Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Весић: Средином маја наше регионалне пруге постају део европске мреже саобраћајница

27.04.2023. 20:18
Пише:
Србија Данас
Goran Vesićć
Горан Весићћ / Извор: Фото: Беоинфо

Министар је поручио да ова влада  улаже у пруге, о чему говоре и подаци да је од 2012. до 2022. изграђено 134,7 килоематара нових пруга.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић најавио је данас у парламенту да ће средином маја бити потписан проширење европске мреже саобраћајница што значи да ће све српске регионалне пруге моћи да уђу у ту мрежи и да ће Србија моћи да повлачи грантове ЕУ за њихову обнову.

ОВО ЈЕ БИО НАЈХЛАДНИЈИ ГРАД ЈУТРОС У СРБИЈИ, ТЕМПЕРАТУРА ИСПОД НУЛЕ! Познати метеоролог нема добре вести - сутра нам стиже НОВА ОПАСНОСТ

ОВО ЈЕ БИО НАЈХЛАДНИЈИ ГРАД ЈУТРОС У СРБИЈИ, ТЕМПЕРАТУРА ИСПОД НУЛЕ! Познати метеоролог нема добре вести - сутра нам стиже НОВА ОПАСНОСТ

ПРВА МИС СРБИЈЕ завршила у браку са јединим преживелим ЧЛАНОМ ЗВЕЗДАРСКОГ КЛАНА: Студирала је грађевину, али ју је живот одвео на другу страну!

ПРВА МИС СРБИЈЕ завршила у браку са јединим преживелим ЧЛАНОМ ЗВЕЗДАРСКОГ КЛАНА: Студирала је грађевину, али ју је живот одвео на другу страну!

Покренут поступак контроле законитости рада ГАК "Народни фронт"

Покренут поступак контроле законитости рада ГАК "Народни фронт"

- То се односи на пруге Врбас - Сомбор, Панчево - Орловат - Зрењанин, Руа - Шабац - Лозница, Сталаћ - Краљево - Рудница...  Улазак у Европску мрежу саобраћајница омогућиће нам да имамо 600 километара нових пруга, уз подршку ЕУ - рекао је Весић у делу седнице парламента у којем чланови владе одговарају на посланичка питања.

Министар је најавио и да ће средином маја бити отворена заједничка железничка станица у Бијелом пољу, на којој ће се налазити српска и црногорска царина и полиција, што ће убрзати прелаз границе, јер неће више бити стајања на обе стране.

Заједничка железничка станица биће успостављена и у Табановцима, на граници Србије и Северне Македоније, као и у Сегедину, на прузи Суботица - Баја, између Србије и Мађарске.

У том смислу, подсетио је да је недавно разговрао са мађарским колегом, о динамици радова на брзој прузи Београд - Будимпешта, као и о две пругама Суботица - Баја и Суботица - Сегедин.

- Ми ћемо део брзе пруге од Новог Сада до Суботице завршити до краја 2024. године, а мађарска страна, на којој пругу гради исти кинески извођач, биће готова до половине 2025. године. Пошто онда следи шест месеци тестирана пруге, ми ћемо до краја 2025. године имати брзу везу Београд - Будимпешта. Од Београда до Будимпеште стизаће се за нешто мање од три сата - рекао је министар Весић, одговарајући на питање посланика СВМ Акоша Ујхељија, у вези са пругама на северу земље.

Он је пренео да Мешовита радна група, у коју су укључене и Царина и полиција, и железнички опреатери, ради на томе да мађарска царина и полиција буде на станицама у Београду, Новом Саду и Суботици, а српска у Будимпешти. То значи да, када уђете у воз, нема стајања на прелазима, а то је суштина - рекао је Весић.

Додао је да би на прузи Суботица - Сегедин путнички саобраћај требало да крене у септембру или октобру.

- Очекујемо да заједничка станица буде у Сегедину, на територији Мађарске, што значи да ће пасошка контрола бити на станици у Сегедину - рекао је Весић.

Када је реч о прузи Суботица - Баја, министар је рекао да је она за сада стављена међу приоритете, али да још увек нема обезбеђених средстава, али да су мађарски партнери преузели на себе обавезу да пробају да обезбеде средства.

Минстар је најавио и да ће у наредних неколико месеци бити потписан уговор за изградњу брзе саобраћајнице Бачки брег – Наково, кроз север Војводине, а да је са Мађарском утврђено како ће они изргадити нову саобраћајницу, за већи број путника на Бачком брегу, који се очекује.

- Мађарска ради комплетну инфраструктуру до Келебије, а ми другу половину ’Y’ крака. Они раде још један гранични прелаз на Келебији, тако да ће их бити два, један за путнички, један за теретни саобраћај. Радимо са мађарским партнерима на увођену е-товарних листова, како би се убразо прелаз границе - рекао је Весић.

Подсетио је да је потписан уговор са ЕИБ и ЕБРД за изградњу брзе пруге Београд - Ниш, дуге 230 километара.

 -Нас после чека 135 километара до Прешева. У јуну ћемо организовати састанак, мађарски министар и ја, са колегама из Северне Македоније, Албаније, Грчке, Турске и Бугарске, како бисмо ту пруту продужили даље, ка Северној Македонији, Грчкој и Турској, ка Албанији, и ка Бугарској - рекао је Весић.

Пренео је и да му је недавно пољски амбасадор пренео да постоји пројекат "Вишеградске пруге", која би повезала Варшаву, Праг, Братиславу и Будмпешту, што значи да би грађани Србије могли брзом пругом да стигну до Варшаве или Прага. Додао је да је урађен пројекат за обнову пруге Ваљево – Врбница, чиме ће обнова српског дела пруге Београд - Бар бити завршен.

Такође, постоји могућност и за железничко повезивање Зајечара и Неготина са бугарским Видином, што би било важно за исток Србије.

- Тиме бисмо повезали и луку ’Прахово’ чија обнова се очекује - додао је Весић.

Министар је поручио да ова влада  улаже у пруге, о чему говоре и подаци да је од 2012. до 2022. изграђено 134,7 килоематара нових пруга, док од 1976. до 2012. није био изграђен ниједан центиметар, као и да је од 2012. до 2022. обновљено 754,9 километара пруга, а од 2000. до 2012. само 31 километар.

- Први пут од 2012. године пруге постају приоритет и за то је заслужна ова влада - поручио је министар Весић.

На питање посланика, председника Странке правде и помирења, Усамеа Зукорлића да ли постоји план за асфалтирање магистралног пута Сјеница - Пријепоље, министар Весић је одговорио да такав план постоји, односно да ће тај пут бити "решен" проласком новог аутопута од Пожега према Црној Гори.

- Пошто ће аутопут ићи преко Пештера, постоји потреба да се повежу околна места на тај аутопут. Завршава се пројектовање деонице до Дуге Пољане, инсистирали смо да се ураде пројекти и за приступне саобраћајнице, што се до сада није радило, како би на аутопут били повезана околна места, која суштински нису на траси аутопута. Управо ће захваљујући новом аутопуту бити повезани Сјеница и Пријепоље - рекао је Весић.

Додао је да је то важно и због безбедности саобраћаја, подсетивши да је недавно 15-огодишња девојчица погинула на магистралном путу у Новом Пазару, нако чега је у разговору са грађанима пазарских насеља Мур и Селаковац, одлучено да се постави седам платформи у зони школе.

- Поставили смо платформе са трепћућим жутим светлима. Морамо да завршимо обилазницу око Новог Пазара, а то ће бити део брзе саобраћајнице Краљево - Нови Пазар. Очекујемо да ћемо до пролећа имати завршен пројекат и да ћемо моћи да радимо, у зависности од буџета и на тој брзој саобраћајници, дугој 84 километара, која ће много значити - рекао је Весић и додао да држава много улаже у изградњу аутопутева.