Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВАРЉИВО ЛЕТО СЕ НАСТАВЉА! СТИЖЕ НАМ НОВИ ТРОПСКИ ТАЛАС: РХМЗ детаљно открива какво нас време чека за викенд и до краја августа

12.08.2023. 06:58
Пише:
Србија Данас/Блиц
vreme
време / Извор: Фото: Shutterstock

Релативно свеже време за ово доба године у Србији донело је предах од тропских врућина. Ипак, према најновијим временским прогнозама температура ће већ од сутра почети да расте и наредне седмице ће достићи вредности које се сматрају тропским температурама.

Горан Михајловић, метеоролог Републичког хидрометеоролошког завода, каже за медије да ће за дане викенда и током наредне седмице биће сунчано уз свежа јутра.

МЕТЕОРОЛОГ УПОЗОРАВА: "Летња пауза се завршава! Стиже нам НЕРОН!" Ево шта то све значи...

МЕТЕОРОЛОГ УПОЗОРАВА: "Летња пауза се завршава! Стиже нам НЕРОН!" Ево шта то све значи...

"СТВАРИ СУ ПОЧЕЛЕ ДА СЕ ТРЕСУ, СКОЧИО САМ..." Исповести из прве руке о СНАЖНОМ ЗЕМЉОТРЕСУ који је данас погодио Србију (ФОТО)

"СТВАРИ СУ ПОЧЕЛЕ ДА СЕ ТРЕСУ, СКОЧИО САМ..." Исповести из прве руке о СНАЖНОМ ЗЕМЉОТРЕСУ који је данас погодио Србију (ФОТО)

ОПАСАН ВИРУС СТИГАО И У МАЧВУ: Војска Србије штити од даље ЕСКАЛАЦИЈЕ ЕПИДЕМИЈЕ

ОПАСАН ВИРУС СТИГАО И У МАЧВУ: Војска Србије штити од даље ЕСКАЛАЦИЈЕ ЕПИДЕМИЈЕ

- Јутра ће бити свежа, док ће максимална дневна температура бити у постепеном порасту. Већ средином следеће седмице, у већини места у Србији, биће од 31 до 34 степена Целзијуса. Дакле, очекује нас пораст температуре у наредних пет до седам дана – каже метеоролог Горан Михајловић каква нас временска прогноза чека.

Тропске температуре

Према његовим речима, пораст температуре која се сматра тропском захватиће већину места у земљи, с тим да у другом делу наредне седмице постоје услови за локалне пљускове.

- Од среде постоји могућност да буде промењиво време, са условима за појаву кише и локалних пљускова, али ће се задржати топло време. Генерално, основни карактер времена у наредних десетак времена је претежно топло и сунчано време – каже Михајловић.

Повећање температуре из дана у дан

Током викенда, у суботу и недељу, минималне температуре ноћу ће бити 15 и 17 степени Целзијуса.

У понедељак и дневна максимална и ноћна минимална температура ће се повећати. Током дана ће бити 32 степена Целзијуса, увече до 19 степени Целзијуса. Док ће уторак бити још топлији, до 34 степени Целзијуса, односно 21 степен током ноћи.

 Топлије од просека

- С обзиром на то да ћемо имати максималне температуре и преко 30 степени, а да је нормала између 26 и 30 степени Целзијуса, што је вишегодишњи просек за ово доба године, значи да ћемо имати нешто мало топлије време од просека, нарочито у првој половини наредне седмице – каже за медије Горан Михајловић.

Када су у питању олујне непогоде, метеоролог објашњава да се оне могу прогнозирати тек неколико дана унапред и оне ће бити благовремено прогнозиране само уколико буде услова за такву појаву.

- За сада, у наредних седам дана се не очекују изражене олујне непогоде – напомиње метеоролог.

Три тропска дана у Србији

 На питање о тропским ноћима којих ће бити у августу мање у односу на претходни месец, каже да се тропском ноћи у метеорологији дефинише минимална температура већа или једнака са 20 степени Целзијуса.

- У већини места нећемо имати тропске ноћи, али ћемо имати тропске дане, а то су дани са максималном температуром преко 30 степени Целзијуса. У том смислу ће понедељак, уторак и среда наредне седмице бити тропски дани, међутим, максималне температуре неће бити изузетно високе - каже метеоролог.

Сушнији други део августа

Како је медијима и речено у РХМЗ, друга половина августа ће бити у знаку сушнијег времена и са вишим температурама. Поново треба рачунати на поједине дане у којима ће температура достићи 35 степени, тако да ће средња августовска температура ваздуха бити за два степена виша од просека, односно, у нижим пределима средња максимална температура биће 30 до 32 степена.

Прогнозирани укупан број дана са падавинама је од седам до десет дана, што је у границама просека за Србију.

 - У другом делу августа се очекују дани са температуром од 30 и чак до 35 степени. Општи тренд пораста температуре је и даље присутан. Нама су лета топлија за 2,6 степени у односу на 50. или 60. године претходног века, тренд се наставља и очекујемо и да август буде топлији од просека, што наравно не значи да неће бити краткотрајних прилива хладнијег ваздуха – изјавио је за медије Слободан Совиљ, начелник Националног центра за хидрометеоролошки систем, ране најаве и упозорења у РХМЗ

Када је био најтоплији август?

Према подацима РХМЗ, када је у питању Београд, максимална температура ваздуха измерена је 12. августа 1921. године и износила је 41,8 степени. Средња максимална температура у Београду за период од 1991. до 2020. године је била 29,9 степени и она је већа за 2,6 степени у односу на деценије из претходног века.

-Слична температура измерена је у Смедеревској Паланци 41,7 степени 11. августа 1994. године, а у Ћуприји је измерено више него у Београду, 42,7 степени 1994. године, и у Нишу 42,2 степена 11. августа 1994. године – каже Слободан Совиљ.