Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СРБИЈИ ПРЕТИ ПОТОП! Драматично упозорење метеоролога: Ови делови земље на УДАРУ великих количина падавина и ПОПЛАВА

03.04.2023. 17:39
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Poplave
Поплаве / Извор: Фото: Shutterstock

У пределима обилних падавина у облику кише очекује се да падне од 10 до 30 милиметара по квадратном метру, локално и више, а на истоку Србије за вешто више од 12 сати, а за мање од 24 сата могло би да падне и око 50 mm кише по квадратном метру

У току вечери и ноћи преко нашег подручја премештаће се циклон, па се очекују веома обилне количине падавина. На појединим локацијама источне Србије очекује се од 30 до 50 милиметара кише по квадратном метру, па ће на токовима бујичног карактера постојати опасност од поплава.

Циклон ће се својим центром премештати са Јонског мора преко југа и југоистока Балкана, тако да ће се Србија налазити у хладном сектору.

СПРЕМИТЕ СТЕ, СНЕГ ЋЕ ОКОВАТИ СРБИЈУ! Познати метеоролог открио: То ће бити рекордне падавине за април, ево где ће бити најкритичније

СПРЕМИТЕ СТЕ, СНЕГ ЋЕ ОКОВАТИ СРБИЈУ! Познати метеоролог открио: То ће бити рекордне падавине за април, ево где ће бити најкритичније

ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ РХМЗ! Пораст водостаја на пет река - могуће превазилажење граница редовне одбране од поплава

ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ РХМЗ! Пораст водостаја на пет река - могуће превазилажење граница редовне одбране од поплава

У БЕОГРАДУ И ДО 20 ЦМ СНЕГА! Зимско изненађење усред пролећа - спремите се стижу ОЛУЈНИ УДАРИ ВЕТРА

У БЕОГРАДУ И ДО 20 ЦМ СНЕГА! Зимско изненађење усред пролећа - спремите се стижу ОЛУЈНИ УДАРИ ВЕТРА

Србију ће крајем дана са југа захватити веома снажан облачни систем. Он ће прво стићи до југа, југоистока и истока Србије, а током вечери и ноћи и до осталих предела и донеће кишу и пљускове, а брдско-планинским пределима снег. Уз даљи пад температуре ваздуха, киша ће у многим нижим пределима прећи у суснежицу и снег, осим на истоку Србије, где ће падати само веома јака и обилна киша, уз пљускове. У Бачкој ће бити углавном суво.

Током вечери и ноћи врло овбилне падавине очекују се на југу, југоистоку и истоку Србије, а потом ће овај талас обилних падавимна до јутра захватити и централне и западне пределе Србије.

У пределима обилних падавина у облику кише очекује се да падне од 10 до 30 милиметара по квадратном метру, локално и више, а на истоку Србије за нешто више од 12 сати, а за мање од 24 сата могло би да падне и око 50 mm кише по квадратном метру.

У брдско-планинским прделима очекује се да падне преко 20 цм снега, локално и преко 30 цм, а до уторка ће се забелети и многи нижи предели Србије, па и Београд.

До уторка после подне на вишим планинама могло би да падне преко 30 цм снега, локално и преко 40 цм, а у нижим пределима и у већини градова од 5 до 25 цм, локално и више.

Најмање падавина биће на северу и на западу Бачке и на западу Срема и Мачве.

automobil u dubokoj bari
аутомобил у дубокој бари / Извор: Профимедиа

Током вечери и ноћи обилнија киша захватиће и Београд, али ће киша врло брзо прећи у снег, који ће најобилнији бити у уторак ујутро. Очекује се падне и до 15 ак цм снега, а у вишим деловима града и на јужном ободу Београда и преко 20 цм.

Због веома обилних падавина које се очекују од понедељка увече до уторка ујутро и пре подне, водостај скоро свих река у Србији биће у порасту. Највећи и нагли пораст очекује се на рекама јужне, западне и централне Србије и то највише у сливовима Јужне, Западне и Велике Мораве, Ибра, Пека, Млаве, Тимока, Јасенице и других река централне, јужне, југозападне и источне Србије. На мањим водотокоима ових река водостај ће бити у наглом порасту.

Опасност од поплава постојаће на токовима бујичног карактера, углавном на истоку и југоистоку, понегде и на југу Србије. Реч је о врло малим токовима и потоцима. Многи од њих при нормалном водостају су веома плитики, али при обилним падавинама набујају за неколико сати и могу да се претворе у моћне бујичне токове. Дакле, дуж оваквих токова биће неопходна опрезност.

Након што мањи токови брзо набујају, почеће њихов пад, а онда се очекује нагли раст средњих токова, где је такође неопходна опрезност, нарочито у горњим токовима ових река средњих величина (Јужна и Западна Морава, Ибар, Јасеница, Тимок...). Добра вест је да је ниво свих река низак, тако да ће већина токова бити припримљена за прихват веће количине воде, осим мањих бујичних токова или код неких река у горњим сливовима.

Опасности од поплава на већим рекама нема (Дунав, Сава) и овакве падавине не утичу битно на њихов водостај, јер за њихов нагли пораст су потребне падавине на великом простору и то не само на нашем пдоручју, већ и на оном где ове реке још протичу. Ипак, наредних дана очекује се пораст Саве и Дунава, али нема опасности од поплава.

Велику улогу одриграће у ноћи између понедељка и уторка и у уторак и облик падавина. Тамо где се врло обилне падавине излуче у облику кише имаће већу шансу за потенцијалну опасност од поплава код мањих токова, док се у пределима са снегом очекује спречавање наглог раста токова, већ се већи пораст очекује нешто касније при топљењу снега.

Добра вест је да ће интензитет падавина у уторак током дана слабити, тако да се очекује и постепена стабилизација ситуације од среде.

Дакле, пред нама је талас обилнијих падавина. Посебна опрезност биће неопходна код мањих бујичних токова. Не треба паничити, већ редовно пратити информације и избегацати боравак дуж мањих речних токова и потока,  у време обилнијих падавина.

Иако нас се све до краја седмице очекују падавине, оне неће бити обилне, нити налик онима у ноћи ка уторку и у уторак ујутро.