Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ УВОЂЕЊЕ ПОЛИЦИЈСКОГ ЧАСА? Нова седница Кризног штаба заказана за понедељак! (ФОТО/ВИДЕО)

26.02.2021. 15:09
Пише:
Србија Данас
Darija Kisić, Mijomir Pelemiš
Дарија Кисић, Мијомир Пелемиш

Конференција за медије Кризног штаба Владе Републике Србије за сузбијање заразне болести Ковид-19 одржана је данас у 15 сати, а грађанима и медијима су се обратили министарка Дарија Кисић-Тепавчевић, доктор Мијомир Пелемиш

Како је по завршетку постало познато, за викенд ће све радити до 14 часова, осим прехрамбених радњи и апотека, медицниских ординација и лабораторија. Пумпе ће такође после 14 часова бити отворене само за точење горива.

НАЈНОВИЈИ ПОДАЦИ! Још 3.339 инфицираних ковидом, преминуло 16 лица: За викенд се све затвара после 14 часова

НАЈНОВИЈИ ПОДАЦИ! Још 3.339 инфицираних ковидом, преминуло 16 лица: За викенд се све затвара после 14 часова

КОРОНА ВИРУС УДАРИО НА ЈЕДАН ДЕО ГРАЂАНА: Др Кисић открила у којој старосној групи има највише заражених

КОРОНА ВИРУС УДАРИО НА ЈЕДАН ДЕО ГРАЂАНА: Др Кисић открила у којој старосној групи има највише заражених

"Тренутно 605 здравствених радника је заражено, то је цела болница" Доктор Пелемиш послао алармантно упозорење

"Тренутно 605 здравствених радника је заражено, то је цела болница" Доктор Пелемиш послао алармантно упозорење

Услужне делатности ће моћи да раде до 20 часова, али ће детаљи бити прецизирани у 15 часова, на конференцији Кризног штаба.

Такође, биће затворени кафићи и у свим ски-центрима - неће радити уопште, а на отвореном до 14 часова. Предлог Кризног штаба се шаље Влади Србије, а званична одлука ће бити саопштена у 15 часова.

Обраћање чланова Кризног штаба

Докторка Дарија Кисић Тепавчевић саопштила је рој одсоба који су на данашњи дан инфицирани корона вирусом. 

- На данашњи дан позитивно је 3.339, од тога је у Београду готово трећина, потом ниш, Нови Сад, Кртлајево, Крагујевац, Врање, Крушевац, остали градови имају мање од 50 случајева заразе ковидом. У установама совијалне заштите, од почетка године ту бележимо повољнију епидмеиолошку ситуацију, и у овом моменту је ковид потврђен код 144 корисника, који имају блажу клиничку слику - рекла је Кисић. 

Она је саопштила нове мере: 

- Сви угоститељски објекти радиће од 6 до 14 независно од тога да ли имају или не башту. Није могућ ни шалтерски рад, већ само достава после овог времена. Што се тиче скијалишта, за викенд ће моћи да раде само уколико имају услугу на отвореном - рекала је др Дарија Кисић Тепавчевић, чланица Кризног штаба за борбу против корона вируса на данашној прес конференцији овог владиног тела.

Према њеним речима, неће бити могућности рада ни на шалтерима. Како је додала, акценат контроле биће у зимским центрима.

Током викенда ће прехрамбане продавнице радити до 20 сати. Кризни штаб састао се јутрос и донео одлуку да током предстојећег викенда угоститељи и тржни центри раде до 14 сати.

 - Свима нам је доста овога вируса, и сви што пре желимо да се вратимо нормалном животу. Евидентно је да су се грађани опустили, упркос имунизацији. Јасно се зна начин инфицирања - рекла је Кисић и додала

- Сви морамо да уложимо максималне снаге како бисмо се спасили ковида. Ово време је тешко за све нас. 

Kisić
Кисић / Извор: Србија Данас

Како је напоменула, нове мере однсое се само на радно време.

Она је рекла да ће бити критике, зашто нешто ради до 14х или 16х, те да се вирус преноси 24 сата.

- Он само чека нашу слабост - напоменула је она.

Додала је да је највише заражених у годинама од 20-60, што значи да је то радно способно становништво.

- Расте и број деце код којих је потврђен вирус, додоуше по правилу са блажим клиничким сликама - казала је Кисић Тепавчевић.

Картица "Наш херој"

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је да је покренут програм подршке свима који раде или волонтирају у ковид систему, који ће се у пракси спроводити путем персонализоване картице "Наш херој".

Та картица ће омогућити свим запосленима и волонтерима у ковид систему одређене попусте приликом плаћања роба и услуга код компанија и предузетника који су партнери у том програму, појаснила је Кисић Тепавчевић на конференцији за штампу Кризног штаба.

- Тренутно имамо више од 40 компанија које су постале наши партнери на овом програму - рекла је она.

Појаснила је да ће носиоци картице имати и предност при остваривању права и добијању услуга у државним институцијама, јавним предузећима, локалним самоуправама и установама социјалне заштите.

- Ово је мала подршка за све оне који месецима раде и волонтирају у ковид систему, мада сви знамо да би њима највећа подршка и награда била да имају што мање посла, да се постепено затварају ковид системи - рекла је Кисић Тепавчевић и додала да је највећа награда и подршка коју можемо да само свима у ковид систему да се придржавамо превентивних мера.

Програм подршке за наше хероје реализује Министарство здравља у сарадњи са Генералним секретаријатом владе, Народном банком Србије, Привредном комором Србије и јавним установама, уз подршку Програма Уједињених нација за развој.

Доктор Мијомир Пелемиш рекао је да не смемо да заборавимо и постале болести

- Бројни људи због ковида не могу да стигну на ред због ковида - каже он.

Инфектолог Мијомир Пелемиш указао је на то да многи који болују од других болести не могу да стигну код лекара због тога што је здравствени систем заузет коронавируса.

- Брине ме цифра колико умире сваки дан и колико је болесника у интензтивној нези - рекао је он.

Пелемиш је казао да је много више болесника у јединицама интензивне неге и сви су они угрожени, те да то нису реалне бројек.

Pelemiš
Пелемиш / Извор: Србија Данас

- Ноћас је у Инфективној клиници прегледано више од 90 болесника, примљено 70, а од тога су 30 одсто тешки болесници - казао је он.

Пелемиш је рекао да је не постоји бољи лек од вакцине. 

- Мере се не поштују. Када би се поштовале, не би било оволико заражених. Изгледа да још увек има људи који не верују у овај вирус док се не разболе. Пацијенти ће бити смештани и ван Београда, јер морамо да лечимо и нон ковид пацијенте

Пелемиш је казао да су нови подаци показали да се мере не поштују

Према његовим речима, он је оптимиста, али није за то да се колективни имунитет стекне што пре и по сваку цену.

- Ја сам за то да се стекне са што мање жртава. Ја сам зато да се што више вакцинишемо, али да се вакцинишемо морамо бити здрави. Све је јасно да ниједна вакцина не штити 100 одсто, али врло мали проценат. Нема ниједан бољи лек у историји медицине од вакцине. Неки су скептични и праве разне приче, како тако брзо. Па медицина је напредовала, удружио се цео свет да стане на крај овом злу - рекао је он.

- Који год сој вируса да се појави, нама је свеједно, заштита је потпуно иста, мере превенције се не мењају - рекао је он.

Он је рекао да је нова седница Кризног штаба заказана за понедељак, те да ће се подаци пратити.

- Ако буде потребе, мере ће се пооштравати, биће још ригорозније - рекао је он.

Питања новинара

На питнаје о томе кад абисмо могли да очекујемо резултате др Пелемиш је рекао да ће они бити видљиви у данима после викенда. 

- Гледајући по понашању грађана мере се не поштују. Нажалост ми немамо дост аподатака о новим сојевима сем британског. Свеједно је који год сој вируса да се појави, мере превенције се не мењају. Мене брине борј особа који су у болницам, и на респиратома - каже Пелемиш. 

Према његовим речима, он не може да разуме одсобе које не поштују мере. 

- Како они не мисле на своју породицу - каже он. 

Darija Kisić, Mijomir Pelemiš
Дарија Кисић, Мијомир Пелемиш

Др Кисић је рекла да је решење за укидња епидемије  у смаим грађанима. 

- Ми не смемо да дозволимо да се вирус шири у нама јер смо ми плодно тло где вирус живи. Свима треба да нам буде приоритет сопствено здравље и здравље наших најближих - рекла је Кисић

- Убрзано се ради на вакцинацији старијих грађана. Од 17.000 корисника геронтолошких центара њих 11.000 је изразило жељу да се имунизују - рекла је она.

О питању које се тиче нових мера Дарија Кисић је рекла да би овакве мере требало да буду на снази док не победимо вирус. 

- Заиста је таква ситуација. Закаснило се ако има још људи међу нама који сумњају да ли су ове мере ефкасне, који сумњају да ли га неко лимитира у свакодневном животу - рекла је Кисић. 

Др Пелемиш се надовезао и рекао да Кризни штаб није тај који контролише мере.

- Свако треба да ради свој посао. Ми без вас ово не моржемо обо да радимо - рекао је Пелемиш и додао да се не размишља о увођењу полицијског часа.

Подсећамо, Корона вирус је у последња 24 сата потврђен код 3.339 особа, а истовремено је од последица ове болести преминуло 16 пацијената. Тестирано је 14.128 особа. На респиратору су 159 пацијента.