Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ЗАБРАНА МОБИЛНИХ У ШКОЛАМА: У пет основних школа у Београду НЕМА ТЕЛЕФОНА - укључује се само под овим условима

09.04.2023. 10:32
mobilni telefon
мобилни телефон / Извор: Фото: Shutterstock

Дисциплина ће бити много већа.

Форум средњих стручних школа позвао је да се што пре реализује акција "Стоп мобилним телефонима", односно да се забрани употребе мобилних телефона у школама, а како се сазнаје неколико основних школа у Београду увелико упражњава ову забрану, те ђаци телефоне у току наставе држе искључене, осим у посебним случајевима.

НОВОСАЂАНИ ОСВОЈИЛИ ПРВО МЕСТО: Велики тријумф средњошколаца на такмичењу у решавању студије случаја компаније Телеком АД на Факултету друштвених наука

НОВОСАЂАНИ ОСВОЈИЛИ ПРВО МЕСТО: Велики тријумф средњошколаца на такмичењу у решавању студије случаја компаније Телеком АД на Факултету друштвених наука

КРУШЕВЉАНИН ОСВОЈИО ПРВО МЕСТО: Урош Ристић најбољи на републичком такмичењу из Пословне информатике у Београду

КРУШЕВЉАНИН ОСВОЈИО ПРВО МЕСТО: Урош Ристић најбољи на републичком такмичењу из Пословне информатике у Београду

ПРИЈАВА ЗА БЕСПЛАТНЕ УЏБЕНИКЕ ТРАЈЕ ДО 10. АПРИЛА: Погледајте који су услови и који ученици имају право да поднесу пријаву

ПРИЈАВА ЗА БЕСПЛАТНЕ УЏБЕНИКЕ ТРАЈЕ ДО 10. АПРИЛА: Погледајте који су услови и који ученици имају право да поднесу пријаву

Како тврде директори и заменици директора неколико основних школа у престоници, не постоји забрана доношења телефона у школску установу. Међутим, ђаци уређај не смеју да користе у току наставе, а у Основној школи "Филип Вишњић" злоуподреба телефона у току наставе кажњива је дисциплинским поступком. Ученици уређаје морају да држе искључене у основним школама "Краљ Петар ИИ", "Филип Вишњић", "Никола Тесла", "Лаза Костић" и "Горња варош", док је у ОШ "14. октобар" интерни протокол о употреби мобилних телефона у процесу доношења.

У ОШ "Горња варош" наставници одређују где ће ученици држати своје телефоне у току часова - у торби или у кутији испред наставника, а како нам је потврдио директор ове установе, Илија Мировић, оваква уредба постоји већ дуже време и није никаква новина.

- Много је лакше да прате наставу када су им телефони искључени, нема шта да их омета, што је веома битно. Некада давно, деца су ометала час читајући стрипове испод клупе, а данас то раде коришћењем телефона. Ова одлука је добра из више разлога, а пре свега јер нема злоупотребе, снимања наставника и других ђака, а и више су сконцентрисани на градиво. Тако лакше стичу знање и више комуницирају са другарима и наставницима - рекао је он.

У ОШ "Никола Тесла", ђацима је дозвољено да користе телефоне уколико за то имају оправдан разлог и уз договор са разредним старешином.

- Ова одредба се не односи на ученике који из одређених оправданих разлога, уз допуштење одељенског старешине могу у школи имати укључен мобилни телефон (аларм-подсетник за узимање терапије и сл.). Сви остали ученици могу носити са собом телефон, али га уласком у школу морају искључити. Оваква одлука је изнуђена низом злоупотреба истих (недозвољено снимање) и чињеницом да им у току наставе често буду разлог за непажњу, због слања и ишчекивања порука - наводи директор, Станислав Стевуљевић.

Слична ситуација је и у школи "Лаза Костић" где ученици могу да користе мобилне телефоне уз договор са наставницима када им је он потребан за наставу, а Савет родитеља ову одлуку подржао је једногласно.

Могу да користе мобилне уређаје за пројектну наставу, упитнике, решавање онлајн тестова. Ученици могу имати апарат у торби због јављања родитељима после наставе, али ти мобилни телефони морају бити искључени - наводи директорка ове установе, Дубравка Томић.

Удружење "Родитељ": Научити децу зашто не треба да користе телефон

Председница удружења "Родитељ" Гордана Племић каже да искључива забрана телефона није добра. Става је да су деца сигурно присутнија на настави уколико их на часовима не користе, али акценат ставља на то да би децу требало научити због чега не могу да користе уређаје у одређеним животним ситуацијама.

- Овом забраном им говоримо да је у школи забрањено али није ме брига шта ћеш да радиш на улици или код куће. Ми мобилне телефоне никада нећемо избећи, али хајде да их научимо да их користе на прави начин. Да телефон не служи само за снимање недозвољеног садржаја, већ шта се снима, шта је дозвољено, на који начин се поступа са људима који сниме. Такође, да телефон треба да буде справа за истраживање. Треба да их учимо да се не користе за време часа али да им дамо пример својим понашањем, тако да ни наставници не би требало да их користе. Дете ће сутра морати да зна да се телефон не користи на радном месту, позоришној представи. - напомиње она.

Она додаје да у расправу о забрани треба укључити и саму децу, те их питати због чега имају потребу да користе телефоне, да ли им је досадно на настави и шта можемо да урадимо да би се та ситуација променила.

Антић: Број школа које су увеле забрану на нивоу статистичке грешке

Како је недавно објаснио председник Форума средњих стручних школа Мирослав Антић, скоро је неколико основних школа увело ову забрану у Србији, међутим те бројке су на нивоу статистичке грешке. Према његовим речима, потребно је много више да би се нека промена и видела у пракси.

- Деца ће бити сконцентрисанија на наставу и више ће слушати наставнике ако не гледају у мобилни телефон, дисциплина ће бити много већа. Они се на часу снимају и сликају и долази до пометње. Отпор ће сигурно да постоји у почетку ако им се телефони забране. Чак је и мени тешко када немам цео дан мобилни телефон, али на све се човек навикне. Научиће тако и више им неће бити потребан. Поједини директори нису способни, иако им је министарство упутило допис и сви знају закључке радне подгрупе, нико ништа није предузео. Ми нисмо покренули акцију да бисмо се неком инатили већ да би час био користан и да нико никог не би снимао и подсмевао се - рекао је саговорник.