Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КАКВО НАС ВРЕМЕ ЧЕКА ПОСЛЕ ИСТОРИЈСКО ТОПЛЕ ЗИМЕ? Мраз, киша, па ТОПЛОТНИ УДАР: РХМЗ објавио прогнозу за шест месеци

02.03.2023. 09:14
Пише:
Србија Данас
Vremenska prognoza
Временска прогноза / Извор: Фото: Профимедиа

Републички хидрометеоролошки завод објавио је дугорочну временску прогнозу за наредних шест месеци.

Током прве декаде марта понегде је могућа и краткотрајна појава умерених јутарњих мразева.

СУМОРНО И ДОСАДНО ВРЕМЕ: У Србији претежно облачно, местимично са кишом, на планинама и са снегом

СУМОРНО И ДОСАДНО ВРЕМЕ: У Србији претежно облачно, местимично са кишом, на планинама и са снегом

КРИТИЧАН ПОЧЕТАК МАРТА? Метеоролог Ристић упозорио: Отворила се рупа дугачка 300 километара - ОВО се никад није десило!

КРИТИЧАН ПОЧЕТАК МАРТА? Метеоролог Ристић упозорио: Отворила се рупа дугачка 300 километара - ОВО се никад није десило!

ДАНАС У СРБИЈИ ПРЕТЕЖНО ОБЛАЧНО: Ветар слаб и умерен - у овим пределима краткотрајни пљускови

ДАНАС У СРБИЈИ ПРЕТЕЖНО ОБЛАЧНО: Ветар слаб и умерен - у овим пределима краткотрајни пљускови

Средња минимална температура ваздуха у марту имаће вредности изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 1.2ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност мартовске средње минималне температуре ваздуха око 5.4ºС.

Средња максимална температура ваздуха у марту имаће вредности изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 0.8ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током марта биће око 13.2ºС.

Месечна сума падавина током марта биће мало изнад вишегодишњег просека са вредностима у просеку за око 7 mm вишим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини мартовска сума падавина износиће око 48 mm.

Април 2023: Топлији од просека

Током прве декаде априла могућа је појава слабих, понегде и умерених јутарњих мразева.

Dunavski kej
Дунавски кеј / Извор: Србија Данас

Средња минимална температура ваздуха у априлу имаће вредности изнад просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 0.9ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност априлске средње минималне температуре ваздуха око 9.4ºС.

Средња максимална температура ваздуха у априлу биће мало изнад границама вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за око 0.6ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током априла биће око 19.1ºС.

Месечна сума падавина током априла биће у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку за око 2 mm вишим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини априлска сума падавина износиће око 47 mm.

Мај 2023: Просечно топао уз мајске кише

kiša
киша / Извор: Србија Данас/Милана Павковић

Средња минимална температура ваздуха у мају имаће вредности у границама вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 0.1ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност мајске средње минималне температуре ваздуха око 13.2ºС.

Средња максимална температура ваздуха у мају имаће вредности у границама вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити нижа за око 0.1ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током маја биће око 23.8ºС.

Месечна сума падавина током маја биће изнад вишегодишњег просека са вредностима у већем делу Србије за 5 mm до 10 mm, а у Источној Србији за 10 mm до 15 mm вишим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини мајска сума падавина износиће око 68 mm.

Јун 2023: Максимална температура око 26 степени

Средња минимална температура ваздуха у јуну имаће вредности у границама вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 0.2ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност јунске средње минималне температуре ваздуха око 16.6ºС.

Vreme, leto, Beograd, ljudi
Време, лето, Београд, људи / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Средња максимална температура ваздуха у јуну биће у границама вишегодишњег просека, са вредностима у просеку нижим за око 0.3ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током јуна биће око 26.6ºС.

Месечна сума падавина током јуна биће изнад вишегодишњег просека са вредностима које ће у већем делу землје бити за 5 mm до 10 mm, а у Западној и Југозападној Србији за 10 mm до 15 mm више у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини јунска сума падавина износиће око 72 mm.

Јул 2023: Могућа појава топлотних таласа

Средња минимална температура ваздуха у јулу имаће вредности изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 0.7ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност јулске средње минималне температуре ваздуха око 19.0ºС.

vreme, vremenska prognoza
време, временска прогноза / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Средња максимална температура ваздуха у јулу имаће вредности изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 0.7ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током јула биће око 30.1ºС.

Месечна сума падавина током јула биће у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку за око 5 нижим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини јулска сума падавина износиће око 31 mm.

Август 2023: Топлији и просечно влажан

Средња минимална температура ваздуха у августу имаће вредности изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 0.7ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност августовске средње минималне температуре ваздуха око 18.7ºС.

Ada Ciganlija
Ада Циганлија / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Средња максимална температура ваздуха у августу биће изнад вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за око 0.6ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током августа биће око 30.2ºС.

Месечна сума падавина током августа биће у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку за око 5 mm нижим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини августовска сума падавина износиће око 46 mm.