Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

НАКОН ТРИ МЕСЕЦА - НЕДОУМИЦЕ ЈОШ УВЕК ПОСТОЈЕ: Наши стручњаци још једном дали одговоре на честа питања за вакцину

31.03.2021. 08:42
Пише:
Србија Данас
vakcinacija
вакцинација / Извор: Профимедиа

Да ли се чешће вакцинишу мушкарци или жене, где је највише а где најмање вакцинисаних, и да ли би требало да проверавамо антитела... Стручњаци дају одговоре за нека од најчешћих питања о вакцинацији.

Из дана у дан расте број вакцинисаних. Највише грађана желело је кинеску вакцину, а ње смо и имали највише. Потом је највеће интересовање било за "Фајзер-Бионтекову", па руски "спутњик", а најмање смо желели "Астра-Зенекину". Да се вакцинишу, чешће су се одлучивале жене. А просечна старост вакцинисаних је 61,6 година.

ВАКЦИНИСАНИХ СВЕ ВИШЕ, А БРОЈ ЗАРАЖЕНИХ РАСТЕ: Др Шеклер на најдуховитији начин објаснио зашто имамо такву појаву

ВАКЦИНИСАНИХ СВЕ ВИШЕ, А БРОЈ ЗАРАЖЕНИХ РАСТЕ: Др Шеклер на најдуховитији начин објаснио зашто имамо такву појаву

ИМА ЛИ ПОПУШТАЊА МЕРА НА ГРАНИЦАМА ЗА ГАСТАРБАЈТЕРЕ: Др Тиодоровић појаснио како ће улазити у земљу за Ускрс

ИМА ЛИ ПОПУШТАЊА МЕРА НА ГРАНИЦАМА ЗА ГАСТАРБАЈТЕРЕ: Др Тиодоровић појаснио како ће улазити у земљу за Ускрс

"ЗАТУПЉЕНИ НАС ДОВОДЕ У ОПАСНОСТ" Др Шеклер оштро осудио сваки коментар да не треба примити вакцину

"ЗАТУПЉЕНИ НАС ДОВОДЕ У ОПАСНОСТ" Др Шеклер оштро осудио сваки коментар да не треба примити вакцину

Највише вакцинисаних је у Београду. Прва четири места заузимају београдске општине - Стари град, Савски венац, Врачар и Нови Београд. Пети на скали најбољих је Ниш.

Најмање интересовање за вакцинацију је у Жагубици, Бујановцу, Новом Пазару, Сјеници и Тутину, где је проценат вакцинисаних испод један одсто.

Када се посматрају само старији од 60 година, највише их је вакцинисано у Београду, и то у општини Савски венац - готово 70 одсто. На петом месту је Сремска Митровица. Најмање вакцинисаних је у Ражњу, Мерошини, Бољевцу.

Много је оних који одмах после примања друге дозе одлазе да провере колико су заштићени, и раде анализу антитела. Да ли то уопште треба радити?

Проф. др Душан Попадић са Клинике за имунологију УКЦС рекао је да садржај антитела показује неки имунитет, али у сваком случају то није свеобухватни маркер способности да се одбранимо од ковида 19.

- Тестова има много, различитих су произвођача и сваки мери нешто, а ми не можемо да знамо, односно особа која се тестира, у највећем броју случајева, да зна шта та антитела тачно значе. Који је тај заштитни садржај антитела који ми треба да имамо у телесним течностима, односно крви, који би нас заштитио од болести? Тако да ја ни у ком случају, изван клиничких студија и истраживања, у овом тренутку никоме не могу да препоручим одређивање садржаја антитела у крви - навео је Попадић.

korona virus
корона вирус / Извор: Реутерс

Када треба примити другу дозу, односно када да се вакцинишу они који су после прве дозе прележали ковид 19?

Епидемиолог и члан Кризног штаба, др Предраг Кон, наводи да у принципу треба потпуно да се прележи болести и да мора да прође минимум месец дана. 

- Оно што ми препоручујемо јесте да се после три месеца вакцинишу, да не остављају то случају. То је тренутни став. Међутим, то је индивидуална ствар, и зависи од тога да ли има или нема антитела. Ту је ипак специфично, и ту има смисла измерити антитела, јер од тога зависи када би требало да се вакцинишу - објаснио је Кон.

Да ли би онда они који су прележали корону могли да буду довољно заштићени уколико приме само једну дозу?

Професор Попадић истиче да су у клиничким студијама искључивали особе које су имале корону и да зато не постоје подаци о томе. 

- Са имунолошког становишта говорећи, једна доза код таквих особа деловала би као друга доза код особа које нису имале ковид. Велика Британија је у жељи да вакцинацијом обухвати што више становника одложила давање те друге дозе, за сада нема резултата студија које указују на ефикасност таквог приступа - рекао је Попадић.

У последње време се све више говори и о трећој дози вакцине. Шта су до сада утврдили истраживачи?

Државни секретар Министарства здравља, др Мирсад Ђерлек, напомиње да се прате истраживања произвођача који желе да усаврше вакцину.

Vakcinacija
Вакцинација / Извор: Реутерс

- Упоредо са тим у ИНЕП-у, у Нуклеарном институту, већ три месеца истражујемо, посебно одређене старосне групе а ту мислим на старије од 70, посебно мушки пол, и мислимо да ће после детаљних истраживања струка донети одлуку да ли ће се одлучити за давање треће дозе или неке друге вакцине - рекао је Ђерлек.

Вакцина има довољно, вакцинација је добровољна и бесплатна. А да ли би за некога могла да постане и обавезна?

Директор Клинике за инфективне и тропске болести УКЦС, проф. др Горан Стевановић, каже да је закључак свих руководилаца болница у ковид систему да се упути апел, захтев, молба, да се упути иницијатива да вакцина против ковида постане обавезна за здравствене раднике.

- Тиме бисмо прво заштитили здравствене раднике, затим бисмо повећали степен заштите самих пацијената, и оних који се лече од ковида и оних који се не лече, а дали и један допунски замах даљој вакцинацији становништва - поручује Стевановић.