Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВРЕЛО АФРИЧКО ЈЕЗГРО БИЋЕ ИЗНАД СРБИЈЕ! Жива у термометру ће овог дана ићи и до ПЛУС 40, познати метеоролог шокирао најновијом прогнозом

20.08.2023. 09:07
Пише:
Србија Данас
Vremenska prognoza
Временска прогноза / Извор: Shutterstock

Стиже топлотни талас из Африке

Метеоролог Иван Ристић најавио је на свом Фејсбук профилу какво нас време очекује до краја следеће недеље.

ДАНАС СЛАВИМО ВЕЛИКОГ МУЧЕНИКА ЗА ХРИСТОВУ ВЕРУ: Исцељивао је болесне, а неверници су му пресудили на ЈЕЗИВ начин - ЖИВОМ су му то урадили!

ДАНАС СЛАВИМО ВЕЛИКОГ МУЧЕНИКА ЗА ХРИСТОВУ ВЕРУ: Исцељивао је болесне, а неверници су му пресудили на ЈЕЗИВ начин - ЖИВОМ су му то урадили!

"БИО ЈЕ ОГРОМАН, НИЈЕ МИ БИЛО СВЕЈЕДНО!" Жену из Чачка ујео ПАЦОВ: Мислила да је комарац па завршила у Хитној помоћи

"БИО ЈЕ ОГРОМАН, НИЈЕ МИ БИЛО СВЕЈЕДНО!" Жену из Чачка ујео ПАЦОВ: Мислила да је комарац па завршила у Хитној помоћи

ТЕЛО СРБИНА КОЈИ ЈЕ ПРОНАЂЕН МРТАВ У ГРЧКОЈ ПРЕНЕТО У КИКИНДУ: И даље се не зна шта се десило Радованом Јурачићем

ТЕЛО СРБИНА КОЈИ ЈЕ ПРОНАЂЕН МРТАВ У ГРЧКОЈ ПРЕНЕТО У КИКИНДУ: И даље се не зна шта се десило Радованом Јурачићем

- Облаци, киша и захлађење се очекују од петка поподне, 25. августа и у дане следећег викенда, а то ће уједно бити крај топлотног таласа који ће обележити следећу радну недељу - пише Ристић на свом профилу и додаје:

- Услед продора хладније ваздушне масе доћи ће до постепеног пада температуре и дестабилизације атмосфере, пљускова кише, грмљавине, локално и непогода праћених олујним ветром и градом.

Прогноза за данас - сунчано, до 34 степена

Републички хидрометеоролошки завод је за данас у Србији најавио претежно сунчано и топло време, а понегде на северу и у планинама биће краткотрајне кише или пљуска. Ујутро се понегде очекује краткотрајна магла. Дуваће слаб до умерен северни и североисточни ветар. Најнижа температура од 17 до 21, највиша од 30 до 34 степена.

И у Београду се очекује претежно сунчано и топло време уз слаб до умерен североисточни ветар. Најнижа температура од 19 до 21, а највиша дневна око 33 степена.

Vreme, leto, Beograd, ljudi
Време, лето, Београд, људи / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Наредних дана време ће већином остати претежно сунчано и топло, уз раст температуре, понегде и до 35 степени. Краткотрајна киша или пљусак биће могући само понегде у планинским пределима.

Крајем идуће недеље у свим крајевима Србије се очекује променљиво облачно време, местимично с кишом и локалним пљусковима с грмљавином.

Биометеоролошка прогноза за недељу, 20. август: Очекује се релативно повољан утицај метеоролошких прилика на хроничне болеснике. Извесна опрезност саветује се особама са срчаним тегобама. Главобоља и осећај малаксалости су могуће метеоропатске реакције. Препоручују се смањење физичких напора у најтоплијем делу дана и адекватна заштита од УВ зрачења. 

Метеоролог Ристић додаје и да метеоролошко преображење касни недељу дана за календаром.

У четвртак, 24. августа врело афричко језгро нерон биће изнад јужне Србије и Македоније у тим крајевима максимална температура биће близу 40°Ц!

Подсетимо, Републички хидрометеоролошки завод најавио је да ће идуће седмице бити претежно сунчано и врућина са слабим дневним развојем облака.

- Максималне температуре од 32°Ц до 37°Ц. Крајем седмице је могуће освежење.

 

Европа се припрема за екстремне врућине које долазе

Италија, Француска, Швајцарска и Немачка налазе се међу земљама које ће бити погођене овим таласом врућине.

Европа се суочава с још једним интензивним тропским таласом који се очекује да ће захватити широко подручје и донети екстремно високе температуре. Метеоролошки модели и прогностички подаци указују на нагло повећање температуре, а поједине земље већ се припремају за екстремно вруће дане који долазе.

Италија, Француска, Швајцарска и Немачка налазе се међу земљама које ће бити погођене овим таласом врућине. Према метеоролошким предвиђањима, температуре би могле досећи рекордних 42 степена Целзијуса у Италији, 40 степени у Француској и 37 степени у Швајцарској. Италија ће се суочити с трећим тропским таласом овог лета, док су високе температуре последица сувог и топлог ваздуха који долази из Сахаре преко Алжира и Марока, стварајући атмосферски феномен познат као топлотна купола.

Топлотна купола је метеоролошки феномен у којем се сув и топао ваздух задржава изнад одређеног подручја дуже време, стварајући врсту куполе која задржава топлоту на површини земље. Овај феномен може довести до рапидног повећања температура и стварања екстремно врућих услова.

Власти у Италији су већ издале упозорења и мере опреза пред овим тропским таласом. Очекује се да ће равнице северне Италије и обала Тиренског мора бити међу највише погођеним областима с температурама које ће достићи чак 40 степени Целзијуса. На острву Сардинија, прогнозира се чак 42 степена Целзијуса.

Leto
Лето / Извор: Профимедиа

У Француској су такође на снази упозорења због високих температура. Седам департмана на југоистоку земље стављени су у приправност, будући да се очекује да ће овај тропски талас бити један од најинтензивнијих овог лета. Обала Средоземног мора и долина Роне очекују температуре око 40 степени Целзијуса, док ће Париз доживети температуру од око 35 степени.

Швајцарска, иако ће се суочити с мање екстремним температурама него остале европске земље, такође ће осетити утицај овог тропског таласа. Температуре ће у Женеви досећи око 36 степени Целзијуса. Власти су издале упозорење о врућини трећег степена за већи део земље.

С обзиром на све више оваквих тропских таласа који утичу на Европу, све више се истиче потреба за прилагодбом на промене у климатским условима. Високе температуре могу имати озбиљне последице по здравље становништва, са ризиком од топлотних удара и других здравствених проблема. Такође, овакви таласи могу утицати и на пољопривреду, водне ресурсе и енергетски сектор.

У међувремену, земље широм Европе предузимају мере како би се грађани заштитили од екстремних температура, препоручујући хидратацију, избегавање директног сунца у најтоплијем делу дана и предузимање других мера опреза.