Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРИЈАВИЛИ СТЕ СЕ ЈОШ НА ПОЧЕТКУ, АЛИ ВАС НИСУ ЗВАЛИ НА ВАКЦИНАЦИЈУ? Детаљно објашњење - постоји ЧЕТИРИ разлога за то

26.03.2021. 07:17
Пише:
Србија Данас/Блиц
vakcinacija
вакцинација / Извор: Реутерс

Један од потенцијалних разлога могао би бити тренутни недостатак цепива.

Иако вакцинација у Србији добро напредује и иако је вакцинисано скоро 20 одсто становништва, и даље постоје грађани који се питају "зашто мене још нису звали иако сам се редовно пријавио".

"СРБИЈА ЋЕ ПОСТАТИ ПРВА ДРЖАВА..." Арапи објавили текст о нашој земљи - хвале нас због НЕЗАПАМЋЕНОГ успеха

"СРБИЈА ЋЕ ПОСТАТИ ПРВА ДРЖАВА..." Арапи објавили текст о нашој земљи - хвале нас због НЕЗАПАМЋЕНОГ успеха

СТИГЛО СА НАЈВИШЕГ НИВОА, АНТИВАКСЕРИ НА УДАРУ: Апел Тужилаштву да реагује на ширење лажних вести о вакцинацији

СТИГЛО СА НАЈВИШЕГ НИВОА, АНТИВАКСЕРИ НА УДАРУ: Апел Тужилаштву да реагује на ширење лажних вести о вакцинацији

БРУКА И СРАМОТА У СРБИЈИ! Докторки ОТАЊИЛИ живци - одбила да пошаље санитетско возило по жену која НИЈЕ МОГЛА ДА ХОДА

БРУКА И СРАМОТА У СРБИЈИ! Докторки ОТАЊИЛИ живци - одбила да пошаље санитетско возило по жену која НИЈЕ МОГЛА ДА ХОДА

Појединци тврде да су уредно звали или попунили упитник на сајту е-управе пре више од месец дана, добили су чак и поруку о успешном пријављивању, али не и позив за вакцинацију. Неки од њих спадају у ризичне групе, односно, имају више од 65 година, а још су без заказаног термина.

Аутоматски спискови

У Институту за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" објаснили су да се обнављање спискова пријављених обавља аутоматски. Како наводе, то се ради "на основу унетих параметара приликом пријаве, дефинисаних приоритета и доступности вакцине, па самим тим и селекција испитаника зависи од тога".

Како додају, "имајући у виду да су одређене количине вакцина сукцесивно доступне и како организација вакцинације захтева велике логистичке капацитете, није могуће у кратком периоду спровести имунизацију свих који су исказали заинтересованост". Ипак, наглашавају да ће се "сви који су изразили заинтересованост, вакцинисати у наредном периоду", али не могу да прецизирају тачно када.

Први разлог

Због свега наведеног може се закључити да постоји неколико разлога зашто можда још нисте добили позивницу за вакцинацију. Први потенцијални разлог могао би бити тренутни недостатак цепива.

- Сада не желимо да дајемо прву дозу, а да нисмо обезбедили другу дозу за све - рекао је недавно председник Србије Александар Вучић.

Vakcinacija
Вакцинација / Извор: Реутерс

Добра вест је да је у последња два дана стигло више од 150.000 доза, а очекује се још милион "Кинеза".

Други разлог

Други разлог можда лежи у томе што тренутно нема жељених вакцина. На пример, уколико сте се пријавили за "Спутњик В" вакцину, можда у овом тренутку те вакцине нема довољно за све.

Познато је да су они који су одабрали да се вакцинишу искључиво "Фајзером" били дуже на листи чекања. На другој страни, они који нису били "пробирљиви" краће су чекали и највећи број становнике Србије је вакцинисан цепивом кинеског произвођача.

Трећи разлог

Из овога следи да можда још увек нисте позвани на вакцинацију јер нема жељених вакцина у вашем месту.

Дистрибуција и услови чувања се разликују од вакцине до вакцине. Тако, на пример, “Фајзерова” вакцина захтева да се чува у посебним замрзивачима на температури од -70 степени, што је за поједине домове здравља у унутрашњости скоро неизводљиво.

Четврти разлог

Четврта солуција да једноставно још нисте дошли на ред, односно нисте међу приоритетима. Групе које имају предност су, између осталог, и старији од 65 година, здравствени радници као и запослени у војсци и полицији. Ипак, добра вест је да су поједини пунктови отворени за вакцинацију и без заказивања, а цепиво могу да приме и студенти.

vakcinacija
вакцинација / Извор: Профимедиа

 

За сада не постоји број за проверу

На питање да ли грађани преко неког броја телефона или мејла могу да провере када ће бити позвани на вакцинацију, из "Батута" напомињу да за сада не постоји контакт телефон или мејл адреса опредељени за ту сврху.

Оно што препоручују јесте да они који нису позвани на вакцинацију провере своје пријаве, односно податке које су навели, и утврде да ли је контакт телефон исправно написан, да ли су болести од којих болују наведене и слично.

Скоро 20% грађана вакцинисано

Према последњим подацима, у Србији је дато 2,2 милиона вакцина. Барем једном дозом је вакцинисано скоро 1.325.000 људи, док је обе дозе добило њих 875.000.

korona virus
корона вирус / Извор: Танјуг/​Јарослав Пап

 

У Србију до сада стигло чак 2,8 милиона вакцина

Са 100.000 доза руског "Спутњика В", које су стигле у Србију, до сада је укупно у нашу земљу допремљено 2.810.000 вакцина, довољних за имунизацију скоро милион и по људи.

Више од две трећине вакцина пристигло је из далеке Кине - два милиона доза "синофарма", Руси су нам у шест транши испоручили нешто више од 340.000 "Спутњика", док смо са Запада добили нешто мање од 320.000 "Фајзера" који су стизали на недељном нивоу, као и 150.000 "Астра-зенека".

- Између петог и десетог априла би требало да стигне још милион кинеских вакцина - најавио је председник Србије Алекандар Вучић.

На другој страни, директорка РФЗО Сања Радојевић Шкодрић је потврдила да ће у Србију у последњем кварталу ове године стићи и пета вакцина - "Модерна". Дакле, када у првој декади априла стигне још милион кинеских вакцина, на располагању ћемо имати укупно 3,8 милиона цепива.