Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЦИКЛОН БОМБА СТИЖЕ У СРБИЈУ! Средином наредне недеље НАГЛА ПРОМЕНА ВРЕМЕНА - због могућег МРАЗА, ова два дана биће критична

11.03.2023. 13:17
Пише:
Србија Данас
Vremenska prognoza
Временска прогноза / Извор: Shutterstock

Среда и четвртак биће најхладнији наредне недеље, познато је и када ће се време у Србији стабилизовати.

Претходних дана снажан циклон донео је ледени талас северној и северозападној Европи. Снег и лед оковали су Британска острва. Температура на северу Шкотске опала је на мунус 17 степени. Снег је забелео Лонодон, док је у централним пределима Енглеске пало и преко 30 центиметара снега, па је настао хаос, нарочито у саобраћају. Још драстичније било је у Скандинавији, а температуре су у Финској и у Шврдској опале на вредности испод минус 30 степени.

ЛЕДЕНИ АРМАГЕДОН СТИЖЕ У СРБИЈУ? Метеоролог Тодоровић нема добре вести: Још је рано за паковање капута, чизама и шалова

ЛЕДЕНИ АРМАГЕДОН СТИЖЕ У СРБИЈУ? Метеоролог Тодоровић нема добре вести: Још је рано за паковање капута, чизама и шалова

ПОГОДИЛА ГА ПЕСМА ПА СЕБИ ФЛАШОМ ОТВОРИО ГЛАВУ: Доктор у неверици - младић у трансу (ФОТО)

ПОГОДИЛА ГА ПЕСМА ПА СЕБИ ФЛАШОМ ОТВОРИО ГЛАВУ: Доктор у неверици - младић у трансу (ФОТО)

ТЕШКИ СИМПТОМИ И МУКЕ СА АЛЕРГИЈАМА: Три града већ у ЦРВЕНОЈ зони, а тек ће бити све горе - ово је 5 САВЕТА како ублажити ТЕГОБЕ

ТЕШКИ СИМПТОМИ И МУКЕ СА АЛЕРГИЈАМА: Три града већ у ЦРВЕНОЈ зони, а тек ће бити све горе - ово је 5 САВЕТА како ублажити ТЕГОБЕ

Истовремено је у Србији време било право пролећно, уз температуре до 20 степени, али је било веома променљиво са пљусковима и грмљавином.

Захлађење са севера и северозапада стигло је данас у склопу хладног фронта и до Србије, срећом, у знатно блажем облику. Ипак, дошло је до осетније пада температуре, уз веома јак, на ударе и олујни северозападни ветар. Хладни фронт данас је поделио Србију, па се температуре овог послеподнева крећу од четири степана на северозападу Србије и од пет степени у Београду до чак 16 степени на југоистоку Србије, колико се мери у Лесковцу.

До краја дана захлађење са севера и запада стићи ће и до југа и југоистока Србије. Очекује се облачно са кишом, а на планинама ће она прећи у снег. Крајем дана са северозапада ће уследити разведравање.

У недељу ујутро у већем делу Србије биће ведро и хладно, уз слаб мраз, само на југу и истоку уз више облачности. Током дана биће сунчано, али хладно, уз појачан северозападни ветар. Јутарња температура биће од минус три степена до нула, на истоку Србије до три, а максимална дневна од седам до 10 степени, у Београду до осам степени.

Sneg
Снег / Извор: Профимедиа

У понедељак ујутро у свим пределима ведро, уз слаб до умерен мраз, понегде и уз маглу. Јутарња температура биће од минус шест до нула, при тлу и ниже. Током дана осетно топлије, уз појачање југоисточног ветра, а максимална температура биће од 13 до 17 степени, у Београду око 15 степени.

У недељу и понедељак се очекује мраз, што може веома неповољно да се одрази по већ процветало воће, па је потребно применти адекватне мере заштите (задимљванаје, орошавање).

У уторак ујутро слаб мраз очекује се само још на југу и југоистоку Србије, док ће у осталим пределима бити знатно троплије јутро.

У овом часу "бомба" циклон налази се испред Источне обале Америке и овим пределима доноси ледени талас и орканске ветрове са обилним снегом. Током викенда овај циклон врло брзо премештаће се преко севера Атлантика и већ почетком следеће седмице он ће се налазити над северозападном Европом, али ће нашем континенту донети прво отопљење, потом и захлађење.

Србија ће почетком следеће седмице бити у топлом сектору овог циклона, а уторак ће бити најтоплији дан у седмици. Дуваће појачан југоисточни ветар и топла кошава, а максимална температура биће од 18 до 22 степена, у Београду до 20, а мало хладније само у Неготинској Крајини.

У среду ће овај веома снажан циклон да се премешта преко севера Европе, а у склопу њега до Србије ће са северозапада доћи до продора веома израженог хладног фронта, а у Јадрану ће се формирати секундарни циклон.

У Србији у среду јаче захлађење са кишом и пљусковима, уз драстични пад температуре, а ветар ће бити у скретању на веома јак северозападни, повремено и са олујним ударима. На планинама ће киша прећи у снег. Температура ће кретати од шест сетепени на северу до 12 степени на југоистоку Србије.

У четвртак се оћекује продор још хладније ваздушне масе са северозапада Европе преко Алпа, па ће у Србији бити веома хладно са кишом, на планинама са снегом, а услова за суснежицу и снег биће понегде и у нижим пределима на југу и југоистоку Србије. Маскимална темпетатура биће од три степена на југу до девет на северу у Београду до 6-7 степени. У току вечери са севера разведравање.

Kiša
Киша / Извор: Србија Данас

Од петка се очекује јачање антициклона и пораст притиска, па се очекује стабилизација времена. Биће суво, само још ујутро на југу са слабим падавинама.

Наредног викнеда ујутро поново опасност од мраза, а током дана сунчано и постепено топлије, а максимална температура биће до 15 степемни.

Просек максималне температуре за овај део марта је од 10 до 14 степени. Наредних 10 дана температура ће имати огромне осцилације, па ће сутра бити испод просека, већ од понедељка изнад просека, а у уторак топлије за шест до осам степени. У среду следи нови драстични пад, па ће у четвртак бити хландије и за осам степени од просека, да би се од наредног викенда температуре вратиле на просечне вредности.

Како нас и у наредном периоду огромне осцилације, нагле промене метеоролошких параметара веома неугодно ће утицати не само на болесне људе и оне са хроничним болестима, већ и на оне потпуно здраве.