Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КУБУРИМО И СА КОРОНОМ, АЛИ И СА БЕСНИЛОМ: Појавила се нова врста антиваксера у Србији - како изаћи на крај са њима

26.04.2021. 14:41
Пише:
Србија Данас/Блиц
Vakcina
Вакцина / Извор: Профимедиа

Ветеринар Богдан Радуловић, открио је разлоге таквих тврдњи, те и које опасности вребају иза одлуке власника да не вакцинишу своје љубимце.

Када су средином двадесетог века наше баке и деке, па и родитељи, размишљали каква их будућност чека у 21. веку, имали су на уму дуговечнсот, летеће аутомобиле и паметне домове. Уместо тога, нови век их је изненадио ставовима који су еквивалентни постојању вештица, баука, дракула и вампира, а све то под окриљем једне речи "антивакс".

ВРЕМЕ ОВИХ ЦРВЕНИХ СЛОВА МОЖЕ ДА ПРОУЗРОКУЈЕ НОВЧАНИ КРАХ: Никада не позајмљујте новац пред ВАСКРС, десиће вам се нешто УЖАСНО!

ВРЕМЕ ОВИХ ЦРВЕНИХ СЛОВА МОЖЕ ДА ПРОУЗРОКУЈЕ НОВЧАНИ КРАХ: Никада не позајмљујте новац пред ВАСКРС, десиће вам се нешто УЖАСНО!

БРНАБИЋ ОТКРИЛА ДА ЛИ ЋЕ БИТИ СЕДНИЦЕ: Данас се састаје са члановима Кризног штаба, ускоро одлука о мерама за празнике?

БРНАБИЋ ОТКРИЛА ДА ЛИ ЋЕ БИТИ СЕДНИЦЕ: Данас се састаје са члановима Кризног штаба, ускоро одлука о мерама за празнике?

Стигао нови контингент кинеских вакцина у Србију: Србија добила још пола милиона доза Синофарма! (ВИДЕО)

Стигао нови контингент кинеских вакцина у Србију: Србија добила још пола милиона доза Синофарма! (ВИДЕО)

Антивакс пандемија која је захватила свет, није се нажалост задржала само на вакцинама које примају људи, веће је дуже време присутна и у сфери љубитеља жиовтоња. Наиме, људи који у вакцинама како за MMR, а касније и против корона вируса, виде неосновану опасност за себе и своју децу, исти шаблон примењују и на своје четвороножне љубимце, говорећи како им вакцине против беснила, смањују животни век.

Ветеринар Богдан Радуловић, открио је разлоге таквих тврдњи, те и које опасности вребају иза одлуке власника да не вакцинишу своје љубимце.

- Разлози за одбијање вакцинације су разни. Код млађих паса, као разлог наводе утицај на раст и развој, док код старијих то је скраћивање живота, могућност појаве алергијаских реакција. А, наравно, постоји и финансијски ефекат одбијања вакцинације, јер се вакцине у ветеринарској медицини плаћају - каже он на почетку разговора.

Што се самих антиваскера тиче, истиче да их има и у сфери љубитеља животиња, наводећи како су вакцине код животиња сигурне и нужне.

- Наравно да у свету љубимаца постоје антиваксери, као и код људи. Са друге сртране, наше вакцине су безбедне, јер су дуго у употреби и претходно су тестиране по пропису. Међутим, ми и даље каскамо за светом, како у пољу науке, па тако и по питању вакцина. На пример, вакцинација против беснила за љубимце у Србији се врши сваке године, у САД се врши сваке треће године, а то сада прихвата и ЕУ. Ми смо и даље земља трећег света по питању беснила, иако смо одавно испунили услове ЕУ по питању заштите од ове опасне болести.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

На велику срећу животиња, број оних који не воде рачуна о њима и одбијају да их вакцинишу, мали је, барем према његовом искуству. Ипак, истиче да још увек постоје они који своје љубимце није ни вакцинисао, ни чиповао.

- Иако већина наших клијената прихвата сугестије ветеринара, постоје људи који имају љубимце који никада нису вакцинисани ни обележени, али су свакако врло ретка појава. Наравно, питања о неопходности вакцинације се увек постављају, али нисмо антивакцинална нација, напротив. Верујемо у модерну медицину, као и ветерину, битно је да нам такво убеђење остане и да се интегритет медицинских и ветеринарских установа одржи - рекао је он на крају.

Овакав став неодговорних власника животиња, који верују да чипови и вакцине смањују живот њиховим љубимцаима, сличан је ставу да се у маскама крију 5Г емитори, баш као и у вакцинама против корона вируса, а све заједно, уводи нас у врзино коло, где уместо памети и науке, болест може да царује.

Шта је беснило и колико је опасно

Вирус беснила врло брзо проузрокује болест. Код паса постоји неколико фаза. Најпре је пас миран, повлачи се у неки кутак, тражи мир. То траје неколико дана, а затим постаје агресивнији, склања се од светла и одбија да пије воду. У ствари, пас не може да пије воду због грчења мишића. Промене се брзо дешавају у нервном систему и после ове фазе почиње да лучи пљувачку, зажарене су му очи и напада све. Сличне симптоме имају и људи оболели од беснила које може бити смртоносно.

Према важећем закону, беснило је заразна болест која се обавезно мора пријавити, сузбити и искоренити. Код дијагностиковања ове заразе, када се одређена територија прогласи зараженом, неопходно је спровести мере које налаже Министарство. У поступку сузбијања беснила учествују оперативне ветеринарске службе, скупштине општина, комуналне службе зоо-хигијене и ловачка удружења и здравствене службе.