Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВАНРЕДНО СТАЊЕ ПРОГЛАШЕНО у шест општина у Србији: Путари на терену, ПРЕСТАНАК ПАДАВИНА ПОСЛЕ ПОДНЕ

11.01.2019. 12:48
Пише:
Танјуг
Sneg
Снег / Извор: Танјуг/​Јарослав Пап

Због снега који је непрекидно падао два дана, ванредна ситуација на снази је поред Нове Вароши, Лучана, Рашке и Ивањице, проглашена и у Краљеву и Ариљу.

Из "Путева Србије" саопштили су да се саобраћај на државним путевима у земљи одвија отежано и да је 1.800 путара са свим расположивим машинама и камионима за посипање и чишћење снега, на терену 24 часа.

Председник општине Краљево Предраг Терзиц рекао је да је у тој општини данас проглашена ванредна ситуација. На терену су све расположиве екипе које су у служби Сектора за ванредне ситуације. Ради се на цишцењу прилаза и саобраћајница, посебно на територији Рудна, Студенице и Бзовика. 

Неприступацни су путеви ка Гокцаници, где од јутрос не ради ни школа. У том крају су углавном старацка домацинства, тако да це Црвени крст и здравствене екипе кренути у њихов обилазак. Прилаз планини Гоч је непроходан. У самом граду снег непрекидно пада а саобраћај је успорен. 

Снег је у вишим деловима општине Ариље достигао 80 центиметара.

Моле за ХИТНУ ПОМОЋ државе! Ванредна ситуација у Лучанима: Снег и лед ОДСЕКЛИ ЉУДЕ од света

У саопштењу општинског Штаба за ванредне ситуације се наводи да су разлози за проглашење ванредне ситуације непроходност државних, општинских и засеоцких путева, што је проузроковало одсеченост домаћинстава, немогућност наставе у сеоским школама и отежано снабдевање електричном енергијом.

sneg
снег / Извор: Србија Данас

Екипе и возила Хитне помоћи су на терену. Апелује се на грађане да очисте снег испред својих радњи и домаћинстава. 

Највише снега пало је у регионима Нове Вароши, Пријепоља, Новог Пазара, Сјенице, Тутина и Ивањице, због чега је на овим путевима одвијање саобраћаја и најтеже.

Обилне снежне падавине, праћене олујним снежним наносима, које су у претходних пар дана захватиле општину Рашка, довеле су до отежаног саобраћаја, уз честе прекиде и застоје на читавој територији општине.

Више од десетак села је потпуно или делимично одсечено од остатка општине, а у већини сеоских школа је потпуно обустављена настава, док је у матичним школама забележено повећано одсуство ученика. Нарочито су погођена села Гњилица, Плешин, Црна Глава.

Висина снежног покривача износи од 50 до 100 центиметара, а проблеме праве и сметови који на обронцима Голије и Копаоника прелазе два метра, наведено је на сајту општине. Хитна служба је на неколицину интервенција морала у пратњи ватрогасаца или спасилаца теренским возилом.

sneg
снег / Извор: Србија Данас

У Лучанима снег пада непрекидно вец четири дана. Иако је сва расположива механизација на терену, то није довољно да се приђе свим удаљеним селима у планинским крајевима, каже начелник Штаба за ванредне ситуације Зоран Вучићевић.

Путеви првог и другог приоритета су прочишцени. Међутим, када су у питању некатегорисани путеви, нарочито у месним заједницама у планинским крајевима, стање је веома тешко. Снег је виши од 60 центиметара, а ветар је створио наносе од једног до једног и по метра.

Општина се обратила Влади Србије за помоћ од десет тона нафтних деривата.

Из "Путева Србије" саопштавају да се саобраћај на државним путевима у земљи одвија отежано и да је 1.800 путара са свим расположивим машинама и камионима за посипање и цишцење снега на терену 24 цаса. Апелују да се без преке потребе не креће на пут.

Аутобус "Ниш експреса" који је у селу Џигољ због снега остао заглављен и више од 35 сати блокирао пут Прокупље – Рибарска бања јутрос је извучен.

У Новом Пазару је данас ситуација повољнија него претходних дана. Градска чистоћа је ангажовала механизацију и људство за чишћење возила првог приоритета, а проблем су улице другог приоритета. 

Лежао затрпан у снегу дуже од 4 сата, а онда су га рођаци спасили од смрзавања

Надлежни кажу да имају довољну количину соли и позивају грађане да помогну тако што це очистити прилазе у тротоаре испред својих објеката. 

Путеви ка Сјеници, Тутину и Краљеву су проходни, а на прилазима Копаонику обавезна је употреба ланаца. 

Снег пада 24 часа, у Рашкој проглашена ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА! На клизавом коловозу страдају путници (ФОТО)

Снег је падао и на територији Београда, а заменик градонацелника Горан Весиц изјавио је Танјугу да све градске службе раде даноноцно, да јавни превоз у Београду нормално функционише, а да се, ако се и појави неки проблем, он решава у ходу.

Висина снега у Београду, према званичним подацима РХМЗ-а, јесте 15 центиметара. 

sneg
снег / Извор: Србија Данас

Екипе Зимске службе "Београд-пута" су на терену, и даље су у четвртом степену приправности. Ангажована су 192 возила са 195 радника.

У већем делу Србије, сем на крајњем северу Војводине, снежне падавине додатно су отежале већ зимске услове вожње, саопштио је AMSS.

Остајемо У МИНУСУ! Данас постепени престанак падавина: У једном делу земље снег ће се задржати

У нижим пределима на путевима који спадају у први приоритет чишцења коловоза, има снега у растреситом, или угаженом стању до пет центиметара, на територији Бачке, Новог Сада, Руме, Зрењанина, Панчева, Ваљева, Мачве, Колубаре, Београда, Пожаревца, Крагујевца, Крушевца, Ужица, Пожеге, Чачка, Зајечара, Ниша и Врања.

sneg
снег / Извор: Србија Данас

AMSS vozačima саветује да због лошег времена не крећу на пут ако не морају, а препоручује се период од девет до 17 сати. Такође треба користити путеве првог приоритета и поред тога што су они можда дужи.

Републички Хидрометеоролошки завод саопштио је да се данас после подне у већем делу земље (осим на северу), после великих снежних падавина, очекује постепени престанак падавина, а током ноћи и делимично разведравање.