Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВОДА НОСИ СВЕ ПРЕД СОБОМ: Ванредна ситуација проглашена у ове четири српске општине, штете су огромне

20.07.2021. 18:04
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Ivanjica
Ивањица / Извор: Фото: РИНА

У четири општине у Србији ванредна ситуација због поплава, у петој због пожара.

Јако невреме које се протеклих дана сручило на Србију, изазвало је поплаве и велику материјалну штету у појединим деловима земље, те су неке општине прогласиле ванредну ситуацију. Тако је јуче ванредно било у Петровцу на Млави, Црној Трави, као и у 11 села лебанске општине.

Ванредна ситуација на делу општине Петровац на Млави проглашена је у селима Добрње, Вошановац, Лопушник, Бошњак, Табановац, Бусур, Буровац. Село Добрње, које се налази десетак километара од Петровца на Млави, најтеже је погођено у поплавама због обилних падавина које су се сручиле на овај крај у ноћи између суботе и недеље.

Факултет друштвених наука због великог интересовања проширио квоте за упис на Дигиталним медијима и комуникацијама

Факултет друштвених наука због великог интересовања проширио квоте за упис на Дигиталним медијима и комуникацијама

ПОДРУМИ И УЛИЦЕ ПОД ВОДОМ: Мештани Ћићевца не памте овакве поплаве, многи остали без струје (ФОТО)

ПОДРУМИ И УЛИЦЕ ПОД ВОДОМ: Мештани Ћићевца не памте овакве поплаве, многи остали без струје (ФОТО)

У ИВАЊИЦИ ОД СВЕТА ОДСЕЧЕНО 100 КУЋА: Алармантна ситуација подно Голије, путеви под водом (ФОТО)

У ИВАЊИЦИ ОД СВЕТА ОДСЕЧЕНО 100 КУЋА: Алармантна ситуација подно Голије, путеви под водом (ФОТО)

Ванредна ситуација на делу општине Петровац на Млави

- Велике количине кишних падавина су проузроковале слично као 2018. године бујичне воде у насељеним местима Добрње, Вошановац, Лопушник, Бошњак, Табановац, Бусур, Буровац. У самом Бусуру тј. језеру дошло је до контролисаног преливања бране, где је вишак воде са ње одведен каналима низводно.

Недавном изградњом нове преливне бране и помоћних објеката - каскада на бујичним потоцима који долазе са оближњих брда, потпуно је умањена опасност од већих поплава и штета, тако да су исти оправдали своју функционалност - саопштено је на сајту општине.

Тада је председник месне заједнице Добрње Раде Добросављевић проценио да је штета велика.

- Излазили смо и гледали по терену, проценили смо да је штета око 200.000 евра, уништено је 800 метара асфалтног пута према гробљу, уништено је 20 километара сеоских атарских путева и 40 пропусних канала - рекао је.

kiša
киша / Извор: Фото: РИНА

Указао је да предстоји велики посао да се уради, ни месеци неће бити довољни да све то санира и доведе у ситуацију од пре недељу дана. Наводно, све почело у четири ујутру, а већ у пет сати су били представници Општине, који су набавили камионе и багере па је један део враћен у функционални положај.

Ванредно и у лебанској општини

Ванредна ситуација проглашена је јуче на територији општине Лебане и то у Коњину, Ждеглову, Лугару, Бошњацу, Пертату, Ћеновцу, Тогочевцу, Доњем Врановцу, Малом и Великом Војловцу и Цекавици, због увида стања на терену, процене ризика и очекиваног даљег развоја ситуације на том подручју, а све због обилних падавина, града и олујног ветра.

- Том приликом дошло је до оштећења на пољопривредним културама, грађевинским објектима и инфраструктури - саопштено је.

Ivanjica
Ивањица / Извор: Фото: РИНА

ЈКП "Комуналац" и "Водовод" одмах су добила налоге да са свом расположивом механизацијом, рашчишћавају путеве и учествују у санацији штете.

Штаб за ванредне ситуације општине Црна Трава увео је данас у два села у тој општини ванредну ситуацију јер је олујни ветар са кишом оштетио путеве и покидао електро-мрежу. Како је потврђено локалним медијима, реч је о селима Дарковце и Криви Дел.

- Било је невреме и то ноћас и јутрос. Штаб за ванредне ситуације прогласио је ванредну ситуацију за месне заједнице Дарковце и Криви Дел. На целој територији општине остећени су локални путеви, а посебно у поменутим МЗ - рекао је председник Скупштине општине Јоца Митић.

Он је казао да се штета још утврђује.

Хитна наредба у Белој Паланци

Такође, општина Бела Паланка издала је јуче наредбу о проглашењу ванредне ситуације због елементарних непогода.

Ivanjica
Ивањица / Извор: Фото: Twitter/Printscreen/@ScepanCar

- Општински штаб за ванредне ситуације донео је наредбу да је потребно предузети све потребне мере и ангажовати механизацију, људство, опрему и средства ради хитне санације последица насталих услед поплава у јулу 2021. године - наведено је на званичном сајту општине.

У Прибоју било ванредно због пожара

Због великог шумског пожара који је захватио делове територије општине Прибој, узрокујући опасност по становништво и оштећење имовине, председник општине Лазар Рвовић донео је одлуку о проглашењу ванредне ситуације у три месне заједнице, Рача, Бања и Кратово.

- Ванредна ситуација се проглашава због великог шумског пожара на делу територије општине Прибој на локацији Црни врх, ради предузимања ванредних мера, употребе додатних снага и средстава, ради отклањања последице настале услед елементарне непогоде пожар - наведено је тада на сајту општине.

Последице великог шумског пожара јесте штета већих размера на делу територије општине Прибој, као и угроженос становништва и имовине на делу територије.

Пожар је у недељу локализован и стављен под контролу.