Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ФАЈЗЕР ИЛИ МОДЕРНА ЗА ТРЕЋУ ДОЗУ? Грађани у збуну - коју вакцину узети и зашто овог пута мора бити РНК цепиво

26.07.2021. 07:03
Пише:
Србија Данас/Блиц
Vakcinacija
Вакцинација / Извор: Профимедиа

Стручни комитет за имунизацију препоручио је давање треће дозе, тј. "бустер" дозе вакцине протв ковида 19 особама код којих је од апликовања друге дозе прошло најмање шест месеци

О трећој дози вакцине већ дуго се спекулише, а јуче је објављено да је Стручни комитет за имунизацију препоручио да се уведе још једно цепиво. Ипак, оно што је унело забуну јесте да трећа доза би требало да буде РНК вакцина каква је Фајзерова или Модернина која би у Србију требало да стигне у октобру.

УБИЈЕН СРНАДАЋ У КРУШЕВЦУ: Након што је повредио мештане, одстрељен у санитарном лову

УБИЈЕН СРНАДАЋ У КРУШЕВЦУ: Након што је повредио мештане, одстрељен у санитарном лову

ШТА РАДИТИ АКО ВАМ ПРЕД ПУТ СТИГНЕ ПОЗИТИВАН ПЦР ТЕСТ? Агенција вам неће вратити новац, а ово су вам опције

ШТА РАДИТИ АКО ВАМ ПРЕД ПУТ СТИГНЕ ПОЗИТИВАН ПЦР ТЕСТ? Агенција вам неће вратити новац, а ово су вам опције

ВОДА КОЈА УПРКОС ЛЕПОТИ КРИЈЕ СТРАШНЕ ТАЈНЕ: Језива прича о језеру Ћелије које сваке године узме "по неки живот"

ВОДА КОЈА УПРКОС ЛЕПОТИ КРИЈЕ СТРАШНЕ ТАЈНЕ: Језива прича о језеру Ћелије које сваке године узме "по неки живот"

На основу досадашњих, малобројних истраживања која су показала да примена треће дозе, односно "бустер" дозе вакцине против ковида 19 доводи до повећања хуморалног имунског одговора, Стручни комитет за имунизацију препоручио је давање треће дозе, тј. "бустер" дозе вакцине протв ковида 19 особама код којих је од апликовања друге дозе прошло најмање шест месеци, без озира на врсту вакцине коју су претходно примиле.

Првенствено код: особа са имунодефицијенцијама и стањима имуносупресије, прималаца трансплантата коштане сржи и солидних органа и особа на хемодијализи, старијих од 70 година, старијих од 60 година које стално бораве у домовима за стара лица и другим установама социјалне заштите и запослених у здравственим установама и установама социјалне заштите, као и особа које живе са примарно или секундарно имуносупримиран.

Осим тога трећу дозу могу да приме и све остале особе код којих је од давања друге дозе прошло најмање шест месеци, напоменуо је Комитет.

Beograd, korona virus
Београд, корона вирус / Извор: Профимедиа

- За трећу, "бустер" дозу препоручује се вакцина базирана на технологију информационе РНК, али се оставља могућност избора вакцина базираних на другачијем механизму дејству - навео је јуче Комитет.

И после те иницијалне вести грађани су се запитали да ли ће морати да приме баш Фајзер вакцину иако смо до сада имали право избора за које цепиво ћемо заврнути рукав. Поједини су се и побунили јер су схватили ову препоруку као одсуство избора. Иако је ово само предлог о коме ће Кризни штаб расправљати, стручњаци су објаснили да ће грађани највероватније и трећу дозу бирати исто као што су могли да се одлуче и за прве две вакцине.

Из Владе Србије јуче је за Танјуг речено да ће грађани Србије моћи да бирају коју вакцину ће примити као "бустер" дозу и да ће им за то бити доступне све четири вакцине које су тренутно на располагању код нас - Фајзер, Синофарм, АстраЗенека и Спутњик В.

Фајзер и Модерна највише испитане

Зашто је онда Комитет првенствено препоручио РНК вакцине, па онда све остале, на то питање одговорио је јутрос др Предраг Кон, епидемиолог и члан Кризног штаба. Он је објаснио да је то из разлога што су Фајзерова и Модернина вакцина највише испитане.

Predrag Kon
Предраг Кон / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Одређене су категорије које морају да примају трећу, старији од 70 или они који су слабијег имунитета, или они код којих се утврдило да немају стварање антитела. То су они који би морали да је приме, а општа препорука је да се прими она која је највише испитана, а то је Фајзерова вакцина, као и Модернина, обе су на информационој РНК технологији. Али одмах иза тога, може било која друга - рекао је др Кон.

"Миксовање" вакцина је у реду

Такође, оваква препорука одгонетнула је питање које се већ месцима намеће, а то је да комбиновање различитих вакцина. Ово питање је било можда и најважније за оне који су примили Синофарм вакцину, а то је код нас већински део становништва.

Код нас је ову идеју гласно заговарао др Миланко Шеклер, вирусолог који већ месецима тврди да не треба бежати од миксовања вакцина.

- Из мог искуства, увек је боље комбиновати вакцине, дати различите вакцине, ако је могуће са различитим сојевима, а ако није могуће, са различитим платформама. Убеђен сам да они који су примили Синофарм сада треба да приме векторску платформу, потребна је само једна, не две дозе, али немам доказ - наводи Шеклер.

Како да знам да ли треба да примим трећу дозу?

Осим најугроженијих група са слабим имунитетом као и оних који због природе посла треба да буду заштићени, Комитет је навео да трећу дозу могу да приме сви који немају антитела, а од последње дозе вакцине им је прошло бар шест месеци.

Велики број људи радио је тестове на антитела како би сазнао колики су имунитет створили. Како постоје они који након тестирања нису имали нимало антитела, за претпоставити је да би они требало да приме трећу дозу.

vakcinacija, tinejdžer
вакцинација, тинејџер / Извор: Профимедиа

Ипак, епидемиолог Томислав Радуловић подсећа да тест на антитета није у потпуности поуздан.

- Тест на антитетла не показује такозвани целуларни имунитет. Можете на тесту да немате антитела, али да вам организам реагује чим дође у контакт са ковидом и почне да ствара антитела - наглашава Радуловић.

Како на овај питање још није дат детаљан одговор, чека се објашњење на следећој седници Кризног штаба.