Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ЗАВРШЕНА СЕДНИЦА КРИЗНОГ ШТАБА: Без ковид пропусница, донете нове мере за почетак школске године (ВИДЕО)

24.08.2021. 16:37 18:28
Пише:
Србија Данас/Блиц
Krizni štab
Кризни штаб / Извор: Фото: Printscreen

Пандемија корона вирус не јењава у Србији. Кризни штаб најавио је нове мере због поновног скока заражених.

Корона вирус је у последња 24 сата потврђен код 2.216 особа, а истовремено је од последица ове болести преминуло 8 пацијената. Корона бројке расту из дана у дан, а Кризни штаб сазвао је седницу на којој су разговарали о новим мерама.

Како се сазнаје, ипак, не очекује се ограничавање и скраћивање радног времена угоститељских објеката, али ће се о свему осталом детаљно разговарати. Једна од нових мера која ће се озбиљно разматрати биће увођење ковид пропусница, које би омогућиле приступ разним манифестацијама.

Члан Кризног штаба, епидемиолог проф. др Бранислав Тиодоровић очекује да ће на седници бити расправљено пре свега о томе да се мере оштрије контролишу, а не да се уводе нове.

Обраћање медијима након седнице

Без нових ковид пропусница

На данашњој седници Кризног штаба јесте било говора и о ковид пропусницама, али није донета никаква одлука, пренео је епидемиолог Предраг Кон.

- Било је говора о ковид пропусницама и обавезној вакцинацији, али никакве одлуке у вези са тим темама нису донете на данашњој седници Кризног штаба - нагласио је Кон на конференцији за новинаре после седнице Кризног штаба.

Кон сматра да је етички потпуно неприхватљиво да особе које раде са пацијентима буду невакцинисане.

Кон незадовољан епидемиолошком ситуацијом:

- Епидемиолошка ситуација није баш задовољавајућа. Главна ствар јесте да се поштују сва правила. Креће се са ситуацијом која подразумева да се у школу долази здрав и да наставници сви буду вакцинисани. Постоји и дефинисано када могу да се скину и ставе маске - рекао је доктор Предраг Кон, епидемиолог и члан Кризног штаба. 

- У овој ситуацији желим и родитељима и деци да што лепше крену у школу и да се изборимо са овом ситуацијом која иде на горе (корона бројке). Што више деце има вакцинисаних, то је мања могућност да ће неко у школу унети заразу - додао је Кон. 

Епидемиолошка ситуација није баш наклоњена, јер ће се почетак школске године поклопити са високом активношћу корона вируса, па треба стриктно поштовати све предвиђене мере предложене за школске установе, нагласио је данас епидемиолог Предраг Кон.

- Данас је био важан дан и једина тема је био почетак школске године. Први пут сам видео данас тај план. У ономе што сам до сада погледао све је могуће реализовати, али тражи огроман напор. Тим који је формиран имаће пуно посла. Главна је ствар да се поштују предложене мере - казао је Кон на конференцији за новинаре после седнице Кризног штаба.

Dr Predrag Kon
Др Предраг Кон / Извор: Фото: Printscreen

Он је истакао да модели који су приказани показују да се креће са ситуацијом која подразумева да у школу долазе здрави и да су наставници што је могуће више вакцинисани, а ако нису, морају да носе маске.

- Види се да су, како схватам, маске замениле вакцинацију, што, у ситуацији када имамо вакцине које су прошле све што је неопходно по стандардима да буду примењиване као потпуно безбедне, није разумљиво. Али таква је ситуација - рекао је Кон.

У овој ситуацији пожелео је родитељима и деци да што лепше крену у школу, да се изборимо са овом ситуацијом и почнемо да обарамо криву која иде нагло према горе.

- Главно оружје недовољно користимо, а оно је вакцина. Што више око деце има вакцинисаних, мање може дете да унесе у школу вирус - рекао је он.

Кон је нагласио да комплетна наука стоји иза апела за вакцинацију, и да из дубине душе, сржи свога бића, жели добро деци и Србији.

Министар просвете појаснио како ће функционисати почетак школске године:

- Данас представљамо детаљан план рада у наредној школској години који је усвојен пре неколико тренутака - рекао је Бранко Ружић, министар просвете, науке и технолошког развоја и додао:

КРИЗНИ ШТАБ ПРЕЛОМИО: Школска година почиње ПРВОГ СЕПТЕМБРА, ево под којим условима

КРИЗНИ ШТАБ ПРЕЛОМИО: Школска година почиње ПРВОГ СЕПТЕМБРА, ево под којим условима

- Нама је циљ да се ђаци не деле у групе, да настава фунскионише нормално и да часови трају по 45 минута. И претходну школску годину не доживљавамо као пропуштену, јер смо урадили озбиљан посао. Дугујемо захвалност тиму за школе, наставницима који су за све уложили јако велики труд - рекао је Ружић.

Он је појаснио да постоји пет мера у школама, а први модел припадаће слободном окружењу, за све ученике, да седе заједно, носе маску само док разговарају и одговорајау, да вакцинисани наставници не носе маску док не приђу уценику на 1,5 метара.

Други модел наставе је комбинован, један дан онлајн, други дан непосредна настава, док у средњим школама то значи смену комбинованог модела на дневном нивоу, а не седмичном нивоу.

Трећи модел је за најугроженије локалне самоуправе, који подразумева за средњошколце онлајн наставу, за основце до 4. разреда комбиновану наставу од 30 минута и групе од 16 уценика, а за основце од 5. до 8. разреда смењиваће се у дану по моделу наставе.

Branko Ružić
Бранко Ружић / Извор: Фото: Printscreen

- Школа ће почети 1. септембра, часови ће трајати 45 минута. Видећемо како ће функционисати настава у зависности од података заражених и вакцинисаних до тада. Деца ће седети заједно у клупама, носиће маске само док разгиварају. Наставници неће носити маске током предавања, већ само када се приближе деци. Сада би се одрадио комбиновани модел на дневном нивоу, а тај модел је раније био на недељном нивоу - рекао је Ружић.

Тако ће школа која буде у зеленој зони радити уобичајено, а она која је у наранџастом појасу наставу ће држати комбиновано - један дан часови ће бити у школи, а један дан код куће. Школа која се нађе у црвеној зони у потпуности ће прећи на онлајн наставу. Зоне ће се одређивати према процентима заражених ђака - па ће, оквирно, у зеленој зони бити школа која има мање од пет одсто заражених, у наранџастој она која има између 5 и 10 одсто инфициране деце, док ће у црвени појас ући школа која пређе двоцифрен постотак заражених ученика.

- Ако се једно дете разболи и добије корону, сва остала деца ће морати да носе маске до даљњег. Та група у којој је било то заражено дете, наредних 10 или 15 дана ће бити у карантину и радити онлајн.