Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

АНТИВАКСЕРИ ЛИНЧУЈУ РОДИТЕЉЕ, АЛИ СТРУКА ИПАК ЈАСНА: Сва питања и одговори о ВАКЦИНАЦИЈИ ДЕЦЕ

27.08.2021. 17:40
Пише:
Србија Данас/Блиц
vakcinacija, tinejdžer
вакцинација, тинејџер / Извор: Профимедиа

Из Кризног штаба али и Министарства просвете стигла је препорука за вакцинацију деце

Док бројке новозаражених расту из дана у дан, уједно се приближава и почетак школске године. Септембар месец, као и јесењи и зимски период погодни су за ширење вируса због боравка у затвореном простору. Из Кризног штаба али и Министарства просвете стигла је препорука за вакцинацију деце, коју је подржало и Удружење педијатара Србије.

Са села или из града, насиље исто боли: Добрила у улози жртве - не смете бити заробљене, НЕМОЈТЕ ЋУТАТИ (ВИДЕО)

Са села или из града, насиље исто боли: Добрила у улози жртве - не смете бити заробљене, НЕМОЈТЕ ЋУТАТИ (ВИДЕО)

"ХАЛО СОЦИЈАЛНА СЛУЖБА" Шок снимак из београдског клуба, "извели" БЕБУ на журку и паркирали је поред ЗВУЧНИКА (ВИДЕО)

"ХАЛО СОЦИЈАЛНА СЛУЖБА" Шок снимак из београдског клуба, "извели" БЕБУ на журку и паркирали је поред ЗВУЧНИКА (ВИДЕО)

РХМЗ ИЗДАО УПОЗОРЕЊЕ: Стижу пљускови - ови делови Србије на удару

РХМЗ ИЗДАО УПОЗОРЕЊЕ: Стижу пљускови - ови делови Србије на удару

И док струка апелује на вакцинацију, део јавности негодује и потписује петицију, иако вакцинација деце није обавеза него само препорука. Овим поводом, недавно се огласио и Медицински факултет у Београду, који се ограђује од става појединих лекара о штетности вакцинације, и подржава науку.

Удружење педијатара Србије (УПС) све време свог постојања снажно подржава вакцинацију као једну од најзначајнијих процедура у здравственој заштити деце и превенцији ширења заразних болести, наводи се у саопштењу, које потписује проф. др Георгиос Константинидис, председник Удружења.

- Имајући у виду за сада познате, епидемиолошке и клиничке карактеристике Covid- 19 инфекције у деце сматрамо да је потребно зановити већ усвојене препоруке. У овом тренутку, према нашим сазнањима, у САД, Канади, и свим земљама Европске Уније, али и земљама у окружењу препорука је да се вакцинишу сва деца старија од 12 година. Такође ЕАП и европска конфедерација за примарну здравствену заштиту охрабрују и подстичу овакав став. У испитивањима нису уочени нежељени ефекти, а проценат заштите је импресивних 97 – 100 одсто - наводи се у саопштењу УПС.

Vakcinacija dece
Вакцинација деце / Извор: Профимедиа

Тиодоровић: Вакцинација пре почетка школске године

И епидемиолог и члан Кризног штаба др Бранислав Тиодоровић апеловао је да треба обавити вакцинацију пре почетка школске године, али не само деце, већ и професора. Такође и он појашњава да је у питању препорука, а не обавеза.

- Вакцина ни за кога није обавезна, али се препоручује да је приме деца старија од 12 година и труднице, као и да сви хронични болесници са ослабљеним имунитетом приме трећу дозу уз обавезну консултацију лекара. Деца овог узраста могу имати одређене коморбидитете који могу да их доведу у ситуацију повећаног ризика и због тога се родитељи морају ослободити страха и информисати се. Родитељи би требало да се консултују са педијатрима који ће им тачно објаснити све што их брине. Дакле, причамо о препоруци - каже професор Тиодоровић.

Ко треба да прими вакцину?

Став Удружења педијатара је да треба приступити вакцинацији угрожених категорија, у коју спадају, деца са имунолошким дефицитом, оболели од тешких плућних, срчаних или бубрежних обољења, те онколошких, метаболичких, ендокринолошких укључујући и гојазну децу.

- Сматрамо, такође, да би било упутно да сагласност за вакцинацију угрожених категорија да педијатар субспецијалиста који води основну болест (сем за гојазне), а да одлуку у складу са свим општим правилима вакцинације донесе изабрани педијатар. Изузетак од вакцинације би, поред стандардних контраиндикација за вакцинацију, можда требала бити деца са коморбидетима која су већ имала тешки облик болести са мултисистемским инфламатаорним одговором (МИС-Ц19). У случају да је дете преболело Covid 19 (доказано лабораторијски), вакцинацију треба започети три месеца након ишчезавања симптома - наводи се у саопштењу Удружења.

Алергија није контраиндикација

- Препоручена је вакцинација за децу старију од 12 година, посебно се наводе деца која су у посебним ризицима, као што су гојазност, дијабетес, имуносупримиране особе и слично. Алергија, рецимо, није контраиндикација, нити екцеми, нити астма. Како за одрасле тако и за децу, нити представља стање повећаног ризика, због чега не би могли да приме вакцину. Само у ситуацијама у којима дете има јасно дијагностиковану, тешку болест због које прима неку специфичну терапију, онда је неопходно да се са субспецијалистом родитељ консултује, када и како ће се обавити вакцинација - објашњава професорка Војиновић.

Проф. др Јелена Војиновић, педијатар, имунолог из УКЦ Ниш, каже за да у потпуности подржава став Удружења, и објашњава да алергије и екцеми нису контраиндикација за вакцину, те би родитељи требало да се консултују са лекаром ако имају неку недоумицу.

Како даље препоручује Удружење педијатара Србије, вакцинацију све деце 12-15 година, из епидемиолошких разлога, никако не би требало обављати на пунктовима за масовну вакцинацију, већ у као и до сада у Домовима здравља или на посебним пунктовима.

- Педијатри Србије и овом приликом истичу да вакцинација осталог дела (свег старијег) становништва значајно смањује могућност заразе деце млађе од 15 година и сматрају да ово треба да остане приоритет број један у читавом друштву - посебно у најмање вакцинисаним узрастима (16-18-30 година), али да се упоредо може спроводити и вакцинација све деце старије од 12 година, наводи се у саопштењу.

Расправа на друштвеним мрежама

И док струка апелује на вакцинацију деце, на друштвеним мрежама увелико се полемише о наводној штетности вакцинације, али и они родитељи који су показали како су вакцинасали децу, нашли су се на мети критика.

Председник савета за Стратешке Политике и бивши лидер Демократске странке Драган Шутановац, међу првима је поделио на друштвеној мрежи фотографију на којој се види како се његов млађи син Страхиња (14) вакцинисао, и уз то поставио коментар "будимо одговорни према себи и другима".

- Он је сам желео, жао му што није био прво дете које је примило вакцину. Читао је стране сајтове и тражио након што смо се сви вакцинисали. Ја сам потписао - рекао је Шутановац.

Новинарка Биљана Лукић, такође је објавила фотографију детета уз коментар да „школа може да почне“, те да је дете примило вакцину, осим похвала, ту је било и речи критика. „Чиповала си дете…“, „И маркетинг је цивилизацијска тековина“…“Зашто побогу…“, али на срећу више је стигло похвала на рачун вакцинације.

Такође, друштвеним мрежама шири се петиција против вакцинације деце, док се Медицински факултет у Београду, у потпуности ограђује од таквог става. Велики број угледних лекара и професора, подржало је Медицински факултет.