Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВОЗАЧИ, ОВО СУ КАЗНЕ ЗА ВОЖЊУ У ПИЈАНОМ СТАЊУ: Када остајете без дозволе, када вам се пишу бодови, а када само новчана казна?

08.11.2021. 14:14
Пише:
Србија Данас
Policija
Полиција / Извор: Србија Данас

Закон о безбедности саобраћаја на путевима прописује да возач не сме да управља возилом у саобраћају на путу, нити да отпочне управљање возилом ако је под дејством алкохола, односно ако има више од 0,20 мг/мл алкохола у крви.

Готово да не може проћи дан да нас у медијима не затекне прегршт вести о саобраћајним несрећама, али и о самој пажњи за воланом свакодневно се прича. Млади возачи, као неискусни, често прецењују своје способности и тестирају своје могућности.

ЛЕКО ИЗВИНИ, ДАНИЈЕЛА ЈЕ ЛАГАЛА: Милена Радуловић стала на страну Бранислава Лечића и изнела ШОК признање

ЛЕКО ИЗВИНИ, ДАНИЈЕЛА ЈЕ ЛАГАЛА: Милена Радуловић стала на страну Бранислава Лечића и изнела ШОК признање

САСЛУШАН ОЧУХ МОНСТРУМ СА КАРАБУРМЕ: Сумња се да је беби поломио и руке и ноге, а бранио се овим речима

САСЛУШАН ОЧУХ МОНСТРУМ СА КАРАБУРМЕ: Сумња се да је беби поломио и руке и ноге, а бранио се овим речима

ПОЧИЊЕ ВАКЦИНАЦИЈА МОДЕРНОМ: Грађанима Србије од сутра на располагању и ПЕТА ВАКЦИНА

ПОЧИЊЕ ВАКЦИНАЦИЈА МОДЕРНОМ: Грађанима Србије од сутра на располагању и ПЕТА ВАКЦИНА

Алкохол је један од најчешћих узрока саобраћајних незгода са погинулим и повређеним лицима. Истраживања показују да је у Србији код око 15 одсто погинулих и повређених возача присутан алкохол у крви. Док годишње у просеку 80 лица смртно страда у саобраћају захваљујући алкохолу.

Узнемирујући подаци показују да сваки 150. возач вози под дејством алкохола, према истраживањима Агенције за безбедност саобраћаја из 2018. године. Ово нам говори да се мора повећати свест јавности како би се заштитили људски животи.

Дејство алкохола утиче на смањење акомодације ока, доводи до поремећаја дубинског вида,видно поље се сужава па возач има проблема да процени удаљеност и брзину возила.

Возач који није конзумирао алкохол види саобраћајни знак на готово 140 м, а пијан возач на 118 м, па чак и мање. Алкохол утиче и на слух, па тако трезан возач чује друго возило на удаљености од 340 м, а пијан на 203 м. Алкохолисани возачи од 1,5 мг/мл имају 40 пута већу шансу да направе неки непромишљен потез у односу на возаче који немају алкохола у крви, или за око 30 пута већу шансу у односу на оне возаче који имају дозвољену концентрацију од 0,20 мг/мл алкохола у крви.

Возачи под дејством алкохола обично праве следеће грешке: неправилно обилажење и претицање, непоштовање предности проласка, непрописна брзина, неправилно мимоилажење, касније реагују на светлосне и звучне сигнале.

Уз све ово смањује се способност реакције помоћу које возач не може паметно да реагује. Трезном возачу потребно је око 0,75 до 1 секунде да се одлучи коју радњу у вожњи је најбоље одрадити, док се возачу који је под дејством алкохола потребне чак 2 секунде.

Приликом мрака, возачу који није под утицајем алкохола потребно је 68 метара да се привикне на новонасталу ситуацију, док је алкохолисаном возачу потребно 126 метара да обави исту радњу.

Закон о безбедности саобраћаја на путевима прописује да возач не сме да управља возилом у саобраћају на путу, нити да отпочне управљање возилом ако је под дејством алкохола, односно ако има више од 0,20 мг/мл алкохола у крви.

         Какве се казне могу очекивати уколико лице прекрши ову меру?

Казнени поени уз зависности од броја промила

    Од 0,21 – 0,5 промила – без изрицања казнених поена
    Од 0,51 – 0,8 промила– од 5 – 7 казнених поена
    Од 0,81 – 1,2 промила – од 7 – 9 казнених поена
    Од 1,21 – 1,6 промила – од 8 – 10 казнених поена
    Од 1,61 – 2,0 промила – од 13 – 15 казнених поена
    Преко 2,0 промила – од 14 – 16 казнених поена

Новчане казне за вожњу у алкохолисаном стању

    Од 0,21 – 0,5 промила – 10.000 динара
    Од 0,51 – 0,8 промила– од 10.000 – 20.000 динара
    Од 0,81 – 1,2 промила – од 20.000 – 40.000 динара
    Од 1,21 – 2,0 промила – од 100.000 – 120.000 динара
    Преко 2,0 промила – уместо новчане казне пише се затворска казна од 30 – 60 дана

Уз већину ових казни, пише се и забрана управљања возилом на одређени период.

За количину алкохола од 0,51 – 0,8 промила иде 3 месеца забране, од 0,81 – 1,2 промила 4 месеца и од 1,21 – преко 2 промила 8 месеци забране управљања.

Утврђивање количине алкохола у крви врши се: анализом крви и урина, средствима и уређајима, али и контролним здравственим прегледом.

Концентрација алкохола у крви зависи од много чинилаца: количине хране, врсте алкохолног пића, брзине којом се алкохолно пиће испија, телесне тежине, генетике и толеранције, стања јетре, лекова

Занимљива чињеница да су нам само две чаше довољне да се достигне 0,50 грама алкохола у литри крви, а то је праг за који се већ наплаћује казна и узима дозвола. При тој количини, већина нема осећај припитости, али пиће упркос томе утиче на њихов организам.

Као превентивна мера у спречавању возача да возе под дејством алкохола мора бити адекватно саобраћајно образовање и васпитање, кључну улогу имају медији који преко телевизије, радија до интернет портала треба да освешћују и подсећају народ на озбиљност ситуације.

Не треба се бавити само последицама саобраћајних несрећа, већ узорцима и превенцијом да до несреће не дође.