Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СРБИЈА ОДЛУЧНА У БОРБИ ПРОТИВ СУРОВЕ ПОШАСТИ! ЈОШ ВАКЦИНА У АПРИЛУ: Преко милион комада стиже у Србију

07.03.2021. 07:10
Пише:
Србија Данас
Vakcinisanje
Вакцинисање / Извор: Профимедиа/илустрација

Председник Србије позвао је грађане да се у што већој мери вакцинишу, а нарочите оне старије од 75 година, јер су најугроженији.

Србија је до сада наручила укупно 14.832 200 вакцина, изјавио је вечерас председник Александар Вучић и најавио да ће још најмање 1,5 милиона вакцина стићи у априлу.

"ИДЕМ У ЖАГУБИЦУ ИЛИ МЕРОШИНУ ДА СЕ ВАКЦИНИШЕМ": Председник Вучић хоће да покаже људима како да сачувају животе

"ИДЕМ У ЖАГУБИЦУ ИЛИ МЕРОШИНУ ДА СЕ ВАКЦИНИШЕМ": Председник Вучић хоће да покаже људима како да сачувају животе

НАСТАВЉАМО ДА НИЖЕМО ПОБЕДЕ У БОРБИ ПРОТИВ КОРОНЕ: Србија и даље међу водећим земљама по стопи вакцинације

НАСТАВЉАМО ДА НИЖЕМО ПОБЕДЕ У БОРБИ ПРОТИВ КОРОНЕ: Србија и даље међу водећим земљама по стопи вакцинације

ГОДИНУ ДАНА ПОШАСТИ: Наши лекари о НАЈПОТРЕСНИЈИМ тренуцима борбе са ПРВЕ ЛИНИЈЕ ФРОНТА - шта се све дешавало иза кулиса?

ГОДИНУ ДАНА ПОШАСТИ: Наши лекари о НАЈПОТРЕСНИЈИМ тренуцима борбе са ПРВЕ ЛИНИЈЕ ФРОНТА - шта се све дешавало иза кулиса?

Позвао је грађане да се у што већој мери вакцинишу, а нарочите оне старије од 75 година, јер су најугроженији.

Истакао је да је вакцинација веома важна и да смо близу да заравнимо "криву" која је ишла на горе, што је веома важно да сачувамо животе људи и економску будућност Србије.

- Имамо и имаћемо вакцине, молим вас као Бога да се вакцнишете - поручио је Вучић.

Каже да је тренутно набављено 2,62 милиона вакцина.

Вучић је истакао да је поражавајућа ситуација по броју вакцинисаних у срединама где су грађани сиромашнији, као на пример у оштинама Тутин, Жагубица, Бабушница и другим и да ће, када број вакцинисаних пређе број од милион грађана ићи у Мерошину или Жагубицу да се вакцинише како лично дао тим људима пример.

Вучић је рекао да умиру и млађи од 50 година, али да је то ретко, али свакако највише старији од 65 година.

Каже да је од 2,62 милиона до сада набављених вакцина, а од тога Фајзеровом је вакцинисано 105.000, а 35.600 људи ревакцинисано.

Кинеском од 729.000 првом, а ревакцинисано 535.000 ревакцинисано. Руско 103.257 људи првом, а 17.101 ревакцинисан.

АстраЗенеком је вакцинисано 88.000 људи, додао је Вучић.

У Београду је, према његовим речима, на општини Стари Град чак 64 одсто је вакцинисаних који су старији од 75 година.

- Али, у Мерошини, Жагубици и Бабушници је тај проценат између 9,5 и 12 одсто - навео је он.

Вучић додаје да је у Прешеву изузетак од правила где је вакцнисано 55 одсто људи старијих од 75 година и да је ту очигледно велики број људи ту дошао да се вакцнише.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг

- У Новом Саду је 45 одсто вакцнисаних, а Ниш на 43 одсто, погледајте само колико још има простора за лица преко 75 година - навео је Вучић.

Председник је најавио да ће се од среде опет ићи на масовну вакцинацију у једном или два града, како људи не би морали посебно да се пријављују за вакцинацију.

- То ћемо да видимо поново да направимо у више градова, само молим људе да то учине и себи помогну, а тако смо онда решили и највеће проблеме за нашу земљу - поручио је он.

Додаје да између 65 и 74 године вакцинисано 40,4 одсто људи, док је преко 75 година свега 33,5 одсто вакцинисаниих људи у Србији.

Тако да се велики број старијих од 75 година није вакцинисао, напоменуо је Вучићи и поручио да не слушају неодговорне људе који шире приче против вакцина, јер желе своје џпове да напуне.

- У овом тренутку имамо још 600.000 вакцина за прву вакцинацију, добићемо још у марту, али то су мање количине, док ћемо још најмање милион и по добити у априлу, што могу одмах да вам потврдим.

Србија је до сада наручила 14.832.200 вакцина, додао је Вучић прецизирајући да је наручено 1,5 мииона вакцина Модерне које стижу у четвртом кварталу, по четири милиона Фајзерових и Кинеских вакцина, као и три милиона руских.

- Добили смо 150.000 АстраЗенеке и још 800.000 ћемо добити, што је 950.00 и још 1,382 милиона које смо платили преко Ковакс програма.

Вучић је казао да се траже локације у Новом Саду за изградњу још једне болнице.

- Такође, два лека за ковид смо наручили лек америчког прозвођача Ели Лили и други Рогенерон. И први лек нам штиже почетком априла и други почетком маја. Страховито су скупи лекови за најгроженије и старе. Једна пилула кошта више хиљада евра, а на велико је нешто нижа цена. Желимо да покушамо да спасимо живоље око 2.000 људи.

vakcinacija
вакцинација / Извор: Профимедиа

Вучић је објаснио да те пилуле скупљају вирус и извлачи га из организма.

Иначе, те лекове имају и наручили су још Немачка, Чешка и Мађарска у Европи.

Нагласио је да бисмо са овим присуством британског соја ковида, који износи око 35 одсто тренутно у Србији, имали и до 13.000 заражених дневно, да нема вакцинације.

Председник је напоменуо да се води кампања у Србији против вакцине АстраЗенека и поручио да је то добра вакцина и да то што се ревакцина даје тек после 12 недеља само показује да је јача прва доза вакцине.

У Енеглеској је, додаје, чак 70 одсто грађана вакцинисано том вакцином, као што је и у ЕУ највише људи добило ту вакцину.

- Помозите себи да бисте помогли и својој држави и не слушајте приче против вакцина - поручио је Вучић.