Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗА ВИКЕНД ЋЕМО ЛАКШЕ ДИСАТИ: Забележена тропска ноћ и на Златибору, али на сву срећу стиже предах од паклених врућина

24.06.2021. 11:30
Пише:
Србија Данас/Телеграф
vremenska prognoza
временска прогноза / Извор: Профимедиа/илустрација

Веома су високе и вредности УВ зрачења, па се у периоду од 10 до 16 часова не препоручује излагање сунцу дуже од 10 минута без адекватне заштите, јер може доћи до опекотина. Посебан опрез се препоручује и на опасност од топлотног удара.

Како је и најављивано, данас је врхунац тропског таласа. За викенд знатно пријатније, следеће седмице поново тропски топло. Након јучерашњих температура и до 38°Ц, иза нас је у многим пределима Србије још једна тропска ноћ, што значи да се минимална температура није спуштала испод 20°Ц, а у Београду ни испод 26°Ц. И тамо где се температура спустила испод 20°Ц, била је од 17 до 19°Ц. Изузетак су Копаоник са 15°Ц и Сјеница са 12°Ц. Топло је и на планинама, на Златибору је забележена тропска ноћ, уз минималну температуру од 21°Ц, каже метеоролог Ђорђе Ђурић.

- Максимална температура данас од 35 до 38°Ц, локално до 39-40°Ц и данашњи дан биће врхунац ових врућина. После подне понегде се уз јачи развој облачности очекује појава пљускова са грмљавином и то углавном у југозападним, западним, централним и у брдско-планинским пределима Србије. У Београду након јутарњих 26°Ц, током дана 38-39°Ц, па тако постоји могућност да буде оборен температурни рекорд за јун за Београд, а који износи 37,4°Ц - каже Ђурић.

Бесплатан водич корак по корак: Како трговати ценом акција

Бесплатан водич корак по корак: Како трговати ценом акција

Огласио се метеоролог Тодоровић: Данас ће бити оборен рекорд!

Огласио се метеоролог Тодоровић: Данас ће бити оборен рекорд!

ПАКАО НЕ ЈЕЊАВА, НЕ ИЗЛАЗИТЕ ИЗ ХЛАДА: РХМЗ издао упозорење, на снази је и даље наранџасти метео аларм

ПАКАО НЕ ЈЕЊАВА, НЕ ИЗЛАЗИТЕ ИЗ ХЛАДА: РХМЗ издао упозорење, на снази је и даље наранџасти метео аларм

- Са врелим ваздухом из Сахаре, у склопу југозападниг струјања претходних дана стизале су нам и честице пустињског песка из Сахаре, што је разлог да је ових дана атмосфера ''замућена'', а небо није у потпуности плаво. Ово је потпуно природна и безопасна појава, која је ипак карактеристична за јесен и пролеће, па и зиму, а ређе током лета.

У петак и даље врело, уз температуре од 34 до 38°Ц, али, након сунчаног преподнева, после подне и увече атмосфера ће постати нестабилна, што ће бити ''окидач'' за пљускове са грмљавином, а понегде и за стварање краткотрајних грмљавинских олуја са градом, олујним ветром и обилним пљусковима. У прилог олујама ићи ће и преграјано тло, али и ваздух, па олује понегде могу бити и интензивније.

Са пљусковима нас очекује и освежење, тако да ћемо за викенд лакше дисати.

- За викенд знатно пријатније, иако ће и даље бити топло. Ипак, ваздушна маса са северозапада спустиће температуре за 5 до 10 степени у односу на претходне дане. У суботу сунчано, али се после подне понегде уз јачи развој облачности очекују локални пљускови са грмљавином. Максимална температура од 29 до 33°Ц.

vrućina
врућина / Извор: Профимедиа/илустрација

- До суботе нас очекују и тропске ноћи, уз температуре изнад 20°Ц, али нас у недељу коначно очекује знатно пријатније и јутро. У недељу сунчано. Минимална јутарња температура од 15 до 20°Ц, максимална дневна од 30 до 32°Ц, на истоку Србије до 34°Ц.

Почетком следеће седмице поново нас због утицаја гребена са југозапада очекује прилив веома топле ваздушне масе са севера Африке, па ће бити сунчано и тропски топло. Најтоплије ће бити средином следеће седмице, уз максималне температуре преко 35°Ц.

Услед веома топлог времена, препоручује се огроман опрез, нарочито на отвореном. Активности на отвореном неопходно је смањити на минимум, у најтоплијем делу дана и обуставити. Огроман опрез препоручује се и у саобраћају и да се на пут не креће у најтоплијем делу дана. Како су температуре ваздуха напољу и до скоро 40°Ц, не препоручује се да у климатизованим просторима разлика у температуре између споља и унутар простора буде виша од 7 до 10 степени, јер нагли прелаз из један у други простор може бити шоконтан по организам, као и нагли скок у реке, језера, базене и друге водене површине.

Vrućina, toplotni talas
Врућина, топлотни талас / Извор: Профимедиа/илустрација

Веома су високе и вредности УВ зрачења, па се у периоду од 10 до 16 часова не препоручује излагање сунцу дуже од 10 минута без адекватне заштите, јер може доћи до опекотина. Посебан опрез се препоручује и на опасност од топлотног удара.

Врела ваздушна маса са севера Африке преко нашег подручја стигла је и до Русије и далеко до североистока Европе. Широм Русије температуре су од 30 до 36°Ц, на југу Земље и до 40°Ц. Врело је и у Москви, уз температуре око 35°Ц, а врелина ће потрајати све до краја седмице.

И док се југ и исток Европе ''боре'' са врелином, на западу Европе је знатно пријартније, али су претходних дана велике проблеме правиле снажне грмљавинске олује. Оне су настале као последица упада свеже ваздушне масе са Атлантика изнад веома топлог копна западне Европе, што је и довело до стварања снажних грмљавинских процеса и олуја, а на југу Белгије забележен је и торнадо.