Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ВРЕМЕ ПРАВО ЈЕСЕЊЕ, А ТЕК СЛЕДИ ЗАХЛАЂЕЊЕ: Метеоролог нема добре вести, стиже нови талас обилних падавина

17.09.2022. 20:40
Пише:
Србија Данас/Телеграф
nevreme
невреме / Извор: Shutterstock

У току вечери и ноћи у Србији нови талас обилнијих падавина и још јаче захлађење. На планинама региона пао снег. Већ сутра сунчано, али хладно, а у наредном периоду биће променљиво и прохладно, каже метеоролог Ђорђе Ђурић.

Данашњи дан, подсећа, протиче у знаку правог јесењег времена.

КОСОВСКИ АЛБАНЦИ МЕЂУ УЧЕСНИЦИМА "ЕВРОПРАЈДА" Узвикивали пароле лажној држави Косово (ВИДЕО)

КОСОВСКИ АЛБАНЦИ МЕЂУ УЧЕСНИЦИМА "ЕВРОПРАЈДА" Узвикивали пароле лажној држави Косово (ВИДЕО)

СПРЕМИТЕ СЕ НА ПОТПУНИ КОЛАПС! Због великог броја догађаја у Београду неке улице ће бити ЗАТВОРЕНЕ - биће укинуте и ове тролејбуске линије

СПРЕМИТЕ СЕ НА ПОТПУНИ КОЛАПС! Због великог броја догађаја у Београду неке улице ће бити ЗАТВОРЕНЕ - биће укинуте и ове тролејбуске линије

СПРЕМИТЕ СЕ ЗА КИШУ И ЈАК ВЕТАР: Данас још хладније, временске непогоде у овим деловима Србије

СПРЕМИТЕ СЕ ЗА КИШУ И ЈАК ВЕТАР: Данас још хладније, временске непогоде у овим деловима Србије

- Србија је под утицајем циклона, који се са севера Европе премешта даље на исток преко североистока kontinneta, а уједно захлађење до наших предела донео је и продор хладног фронта у склопу овог циклона. У овом часу изнад нашег подручја формирао се и секундарни циклон и он ће у наставку вечери и ноћи премештатати преко нашег подручја и то својим центром преко Панонске низије даље на исток и североисток преко области Карпата и додатно ће јачати. Под утицајем овог секундарног циклона, запад и северозапад Србије и Војводину у овом часу је из Босне и Хрветске захватио нови веома снажан облачни систем са кишом и обилнијим пљусковима. Овај облачни систем у наставку вечери премештаће се и према осталим пределима Србије, па ће у целој Србији током вечери и ноћи бити облачно и веома хладно са кишом и обилнијим пљусковима, а понегде се очекују и пљускови са грмљавином. Очекује се да падне додатних 10 до 20 литара кише по квадратном метру, локално и преко 30 литара - наводи Ђурић.

Очекује се да се услед израженог градијента ваздушног притиска појача северозападни ветар и он ће током вечери и ноћи бити умерен до јак, а у задњем делу циклона са севера и северозапада ће преко Панонске низије и из области Алпа доћи до додатног продора веома хладне ваздушне масе.

- Тренутне температуре крећу се од 10 на северу Србије до 20 на југу, у Београду је 13. Интересантно је да је тренутно Сјеница једна од најтоплијих у Србији, јер је 18, али ће врло брзо продор веома хладног ваздуха током вечери донети и Сјеници пад температуре за више од 10 степени. Током вечери и ноћи температура у Србији ће се кретати од 8 до 14°Ц, на планинама од 3 до 9°Ц, а на планинама изнад 2000 метара у току ноћи очекује се да температура падне на 0°Ц, па ће киша кратко прећи у снег - каже Ђурић.

Иначе, снег је јутрос пао на планинама Словеније и Аустрије, а током дана и на Завижану, у Хрватској, који се налази на око 1700 метара изнад Јадранског мора, а температура је опала на 0 степена, а у Кредерици у Словенији на 2500 метара на -4, а снег је забелео и ниже планине у Аустрији.

nevreme
невреме / Извор: Србија Данас

- У току вечери снег се очекује и на вишим планинама Босне и севера Црне Горе. Иначе, ово је први продор веома хладне ваздушне масе са севера Европе преко централних предела до нашег подручја, који је централној Европи и нашем подручју донео право јесење време и први снег на вишим планинама и то свега неколико дана пре календарског почетка јесени. Истовремено, испред хладног фронта и даље је врело, уз сунчано и право летње време у Грчкој, на истоку Бугарске и у Турској, уз температуре и до 35°Ц. Управио је велика температурна разлика изнад Балкана довела и до јачих грмљавинских олуја са обилним пљусковима од Јадрана до нашег подручја, јер су температуре у Словенији и на северозападу Хрватске и северу Србије 10, а на југу Грчке и истоку Бугарске 35. Наше подручје било је разганичење врелој ваздушној маси са југа и веома хладној са севера. Иначе, југозападно висинско струјање донело је до Србије и честице песка из Сахаре, па је падала прљава, тј. обојена киша, али ће од овог тренутка веома снажно северозападно струјање прочистити атмосферу од песка.

- У Србији се у недељу након кишовитог јутра, током преподнева очекује престанак падавина и разведравање, па ће у наставку дана бити сунчано, уз развој облачности. У Војводини ће разведравање уследити већ у другој половини ноћи, па ће ведро бити од недеље ујутро. У прилог стабилизацији времена и разведравању ићи ће то што ће снажан секундарни циклон почети да се преко Карпата удаљава даље на исток, а са северозапада и запада ће ојачати гребен антицклона са севера Атлантика. Услед такве синоптичке ситуације очекује се разведравање, али се очекује снажно северно струјање, па ће и даље бити релативно хладно. Јутарња температура у недељу биће око 10, а максимална дневна од 16 до 20, у Београду до 18.

kiša
киша / Извор: Србија Данас/Милана Павковић

Следеће седмице Србија ће се налазити између антициклона са северозапада Европе и циклона са истока Европе, па се очекује северно струјање, што ће и даље условљавати релативно хладно време за ово доба године.

- У Србији у понедељак ујутро на југу и југоистоку Србије ведро и веома хладно, понегде и магловито, док се на северу очекује пролазно наоблачење са слабом кишом, које ће се током дана премештати ка осталим пределима Србије, док ће врло брзо са севера Војводине уследити разведравање. Јутарња температура биће од 3°Ц на југоистоку до 9°Ц на северу Србије, максимална дневна од 15°Ц на северозападу до 23°Ц на истоку и југоистоку Србије. У уторак јутро ведро и хладно, током дана претежно сунчано. Максимална температура од 16 до 22°Ц. У среду и у четвратак променљиво облачно, уз услове за слабу кишу. Максимална температура од 15 до 20°Ц. И у Београду ће следеће седмице јутра бити хладна, уз температуре до 10, а максимална дневна од 16 до 18 степени. С обзиром на то да је просек максималне температуре за ово доба године од 21 до 25°Ц, видимо да ће оне у наредном периоду бити ниже за око пет степени, а ово захлађење уједно означава и да смо на корак од јесени, која и календарски почиње за неколико дана - подсећа Ђурић и додаје да су падавине најопасније падавине вечерас и ноћас.