Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОПУСТОШЕНА СРБИЈА: Реке однеле мостове, 10 ПОРОДИЦА ОСТАЛО БЕЗ КРОВА НАД ГЛАВОМ у Книћу (ВИДЕО)

05.06.2019. 10:08 20:09
Пише:
Србија Данас
ff
ff / Извор: Foto:Youtube/Printscreen/Slobodna Телевизија

Ванредна ситуација је и даље на снази у областима које су претходних дана биле погођене поплавама. После јаких киша вода се из већине поплављених подручја у централној и западној Србији повлачи, али је у неким местима, попут Сирче, и даље критично.

У општини Лучани вода се повлачи, а наредних дана биће утврђене штете које су нарочито задесиле Драгачево, где се појавило и клизиште. У помоћ угроженим грађанима укључила се и Војска Србије, на позив Штаба за ванредне те општине. Велика штета нанета је и Краљеву, где је поплављено је више од 400 кућа и објеката, оштећено или потпуно уништено 16 мостова, а саобраћај је прекинут на 20 путних праваца. 

19:14
Код Осечине, Крупња и Љубовије разбијен градоносни облак

 На подручју Радарског центра (РЦ) Ваљево данас после подне успешно је, захваљујући новом аутоматизованом систему одбране од града, разбијен велики градоносни облак изнад Осечине, Крупња и Љубовије.

Како се наводи у саопштењу Министарства ppoljoprivrede, шумарства и водопривреде, испаљено је 150 ракета на облак који се појавио око 16.30, чиме је спречен јак град и потенцијално велика штета на усевима. 

На РЦ Ваљево инсталирано је и нових 50 аутоматских противградних станица, додаје се у саопштењу.

18:20
Државни секретари обишли поплављена подручја

- Велика је штета настала у овим местима, поплављено је на стотине кућа и објеката и има мостова и путева који су уништени, угинулих животиња - рекао је Бојан Стевић, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе, обилазећи општину Лучани и поплављена подручја у близини Краљева. 

По његовим речима, руководства и Штаб за ванредне ситуације су реаговали одмах.

Државни секретар Жикица Несторовић је истакао да је добро што се вода повлачи, као и да ће се материјалне штете знати тек кад се вода потпуно повуче, наводи се у саопштењу Министарства.

- У сваком случају, Министарство државне управе и локалне самоуправе ће настојати да помогне општинама и градовима у оваквим ситуацијама - казао је државни секретар.

17:11
Сутра одлука о проглашењу елементарне непогоде у Краљеву

На сутрашњој седници Владе Србије биће донета одлука о проглашењу елементарне непогоде на подручју Краљева, изјавио је данас градоначелник тог града Предраг Терзић.    

Он је истакао да Влада Србије и сва министарства хоће да помогну становницима Краљева који су погођени поплавама, и додао да ће у селу Сирча, у коме је услед непогода урушен мост, бити постављен понтонски мост.

- Најважније је да после санирања основних инфраструктурних проблема почнемо реконструкцију путева, изградњу нових мостова и успемо да помогнемо свим грађанима који су угрожени - рекао је за Терзић, који је заједно с државним секретаром у Министарству државне управе и локалне самоуправе Бојаном Стевићем обишао поплављено подручје у Сирчи.    

Терзић је навео и да је мост у Лешеву спашен од урушавања.

Градоначелник Краљева је истакао да градски водовод функицонише беспрекорно и да је вода за пиће хемијски и бактериолошки исправна.

- У селима у којима немамо доказ о исправности воде за пиће, шаљемо цистерне - рекао је Терзић и додао да су у већим селима цистерне постављене 24 сата, док мања села обилазе наизменично.

Државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Бојан Стевић је рекао да Влада Србије и министарства стоје на располагању не само руководству града Краљева већ и другим местима које су задесиле поплаве.

- Потрудићемо се да у што краћем року санирамо последице и да се све врати у нормално стање - рекао је Стевић и подсетио да је у Краљеву око 16 мостова и 20 путних праваца у прекиду или су урушени услед поплава.

17:03
РХМЗ издао ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ за Србију

РХМЗ издао је упозорење на обилне падавине, грмљавину и појаву града у наредних сат времена на подручју Мачванског и Колубарског округа пљускови са грмљавином и појава града.

Више о томе можете прочитати кликом ОВДЕ

16:40
Нове информације из Кнића

У општини Кнић тренутно је десет породица најугроженије, а екипе су на терену у покушају да им помогну, изјавио је председник општине Кнић Милоран Николић.

- Породицама је уништена сва имовина у домаћинствима. Обилазе их наше екипе Дома здравља, Црвеног крста и Центра за социјални рад са пакетима и хемијским средствима за хигијену - изјавио је Николић за Танјуг.

Према његовим речима, ситуација на територији општине се у претходних 48 часова стабилизова, а дошло је и до смањења нивоа водостаја централне реке Груже и њених бочних притока.

- Охрабрујуће је што је ниво водостаја опао, а ми смо најкритичније тачке решили у том смислу што смо механизацијом ојачали бедеме како не бисмо имали нове поплаве и уливање воде у домаћинства - рекао је Николић.

Око 60 одсто од 320 асфалтираних и атарских путева у опшитни Кнић је оштећено потпуно, а остатак је делимично оштећен, прича Николић, додајући да су службе успеле да успоставе везу са два од три одсечена села.

Председник општине Кнић каже да службе чекају на повлачење воде, јер је земљиште презасићено, а више од 1.200 хектара обрадивог земљишта је још увек под водом.

Повлачење воде чека се и како би уз сарадњу са Институтом за јавно здравље дезинфиковали бунаре и друге изворе воде, у циљу спречавања ширења зараза, додаје Николић.

Николић истиче да повређених и настрадалих нема, али је дошло до страдања стоке.

- Задесила нас је велика невоља. Ово је незапамћено. Ни најстарији мештани гружанских села не памте овакве бујичне воде и овакву несрећу...Биће тек проблема који нам стижу око хране за стоку, промене усева. Тек нам предстоји борба да успоставимо колико-толико нормалан живот - рекао је Николић.

16:14
Снимак дроном

На YouTube каналу општине Кнић објављен је видео-снимак поплаве која је 3. јуна ове године погодила ту општину.

 

16:02
Огромна штета у Ивањици

Штета у општини Ивањица након обилних падавина и поплава је огромна, а повређених, према тренутним информацијама нема, изјавио је данас помоћник председника те општинеза инфраструктуру Иван Мојсиловић.

Огромна штета у Ивањици након поплава: Оштећено више од 100км путева, за поправку потребно најмање 50 милиона

Огромна штета у Ивањици након поплава: Оштећено више од 100км путева, за поправку потребно најмање 50 милиона

 

15:33
Фотографије поплаве - 5. јун

Овако данас изгледају поплављена места у Србији. 

 

14:51
Проклетство Сирче

Краљевачко село Сирча, кроз које је трећег јуна протутњала бујица од два метра висине воде, ваљајући улицама замрзиваче и аутомобиле, трећи пут страда пред природом. Најпре је село порушено у земљотресу 2010, па потопљено у поплави 2014, па сада опет.

ПРОКЛЕТСТВО СЕЛА СИРЧА КОД КРАЉЕВА: Рушио га земљотрес, потопила Морава, а сад је њиме протутњала бујица!

ПРОКЛЕТСТВО СЕЛА СИРЧА КОД КРАЉЕВА: Рушио га земљотрес, потопила Морава, а сад је њиме протутњала бујица!

 

13:40
Ново упозорење метеоролога

Републички хидрометеоролошки завод издао је данас упозрење за подручје Србије на јаке пљускове, грмљавину и локалну појаву града. У саопштењу РХЗС се наводи да ће до краја дана на подручју Србије бити нестабилно са пљусковима и грмљавином. 

ОВО ЈЕ ХЕРОЈ ИЗ КРАЉЕВА који се борио са БУЈИЦОМ до пола ноћи: Уплашени мештани наде полагали у БАГЕРИСТУ ДАРКА (ВИДЕО)

ОВО ЈЕ ХЕРОЈ ИЗ КРАЉЕВА који се борио са БУЈИЦОМ до пола ноћи: Уплашени мештани наде полагали у БАГЕРИСТУ ДАРКА (ВИДЕО)

Локално се очекује велика количина падавина и појава града, нарочито на северу.

13:38
Општина Ћуприја формирала Комисију за процену штета

Општина Ћуприја је формирала Комисију за процену штета од поплава, која ће по пријавама грађана излазити на терен и обавити процену, саопштила је информативна служба те општине. 

13:35
Киша направила хаос у општинама Поморавског округа

  Ноћашњи пролом облака и вишечасовна киша, направили у прави хаос у општинама Поморавског округа. Река Белица је надошла, а улице у Јагодини су поплављене.

13:30
Вода која је претила Свилајнцу се вратила у корито и оставила велике штете

Председник Општине Свилајнац Предраг Милановић, изјавио је данас да се вода, која је озбиљно запретила становницима пет села ове општине, вратила у корита, али је иза себе оставила велике штете на путевима и засејаним њивама које су и даље под водом.

Велике су штете на пољским и локалним путевима, а у неким деловима вода је покидала водоводне цеви, додао је Милановић и највио почетак процене штета.

ДАНАС НАС ОЧЕКУЈЕ ВЕЛИКО НЕВРЕМЕ, НЕ ИЗЛАЗИТЕ НАПОЉЕ БЕЗ ПРЕКЕ ПОТРЕБЕ: РХЗС издао алармантно УПОЗОРЕЊЕ!

ДАНАС НАС ОЧЕКУЈЕ ВЕЛИКО НЕВРЕМЕ, НЕ ИЗЛАЗИТЕ НАПОЉЕ БЕЗ ПРЕКЕ ПОТРЕБЕ: РХЗС издао алармантно УПОЗОРЕЊЕ!

- Тамо где смо извршили регулацију, река и потока, очистили их од смећа, проширили и продубили корита, није било никаквих проблема, а то говори да се мора радити на уређењу водотокова, то је најбоља превентива - истакао је Милановић.

Свилајнац је у мају 2014. године, од катастрофалне поплаве, изливањем реке Ресаве, претрпео огромне материјалне штете у инфраструктури, пољопривреди, привредним, друштвеним и стамбеним објектима, угинићима стоке на фармама.

13:20
Штета у Краљеву већа него 2014.

Штета у Краљеву биће већа него 2014. године, прве су процене, јер је вода сада већа за 20 центиметара.

Угрожена су индустријска постројења у том граду. 

13:00
Стање на путевима који су били поплављени: Пут Ариље- Гуча непроходан

На државним путевима који су били поплављени на подручју Ариља, Пожеге, Гуче, Краљева, Кнића, Ивањице и Сјенице саобраћај је успорен, али на појединим деоницама је коловоз оштећен или има заосталог блата и муља што отежава и успорава саобраћај, саопштио је Ауто-мото савез Србије.

Како се наводи један број локалних и општинских путева који су због пополава оштећени још увек су непроходни.

Од државних, непроходан је пут Ариље - Гуча између Турице и Доње Краварице због оштећеног моста у месту Лис.

Успостављен је саобраћај на улазак у насеље Велико Лаоле на путу Петровац на Млави - Свилајнац, где је било проблема због излавања реке Босур.

Променљиво време доноси и променљиве услове вожње - од сувих и влажних до мокрих коловоза, са повременим пљусковима у поподневним сатима, могућом маглом и сумаглицом на путевима поред река у котлинама и преко планинских превоја.

Према последњим информацијма Управе граничне полиције на путничким терминалима граничних прелаза нема задржавања.

Задржавања има на теретним терминалима, па камиони на Хоргошу, на излазу чекају четити сата, а на Келебији и Батровцима три сата.

12:31
Поплављено 5 мостова, активирана клизишта

Штаб за ванредне ситуације општине Деспотовац, због поплављених домаћинстава у селу Јасеново и оштећења општинских путева, прогласио је ванредну ситуацију на подручју целе општине, саопштила данас Информативна служба општине.

- Одлука је донесена синоћ око 21 сат, а сви оспособљени правни субјекти и други имаоци механизације налазе се на терену и увелико раде на санирању штета - стоји у саопштењу.

У саопштењу пре проглашења ванредне ситуације наводе се бројни проблеми.

Потоци и бујучне воде праве проблеме и да је поплављено око 1.000 хектара земљиста у селим Плажане, Милива, Велики Поповић, Јасеново и Медвеђа - наводи се у саопштењу.

12:00
У Раваници код Краљева спасено 600 домаћинства

У месту Раваница код Краљева 600 домаћинстава спасено је од нових поплава, јер су успели да багерима Гледићку реку врате у корито.

Одборник Скупштине општине Краљево Вељко Коматоић рекао је да је највећи проблем у том насељу што немају довољно машина.  

11:27
Затезање завесе на језеру Ћелије

Директор ЈП "Србијаводе" Горан Пузовић каже да ће данас на језеру Челије, одакле се Крушевац снадбева водом, бити затегнута велика завеса како би смеће не би дошло до фабрике воде.

- Затежемо велику завесу која ће помоћи да сву пластику која долази из Бруса, Блаца и околних села да зауставимо да не дође до фабрику воде. Пре две године смо више од 50 великих камиона те пластике уклонили са језера и од тада сваког пролећа затежемо завесу - рекао је Пузовић.

Он је додао да се последњих 30 сати Ибар скоро не види од отпада и да све што је последње три године одлагано тамо где му није мешто, сада изашло на површину.

Стање боље, али прети НОВА ОПАСНОСТ: Овако изгледа реална МАПА Србије током ванредне одбране од поплава

Стање боље, али прети НОВА ОПАСНОСТ: Овако изгледа реална МАПА Србије током ванредне одбране од поплава

Додаје да ће борба трајати дуго, да се мора кренути са едукацијом од малих ногу, од школа, вртића, радних организација. 

Због две породице из Београда које су забраниле да се у селу Ђераћ на њиховом имању подигне заштитни бедем, 23 кућа је поплављено и причињена милионска штета.

- Годину и по дана траје борба локане самоуправе да реши имовину и да омогући да затворимо тај систем. У РС смо имали да није тридесетак метара насипа није затворено 1.500 кућа је поплављено рекао је он.

Додао је да се закони морају мењати, како би се убрзале процедуре за грађење објеката од општег јавног интереса.

11:10
У Книћу и даље драматично

Ситуација са пијаћом водом у општини Кнић и даље је драматична.

Према речима Мирослава Николића, председника општине Кнић вода се и даље слива из бујичних токова и чекају се услови да се очисте бунари и дезинфикује терен. 

11:07
Поплављено више од 600 објеката, вода се повлачи

У општинама у којима је проглашена ванредна ситуација поплављено је више од 600 објеката и евакуисано 312 људи, каже начелник Управе за ватрогасно-спасилачке јединице и цивилну заштиту при МУП Горан Николић.

Он је рекао да је последња евакуација била јуче пре подне, да се сада ради на испумпавању воде и санацији терена.

- Полако се смирује ситуација, воде се враћа у корита. Надамо се да ће остати тако, бар су такве најаве РХМЗ - нагласио је он и додао да ће екипе остати на терену док се све не санира.

На питање каква је ситуација у Сирчи код Краљева и да ли је тачно да угинуле стоке има по улицама, Николић каже да су њихове екипе на терену, али да од њих нису добили податак да је ситуација драматична. 

11:00
Нема опасности од изливања у Београду, сутра стиже врх поплавног таласа

Ситуација у Београду је стабилна и, на основу тренутних података, нема опасности од изливања Саве и Дунава, изјавио је данас градоначелник Београда Зоран Радојичић.

Радојичић је истакао да се, према метеоролошким прогнозама, очекују нове падавине и упозорио на мање ризике код Куле Небојша, где је на снази ванредна одбрана од поплава.

- Ту ће бити предузете додатне мере обезбеђења, али без обзира на то, очекујемо да неће бити већих изливања и већих проблема - рекао је Радојичић и подсетио да је Штаб за ванредне ситуације предузео је додатне и ванредне мере обезбеђивања од поплава и изливања река у Србији.

"ХВАЛА БОГУ, ЖИВИ СМО!" Сузе овог деке заболеле су целу Србију, бујица је однела све оно што је годинама стварао! (ВИДЕО)

"ХВАЛА БОГУ, ЖИВИ СМО!" Сузе овог деке заболеле су целу Србију, бујица је однела све оно што је годинама стварао! (ВИДЕО)

Градски секретар за послове одбране и ванредних ситуација Дарко Главаш рекао је да се сутра очекује врх поплавног таласа и да ће се код Куле Небојша спроводити ванредна одбрана од поплава, што је, наводи, уобичајена ситуација сваке године и некада траје и дуже од месец дана.

Он је рекао да ће у поподневним сатима бити затворена водена рампа код Куле Небојша. Како каже, очекује се да кота на Сави пређе и 520, а на Дунаву 555 до 560.

- Не очекујемо веће последице - рекао је Главаш.

10:21
До сада евакуисано 312 људи

Начелник Управе за ватрогасно-спасилачке јединице и цивилну заштиту Сектора за ванредне ситуације Горан Николић рекао је данас да је до сада 312 људи евакуисано због поплава у Србији и да је евакуација завршена. Николић је казао да је евакуација завршена јуче.

- Ситуација се смирила, вода се повлачи - рекао је Николић и додао да се сада ради на испумпавању вода.

ЕПИЛОГ СТРАВИЧНИХ ПОПЛАВА: У Сирчи катастрофално стање, по улицама угинуле животиње и смрад

ЕПИЛОГ СТРАВИЧНИХ ПОПЛАВА: У Сирчи катастрофално стање, по улицама угинуле животиње и смрад

Он је казао да "срећом овај пут није било много бујичних поплава".

Николић је навео да је у ванредним ситуацијама потребно да грађани слушају упутства.

Он је казао да су водотокови били затрпани пластичним флашама и да такве "покретне депоније" могу довести до зачепљена и самим тим до изливања воде. 

10:12
Човек нестао у поплавама код Трстеника!

Мештанин В.Ц. (60) из Селишта код Трстеника, где се већ три дана води борба са поплавама, нестао је синоћ када је кренуо да обиђе њиву.

Према првим информацијама са терена, нестанак овог пољопривредника пријављен Полицијској управи Крушевац и потрага је у току.

- Са намером да обиђе своје имање и то због поплава са којим се бори цео крај, В.Ц. је кренуо на трактору, али му се губи траг у атару насељеног места Селиште. Припадници МУП, али и мештани трагају за несталим. Ни трактору којим је управљао за сада нема трага - открива незванично извор.

 Већи део Селишта је практично под водом и многи страхују од најгорег сценарија.

У овом месту код Трстеника, још у понедељак у раним јутарњим сатима,због бујања Риљачке реке директно је било угрожено 80 кућа. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Ситуација се јуче погоршала, јер је река до теме мере надошла да је достигла ниво моста.

10:00
Краљево претрпело велику штету, у Сирчи и даље критично

У општини Лучани вода се повлачи, а наредних дана биће утврђене штете које су нарочито задесиле Драгачево, где се појавило и клизиште. У помоћ угроженим грађанима укључила се и Војска Србије, на позив Штаба за ванредне те општине.

Велика штета нанета је и Краљеву, где је поплављено је више од 400 кућа и објеката, оштећено или потпуно уништено 16 мостова, а саобраћај је прекинут на 20 путних праваца.

Посебно је тешка ситуација у месту Сирча, где су, како наводи Прва телевизија, по улицама угинуле животиње, а недостаје и основних животних намирница.

Начелник Штаба за ванредне ситуације у Чачку Братислав Зечевић рекао је за Прву да опасност од поплава у том крају више не постоји, али да се предузимају превентивне мере, будући да је на снази жути метеоаларм.

Он је навео да, када је на снази жути метеоаларм, највише страдају сеоска подручја и сеоска путна инфраструктура јер не постоје канали, те екипе због тога копају канале поред путева, постављају вреће на најкритичнијим местима.
Рекао је и да три села за сада немају воде јер су бујице пресекле цеви, али да ће вода бити достављена.

Рашка, Јошаница, Трнавица и Дежевска повукле су се у своја корита и ситуација у Новом Пазару је, и поред нових падавина, знатно боља него у понедељак.

Међутим, нови проблем Новопазараца је што је пола града без воде.
Киша и бујице су замутиле реку Рашку до тог степена да филтерско постројење "Водовода и канализације" ради са тек половином капацитета прераде сирове воде, због чега су житељи виших делова Новог Пазара од јуче без воде.

Велику пажњу јавности привукао је снимак из тог града на коме се види како багер пребацује нагомилано ђубре у набујалој реци са једне стране моста на другу, а Прва наводи да је на тај начин спасен мост, јер је ђубре загушило део испод њега и претило да га угрози.

9:30
Борба за мост у Лешеву

Храбри краљевачки багериста извео је невероватан подвиг спасавајући мост у Лешеву који је од животног значаја за тај крај јер спаја пет села са градом односно 1.500 душа са остатком света.