Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ПОПЛАВЕ У СРБИЈИ: Ванредна ситуација у неколико општина, изливају се бујичне притоке (ВИДЕО/ФОТО)

08.11.2016. 09:16 07:22
Valjevo poplava
Ваљево поплава / Извор: Фото: Србија Данас/илустрација

У већем делу Србије данас ће доћи до обилнијих падавина које могу да услове и изливање на одређеним водотоцима, а очекује се и најснажнији талас из Црне Горе.

У Параћину наложена приправност због кише

Штаб за ванредне ситуација општине Параћин због најављених обилних падавина наложио је од вечерас па до 10. новембра приправност јавних комуналних предузећа, дежурства комуналних инспектора и полиције на овом подручју.

"Услед упозорења РХМЗ, да се наредних дана очекују обилне падавине, услед којих је могућ пораст водостаја на појединим бујичним водотоцима и рекама са њиховим притоклама, међу којима је и Црница, наложена је приправност и стручних служби и подизање оперативних и превентивних мера", наведнео је у саопштењу са седнице Штаба.

Параћин је у мају 2014. године доживео катастрофалну поплаву, изливањем реке Црнице, а Свилајнац реке Ресаве.

На ванредној седници Општинског штаба за ванредне ситуације током поподнева и на територији општине Прокупље проглашена је ванредна ситуација

Киша је током предходне ноћи и данас падала на читавој територији Топличког округа и подигла ниво реке Топлице на 60 центиметара изнад редовне одбране од поплава, а да је у последњих сат, два нарасла за чак више од пола метра.

Овако изгледа ситуација у Тутину.

У селима код Крушевца угрожено 20 домаћинства

Код Крушевца у селима Велики Шиљеговац и Каоник излила се Рибарска река и угрозила око 20 домаћинстава. Река Топлица јутрос је донела стабло које се препречило испод моста у центру града, а које је уклонило Комунално предузеће. Топлица се излила и на пут за Луковску бању, због чега је привремено био обустављен саобраћај.

“Ангажовањем тешких машина, река је враћена у речни ток, па је пут брзо оспособљен за саобраћај”, наведено је.

Западна Морава изашла је из корита у једном делу код Јасике, али за сада нема значајног пораста водостаја, а пораст водостаја забележен је и на Расини. На подручју Топличког округа поплављени су и неки сеоски путеви.

Начелник Сектора за ванредне ситуације је поручио да је ситуација у овом моменту потпуно под контролом.

Четири породице евакусиане у Тутину

Четири породице евакуисане су у општини Тутин због изливања река, а у току је евакуација још неколико породица. Десетак кућа и помоћних објеката поплављено је у општини Сјеница, а због изливања река у прекиду су путеви Сјеница-Нови Варош и Тутин-Мехов Крш, а на делу Пештерске висоравни нема струје.

Река Вапа је у општини Сјеница поплавила десетак домаћинстава и помоћних објеката, због чега је у делу општине проглашено ванредна ситуација. Током ноћи на подручју Сјенице пало је 50 литара кише по квадратном метру, а киша и даље пада.

На седници Општинског штаба за ванредне ситуације разматрају се мере које треба предузети, као и процена настале штете.

Reka.jpg
Река.јпг / Извор: Профимедиа/илустрација

Стање у Западној Србији

Републички хидрометеоролошки завод објавио је да је од синоћ до јутрос највише кише пало на подручју Копаоника 67 милиметара, док је у Западној Србији највише падавина било на Златибору - 33 mm.

Poplava
Поплава / Извор: Профимедиа

У Сјеници критично, најугрозенији центар града

На подручју Сјенице, за 12 сати, пало је 48 милиметара кише, због чега су се излиле реке.

Услед обилних падавина у Сјеници се излила река Грабовица, која је до сада поплавила неколико десетина кућа, на стотине дворишта и подрумских просторија у самом центру општине.

- Велика количина воде изазвала је изливање фекалне и кишне канализације, које додатно праве проблеме грађанима, улазећи у дворишта и подруме - рекао је председник Скупштине општине Сјеница Мухедин Фијуљанин.

Он је додао да је тренутно најугроженији центар општине, Букреш, као и насеља низводно од реке Грабовице.

Критично је и око реке Јабланице где је дошло до преливања преко бедема, а најугроженија насеља су Кеј, Јошаница, Пета и Петрушка.

Према његовим речима, ситуација се прати из часа у час и током дана биће донета одлука да ли ће ученици основне школе и средње Техничке похађати наставу наредних дана, јер је вода поплавила двориште и креће се ка зградама.

Моравички округ

Начелник Штаба за ванредне ситуације Моравичког округа Драгиша Броћић, рекао је да тренутно нема опасности од изливања.

У општини Пријепоље, најкритичније је у месту Јалија код Бродарева, где су поплављени спортски терени. Лим је и даље у порасту, а ударни талас из Црне Горе још није стигао.

Poplava
Поплава / Извор: Танјуг

У Штабу за ванредне ситуације кажу да ватрогасне екипе обилазе најугроженија места.

На подручју Пожеге и Косјерића, сви водотокови су у порасту, али за сада ситуација није алармантна, рекли су председници општина Милан Божић и Милијан Стојанић.