Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПОПАЉЕНИ СВИ МОГУЋИ МЕТЕОАЛАРМИ! У Београду се смрачило у подне, у Ниш стигла киша из Сахаре, а ЕВО кад се очекује најјачи олујни удар!

16.04.2024. 16:33
Пише:
Србија Данас/Блиц
Nevreme
Невреме / Извор: СрбијаДанас/Милана Pavković/shutterstock

Хладни фронт стигао је у Хрватску, јак талас захлађења на путу је ка Србији! Долазак хладног таласа у нашој земљи најавиће јак, олујни ветар, а први делови Србије који су на удару јесу - поподне Војводина, а затим увече и централна Србија. Температура постепено пада и све то увертира је за драстично захлађење које нас чека сутра, када ће јутарње температуре у неким деловима земље бити тек нешто изнад нуле! Хладно ће бити и у градовима, око 5 степени, док ће највиша дневна бити свега 9!

У Београду се смрачило, дува јак ветар и већ је хладније

 

Управо креће промена времена у Београду, тако да од овог тренутка имаћемо пад температуре све до ујутро, на до 7, 8 сати када ће температура пасти за једно 20 степени у односу на ово време сада. Сада је отприлике 27 степени, ујутро кад се будемо пробудили биће 7, 8 степени у Београду - рекао је управо наш чувени климатолог професор др Владимир Ђурђевић.

Нешто после 15 часова у Београду је почео да дува ветар, сунца нема, прилично се смрачило и већ се осећа да је хладније него што је било данас.

У Нишу је пала прљава киша, односно киша са честицама сахарског песака.
 

У Хрватској већ хаос

У Хрватској је већ стигла најављена нагла промена времена. Почело је јаким наоблачењем, кишом и пљусковима, падавине ће се потом интензивирати како одмиче дан Локално је могуће и невреме, на што упозорава хрватски Метеоаларм, система упозорења Државног хидрометеоролошког завода. Грађани јављају да јак ветар чупа дрвеће и да је осетно хладније.
 

И у Србији се спремите са јак олујни ветар

-Током дана ветровито уз умерен и јак југозападни ветар и далје повећање облачности, у другом делу дана биће местимично са кишом и локалним плјусковима са грмлјавином. Ветар ће после подне бити у скретању на умерен и јак северозападни и то прво у Војводини, а увече и у централној Србији - наводи се у најновијој метеоролошкој најави Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ) за данас.

Како истичу, "у зони фронта ветар ће данас понегде достизати и ударе олујне јачине".

Осетан пад температуре увече и у току ноћи, сутра смрзавање

Дневна температура данас ће се кретати се од 21 степени Целзијуса на северозападу Војводине до 30 степени на истоку и југоистоку Србије, а увече и ноћу у свим пределима земље биће у осетном паду.

РХМЗ наглашава да ћемо сутра, 17. априла, имати пад температура за чак 15 до 20 степени у односу на претходни период!

-Сутра, 17. априла, облачно и осетно хладније, местимично са кишом и локалним плјусковима који ће на југу и југоистоку Србије бити праћени и грмлјавином и локално већом количином падавина. На планинама југозападне и јужне Србије прелазак кише у снег - наводи се у метеоролошкој најави РХМЗ.

Киша целе недеље

Метеоролози РХМЗ најављују да се до краја седмице очекују да буде свеже и са честим падавинама.

Како наводе, дневне температуре ће бити мало испод или око просека за ово доба године, у већини крајева од 12 до 16 степени Целзијусових, местимично са кишом и локалним плјусковима, док ће на високим планинама југозападне и јужне Србије повремено падати снег.

Где ће падати снег

Недељко Тороровић , метеоролог прогностичар, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао је да ће у планинским пределима падати снег.

- На висинама изнад 1.000 метара ће се забелети - рекао је Тодоровић истичући да у тим деловима постоји и ризик од мраза, док се у појединим брдским пределима и котлинама мраз очекује у петак и суботу, због делимичног разведравања.
 

Попаљени метеоаларми у целој Србији

Цела Србија данас је под жутим метеоалармом, а негде и због три појаве, ако што је то случај у Банату и Југозападној Србији.

Сутра ће бити знатно хладније, али према тренутном метеоаларму, жути је упаљен само у Југоисточној Србији и на Косову и Метохији, док је 18. априла на снази само на КиМ.

Температуре за веће градове

Јутарње температуре у већим градовима Србије сутра ће бити око или испод 5 степени Целзијусових, док ме максималне бити бити 7, 8, највише 9 степени.

Биопрогноза за данас

-Релативно неповолјне биометеоролошке прилике за већину хронично оболелих. Опрез се саветује астматичарима, као и срчаним и психичким болесницима. Реуматски болови и несаница су очекивани као метеоропатске реакције. Учесницима у саобраћају се препоручује појачана концентрација -  наводи се на сајту РХМЗ.

Биопрогноза за сутра

-Релативно неповолјне биометеоролошке прилике за хронично оболелеле и осетлјиве особе. Опрез се саветује астматичарима и кардиоваскуларним болесницима. Реуматски болови и поремећаји сна су очекивани као метеоропатске реакције. Свим учесницима у саобраћају се препоручује максимална концентрација.

Како наш организам и до 48 сати раније може да предвиди да ће доћи до промене времена прочитај овде.

Лекари су у приправности јер због нагле промене времена очекују да ће бити пуно случајева инфаркта и шлога.

Пораст температуре од 23. априла

Захлађење, које заправо представља типично пролећно време, потрајаће до почетка наредне недеље, уз благи пораст температура у четвртак, петак – до 20 степени.

- Тек тамо после 23. априла следи даљи пораст температуре на неке максималне вредности који степен изнад 20 - истиче метеоролог.

Што се тиче Београдског маратона, који се одржава 28. априла, биће претопло, каже Тодоровић који је познати маратонац.

-За маратон је најповољна температура око 10, 12 степени. А по садшњем ритму догађаја, биће преко 20, негде између 22 и 25 степени, што је ипак претопло - истиче Тодоровић.

Извор:Србија Данас/Блиц