Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Возачи и пешаци БУДИТЕ НА ОПРЕЗУ! Ако направите саобраћајни прекршај док вам је дете у ауту, прети вам ОСАМ ПУТА ВЕЋА КАЗНА

06.07.2019. 13:37
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Beograd
Београд / Извор: Профимедиа/илустрација

Ми смо прва земља у свету која је 2009. године увела ово правило изричитом законском формулацијом.

За поједине прекршаје у саобраћају казне су знатно строже ако сте их учинили док сте били са дететом млађим од 12 година. Удар по џепу може бити и до 8 пута тежи, а за теже прекршаје учињене док возите или шетате дете можете да очекујете и затворску казну до 30 дана.

Можете добити и више казнених поена, али и дужу забрану управљања моторним возилима за теже прекршаје.

Ми смо прва земља у свету која је 2009. године увела ово правило изричитом законском формулацијом, казао је Дамир Окановић, директор Комитета за безбедност саобраћаја.

- Држава је тиме показала да је безбедност деце изузетно важна. Ми смо прва држава у свету која је увела то правило да је изричито прописана већа казна када се угрожава безбедност детета. То је порука учесницима у саобраћају, али и полицији и судовима да присуство детета никако не може да буде ублажавајућа, већ отежавајућа околност - казао је Окановић.

У Србији покренута платформа која штеди новац и време

У Србији покренута платформа која штеди новац и време

Олакшице за возаче од 1.јула! Битна измена у вези са ВОЗАЧКИМ ДОЗВОЛАМА!

Олакшице за возаче од 1.јула! Битна измена у вези са ВОЗАЧКИМ ДОЗВОЛАМА!

НОВИ УДАР ПО ЏЕПУ ВОЗАЧА: Коштаће вас папрено и нећете моћи да региструјете аутомобил уколико не испуните ЈЕДАН УСЛОВ

НОВИ УДАР ПО ЏЕПУ ВОЗАЧА: Коштаће вас папрено и нећете моћи да региструјете аутомобил уколико не испуните ЈЕДАН УСЛОВ

Дешавало се да возачи управо чињеницу да је њихово дете присутно у возилу покушавају да искористе као олакшавајућу околност у немилој ситуацији, или да траже блаже кажњавање јер је њихово дете повређено у саобраћајној незгоди коју су скривили. Међутим, порука закона је јасна, родитељ мора нарочито бити пажљив у саобраћају када је дете у његовом друштву. 

У наредном периоду, открива Окановић, ићи ће се и корак даље када је реч о заштити деце у саобраћају.

- Следећи корак који се тиче строжег кажњавања биће да се пресуде из таквих предмета обавезно достављају Центру за социјални рад - казао је Окановић.

Центар за социјални рад тако ће моћи да предузима одређене мере из свог делокруга.

Ово су казне које су предвиђене Законом о безбедности у саобраћају.

Dete vezano pojasom u autu
Дете везано појасом у ауту / Извор: Профимедиа/илустрација

НАЈСТРОЖЕ КАЗНЕ: 20.000 до 40.000 динара или затвор до 30 дана

Ако пешак пређе улицу на "црвено светло" или не поступи онако како налаже саобраћајни полицајац који регулише саобраћај казна је 5.000 динара. Али ако води са собом и дете и учини ове прекршаје, кажњава се са 20.000 до 40.000 динара или затвором до 30 дана. Исто важи и за бициклисту који прелази коловоз када му је то забрањено светлосном сигнализацијом.

За пешака који крочи или се шета ауто-путем или путем резервисаним за моторна возила казна је од 10 до 20 хиљада динара. Ако са собом води и дете, казна је дуплирана, а може бити и затворска (до 30 дана).

Идентична казнена политика важи и за возаче који не пропусте шинско возило на прелазу преко пруге, дакле 10 до 20 хиљада динара ако не вози дете или децу, односно дупло већа уз могућност затворске ако је у његовом аутомобилу дете.

Ако постоји рампа на прузи, сваки возач који крене да прелази док се она спушта или је већ спуштена, као и док је упаљена светлосна и звучна сигнализација платиће драконску казну од 20 до 40 хиљада динара (или ће добити затворску до 30 дана).

Иста казна следи и пешаку који са собом води дете, док је иначе, за пешака који ризикује живот прелазећи пругу на овај начин казна 5.000 динара.

Понос Србије: Милица из Ариља је најбољи студент у Москви и новом објавом ЈЕ ОБРАДОВАЛА ЦЕЛУ ЗЕМЉУ (ФОТО)

Понос Србије: Милица из Ариља је најбољи студент у Москви и новом објавом ЈЕ ОБРАДОВАЛА ЦЕЛУ ЗЕМЉУ (ФОТО)

Упозоравајуће бројке: У Србији се годишње УДАВИ 150 људи, КАКО СЕ САЧУВАТИ?

Упозоравајуће бројке: У Србији се годишње УДАВИ 150 људи, КАКО СЕ САЧУВАТИ?

ДЕТАЉНА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА ЈУЛ: Након тропских дана пријатније време, а ево када да очекујете ЗАХЛАЂЕЊЕ И ОЛУЈЕ!

ДЕТАЉНА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА ЈУЛ: Након тропских дана пријатније време, а ево када да очекујете ЗАХЛАЂЕЊЕ И ОЛУЈЕ!

СТРОГЕ КАЗНЕ: 10.000 до 20.000 динара

Пешак који се креће и задржава на коловозу или изненада ступа на пут кажњава се са 5.000 динара. Такође, уколико се креће по путу ван насеља, мора да буде што ближе левој ивици коловоза у смеру кретања, на начин којим не омета или не спречава саобраћај возила или му следује казна од 3.000 динара. Иста казна је и ако на путу који нема тротоар или другу површину намењену за кретање пешака користи коловоз у ширини већој од 1 метра, рачунајући од ивице коловоза.

На путу који има тротоар или површину поред коловоза погодну за кретање пешака он је дужан да се креће тим површинама, а казна за прекршај је 5.000 динара. Ради обилажења неке препреке на тротоару, пешак је дужан да, пре ступања на коловоз, обрати пажњу на удаљеност и брзину кретања возила које му се приближава и да се претходно увери да ступањем на коловоз не угрожава безбедност саобраћаја. У супротном, такође може да плати 5.000 динара.

Пешак је дужан да преко коловоза и бициклистичке стазе прелази пажљиво и најкраћим путем, након што се увери да то може да учини на безбедан начин. У супротном, казна је 5.000 динара. На путу са пешачким прелазом или посебно изграђеним прелазом, односно пролазом за пешаке, пешак је дужан да се при прелажењу пута креће тим прелазом, односно пролазом, ако они нису од њега удаљени више од 100 метара. Казна је такође 5.000 динара.

На пешачком прелазу, на коме саобраћај није регулисан светлосним саобраћајним знацима ни знацима које даје полицијски службеник, пешак је дужан да се пре ступања на пешачки прелаз, претходно увери да може да пређе на безбедан начин, тако да ступањем на коловоз не угрожава безбедност саобраћаја. За кршење овог правила такође је предвиђена казна 5.000 динара.

Али за све ове наведене прекршаје казна за пешаке је 10 до 20 хиљада динара ако са собом воде и дете!

Исповест Београђанке која је преживела ВИРУС ЗАПАДНОГ НИЛА! Добила га је НА БАЗЕНУ, ево шта су СИМПТОМИ

Исповест Београђанке која је преживела ВИРУС ЗАПАДНОГ НИЛА! Добила га је НА БАЗЕНУ, ево шта су СИМПТОМИ

Лекари открили НОВУ РЕТКУ БОЛЕСТ у Србији: За сада постоје само ДВА ПАЦИЈЕНТА, а ОВО СУ СИМПТОМИ!

Лекари открили НОВУ РЕТКУ БОЛЕСТ у Србији: За сада постоје само ДВА ПАЦИЈЕНТА, а ОВО СУ СИМПТОМИ!

ОВО су НАЈБОЉИ САВЕТИ за ВАСПИТАЊЕ ДЕЦЕ! Погледајте како се ствара ПЛЕМЕНИТА, али ЈАКА ЛИЧНОСТ

ОВО су НАЈБОЉИ САВЕТИ за ВАСПИТАЊЕ ДЕЦЕ! Погледајте како се ствара ПЛЕМЕНИТА, али ЈАКА ЛИЧНОСТ

БЛАЖА КАЗНА: 5.000 динара

Приликом кретања ноћу и у условима смањене видљивости пешак који се креће по коловозу на јавном путу ван насеља, мора бити осветљен или означен рефлектујућом материјом, а казна за овај прекршај је 3.000 динара. Ако води и дете, казна је 5.000.

ВИШЕ КАЗНЕНИХ ПОЕНА, ДУЖА ЗАБРАНА УПРАВЉАЊА

Уколико се у време извршења прекршаја у возилу учиниоца прекршаја за које је предвиђено обавезно изрицање казнених поена, налази дете млађе од 12 година, осим у аутобусу када се не врши организован превоз деце, као и у случају чињења прекршаја из поглавља "Обавезе возача према пешацима", учиниоцу прекршаја ће се предвиђени број казнених поена за тај прекршај увећати за 2.

Уколико се у време извршења прекршаја за који је предвиђено обавезно изрицање заштитне мере забране управљања моторним возилом, у возилу, односно на возилу којим управља учинилац прекршаја, налази дете старости до 12 година, осим у аутобусу када се врши организован превоз деце, као и у случају чињења прекршаја из поглавља "Обавезе возача према пешацима" учиниоцу прекршаја ће се предвиђена заштитна мера увећати за два месеца.

špijunski balon
шпијунски балон / Извор: Фото: Printscreen Twitter/PrensaLatinaNews

Ако би ЦЕО СВЕТ стао у једну зграду, овако би нам ИЗГЛЕДАЛЕ КОМШИЈЕ: 13 без воде, 25 без мобилног и већина са 200 динара дневно (ВИДЕО)