Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ВЕЛИКИ УСПЕХ ЛЕКАРА КЦ СРБИЈЕ! Стефану (19) оперисан мозак у БУДНОМ СТАЊУ - огласио се и открио како се осећа

26.03.2021. 17:35
Klinički centar
Клинички центар / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Операција је дуго трајала

Стефан Александар Кнежев (19) епилепсију је добио са 17 година и истиче како му се од постављања дијагнозе променио живот, али и односи са окружењем јер није увек наилазио на разумевање за своје стање.

АКО ГА ВИДИТЕ, ЈАВИТЕ ПОЛИЦИЈИ! Нестао Вукашин (10) из Невесиња, бициклом отишао од куће

АКО ГА ВИДИТЕ, ЈАВИТЕ ПОЛИЦИЈИ! Нестао Вукашин (10) из Невесиња, бициклом отишао од куће

"СТРПИТЕ СЕ ЈОШ МАЛО" Министарка Кисић посебно објаснила могућност попуштања мера за ревакцинисане

"СТРПИТЕ СЕ ЈОШ МАЛО" Министарка Кисић посебно објаснила могућност попуштања мера за ревакцинисане

"НАДАМО СЕ ДА НЕЋЕ ПОКУШАТИ ДА НАС ОДВОЈЕ ОД БАКЕ" Деци из Блаца помоћ стиже са свих страна, и даље страхују

"НАДАМО СЕ ДА НЕЋЕ ПОКУШАТИ ДА НАС ОДВОЈЕ ОД БАКЕ" Деци из Блаца помоћ стиже са свих страна, и даље страхују

- Имао сам избор да ли да се оперишем или не, а пошто сам желео да живим без страха, јер и са лековима може да ми се деси да добијем напад, одлучио да желим да се подвргнем операцији како бих поново живео без сталног ризика - истакао је он, и додао да ће, према савету лекара, његова терапија у наредне две године постепено да се смањује, до потпуног укидања и живота без лекова.

Операција је дуго трајала, била је врло захтевна логистички а и зато што подразумева комплексну интеракцији медицинских стручњака, кажу лекари Клинике за неурохирургију и неурологију с Универзитетског Клиничког центра Србије. Они су Стефану укланили доброћудни тумор на мозгу, који је узроковао епилепсију, а опрацију су извели у над пацијентом у будном стању, уз пуну сарадљивост пацијента током операције, а у циљу очувања можданих функција.

Проф. др Владимир Башчаревић, заменик директора Клинике за неурохирургију, УКЦС, који је заједно са тимом стручњака извршио неурохируршки захват којим је Стефану уклоњен тумор, истакао је да операција јесте шанса за одређени број пацијената који испуњавају услове оваквог захвата.

- Реч је о елитном оперативном поступку који се претходних година обављао искључиво у најразвијенијим здравственим центрима и веома смо поносни на читав тим који је учествовао у овом поступку. Циљ операције у будном стању је да се сачува одређени део мозга задужен за функције као што су говор или моторика, а који би у случају операције могао трајно да се оштети. Зато је током поступка потребна стимулација пацијента и разговор са њим, како би смо пратили те центре - рекао је проф. Башчаревић, и додао да су с овим оперативним захватом шансе за потпуно излечење епилепсије око 80 одсто.

У Србији чак 70.000 људи живи с епилепсијом, од којих преко две трећине оболелих нема епилептичне нападе и тако се по квалитету живота изједначава с онима који ту болест немају. Значајан део оболелих, нажалост, отпоран је на доступне терапије, због чега стручњаци таквим пацијентима предлажу друге доступне методе, међу којима је и оперативни поступак уклањања жаришта болести на мозгу.

klinicki-centar
клиницки-центар / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Поводом Љубичастог дана којим се широм света обележава међународни дан подизања свести о епилепсији, лекарски тим који је учествовао у оперативном лечењу говорио је о овој методи, али и о бројним проблемима с којима се суочавају оболели, на конференцији коју је организовала Српска лига за борбу против епилесије.

Председник Српске лиге за борбу против епилепсије доц. др Александар Ристић са Клинике за неурологију УКЦС истакао је да је важно да се о епилепсији говори будући да због и даље изражене стигме у друштву велики број оболелих крије своје стање.

- Српска лига за борбу против епилепсије је струковно и непрофитабилно удружење и једно је од најстаријих оваквих удружења код нас. Основано 1980. године и од тада је као национални огранак равноправан члан кровне организације епилептолога - Међународне лиге за борбу против епилепсије. Српска лига окупља медицинске професионалце и ангажована је у реализацији едукативних и истраживачких активности, а у циљу адекватне здравствене, професионалне и социјалне подршке оболелима. Кроз рад са неуролозима настојимо да поспешимо лечење ове болести, али и да кроз адекватну едукацију у општој популацији подигнемо свест о потребама оболелих – истакао је др Ристић.

Говорећи о недовољно развијеној свести и знању о епилепсији у општој популацији, проф. др Драгослав Сокић, директор Клинике за неурологију УКЦС и председник Скупштине Српске лиге за бобру против епилепсије, детаљно је указао на све аспекте ове веома честе неуролошке болести са посебним освртом на различите видове лечења, дугорочну прогнозу болести, али и на институционалну стигму и предрасуде са којима се оболели сусрећу.