Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Ваљевски инвестициони бум: Уз два нова немачка инвеститора економија града ће процветати (ВИДЕО/ФОТО)

31.10.2021. 08:59
Пише:
Србија Данас
Valjevo
Ваљево / Извор: Фото: Приватна архива

Нове инвестиције ће са собом донети и нови живот у самом граду

За један град и све његове становнике најбитнији је развој економског потенцијала самог града. Економски развој пружа могућност, пре свега грађанима да остану у својој домовини, да наставе да ту раде, граде и стварају, како за себе, тако и за своју породицу, али и за сам град.

Слободно можемо рећи да је у последњих пар година Ваљево град који у Србији показује велики раст, развој, али и економски потенцијал у који треба наставити улагати и који је, без сумње примамљив инвеститорима.

Отпад више неће бити проблем Новосађанима! Пројекат вредан скоро 90 милиона евра: Циљ - зеленији Нови Сад (ВИДЕО/ФОТО)

Отпад више неће бити проблем Новосађанима! Пројекат вредан скоро 90 милиона евра: Циљ - зеленији Нови Сад (ВИДЕО/ФОТО)

Рад градске власти на завидном нивоу: Одличан рецепт за бољи живот грађана Ваљева (ФОТО)

Рад градске власти на завидном нивоу: Одличан рецепт за бољи живот грађана Ваљева (ФОТО)

У част великана, а за бољу будућност Панчеваца: "Дани Вајферта" - прилика за добру забаву и зараду кроз историју! (ВИДЕО/ФОТО)

У част великана, а за бољу будућност Панчеваца: "Дани Вајферта" - прилика за добру забаву и зараду кроз историју! (ВИДЕО/ФОТО)

Оно што је битно напоменути на самом почетку, јесте да Ваљево има велики развојни потенцијал баш због свог доброг географског положаја, налази се на релативно малој удаљености од Београда, свега 94 километара и представља раскрсницу магистралних путева. Добар положај пружа му и близина ауто-пута Београд - Пожега, који је у изградњи, као и пруга Београд - Бар, која представља добру инфраструктурну основу за економски развој самог града.

Да су ове чињенице приметили и многи светски познати инвеститори доказују и потписани уговори са две велике компаније из Немачке које ће градити своје фабрике баш на територији Ваљева.

Шта овакви пројекти доносе Ваљеву, али и Ваљевцима, од колике су важности и о којим компанијама је реч, али и томе какви су даљи планови економског развоја града ближе је објаснио градоначелник Ваљева Лазар Гојковић.

Lazar Gojković
Лазар Гојковић / Извор: Фото: Приватна архива

- Најважније за нас који у овом тренутку водимо град јесте да обезбедимо нова радна места и посао за наше суграђане. Наш циљ је да што више младих људи остане у овом граду и из тог разлога најбоља је вест за Град да стижу две нове фабрике и да ће после 13 година први пут бити отворено 1.300 нових радних места - истиче градоначелник Ваљева и додаје:

- У питају су две немачке фабрике, заиста сјајне. Компанија "Бизерба" која постоји више од 150 година и која је, породична компанија, и једна од лидера у производњи опреме за сечење, етикетирање и мерење. Друга је такође немачка компанија "Хахгсрохе" која је једна од најбољих светских произвођача из области производње санитарија, односно водећа у прављењу тушева и славина за кухиње и купатило - наглашава поносно градоначелник Ваљева Лазар Гојковић.

Градоначелник Ваљева истиче да најаве нових инвестиција представљају добре вести не само за Ваљево, него и за Србију. Нове инвестиције ће са собом донети и нови живот у самом граду и из тог разлога велику захвалност Ваљево дугује Влади Србије и целом тиму који је радио на томе да обезбеди нове развојне шансе за Ваљево.

- Оно што је важно јесте да ће те две компаније генерисати, поред нових радних места и индиректна радна места у различитим браншама чиме ће се подићи привредна активност у самом граду. Није то само 1.300 директних нових радних места, него много више у различитим секторима попут угоститељства, преко услужних делатности, туризма и многих других  - наглашава градоначелник.

Ове две компаније ће, према речима градоначелника, у наредном периоду уложити, једна 30 милиона евра, друга 85 милиона евра што ће значајно унапредити животни стандард Ваљеваца, као и то да ће сам живот и град добити један потпуно другачији смисао.

Инвестиција у Србији највећа у историји "Хансгрохеа" 

Председник Извршног одбора компаније "Хансгрохе" Ханс Јирген Калмбах у својим ранијим обраћањима рекао је да је то највећа инвестиција у историји те компаније која постоји 120 година.

- Ово је за нас историјска прекретница, јер ће представљати нашу највећу инвестицију у 120 година дугој историји постојања наше компаније. Задовољство нам је што ћемо српској компанији пожелети добродошлицу у нашу породицу у будућности. Намерно кажем породицу, јер је то у потпуности у духу оснивача наше компаније Ханса Гроеа, који је поставио темеље наше компаније још 1901. године - рекао је раније Калмбах.

Навео је да та немачка компанија остварује приход од продаје од више од милијарду евра, основни производи су тушеви и славине, а након 120 година пословања, данас су међу водећим компанијама у области производње санитарија у свету. У Ваљеву планирају погон који ће се простирати на 130.000 квадратних метара, у који ће уложити 85 милиона евра и запослити 1.000 радника.

Ваљево је било најбољи избор

Истакао је да им је, због великог раста који остварују последњих година, била потребна додатна локација за производњу славина, а да су Ваљево изабрали због висококвалификованих стручњака, близине Београда и његових универзитета, због добре мреже добављача, инфраструктуре, а норочито због израдње ауто-пута од Београда до Ваљева.

- Ваљево је било далеко најбољи избор, тамо су сјајни људи, образовани кадрови, добар је регионални ланац снабдевања, задовољни смо подршком државе и владе. Осећамо се добро због сарадње у Србији и размишљамо о светлој будућности овде, не за пет, већ за 50 година - рекао је Калмбах. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Пројекат је финансиран из буџета Града Ваљева. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.