Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НАЈМЛАЂИ ПАЦИЈЕНТ У НИШУ ИМА САМО 10 ДАНА: Србија се лавовски бори против короне - на удару млади и невакцинисани

07.10.2021. 07:30
Пише:
Србија Данас/Блиц
Korona virus
Корона вирус / Извор: Профимедиа

Ситуација је, дакле, драматична, а чини се да сваког дана све више и више вести долази из разних ковид болница када је реч о младим пацијентима на респиратору.

Четврти талас донео је значајан преокрет - млади људи завршавају на респираторима, све више је међу њима оних који се јављају са тешким клиничким сликама, а неки случајеви су се, нажалост завршавали и фатално!

НИШТА СЕ НЕ МЕЊА НА ГРАНИЦАМА - ТЕРЕТНА ВОЗИЛА ЧЕКАЈУ И ДО ТРИ САТА: Стање на путевима и прелазима широм Србије

НИШТА СЕ НЕ МЕЊА НА ГРАНИЦАМА - ТЕРЕТНА ВОЗИЛА ЧЕКАЈУ И ДО ТРИ САТА: Стање на путевима и прелазима широм Србије

ЗАСТОЈ НА АУТО-ПУТУ У СМЕРУ КА НИШУ: Возачи опрез!

ЗАСТОЈ НА АУТО-ПУТУ У СМЕРУ КА НИШУ: Возачи опрез!

ПОЗНАТ ДАТУМ САХРАНЕ ТРУДНИЦЕ (20) ИЗ КЊАЖЕВЦА! На умрлици међу ожалошћенима и вереник несрећне девојке

ПОЗНАТ ДАТУМ САХРАНЕ ТРУДНИЦЕ (20) ИЗ КЊАЖЕВЦА! На умрлици међу ожалошћенима и вереник несрећне девојке

- Клиничке слике су драматичне и теже него у свим другим таласима болести. Око 20 одсто примљених болесника могу одмах по тежини своје клиничке слике да буду примљени у јединице интензивне неге. Највише има младих особа, између 40 и 50 година, претходно здравих. Има и старијих болесника са коморбидитетима, али знатно мање него у претходних таласима. Оно што највише брине јесте велика стопа смртности, која у јединицама интензивне неге износи више од 90 одсто за болеснике који су интубирани - рекла је недавно директорка ковид болнице у Батајници, највеће ковид болнице у Србији.

Ситуација је, дакле, драматична, а чини се да сваког дана све више и више вести долази из разних ковид болница када је реч о младим пацијентима на респиратору. Која је та критична граница? Ко су најмлађи пацијенти у ковид болницама?

КБЦ Звездара

- Најмлађи ковид пацијент у Клиничко болничком центру Звездара има 19 година, док најстарији има 92 - казала је пре неки дан докторка Наташа Петровић Станојевић пулмолог и кординатор ковид зоне у овој болници.

Она наводи да у овом ковид центру махом леже невакцинисани пацијенти који дођу на ногама, а након два дана заврше на интензивној нези.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Ово је борба оних рођених педесетих, шездесетих и осамдесетих година - навела је докторка Петровић Станојевић за К1. Она је изнела и један забрињавајући податак - од 400 ковид места у КБЦ Звездара заузето је чак 395.

Ковид болница Суботица

Према подацима од пре неколико дана, у ковид болници у Суботици најмлађи пацијент има 29, а најстарији 85 година.

Само око десет одсто хоспитализованих је вакцинисано. Током викенда је на болничком лечењу због ковида задржано 38 пацијената, десет је отпуштено на кућно лечење и изолацију, а у болници се на лечењу налази 85, од којих је 11 пацијената на респиратору.

Клинички центар Војводине

Најмлађа хоспитализована особа у Ковид болници на Мишелуку у Новом Саду има 21 годину, а најмлађи пацијент у тешком стању, на респиратору, има тек 22 године, кажу из Клиничког центра Војводине.

Тренутно је 510 људи у овој ковид болници, двоје мање него што је то било јуче, али је на респитаторима 50 пацијената, седморо више него јуче.

- Укупан број новооболелих и хоспитализованих пацијената изузетно оптерећује здравствени систем и Клинички центар Војводине, који и даље покушава да, колико је год то могуће пружи потребну здравствену помоћ и пацијентима који нису оболели од Корона вирусне инфекције - кажу из КЦВ и додају како је највећи удео хоспитализованих пацијената у Ковид болници невакцинисан.

vakcinacija, tinejdžer
вакцинација, тинејџер / Извор: Профимедиа

Институт за јавно здравље Војводине саопштава да је у овом тренутку на територији свих 45 општина и градова ситуација ванредна. Последњи подаци, од јуче, кажу да је Војводини регистровано 608 нових случајева. Међу новооболелима и даље доминира радно активно становништво, а међу њима највећи део чине особе узраста 20 до 39 година, а потом 40 до 59 година. У структури оболелих доминирају невакцинисане особе свих узраста.

У овом тренутку број регистрованих активних случајева у Војводини је 20634, а највећи број регистрованих активних случајева је у Новом Саду, 5221.

Клинички центар Ниш

Најмлађи ковид пацијент у Клиничком центру у Нишу јесте новорођенче старо десетак дана из Прокупља. У дечјем ковид центру је смештено још седам малих пацијената.

Две бебе чекају резултате ПЦР теста док је код петоро потврђена инфекција корона вирусом.

Општа болница Ужице

Најмлађи пацијент у Општој болници у Ужицу има само 18 година, а у узрасту од 18 до 30 година у ову болницу смешетено је око 15-ак пацијената, углавном невакцинисаних.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Неки од њих су на кисеоничкој терапији. Ту се, наводе у овој болници, налази и једна породиља која је након порођаја пребачена на ковид одељење.

Како кажу у овој болници, пре десетак дана је млад човек, 1978. годиште, пребачен у ковид болницу у Београду и тамо се лекари боре за његов живот.

У ковид болници у Пријепољу најмлађи пацијент у тешком стању има 33 године. Он је стигао до кисеоничке потпоре, али сада је добро и није животно угрожен.

Најмлађи пацијент у овој болници има 24 године и његова терапија се врши кроз дневну болницу.