Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВАКЦИНАЦИЈА НА СВАКА ТРИ МЕСЕЦА!? За све је крив НАЈНОВИЈИ сој короне - све смо ближи "БЛИЦ БУСТЕРУ"

15.12.2021. 07:42
Пише:
Србија Данас/Блиц
Koronavirus
Коронавирус / Извор: СД/илустрација

Вирусолози забринути

Након што су релевантне научне студије показале да број антитела опада шест месеци од потпуне вакцинације против корона вируса, већина земаља је према том временском оквиру одредила термин за бустер дозе и важење ковид потврда.
ОВО ЈЕ ПОРОДИЉА КОЈА ЈЕ ПРЕМИНУЛА ОД ПОСЛЕДИЦА КОРОНЕ! Стање јој се нагло погоршало - у току трудноће развила ЈОШ ЈЕДНО ОБОЉЕЊЕ

ОВО ЈЕ ПОРОДИЉА КОЈА ЈЕ ПРЕМИНУЛА ОД ПОСЛЕДИЦА КОРОНЕ! Стање јој се нагло погоршало - у току трудноће развила ЈОШ ЈЕДНО ОБОЉЕЊЕ

МУЧИ ВАС ОВИХ ШЕСТ СИМПТОМА НАКОН ШТО СТЕ ПРЕЛЕЖАЛИ КОРОНУ? Кардиолог објашњава шта обавезно треба урадити и када се јавити ЛЕКАРУ

МУЧИ ВАС ОВИХ ШЕСТ СИМПТОМА НАКОН ШТО СТЕ ПРЕЛЕЖАЛИ КОРОНУ? Кардиолог објашњава шта обавезно треба урадити и када се јавити ЛЕКАРУ

БИЋЕ НАМЕЊЕН ТРУДНИЦАМА, ДОЈИЉАМА И ДЕЦИ: Најновији лек против короне у Србију стиже следеће недеље

БИЋЕ НАМЕЊЕН ТРУДНИЦАМА, ДОЈИЉАМА И ДЕЦИ: Најновији лек против короне у Србију стиже следеће недеље

Међутим, сигнали који у последње време стижу са различитих страна сугеришу да би тај период могао да буде драстично смањен, првенствено због ширења новог омикрон соја. Све је почело од изјаве творца Фајзерове вакцине да ће бустер дозе можда морати да се дају на три месеца, дакле упола краће него што је сада предвиђено, а већ сутрадан је једна земља је предузела тај корак.

"Блиц бустер"

Угур Сахин, шеф немачке компаније Бајонтек, која је са Фајзером направила вакцину против корона вируса, након појаве новог соја омикрон који изазива забринутост међу виролозима и произвођачима вакцина, дао је ове недеље нову препоруку везану за цепива - доза "блиц бустер".

- Што се тиче омикрона, две дозе још увек нису завршена вакцинација са довољном заштитом. Ако омикрон настави да се шири, имало би научног смисла понудити појачивач након три месеца - рекао је Сахин.

Произвођачи вакцина Бајонтек и Фајзер у среду су објавили да су три дозе њиховог производа неопходне за адекватну заштиту од варијанте омикрона. Према почетним лабораторијским подацима, две дозе нису пружиле довољну заштиту од недавно откривене варијанте. Међутим, компаније су претпостављале да ће заштита од озбиљних болести и даље постојати.

Упозорење ЕМА-е

Регулатор за лекове Европске уније објавио је да би имало смисла примити трећу дозу вакцине већ три месеца након друге дозе због "изузето забрињавајућих“ показатеља заразе у Европи.

- Док је тренутна препорука давање бустера након шест месеци, доступни подаци иду у корист сигурне и ефикасне примене треће дозе већ три месеца након друге - рекао је на конференцији за медије Марко Кавалери, руководилац стратегије имунизације Европске агенције за лекове (ЕМА).

Извршни челник ЕМА-е рекао је да би произвођачи вакцина требало да дају резултате лабораторијских тестова како би се одредио ниво неутрализирајућих антитела које стварају њихове вакцине против омикрона, што је део процеса одређивања хоће ли бити потребна надоградња вакцина.

Британија, Грчка, Јужна Кореја, Аустралија

Велика Британија, која је прва почела са вакцинацијом против ковида у децембру прошле године, прва је и скратила време потребно за додатну дозу на три месеца. Национална здравствена служба се на тај корак одлучила почетком месеца како би се смањио ризик од новог таса изазваног омикрон сојем.

Владини научни саветници рекли су да свим одраслим особама у Великој Британији треба понудити допунску дозу и смањити јаз између треће и друге дозе са шест месеци на три. Млађи од 40 година су упозорени да не би требало одмах да резервишу свој бустер, јер ће краткорочно фокус остати на допирању до што већег броја људи у старијим групама, али се ради на томе да у што краћем року бустери буду доступни свима.

У међувремену су још две земље кренуле тим путем. Јужна Кореја ће скратити интервал за примање бустер дозе вакцине против корона вируса за све одрасле особе на три месеца, саопштили су у петак јужнокорејски званичници.

- Влада је одлучила да скрати тај јаз тако да сви одрасли могу да добију додатну дозу три месеца након почетне вакцинације. Наш капацитет за медицинско реаговање се брзо исцрпљује, јер је трећи дан заредом откривено више од 7.000 нових случајева - изјавио је јужнокорејски премијер Ким Бу-Кјум.

Овакав потез је уследио три недеље након што је јужнокорејска влада скратила временски интервал за добијање бустера за људе старије од 60 година и примарне групе на четири са шест месеци, док је интервал за све остале одрасле особе био пет месеци.

И Грчка ће свим одраслим особама понудити допунске вакцине против ковида три месеца након што су примили другу вакцину или су били позитивни на вирус, рекли су званичници у петак.

Грчки комитет за вакцинацију препоручио је убрзање примене треће дозе јер је препознао већи ризик од заразе од варијанте омикрон и зимских температура, рекао је Мариос Темистоклеус, генерални секретар министарства здравља задужен за планирање вакцинације.

Земља је такође скратила трајање ковид пропусница на три месеца, па би и особе које су претходно прележале ковид морале да се вакцинишу у том периоду.

И Аустралија је објавила да ће скратити период између примања друге и бустер дозе вакцине против корона вируса, због пораста случајева омикрон соја.

Земља је раније саопштила да ће понудити бустер дозу вакцине свима изнад 18 година, шест месеци након примања друге дозе вакцине против корона вируса, али са порастом омикрон случајева, министар здравља Грег Хант рекао је да ће временски период бити скраћен на пет месеци, након примања друге дозе, преноси Ројтерс.