Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВАКЦИНУ ПРИМИО ПРВИ БРАЧНИ ПАР У СРБИЈИ! Пуковник у пензији заврнуо рукав кошуље: Не може се мотком на вирус...

25.12.2020. 18:44
Пише:
Србија Данас/Блиц
Vakcinisanje
Вакцинисање / Извор: Профимедиа/илустрација

Изјавили су да се након примања вакцине осећају одлично

Супружници Димитрије Јовичић (82) и Душица Ковачевић (76) пуковник и потпуковница у пензији, међу првим су грађанима у Србији који су јуче, првог дана вакцинације у Србији, примили "Фајзерову" вакцину против корона вируса.

"НЕМОГУЋЕ ЈЕ..." Кон о ЧИПОВИМА У ВАКЦИНИ - обелоданио зашто труднице не смеју да приме "Фајзера"

"НЕМОГУЋЕ ЈЕ..." Кон о ЧИПОВИМА У ВАКЦИНИ - обелоданио зашто труднице не смеју да приме "Фајзера"

ВЛАДА СРБИЈЕ УСВОЈИЛА НОВЕ МЕРЕ: Донета коначна одлука о радном времену објеката за предстојећи викенд

ВЛАДА СРБИЈЕ УСВОЈИЛА НОВЕ МЕРЕ: Донета коначна одлука о радном времену објеката за предстојећи викенд

ПОЗНАТО ЈЕ КАДА ЋЕ КРЕНУТИ МАСОВНА ВАКЦИНАЦИЈА: Др Тиодоровић одговорио на питање које занима све грађане

ПОЗНАТО ЈЕ КАДА ЋЕ КРЕНУТИ МАСОВНА ВАКЦИНАЦИЈА: Др Тиодоровић одговорио на питање које занима све грађане

У својој плавој кошуљи, успомени из службе у ваздухопловству где је био штапски официр, Јовичић је јуче после лекарке из дома, први сео на столицу у Клубу “Оаза” у склопу Геронтолошког центра "Нови Сад" објекта на Лиману и примио "Фајзерову" вакцину.

Данас се, дан после, каже осећа одлично!

- Хвала на питању, добро сам, нарочито се добро осећам психички после примања вакцине. Не осећам никаве нуспојаве, потпуно миран и стабилан, знам да сам добио средство које ће ме заштити, јер досад није било лека који би то учинио. Било ми је драго на неки начин када сам гледао на телевизији како вакцину прво прима премијерка, госпођа Кисић и господин Кон, па после њих ја, знате мало да се похвалим, као да сам ја нека личност. Али обичан сам војни пензионер, због чега се осећам почаствовано – рекао је Јовичић.

"Не верујем пророцима, верујем лекарима"

Како додаје, није имао никаквих предрасуда по питању вакцинације, једноставно верује лекарима и стучњацима, јер је и сам стучњак за своју област.

- Када кажем нешто везано за свој посао, ја то знам, нећу да лупам и говорим неистине, тако и ако тим лекара каже да је вакцина сигурна, да нема контраиндикација, верујем им. Не верујем пророцима, него лекарима - каже пуковник.

Девет месеци карантина прошли су му у добром расположењу. Животни пут био је такав да је често време проводио на терену, по логоровањима, па ову годину иза себе није осетио као затвор. Пре свега јер није морао да размишља о храни, био је додаје обезбеђен, ако му нешто затреба социјални радници и медицинске сестре увек су били ту да помогну.

"Не можемо моткама против вируса"

Јовичић је родом из Сремских Михаљеваца поред Пећинаца. Војска, школовање и служба водили су га кроз све крајеве бивше Југославије, али се како напомиње и даље "рачуна" за Сремца. У Нови Сад је дошао да живи због овог дома, који му се јако свидео, али и сам град којег сматра веома уређеним. Обожава Дунав и Штранд.

- Не устручавајте се људи и заштитите се! Добили смо начин да победимо противника и употребите га. Немамо шта друго, не можемо моткама против вируса - поручују.

Супруга има искуства са прављењем вакцина

Његова супруга Душица Ковачевић, потпуковница у пензији, веома добро зна о чему прича када јој поменете вакцину, некада је била лаборант, прво радно место била јој је вирусологија где је радила на изолацији вируса у процесу прављења вакцина.

- Одлично се осећам, јуче приликом примања вакцине убод нисам ни осетила. Поборник сам вакцинације, јер знам шта то значи и колико нас је спасило. Колико смо тога искоренили уз помоћ вакцине људи нису ни свесни, кад се само сетим од којих сам само ја болести све боловала, а од којих моји унуци дана не могу да оболе, захваљујући вакцини. Драго ми је што смо ми први примили вакцину јер смо најугроженији у понашању тог вируса. Међутим, мало себи постављам питање да ли је можда одмах требало да приме вакцину и здравствени радници који раде са оболелима. Али и даље верујем да Кризни штаб има своје разлоге зашто су јуче овако урадили и да ће сви добити вакцину – рекла је Ковачевић.

Директрока: Нисмо имали вакцине за све који су хтели

Славица Шкрбић, директорка Геронтолошког центра Нови Сад, каже да су срећни што су добили прилику да се њихови корисници вакцинишу међу првима. Када су питали ко жели да се вакцинише, с обзиром на то да је вакцинација на добровољној бази, одмах се јавило више људи него што је било вакцина.

Данас сву сви добро, нико није имао контраиндикације, што је најбитније од свега.

- Када сам јутрос ушла у наш клуб „Оаза“ и питала их како се осећају, сви су углас, као деца, почели да вичу како су супер и да их ништа не боли. Веома смо задовољни што је кренула вакцинација и што це наши корисници моћи да остваре контакте са породицама. Велико је олакшање и за све нас запослене, јер радимо под пуном заштитном опремом и сталном смо у страху да неко не добије вирус. То је тежак моменат када константно размишљаш да ли си можда неком човеку угрозио живот. Након 28 дана од пријема вакцине наши корисници ће моћи да остваре непосредан контакт са својим фамилијама, а не само да их гледају преко скајпа - изјавила је Шкрбић.