Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

УПАЉЕН МЕТЕО АЛАРМ, ВРЕМЕ ЈЕ ОПАСНО: Мраз оковао већи део Србије, а ускоро нас очекује ШОК обрт - будите на опрезу!

09.12.2023. 08:39
Пише:
Србија Данас/24 седам
Magla
Магла / Извор: Фото: Србија Данас, Shutterstock

Најнижа температура биће од минус шест до минус један, а највиша дневна од један до шест.

У Србији ће данас бити умерено до потпуно облачно и хладно време, саопштио је Републички хидрометеоролошки завод.

БУДИТЕ ВЕОМА ОПРЕЗНИ, ОЧЕКУЈЕ СЕ ОПАСНА ПОЛЕДИЦА! Температура неколико степени испод нуле, ево када стижу нове падавине и шта нас све чекаSneg

БУДИТЕ ВЕОМА ОПРЕЗНИ, ОЧЕКУЈЕ СЕ ОПАСНА ПОЛЕДИЦА! Температура неколико степени испод нуле, ево када стижу нове падавине и шта нас све чека

ЕПИДЕМИЈА МОРБИЛА У КОМШИЛУКУ ЈЕ СИГНАЛ УЗБУНЕ И ЗА СРБИЈУ?! Компликације се јављају код 30 одсто оболелих, а ово су кључни симптомиBolnica

ЕПИДЕМИЈА МОРБИЛА У КОМШИЛУКУ ЈЕ СИГНАЛ УЗБУНЕ И ЗА СРБИЈУ?! Компликације се јављају код 30 одсто оболелих, а ово су кључни симптоми

ДАНАС ЈЕ ВЕЛИКА СЛАВА У СРБА! Зарад МИРА у свом дому две ствари никако немојте радити, али једно ОБАВЕЗНО учините ако сте прави ВЕРНИК!dete, crkva

ДАНАС ЈЕ ВЕЛИКА СЛАВА У СРБА! Зарад МИРА у свом дому две ствари никако немојте радити, али једно ОБАВЕЗНО учините ако сте прави ВЕРНИК!

Током јутра мраз, магла и ниска облачност. Средином дана на планинама јужне и источне Србије сунчани интервали.

Ветар слаб југоисточни, крајем дана у појачању. Најнижа температура од минус шест до минус један, а највиша дневна од један до шест.

У Београду данас облачно и хладно време. Током јутра слаб мраз и магла. Ветар слаб југоисточни, крајем дана у појачању. Најнижа температура око минус један, а највиша дневна око три.

Температура у минусу

Овога јутра, према мерењима РХМЗ у 6 сати, већи део Србије био је у минусу. Најхладније је било на Златибору где је измерено - 6, као и на Копаонику где је температура била 5 степени испод нуле. У Зрењанину, Ваљеву, Пожеги и Сјеници измерено је - 4 степена.

Најтоплије овога јутра је у Београду и Неготину где је измерено 3 степена.

Упаљен метео аларм

Жути метео аларм данас је, због екстремно ниске температуре, на снази у југоисточној Србији, као и на простору КиМ, а то значи да време може бити потенцијално опасно.

- Прогнозиране су опасне временске појаве, а таквог су интезитета да могу проузроковати материјалну штету и бити опасне по људе и животиње. Треба бити врло обазрив, свестан ризика и редовно информисан о детаљима очекиваних метеоролошких услова. Пратити савете које дају надлежне државне службе - наводи РХМЗ.

Време наредних дана

У недељу наоблачење са северозапада доноси пролазну кишу и суснежицу, а у планинама снег. Падавине почињу у току јутра најпре на северу Војводине, а средином дана и поподне и у осталим крајевима на путу ка југоистоку. Ветар слаб, ујутру јужни, а поподне западни. Притисак изнад нормале. Минимална јутарња температура од -3°Ц до 1°Ц, а максимална од 3°Ц на северу Војводине до 8°Ц на југу Србије. Увече се разведрава на северу из западу, а на југу слабе падавине које престају. Температура у 22х од 1°Ц до 4°Ц.

Прва четири дана идуће седмице следи пораст температуре и топлије време од просека. Између среде и четвртка долази до наоблачења са кишом. У петак је могуће захлађење према данашњој прогнози.

Очекује се јаче наоблачење са кишом

Метеоролог Марко Чубрило најавио је да највећа вероватноћа за падавине, према тренутној прогнози, стоји за уторак.

- Први део селедеће недеље доноси доминацију Атлантика уз релативно топло и променљиво облачно време са кишом повремено, посебно на северу и западу региона. Највећа вероватноћа за падавине стоји у уторак. Јутра ће бити без мразева, док ће се дневни максимум кретати од 5 до 14 степени Целзијуса. Снежна граница преко 1.000 метара надморске висине. У среду се очекује подизање Азорксог антициклона на север, што ће ка нама послати хладан фронт. Као последица тога очекуеје се јаче наоблачење са кишом уз окретање ветра на севрозападни смер и захлађење тако да ће се снежна граница полако спуштати и у четврта би се теребала кретати на око 600-700 мнв. У низијама падавине углавном у облику кише, док би планински део региона од среде после подне иамто пролазан снег. У среду максимум до 5 на северу до око 12 на југу региона,а затим у паду и око петка би се требао кретати од 0 до 5 степени Целзијуса.

- Још увек има јако много варијабила око развоја синоптике после 15. децембра. Захлађење за сада делује умерено на већини прорачуна, али постоји и одређен број чланова низа оба модела који имају знатно јачи упад хладноће уз циклогенезу над Јадраном. За 3-4 дана ћемо имати јаснију представу о развоју синоптике после 15.децембра али за сада делује да барем неће бити неког децембарског пролећа које нас је знало пратити у протеклим годинама - објавио је Чубрило.

}