Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ОВДЕ САМ НАУЧИО ДА БУДЕМ ЧОВЕК" Војници открили како изгледа служење добровољног војног рока!

16.02.2024. 21:54
Пише:
Србија Данас/МОНДО
Vojska Srbije
Војска Србије / Извор: Фото: Танјуг

Поштује се тачност, прецизност, уредност, поштовање ауторитета

Припадници Центра за обуку копнене војске који је стациониран у гарнизону Пожаревац у Браничевском округу откривају како изгледа служење добровољног војног рока.

ВЕНЕЦИЈА, АТИНА, МАНЧЕСТЕР, ХОНГ КОНГ, БАРСЕЛОНА: Ово су надимци српских градова, а ево занимљивих прича како су их добилиleskovac

ВЕНЕЦИЈА, АТИНА, МАНЧЕСТЕР, ХОНГ КОНГ, БАРСЕЛОНА: Ово су надимци српских градова, а ево занимљивих прича како су их добили

ДОБРЕ ВЕСТИ ИЗ УБА: Пронађен нестали дечак (15)Foto: DruÅ¡tvene mreže

ДОБРЕ ВЕСТИ ИЗ УБА: Пронађен нестали дечак (15)

ИАКО ЈЕ ЗИМА "ОТКАЗАНА" ВРЕМЕ НАСТАВЉА ДА НАС ШОКИРА: Прогноза за фебруар не оставља места оптимизму, СТИЖУ ОБИЛНЕ ПАДАВИНЕ И ЗАХЛАЂЕЊЕvreme

ИАКО ЈЕ ЗИМА "ОТКАЗАНА" ВРЕМЕ НАСТАВЉА ДА НАС ШОКИРА: Прогноза за фебруар не оставља места оптимизму, СТИЖУ ОБИЛНЕ ПАДАВИНЕ И ЗАХЛАЂЕЊЕ

- Овде сам на првом месту научио да будем човек - казао је војник Игор Живковић (21) из Крагујевца који служи добровољни војни рок у Центру за обуку копнене војске који је стациониран у гарнизону Пожаревац у Браничевском округу.

Пре 13 година, 1. јануара 2011. Народна Скупштина Републике Србије је донела Одлуку о обустави обавезе редовног служења војног рока. Од тад је служење војног рока добровољно. То је сада једини начин служења војног рока са оружјем и траје шест месеци. Не постоји закон који може некога да натера да служи војни рок, али се многи добровољно одлуче да то учине. 

Један од њих је и војник Игор Живковић који се на овај корак првенствено одлучио како би наставио породичну традицију.

- Деда и отац су служили војни рок и то за мене представља посебан чин и дуг према отаџбини. Касније планирам да наставим рад у Министарству одбране - започео је разговор наш саговорник. 

Како нам је објаснио, тренутно служи други део добровољног војног рока. Налази се на специјалистичкој обуци у Центру за обуку копнене војске Војске Србије. Истакао је да је обука интензивна и пре свега занимљива али да му је најважније што је у војсци на првом месту научио да буде човек. 

Foto: Ministarstvo odbrane i vojska Srbije
Фото: Министарство одбране и војска Србије / Извор: Фото: Министарство одбране и војска Србије

- Војник пре свега треба да буде човек. Част и образ чине једног војника и треба да чине човека. Морам да напоменем да је застава у војсци светиња и неописив ми је моменат кад је подижемо. Саветовао бих сваког да служи добровољно војни рок. Војска научи човека реду, раду и дисциплини. У војсци ће човек научити да мора да поштује ауторитет и старије - закључио је разговор за наш портал војник Игор Живковић.

Војник Александар Арсић (21) из села Барајлић код Врања се одлучио да служи добровољни војни рок јер је чуо, како је испричао, да је у војсци добро и да су плате добре. Од малена му је била жеља да постане војник и одлучио је да оствари свој сан.

- Отац и деда су ми говорили да је част служити у Војсци Србије. Веома ми је драго што сам у војсци стекао доста другара. Морам да кажем и да су старешине добре и фине према нама - казао је наш саговорник. 

Истакао је да је током служења добровољног војног рока научио животне ствари.

- Научио сам да рано устајем, да треба да се бријем ујутру и научио сам да будем бољи у животу. Научио сам да поштујем ауторитет и старије. Кад сам дошао у војску највећи изазов ми је био да се привикнем на војнички живот, устајање рано, намештање кревета. То у цивилству нисам радио, а овде радим. Препоручујем младима да служе војску - закључио је разговор Александар Арсић.

Како изгледа обука?

Заставник Драган Продановић, главни подофицир у батаљону за обуку објаснио је за наш портал да војници у Центар за обуку копнене војске који је стациониран у гарнизону Пожаревац долазе након основне обуке која се одржава у основним центрима. 

Продановић је након тога детаљно објаснио како изгледа обука кроз коју пролазе војници у зависности од тога да ли припадају чети-батерији за ОС пешадије, артиљерије, оклопних јединица или инжињерије.

- Овде можете да видите обуку војника на минобацачу 120 mm М-75, на бацачу граната 30 mm М-93, на противоклопном вођеном комплету ракета "Маљутка", на снајперској пушци 7,9 mm М-76 и митраљезу М-84 7,62 mm. Ово су специјалности у оквиру рода пешадија.

Овде је обука доста сложенија него у основном центру. Бацач граната аутоматски 30 mm М-93 опслужује троје војника који раде синхронизовано и они су послужиоци, значи опслужују тај бацач граната и у миру и у рату. Послужиоци су нишанџија, помоћник и доносиоц. То су три различите улоге и војници се мењају тако да сви прођу све улоге у току обуке. И на осталим средствима се сви обучавају за све дужности. То је систем заменљивости ако се неком нешто деси у борби.

Foto: Ministarstvo odbrane i vojska Srbije
Фото: Министарство одбране и војска Србије / Извор: Фото: Министарство одбране и војска Србије

И митраљез опслужују три војника. Ми у чети пешадије имамо обуку на два минобацача, 120 mm М-75 и 82 mm М-69. Сад смо добили војнике за обуку на минобацачу 120 mm - закључио је разговор заставник Драган Продановић, главни подофицир у батаљону за обуку.

Минобацач 120 mm опслужују четири војника, њишанџија, пуниоц, темпирач и додавач. Крајњи домет је 6.340 метара. У чети пешадије постоји и ракетни систем Полк 9К11 који опслужују три војника, оператор и два послужиоца. Намењен је за уништавање циљева до 3.000 метара. Лако је преносив, лако се маскира, брзо се припрема за паљбу и марш. Снајпер опслужује један војник и њиме се гађа најдаље до 1000 метара а најефикасније дејство остварује на даљинама до 800 метара.

Артиљерија је род који се користи као подршка властитим јединицама. Хаубица Нора М-84 има домет 24 километра и 150 метара. Ефекат дејства је на циљ 50 метара пречника једног пројектила. Ово оруђе опслужује осам војника, постоји нишанџија, помоћник нишанџије, пуниоц, помоћник пуниоца, темпирач и три додавача. Самоходна хаубица има нишанџију, пуниоца и додавача. Домат је 15.200 метара. Возило има амфибијске карактеристике уз одређене предуслове.

Foto: Ministarstvo odbrane i vojska Srbije
Фото: Министарство одбране и војска Србије / Извор: Фото: Министарство одбране и војска Србије

Командир тима у чети за обуку специјалности копнених јединица Огњен Васић испричао је да је командир тима за обуку нишанџија на тенку М-84.

- Поред нишанџија на тенку М-84 имамо и нишанџије на БВП М-80А, као и стрелце на БВП М-80А. Поред њих имамо и професионалне војнике на додатном оспособљавању који се обучавају за возаче БВП-а - казао је Васић. 

Објаснио је за наш портал да нишанџијама обука траје два и по месеца. Првих месец и по дана је тежиште на теоретској обуци да би касније били спремни за гађање на војном комплексу Орешац који се реализује из наоружања оклопних јединица. "Такође постоје и најмодернији симулатори за обуку нишанџија и возача што се тиче тенка. Симулатор се зове Топот, то је уједно и тренажер за обуку посаде тенка М-84. Иако му име каже да је за обуку посаде тенка, ми га користимо и за индивидуално обуку војника што много упрошћава процес јер имамо увид шта војници на њему раде и лакше можемо да утичемо на њихов рад - испричао је поручник Огњен Васић. 

Центар за обуку копнене војске

Центар за обуку копнене војске намењен је за реализацију индивидуалне специјалистичке обуке војника на служењу војног рока, професионалних војника, кадета, лица резервног састава, подофицира и официра родова пешадије, артиљерије, оклопних јединица и инжињерије, за различите курсеве и усавршавање свих категорија субјеката обучавања.

- Обука у центру се реализује са 58 специјалности. Тренутно се на обуци налази 26 специјалности. Имамо сада војнике на служењу добровољног војног рока, професионалне војнике на додатном оспособљавању, слушаоце за резервне официре. Садржаје обучавања реализујемо поступно у кабинетима и вежбалиштима уз употребу школских и вежбовних средстава након чега реализуијемо гађања из пешадијског наоружања, борбених возила, оруђа и оружја, реализујемо вежбе са бојним минско експлозивним средствима.

Foto: Ministarstvo odbrane i vojska Srbije
Фото: Министарство одбране и војска Србије / Извор: Фото: Министарство одбране и војска Србије

У току обуке користимо полигоне Пасуљанске ливаде, Пескови, Орешац, Полигон на реци Сави и Могила. Обуку реализују официри, подофицири и професионалнио војници са богатим искуством и небројаним логоровањима и гађањима - рекао је мајор Горан Дувњак, заменик комаданта батаљона за обуку.

Како се пријавити за служење добровољног војног рока?

Кандидати који су заинтересовани за служење добровољног војног рока могу да се пријаве на три начина. Први начин за пријављивање за добровољно служење војног рока јесте одлазак у општинску канцеларију Центра Министраства одбране лично где се попуњава образац за пријаву кандидата за добровољно служење војног рока. Други начин је преко е-управе и трећи начин је у пословницама Јавног предузећа "Пошта Србије".

За служење добровољног војног рока прво и основно је да особа буде уведена у војну евиденцију.

- Законска обавеза држављана Републике Србије мушког пола је да се пријави у центар Министарства одбране и изврши увођење у војну евиденцију у календарској години када навршава 18 година живота. Такође је исти поступак и за припаднице "лепшег пола" које су заинтересоване за добровољно служење војног рока - започео је разговор мајор Жељко Фуштић, референт за обуку у Одсеку за обуку Команде Центра за обуку Копнене војске.

Услов да би се неко пријавио за добровољно служење војног рока јесте да је држављанин Србије, да у календарској години када се упућује на добровољно служење војног рока има навршених 19 до 30 година старости и да је здравствено способан што утврђује надлежна војно-лекарска комисија.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović
Фото: Танјуг/Страхинја Аћимовић / Извор: Фото: Танјуг/Страхинја Аћимовић

- У општинској канцеларији Центра Министраства одбране лицу ће бити саопштено шта треба да донесе од документације, а то је извод из матичне књиге рођених, уверење о држављанству, оверена копија дипломе о завршеној стручној спреми и подаци да ли је лице кажњавано. Уколико је лице било кажњено казном затвора више од шест месеци не може да се упути на добровољно служење војног рока - објаснио је Фуштић за наш портал. 

Основна мотивација и разлог зашто се кандидати пријављују за добровољно служење војног рока јесте заснивање радног односа. Такође, постоје и кандидати који се пријављују из патриотских разлога, ради одбране земље, као и због слободарске традиције нашег народа.

Foto: Ministarstvo odbrane i vojska Srbije
Фото: Министарство одбране и војска Србије / Извор: Фото: Министарство одбране и војска Србије

- Лице које добровољно служи војни рок има месечна примања која се крећу за војника око 46.000 динара, за разводника око 48.500 и за десетара око 51.000 динара - испричао је наш саговорник. Фуштић истиче да је веома значајно да се првенствено младићи, а и девојке пријављују за добровољно служење војног рока због јачања система одбране Републике Србије.

- У војсци се поштује тачност, прецизност, уредност, поштовање ауторитета. Ми нисмо институција која ће неког преваспитати, али ће лице стећи основне навике за тих шест месеци и видеће и други начин живота и рада који је другачији од оног у цивилству - закључио је разговор мајор Жељко Фуштић, референт за обуку у Одсеку за обуку Команде Центра за обуку Копнене војске.

Војници који добровољно служе војни рок начелно сваког викенда, од петка до недеље могу да иду кући, у зависности од обавеза. Такође средом добијају излазак у град. На територији Браничевског округа за добровољно служење војног рока се пријављује и значајан број припадница женског пола.

Извор: Србија Данас/МОНДО/Ивана Влајковић/Пренела: Т.М.