЕРТСКОГ ТИМА: Србија ће победити корону уз најмању могућу цену

ВЕЛИКИ КОРАК КА ПРОНАЛАСКУ ВАКЦИНЕ: Корона у себи крије кључ СОПСТВЕНОГ ПОРАЗА

ВЕЛИКИ КОРАК КА ПРОНАЛАСКУ ВАКЦИНЕ: Корона у себи крије кључ СОПСТВЕНОГ ПОРАЗА

ПРЕЛЕПА ВЕСТ СТИЖЕ ИЗ ЧАЧКА: Први ИЗЛЕЧЕНИ од короне добио ПРИНОВУ

ПРЕЛЕПА ВЕСТ СТИЖЕ ИЗ ЧАЧКА: Први ИЗЛЕЧЕНИ од короне добио ПРИНОВУ