Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СЕДНИЦА КРИЗНОГ ШТАБА: Званично нове мере за викенд, попуштање може довести до новог таласа корона вируса (ВИДЕО)

25.12.2020. 15:12
Пише:
Србија Данас
Krizni štab
Кризни штаб / Извор: Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Најновији подаци о епидемији корона вируса у Србији.

У последња 24 сата у Србији је на корона вирус тестирано 14.794 особа, њих 3.823 је позитивно, док је нажалост 49 особа преминуло.

Према последњим подацима Министарства здравља и Института "Батут" на респираторима у болницама широм Србије налази се 300 пацијената.

ВАКЦИНЕ СТИГЛЕ НА ЈУГУ СРБИЈЕ! Већ данас ће бити вакцинисано 100 корисника у Нишу

ВАКЦИНЕ СТИГЛЕ НА ЈУГУ СРБИЈЕ! Већ данас ће бити вакцинисано 100 корисника у Нишу

ГРАЂАНИ СРБИЈЕ ДА ДОЧЕКАЈУ НОВУ ГОДИНУ У КАФАНИ? - НЕЋЕ МОЋИ! Које опције су нам остале за прославу "најлуђе ноћи"

ГРАЂАНИ СРБИЈЕ ДА ДОЧЕКАЈУ НОВУ ГОДИНУ У КАФАНИ? - НЕЋЕ МОЋИ! Које опције су нам остале за прославу "најлуђе ноћи"

ОПЕРАТИВНИ ПЛАН ИМУНИЗАЦИЈЕ: Др Ђерлек открио која ризична група људи ће међу првима бити вакцинисана

ОПЕРАТИВНИ ПЛАН ИМУНИЗАЦИЈЕ: Др Ђерлек открио која ризична група људи ће међу првима бити вакцинисана

Питања новинара

Др Здравковић одговорила је на питање да ли људи који су дошли преко границе у нашу земљу уз негативан ПЦР тест морају да буду у изолацији и како да се скину са листе за изолацију.

- Ја могу рећи само да је познато да држављани РС и страни држављени који долазе из држава са епидемиолошком ситуацијом која није повољна, приликом уласка у нашу земљу, морају имати ПЦР тест и ако је негативан, не морају да буду у самоизолацији, а систем сам ту информацију електронски скида ту особу са листе и тај податак шаље МУП-у и санитарној инспекцији. Дакле, ако имају негативан ПЦР тест, скидају се електронски са листе - одговара др Здравковић и додаје:

- Морамо поштовати све мере, јер ко је заразан и преноси вирус може пренети многима који могу завршити на респиратору са фаталним последицама.

dr Zdravković
др Здравковић / Извор: Фото: Танјуг/Тара Радовановић

На питање зашто су мере попуштене ако већи део медицинског Кризног штаба није био за то, др Тиодоровић одговара.

- Ми смо динамичан Кризни штаб, одржавамо везе и знамо шта се дешава у сваком тренутку. Ако се мере поштују, ове мере могу бити добре, али морамо бити и објективни и рећи да може доћи до погоршања ситуације, али то нам није потребно, морамо бити свесни тога, имали би проблем, сви ми. И привреда, и трговина, и туризам и хотелијери, угоститељи - рекао је др Тиодоровић.

Доктор Тиодоровић одговорио је на питање у чему је разлика између таласа корона вируса који су нас задесили од почетка епидемије.

- У првом таласу смо предузели све мере и умирала је у већем делу старија популација, док у другом таласу имамо много млађе људе, оштећену привреду, економију, али дефинитивно морамо рећи да су нас сви ти таласи погађали само зато што нисмо довољно поштовали мере - нагласио је др Тиодоровић.

На питање зашто се већ није донела одлука о мерама за Нову годину како би се грађани организовали и знали шта их чека, др Тиодоровић каже да је то реално питање које би поставио сваки грађанин, и објашњава да је одлука донекле донета, али се чека процена ситуације како би се најбоље мере донеле у понедељак.

- Хајде да се овог пута суздржимо овог Божића, ове Нове године, ако то успемо, можемо да створимо услове да те празнике славимо у будућности на много адекватнији начин - рекао је др Тиодоровић.

Када је лек против настанка тромбозе у питању и сумња да га на Бежанији нема, др Здравковић одговара.

- Имамо још најмање три врсте овог лека, и мислим да у апотекама постоји барем једна врста лека, то није искључива врста лека која мора да се да, и у овом тренутку на тржишту не постоји недостатак према мојим сазнањима - рекла је докторка.

Када је реч о детаљном плану вакцинације, да ли постоји и какав је, др Тиодоровић одговара:

- На плану вакцинације ради врхунски тим озбиљних стручњака, они знају шта раде и увек се консултују са свим осталим стручњацима како би обезбедили да све то функционише на најбољи могући начин. Ми смо прва земља у Европи која је почела са вакцинацијом, надам се да ћемо ускоро добити и нове вакцине, према томе нема бојазности, ове се очекивало, на ово смо се припремали и само је потребно да са истом овом динамиком наставимо - рекао је др Тиодоровић.

Krizni štab
Кризни штаб / Извор: Фото: Танјуг/Тара Радовановић

На питање да ли ће након вакцинације у старачким домовима моћи да се пуштају и посете, и како су се грађани Србије понашали и поштовали мере за највећу претњу која нам се спремала тј. за славу Свети Никола, др Тиодоровић одговара да су грађани Србије и домаћини били обазриви и дисциплиновани и да смо славу прошли без великих пехова.

Што се тиче посета у старачким домовима, др Тиодоровић наводи да се прво мора проучити одговор на вакцину, имунитет и антитела, па тек онда посета.

- Маске, дезинфекција, дистанца, то ћемо морати још много дуго да поштујемо, све док не будемо достигли идеалних 60 одсто колективног имунитета - истакао је др Тиодоровић и додао да морамо бити опрезни јер највећи проценат смртности је међу популацијом старијом од 70 година.

На питање новог соја корона вируса из Велике Британије, др Тиодоровић наводи да ми тих случајева немам.

- Ми имамо тим озбиљних стручњака који раде на мутацији корона вируса, врше њено праћење, и могу вам рећи да је процена да нови сој није претња за нашу земљу и може се контролисати донетим мерама - рекао је др Тиодоровић.

Доктор Тиодоровић навео је Краљево као град који је ново жариште корона вируса и представља претњу даљем ширењу вируса, и поставио питање шта по мањим градовима раде локалне заједнице ако имају озбиљно кретања корона вируса и додаје да што се тиче Нове године, врло је лоше ако би се догодио организовани дочек Нове године.

- Нема разлике ако је пик короне на 15 хиљада или на 10 хиљада, ситуација је страшна у оба случаја, ковид болнице су нам пуне, а то што се у мањим ковид болницама има мање људи, то је зато што сви њихови пацијенти долазе у Београд, Ниш... Морамо да растеретимо болнице, и према томе ризик је исти ако организујете журку, или идете на организовану прославу - наглашава др Тиодоровић.

На питање који лекови се користе у лечењу короне и да ли је у употреби још увек Хлорокин, др Тиодоровић одговара да лечење Интерферон постоји, али не у дози као раније, много мање, што се показује као добра терапија.

Др Тиодоровић објаснио је још једном зашто је донета одлука да трговинске радње раде до 20 часова, да би сви могли да обаве све што им је неопходно.

Dr Tiodorović
Др Тиодоровић / Извор: Фото: Танјуг/Тара Радовановић

- Треба разумети људи, треба им обезбедити тако нешто, а да не буде гужве. Нико није помињао 20 сати, 17 сати било је усвојено одмах - рекао је др Тиодоровић.

- Они који озбиљно воде своје ресторане, кафиће, ти људи се понашају разумно и одговорно, не говорим о клубовима, о сплавовима, говорим о онима који озбиљно раде свој посао и када би се сви придржавали својих мера и обавеза, не би имали никаквих проблема - рекао је др Тиодоровић.

Када је реч о вакцинама, др Тиодоровић рекао је да још нема потпуних информација како ће се спровести вакцинација, али су људи који обављају вакцинацију стручни и знају шта и како треба да раде.

Изјава за медије

На почетку конференције проф. др Бранислав Тиодоровић, епидемиолог, изнео је најновије податке о епидемији у нашој земљи.

Рекао је да су у Србији у последња 24 сата потврђена 3.823 нова случаја коронавируса, а преминуло је 49 особа.

Тиодоровић је рекао да је тренутно у здравственим установама хоспитализовано 9.699 пацијената.

Професор доктор Бранислав Тиодоровић рекао је да је у болницама хоспитализовано више од девет хиљада пацијената. 

- Ови подаци говоре веома јасно да ми пред собом имао озбиљну, тешку епидемиолошку ситуацију, али можемо рећи да у великим ковид болницама, ковид центрима, који су пренатегнути и раде у тешким условима, имамо мало бољу ситуацију - нагласио је др Тиодоровић и додаје да сви заједно морамо наћи снаге да у наредним данима и наредним месецима поштујемо све мере и да на тај начин обезбедимо тај колективни имунитет, уз помоћ вакцине, и направимо бољу ситуацију за све нас.

Dr Tiodorović
Др Тиодоровић / Извор: Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Тиодоровић је рекао да ово помало личи на један корак напред, два корака назад.

- Данашња седница била је јако тешка, али смо ипак донели одлуку да се радно време за викенд продужи до 20 сати, али морам да нагласим да у тржним центрима морају опрезно да функционишу њихови ковид редаи, они ће такође бити строго контролисани, њихов рад, као и у трговинским објектима. Мора се улазити са маско, са поштовањем дистанце и дезинфекцијом - наводи др Тиодоровић.

Доктор Тиодоровић веома оштро напоменуо је да ће се риготозно кажњавати и контролисати и хотели и њихове услуге, и нагласио да Србија сада има много више органа који ће рад хотелијера моћи да контролишу.

Директорка Здравковић нагласила је да сви клинички центри широм Србије и Београду у добром су контакту и збрињавају све пацијенте и са лакшим и тежим клиничким сликама.