Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

УГЛЕД КАКАВ СРБИЈА ЗАСЛУЖУЈЕ, уживамо бенефите и поштовање светских лидера (ФОТО/ВИДЕО)

22.02.2022. 11:15
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Профимедиа/Инстаграм/Принтсцреен/будуцностсрбије

Србија је земља са дугом дипломатском традицијом и то је одувек познати начин остваривања бенефита за целокупно грађанство и државу.

Председник Србије Александар Вучић започео је своју званичну посету Монаку, а кнез Алберт II од Монака приредио му је свечани дочек испред Кнежевске палате.

ПРЕДСЕДНИК ОБНАВЉА СПОМЕНИК МИЛИЦИ РАКИЋ! Вучић: "То је за мене симболика, да је не заборавимо" (ВИДЕО)

ПРЕДСЕДНИК ОБНАВЉА СПОМЕНИК МИЛИЦИ РАКИЋ! Вучић: "То је за мене симболика, да је не заборавимо" (ВИДЕО)

"ТО НИЈЕ БИО ОНАЈ ПУТИН..." Вучић искрено о руском председнику након што је признао независност ДНР И ЛНР

"ТО НИЈЕ БИО ОНАЈ ПУТИН..." Вучић искрено о руском председнику након што је признао независност ДНР И ЛНР

ПРЕДСЕДНИК СЕ ОБРАТИО ИЗ МОНАКА Говорио о ситуацији у Украјини: "Желим да умирим људе - увек ћемо имати хране и воде"

ПРЕДСЕДНИК СЕ ОБРАТИО ИЗ МОНАКА Говорио о ситуацији у Украјини: "Желим да умирим људе - увек ћемо имати хране и воде"

Уз постројену Гарду и химне две земље, кнез Алберт срдачно је дочекао председника Вучића, а на Кнежевској палати се, због ове посете, уз заставу Монака вијорила и застава Србије.

- Хвала Вам на величанственом дочеку - написао је Вучић на свом Инстаграм профилу будуцностсрбијеав.

Подсетимо, сам председник Вучић је пре неколико дана, најављујући свој пут, рекао да је посета Монаку и сусрет са изузетно угледном личношћу каква је кнез Алберт II од Монака, који има велики утицај и чији се глас чује у Европи и широм света, веома важна.

Важно је напоменути и да је пре данашње свечаности у Монаку, председник Републике Србије Александар Вучић разговарао и са француским председником Емануелом Макроном са којим је утврдио стабилност и пријатељске односе двеју земаља.

Управо сам завршио разговор са председником Француске којем сам се захвалио на фер улози коју Француска и он лично имају у односу према Србији и њеним грађанима. Разговор је био суштински и веома конкретан о свим горућим питањима у региону Западног Балкана, додатно, и кроз призму свих дешавања на истоку Европе - написао је председник на свом званичном Инстаграм профилу "будуцностсрбије" и додао:

Србија није у лакој позицији, без икакве своје кривице, али, уверен сам, умеће да пронађе најбољи пут и решење у очувању мира и просперитета за све своје грађане. Пред нама је време када ћемо морати да се ујединимо, да бисмо обезбедили сигурност и будућност за нашу децу - написано је у опису објаве на Инстаграм налогу председника Србије.

Број земаља које уважавају српско мишљење и народ увећава се из дана у дан. Наша земља је показала да има људе који својим професионалним и личним квалитетима испуњавају захтеве потребне за достојно представљање и заштиту наших интереса у најважнијим светским центрима.

Председник Србије Александар Вучић успео је својим дипломатским сусретима да обезбеди многобројне стране инвестиције за нашу земљу, али и вишебројне бенефите за грађане.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас

Ово су неки од пројеката који је Србија остварила са другим државама: 

Отворени Балкан – пројекат за бољу будућност Србије и региона: Србија, Северна Македонија и Албанија за јединствено тржиште, захваљујући мањим трошковима преласка границе, бржем протоку робе, услуга, капитала и становништва, омогућиће бржи економски развој. Овим договором предвиђена је и сарадња јединица све три земље у случају природних непогода.

У складу са Регионалним споразумом о ромингу, укинут је роминг на подручју Србије, Албаније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Северне Македоније и Косова и Метохије. Позиве, СМС и интернет саобраћај грађани плаћају по цени својих матичних оператора, без обзира у којој се од ових земаља налазе.

Споразум о слободној трговини између Србије и Евроазијске економске уније и њених држава чланица – Русије, Казахстана, Белорусије, Јерменије и Киргиске републике – један је од најважнијих споразума о слободној трговини који је Република Србија закључила у претходном периоду. Његова примена значајно повећава извоз српске робе на тржиште ЕАЕУ, чиме се доприноси даљем јачању извозних потенцијала Србије и укупном економском развоју. 

Павиљон Србије на Expo 2020 Дубаи - Србија учествује на престижној изложби

Од октобра 2021. до 31. марта 2022. године, заједно са 190 земаља из целог света, Србија учествује на Светској изложби Expo 2020 Дубаи. Тема нашег учешћа је „Србија ствара идеје – Инспирисани прошлошћу, обликујемо будућност“.

Вечно српско-руско пријатељство - председници Вучић и Путин редовно се сусрећу

Vučić i Putin
Вучић и Путин / Извор: Профимедиа

Владимир Путин уручио је Орден Александра Невског председнику Републике Србије Александру Вучићу, као искреном пријатељу и заслужном за унапређење руско-српских односа. Осим тога, Русија доследно подржава суверенитет и територијални интегритет Србије у вези са питањем Косова и Метохије, и свако решење које ће одговарати Србији и српском народу. 
Своје пријатељство Русија је потврдила и током пандемије: добили смо 11 авиона медицинске помоћи, а на Институту „Торлак“ почело се са производњом вакцине Спутњик В. 

Током претходне две године које су обележене пандемијом коронавируса, дипломатија председника Србије Александра Вучића је одиграла кључну улогу и допринела изузетно доброј борби против опаког вируса, као и у директном спашавању људских живота. Добрим дипломатским умећем председник Србије успео је да обезбеди лепезу вакцина за грађане Србије и то од пет различитих произвођача. У времену велике несташице и дефицита медицинске опреме и медицинских средстава, председник Србије је успео да добије значајне донације од Руске Федерације, Републике Кине, Уједињених Арапских Емирата, али и Европске уније. 

 

На време су обезбеђени и респиратори и заштитне епидемиолошке маске, као и заштитне рукавице и одела за медицинско особље, а у помоћ су притекли и кинески тимови лекара који су у Србију дошли да помогну и обуче српске медицинаре да се што боље изборе за вирусном пошасти. Србија је била прва земља Европе која је на располагању имала две вакцине против коронавируса и то у милионским дозама произвођача Синофарм и Спутњик В.

Односи Србије и Мађарске крећу се узлазном путањом 

Данас су односи између наше две земље на историјском максимуму. Србија у Мађарској има чврст ослонац и поузданог партнера и када је у питању регионална сарадња и када су у питању европске интеграције. Споразумом о стратешком партнерству институционализована је сарадња две земље на највишем нивоу. 

Нераскидиво српско-грчко пријатељство 

По наређењу председника Републике Србије, због катастрофалних пожара који је захватио грчка острва, у помоћ су послате Хеликоптерске јединице МУП Србије, 37 српских ватрогасаца спасилаца, 14 возила и Хеликоптерска јединица МУП да помогну у гашењу ватре. Ватрогасци спасиоци из Ниша, Београда, Новог Сада, Сремске Митровице, Зрењанина, Кикинде, Јагодине, Крушевца и Краљева су на Евији заједно с грчким колегама локализовали пожар.

Челично пријатељство и стратешко партнерство Србије и Кине - у последњих 5 година утростручена је трговинска размена између ове две земље

Vučić i Si Djinping
Вучић и Си Ђинпинг / Извор: Профимедиа

Председник Србије Александар Вучић је у претходном периоду имао важне састанке са председником Си Ђинпингом, који су резултурали низом пројеката. Када је у питању економска сарадња, Кина је најважнији трговински партнер Србије у Азији. До 2021. године кинеске инвестиције у железару у Смедереву достигле су 300 милиона долара и смањиле незапосленост са 18 одсто на незамисливих 6 одсто. Србија пружа активну и снажну подршку глобалној иницијативи „Појас и пут“, као и механизму сарадње Кина-ЦИЕЗ.

Дипломатски односи Србије и САД доприносе стабилности наше земље

Давне 1881. године наши преци препознали су важност и вредност изградње односа са највећом, економски и војно најснажнијом и најмногољуднијом земљом западне цивилизације. Србија корача сигурним корацима ка новом партнерству и обнови старог пријатељства са САД. Удвостручен је српски фокус у америчком конгресу, укупан обим америчких инвестиција у нашој земљи приближио се износу од 5 милијарди долара, америчке компаније у Србији упошљавају више од 20.000 радника, док српске ИТ и софтверске компаније остварују велике успехе у САД. Војници САД и војници самосталне и војно неутралне Србије, реализују заједничке вежбе, са циљем учвршћивања међусобног поверења и партнерства. Све ово чврст је залог за однос са кључном силом западног света, заснован на поштовању, поверењу и разумевању, у интересу наше деце и будућности.

Дипломатија и спољни послови као стратешки државни послови су вековима инструменти комуникације, артикулисања државних и националних интереса, али и промовисања економског, културног и традиционалног идентитета према остатку света.

Стога је дипломатија у уређеним, савременим и стабилним државама, као што је Србија, схваћена и профилисана као један од најбитнијих оруђа државе.

Сва досадашња улагања Републике Србије у бољи живот грађана можете видети на сајту delagovore.rs