Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ШЕСТА НЕДЕЉА КОРОНА ВИРУСА У СРБИЈИ: Кон најавио две НОВЕ МЕРЕ за сузбијање пандемије

10.04.2020. 15:16 16:10
Пише:
Србија Данас
Predrag Kon
Предраг Кон / Извор: Фото: Пинк/Принтсцреен

Одржана је конференција за медије поводом тренутне ситуације око корона вируса.

Још пета особа преминуло је од последица корона вируса у Србији од претходног, јучерашњег пресека, саопштено је на конференцији за новинаре у Палати Србија.

Од последњег пресека, позитивним на корона вирус проглашено је још 238 особа, а тестирано је 1893 људи.

- 1.893 тестирано,238 позитивно, 2.107 хоспитализовано, на респиратору 136, укупно тестирано 14.240 особа, преминуло још пет особа - рекла је Дарија Кисић Тепавчевић.

Одговарајући на питања новинара епидемиолог Предраг Кон рекао је да ће се капацитети за лаке пацијенте попуњавати.

- Код здравствених радника који су на оделењу и морају да раде ми морамо да их тестирамо, направљен је критеријум да онај ко треба да се тестира он мора да има обостране упале плућа, повишену температуру и то раде ковид амбуланте - истакао је он.

Сада ћемо опет имати, додаје, откривање тих благих случајева.

-Ти капацитети нису планирани да буду попуњени скроз. Остали капацитети се попуњавају, потребно је непрекидно ажурирати ствари, пратити стање - додао је он.

Кисић тепавчевић каже да се 650 особа налази у импровизованим болницама и да по лправилима није планирано дуго задржавање где они чекају само резултате тестова.

Darija Kisić Tepavčević
Дарија Кисић Тепавчевић / Извор: Фото: Пинк/Принтсцреен

Када је у питању Торлак, ту је запослено 223 особе и код 12 је потрђено присуство овог вируса.

- Процедура је једнака за све, након детаљног епидемиолошког испитивања и процене и сагледавање потреба за тестирање и уколико је особа млађа од 60 година не постоје индикације за самоизолацију - рекла је Кисић Тепавчевић говорећи о тетсирању председника Вучића.

- Данашњи бројеви показују да знамо шта радимо што и показује кретање епидемијске кривуље која је под контролом - истакла је она.

- Уколико се успостави да није постојао епидемиолошки ризик, те да је особа млађа од 65 година, не треба да иде у самоизолацију - истакла је Кисић Тепавчевић и додала да бројке о позитивности од 12 одсто показује да знају шта раде и да је епидемија под контролом.

- Данашњи бројеви показују да знамо шта радимо што и показује кретање епидемијске кривуље која је под контролом - истакла је она.

"Налазимо се у максимуму епидемије"

- Завршили смо пету недељу и сад улазимо у шесту, налазимо се у максимуму. Двојаке су могућности да вирус уђе у осетљиву популацију, а друга је да се забране контакти - истакао је Кон.

Како каже, имамо сада један празнични викенд, пожелевши свима католичке вероисповести и нагласио је да сви морамо да схватимо да су мере једини начин јер се штите људски животи.

- Сваки нови дан када не будемо имали ни један смртни исход, нити ни један пријем у болницу на респиратор, то је нешто што ће се прво гледати - рекла је Кисић Тепавчевић.

Нагласила је да се назире крај епидемије, али да треба да будемо опрезни и да је право време да дамо све од себе.

О "релаксацији" мера у Србији

Не знам колико дана нам предстоји пре укидања ванредног стања, рекао је доктор Кон одговарајући на ово питање новинара.

- Свакако ће доћи до попуштања, како ће ићи видећемо. Они који у све време трпели изолацију, мислим да нека попуштања прво треба према њима предузети. Али, морамо рационално предузети да се сачувају, да рационално попуштамо и неке мере да укидамо. Последња мера по мени: отварање школа - рекао је Кон.

-Паметна је одлука да смо затворили школе, увек сам за летњу школу, мада тај мој редлог неће бити прихваћен. Тада има јако мало вируса, а деца би створила бедем за јесен. Морамо правилно да процењујемо ризике, да нешто не букне опет - рекао је Кон.

- Претпоставка је да је 400.000 могло да буд заражено као хиљаду који су позитивни. То није баш тако, али је велики број ушао са инфекцијом. Имамо друге бројке. Пет одсто завршава на респиратору, па се долази до бројке од 4.000, али и то су претпоставке. На лето ћемо знати по узорку колико је наших становника заражено и то ћемо имати по узрасним групама. Када се отворе школе, креће мотор. Шта то значи? Деца имају најближе симптоме и долази до прокружавања вируса ис тварање имунитета.

- Екстремно је важно када ће се школе отворити. ја сам за варијанту летње школе, јер тада вируса нема много, а деца би се прокружила. Ми морамод а планирамо и то и морамо да правило процењујемо ризике да нам опет нешто не пукен. Кафићи и окупљања јесу неки ризик, али живот мора да се врати. Ово ће се завршити, али ми ћемо те мере укидати поступно. Никад ми ово нећемо заборавити, ово је озбиљно ушло у нас. Навикли смо се да живим са грипом, а навићи ћемо се и на корону и дочекаћемо вакцину и опет ће бити приче те да је све било да се направи вакцина и то ће бити теме које прате све епидемије откад постоје вакцине - каже доктор Кон.

НАЈНОВИЈИ ПОДАЦИ: У Србији укупно 3.105 особа заражено корона вирусом, умрла 71 особа

НАЈНОВИЈИ ПОДАЦИ: У Србији укупно 3.105 особа заражено корона вирусом, умрла 71 особа

"ИЗБЕГЛИ СМО ИТАЛИЈАНСКИ, АЛИ ИМАМО СРПСКИ СЦЕНАРИО": Ускрс је прекретница, ево шта се онда дешава

"ИЗБЕГЛИ СМО ИТАЛИЈАНСКИ, АЛИ ИМАМО СРПСКИ СЦЕНАРИО": Ускрс је прекретница, ево шта се онда дешава

У Чачку од корона вируса преминуо доктор: Потврђено још пет нових случајева заразе

У Чачку од корона вируса преминуо доктор: Потврђено још пет нових случајева заразе

ВЕЛИКО ПРИЗНАЊЕ ЗА ДР КОНА: Омиљени српски доктор због храбре борбе са короном добио ново звање!

ВЕЛИКО ПРИЗНАЊЕ ЗА ДР КОНА: Омиљени српски доктор због храбре борбе са короном добио ново звање!

Ново жариште опаког вируса: У овом граду драстично порастао број оболелих

Ново жариште опаког вируса: У овом граду драстично порастао број оболелих