Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ НАКОН СЕДНИЦЕ ПРЕДСЕДНИШТВА СНС: У недељу ће се знати тачан САСТАВ ВЛАДЕ (ФОТО/ВИДЕО)

20.10.2020. 16:22 19:56
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Вучић се обратио јавности након седнице Председништва СНС

Председник Србије и СНС Александар Вучић обратио се јавности након седнице Председништва СНС.

Он се, претходно у току дана, састао са председником СПС Ивицом Дачићем и лидером покрета СПАС Александром Шапићем.

Тачан састав владе у недељу

У недељу ће се, каже, знати тачан састав владе и да су недоумице само око 2-3 министарска места.

- После седнице Председништва ћемо знати, биће то добра влада - каже председник.

Стефановић ће, каже, обављати важан посао у сектору безбедности.

- Има људи у свим службама које раде са мафијом, само то нема везе са министром Стефановићем - каже председник. Истиче да се борба са мафијом стално одиграва и да је неко решио да криминални центар из републике бивше Југославије замени Београдом, али да се то неће десити. 

О борби против мафије

Говорећи о борби против мафије каже да ће сада све службе координисано да јој се посвете.

- Она је већ у току и жестока је. Они који су мислили да могу да раде против државе, нека добро размисле - каже Вучић. 

"СНС је на историсјком максимуму"

Када је реч о нападу по питању фондације, Вучић каже да су уложили стотине милиона евра на кампању против њега, па чак и после тога, нису постигли ништа, а његова партија је на историјском максимуму.

- Овде је други проблем, покушавају да унесу страх код других људи. Ја могу да будем на насловној сваки дан и то ме снажи, али људи виде да некога сваки дан нападате и имате нешто да кажете. Виде људи то и сврставају се на страну угроженог - каже Вучић. 

Председник Скупштине биће Ивица Дачић

У влади ће, каже, бити више представника мањина. Председник Скупштине, како каже, биће Ивица Дачић. Најкасније у четвртак ће, како каже, бити формирани одбори у Скупштини.

О састанку са Шапићем

Додаје да је имао прилику да боље упозна Шапића и да је био задовољан тиме што је тражио да разговарају о будућности, без икаквих захтева за министарствима, директорима и слично.

Није причао о ономе о чему се често прича, о плену. Мислим да морамо да изменимо грешку када је реч о пријавама за станове за припаднике безбедности. Морамо људима изаћи у сусрет и, рецимо, о томе смо Шапић и ја разговарали. Разговарали смо и о економији и спољној политици и договорили смо се да има министра у влади, више на моје инсистирање. Лако смо се договорили да сарађујемо, а он је рекао да је спреман да учествује у прављењу политике. 

Врло добра сарадња са СПС

- Осам година имамо врло добру сарадњу са СПС, мада смо имали другачија виђења за будућност. Сагласио сам се са Дачићевим предлозима јер нисам желео да изгубимо ту врсту прилике да покажемо да нам је брига за Србију преча од страначких интереса - каже председник.

Каже да су урађене велике ствари за земљу и да су многе постигнуте заједнички.

- Без обзира на то чија је колика снага, ми њихоцу поштујемо и не показујемо осионост, већ људску коректност - каже Вучић.

Шести циљ

Шести циљ је наставак економског снажења Србије. У ове две године, у овој и наредној, како каже, тежи се да Србија збирно буде најбоља у Европи.

- Лествица је постављена високо. Настављамо са свим пројектима, радимо на стандарду, енергетици, рударству и много тога морамо да урадимо. Морамо да снажим привреду, војску, полицију... - каже Вучић. 

Тачка пет

Тачка пет су убрзане реформе, посебно решавање проблема у оквиру владавине права и европске интеграције.

- Важно је да постоји наша жеља, макар неки други не желели дијалог. Важно је да разговарамо и са свим друштвеним групама - каже Вучић. Истиче да је драматичан скок оних који су политички неистомишљеници, чији програм можда не разуме, али које ће морати да саслуша, попут оних који не верују у коронавирус, који сматрају да је земља равна плоча.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Истиче да овај податак њега помало забрињава, као и анти-мигрантске и ксенофобске снаге.

Каже и да неће бити комрпомиса по питању поштовања осноцних људских права. Србија данас има два и по пута мање миграната и за 4 године починили су мање кривичних дела него што грађани Србије учине у једном дану, каже председник, додајући да наши медији воле да представе друге кривима. 

Четврти циљ

Председник Вучић је рекао да ће четврти циљ бити очување независности одлучивања Србије. 

Трећи циљ нове Владе

Борба против оних који су економски прогрес Србије искористили да поставе нове темеље и мреже за успостављање својих система за убијања и пљачке јесте трећи циљ.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Све време смо радили на овоме, али последњих дана видимо појачан интензитет. Неки су помислили да су јачи од државе и да могу да раде шта хоће. Зато ће борба против мафије бити бескомпромисна - каже председник новинарима.

Други циљ

Други циљ је, каже, борба за интересе нашег народа на КиМ, као и за очување виталних интереса Србије на КиМ.

- Та борба је тешка и водимо је већ осам година након тешког наслеђеног стања - каже председник. Србија, како каже, мора бити спремна за компромисна решења, а не да бежи од проблема.

Дефинисано шест основних циљева нове владе.

Каже да је данас дефинисано шест основних циљева нове владе и истакао да је нова влада ограниченог трајања - најкасније до 3. априла 2022. године.

- Нова влада ће имати следеће циљеве: борбу за здравље грађана Србије, у складу са тим градићемо нове капацитете. Људи заборављају колико кошта лечење и колико новца држава издваја за лечење сваког од нас - каже Вучић.

Обраћање председника Вучића

- Данас је СНС одржао седницу Председништва са две тачке дневног реда, сутра је 12 година откако је основана наша странка, о томе ће се сутра договорити посебном приликом - рекао је Вучић. 

Вучић је изјавио да Србија има чиме да се похвали, када је реч о претходно урађеном, а једна од тачки био је завршетак конституисања Скупштине и избор нове Владе.

- Било нам је важно да размишљамо о томе који програм кандидујемо, које планове спроводимо и шта можемо да урадимо за грађане. Добили смо велику подршку грађана, а указивао сам на то, уз велику подршку, постоји увек пуно "али" - каже Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Истиче да је било различитог мишљења о томе како формирати владу, а да је постојао пкан Србија 2025 који је поставио велике циљеве.

- Погођени смо короном која је променила цео свет и уништила светске економије. Ту смо се показали као успешни и нећемо имати негативан раст што је равно чуду. Томе су заслужни грађани Србије који су веровали у тешке мере - каже Вучић.

Каже да је данас дефинисано шест основних циљева нове владе.

Завршена седница Председништва СНС
Почела седница Председништва СНС

Иза затворених врата, тачно у 17 часова, почела је седница Председништва СНС на којој ће се одлучити о саставу нове Владе Србије.

Обраћање председника Вучића заказано је за 18 часова.

У седиште странке стигла мандатарка Ана Брнабић

 

Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић
Председник Србије Александар Вучић стигао у седиште странке

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

 

На седницу СНС стигли су и Зоран Ђорђевић, Маја Гојковић и Горан Кнежевић
Стигао Синиша Мали

Siniša Mali
Синиша Мали / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

 

Дошла је Биљана Поповић Ивковић

Biljana Popović Ivković
Биљана Поповић Ивковић

 

Стигао и Горан Весић 

Goran Vesić
Горан Весић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

 

Стигли Ирена Вујовић и Марко Ђурић