Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СУДБИНА ЗИМЕ ЈЕ ЗАПЕЧАЋЕНА! "Зевс" стиже у Србију, познати метеоролог открио и када! ЕВРОПА ВЕЋ ГОРИ због топлог антициклона - падају температурни рекорди

27.01.2024. 11:54
Пише:
Србија Данас/Блиц
Vremenska prognoza
Временска прогноза / Извор: Shutterstock

Афрички антициклон назван Зевс, по врховном божанству античке Грчке, погодио је Европу.

У Шпанији већ оборен температурни рекорд, када је измерено чак 30,7 степени Целзијуса, љубитељи метеорологије упозоравају да ће се и Србија наћи на удару овог топлог антициклона.

СТУДЕНТИ СЕ БУНЕ ЗБОГ УКИНУТИХ ВЕЧЕРА У МЕНЗАМА: "Објасните о чему се ради?!" Иза свега стоји ЈЕДАН ОЗБИЉАН РАЗЛОГmenza

СТУДЕНТИ СЕ БУНЕ ЗБОГ УКИНУТИХ ВЕЧЕРА У МЕНЗАМА: "Објасните о чему се ради?!" Иза свега стоји ЈЕДАН ОЗБИЉАН РАЗЛОГ

ДАНАС ЈЕ СВЕТИ САВА, ШКОЛСКА СЛАВА: Деца данас морају да ураде нешто, за жене је једна ствар пожељња, али НИКАКО НЕ НОСИТЕ ЦРВЕНО (ВИДЕО)sveti_sava

ДАНАС ЈЕ СВЕТИ САВА, ШКОЛСКА СЛАВА: Деца данас морају да ураде нешто, за жене је једна ствар пожељња, али НИКАКО НЕ НОСИТЕ ЦРВЕНО (ВИДЕО)

ХОРОР У ДЕЧЈОЈ КЛИНИЦИ У НИШУ Умрла беба, породиља смогла снаге да проговори: "Рекли су ми да се ЗАГРЦНУЛА током дохрањивања код њих..." (ФОТО)majka

ХОРОР У ДЕЧЈОЈ КЛИНИЦИ У НИШУ Умрла беба, породиља смогла снаге да проговори: "Рекли су ми да се ЗАГРЦНУЛА током дохрањивања код њих..." (ФОТО)

Ефекти афричког антициклона који је погодио Европу могли би у Србији да се осете тек почетком фебруара. Према најави метеоролога аматера Ивана Ристића, након осетно пролећних температура, имаћемо и три недеље праве зиме.

Судбина зиме у Европи је запечаћена

- Судбина зиме је запечаћена, барем у наредних 10 дана - речи су којима почиње свој текст италијански метеролог Стефано Роси на порталу Илметео.

Метеролог најављује долазак антициклона Зевс, "краљем Олимпа", који контролише атмосферске појаве и као отац богова "једини може да победи зиму".

Наиме, у тексту се објашњава да овај моћни антициклон који потиче из срца Сахаре своје тежиште помера ка централно-западној Европи.

- Тренутно његово срце које куца у близини Пиринејског полуострва, међутим његови ефекти ће се јасно осетити чак и у Италији - упозорава он.

Тако метеоролог предвиђа да ће од петка 26. јануара па преко викенда метеролошка панорама бити посебно блага и стабилна у већем делу земље, а на Сицилији се чак очекују пикови од преко 20 степени Целзијуса, преноси "24 седам".

Изгледа импресивно

Како је на свом Фејсбук профилу написао популарни Иван Ристић, Зевс изгледа импресивно, а Србија има среће што се налази на његовој периферији. Како наводи даље у својим постовима, у Шпанији је већ постигнут је рекорд у температури, "а шта ће бити током лета боље да сада не размишљамо о томе!"

Али љубитељи топлог времена у Србији не треба баш превише да се радују јер, како каже Иван Ристић, ми ћемо до краја јануара бити на периферији овог таласа, али би почетком фебруара могло да дође до отопљења.

- До краја јануара зимско-пролећна варијанта максималне температуре од 5 до 10 степени са пролазним наоблачењима која ће условити слабу кишу. Мраз ће ослабити. Почетак фебруара а највероватније и већи део прве декаде пролећни, највиша дневна температура у даљем постепеном порасту и кретаће се од 10 степени до 15 степени. Повратак зиме у другој декади фебруара надам се најкасније до средине фебруара - објавио је он на свом ФБ профилу.

Пролеће, па три зимске недеље

Временска прогноза за наредних 5 недеља јасно указују да је пред нама пролећни, затим пролећно-зимски период, након чега нам следе и 3 зимске недеље.

Sneg
Снег / Извор: Shutterstock

- Почетак фебруара више ће личити на почетак пролећа са највишим дневним температурама од 10 до 15 степени Целзијуса, затим од 5.2 - 12.2 почиње промена времена у Европи, центар антициклона се премешта према Великој Британији и Атлантику, а затим ка Исланду и према Русији што ће условити прилив хладног арктичког ваздуха у северну и део централне Европе. Дакле са почетком друге декаде најкасније до половине фебруара враћа се зима и у наше крајеве температуре поново око нуле и са условима за снежне падавине. Прецизније колико ће снега бити и ледених дана знаћемо у наредним данима све више, кад модели почну да ове промене најављују - наводи Ристић.

Од недеље до почетка фебруара зимско време у Србији

Док се у Шпанији постижу топлотни рекорди, код нас стиже хладнији ваздух са севера тако да од недеље, 28. па до краја јанура време ће подсећати више на зимско. Биће претежно облачно понегде се очекује и провејавање снега нарочито у брдовито планинским пределима централне и јужне Србије. Данас највиша температура од 5 до 10 степени Целзијуса, а у недељу и почетком наредне седмице у даљем мањем паду. Отопљење са запада стиже почетком фебруара када ће максимуми бити између 10 и 15 степени Целзијуса, прогнозира Иван Ристић.

Србија Данас/Блиц