Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗАПАДЊАЦИ ЗАПАЊЕНИ: Како је социјалистичка заоставштина помогла земљама бивше СФРЈ да победе корону, тајна је у овом

02.06.2020. 18:53
Пише:
Србија Данас/Медији
korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа/илустрација

Југославија – и државе које су настале њеним распадом – сврставају се међу земље које су упорно инсистирале на високом проценту вакцинације.

- Један део Европе боље познаје све опасности које вируси носе од остатка континента. Југославију су, за време њеног кратког постојања, погодиле епидемије туберкулозе и малих богиња, а током ратова деведесетих година, уз сву муку, напаћене људе напале су и мале богиње. И зато се – када се корона вирус појавио на западном делу Балкана – регија успешније припремила за најгори сценарио - пише на почетку Тајмсове велике репортаже о епидемији корона вируса на Балкану.

ДЕТАЉНА ПРОЦЕДУРА: Ево како да за 45 минута сазнате да ли сте имали корону и можете ли да СПАСИТЕ ЖИВОТ НЕКОМЕ

ДЕТАЉНА ПРОЦЕДУРА: Ево како да за 45 минута сазнате да ли сте имали корону и можете ли да СПАСИТЕ ЖИВОТ НЕКОМЕ

ДЕДА ЖИВАН ИМА 103 ГОДИНЕ: Преживео је рат, стрељање, а сада и корону! Има само ЈЕДАН САВЕТ за све!

ДЕДА ЖИВАН ИМА 103 ГОДИНЕ: Преживео је рат, стрељање, а сада и корону! Има само ЈЕДАН САВЕТ за све!

СРБИЈА ЈЕ ПОБЕДИЛА КОРОНУ: За дан само 18 заражених,а познато је и када ћемо ВИРУС ПОТПУНО ОДЈАВИТИ!

СРБИЈА ЈЕ ПОБЕДИЛА КОРОНУ: За дан само 18 заражених,а познато је и када ћемо ВИРУС ПОТПУНО ОДЈАВИТИ!

Како пише Тајмс, у државама бивше Југославије – које броје више од 20 милиона становника – забележено је више од 21.145 случајева заразе корона вирусом и 775 смртних случајева повезаних са овом болешћу.

Разлоге за тако добре резултате Тајмс образлаже чињеницом да су неки научници уверени како су земљама бивше Југославије највише помогле раније епидемије и успешан одговор на њих кроз дугорочно, свеопште и – у неким државама – обвезно вакцинисање.

Стручњаци већ годинама анализирају како имунизација јефтине и читав век доступне БЦГ вакцине против туберкулозе, оснажује човеков имунитет и против других заразних болести. Анализе су поново актуелне због искустава која су са БЦГ вакцином имале државе бивше Југославије

- Људи који су се вакцинисали против туберкулозе имали су слабије симптоме корона вируса. Додуше, у питању су само утисци, још увек нема довољно доказа да бисмо били сигурни. Међутим, чини се да су земље које су у високом проценту вакцинисане БЦГ вакцином имале лакше искуство са коронавирусом - рекао је наш водећи епидемиолог др Предраг Кон.

Резултати су свакако уверљиви. Велика Британија и већи део Европе су од свеопштег вакцинисања и цепљења БЦГ вакцином одустали почетком 21. века, док у САД или Италији никада није ни примењивана вакциницација БЦГ вакцином. У већем делу Африке, источне Европе, Азије и Јужне Америке и даље је распострањена обавезна вакцинација.

Југославија – и државе које су настале њеним распадом – сврставају се међу земље које су упорно инсистирале на високом проценту вакцинације.

Крајем Другог светског рата Југославијом се у кратком року проширила туберкулоза, а сваке године се заразило око петнаест одсто становништва. Југословенска влада је 1946. започела са вакцинацијом свих војних регрута и сваке особе млађе од 25 година, а потом и оних за које се сматрало да спадају у ризичну популацију. Три године касније, вакцинисање БЦГ вакцином је постало обавезно за све млађе од 25 година.

Истраживачи су већ од педесетих година прошлог века знали да БЦГ такође побољшава општи имунитет, иако су тек недавно разумели и зашто.

- БЦГ реорганизује епигеном како би се омогућила експримација одређених делова имунолошког система . А тај процес омогућује – када вас изазове потпуно неповезани вирус – побољшани имунитет - рекао је члан истраживачког тима за БЦГ вакцину на Медицинском факултету у Тексасу Ендрју Динардо.

- Наведите инфекцију и вероватно постоје докази да ова вакцина побољшава реакцију организма - додаје др Динардо.

Светска здравствена организација (СЗО) упозорава да још увек нема чврстих доказа који би указали да БЦГ вакцина заиста штити и од корона вируса. Такође, неки научници верују да вакцина против туберкулозе штити људе од других болести само одређени период, а не цео живот.

И друге вакцине такође могу играти улогу у јачању имунитета, а државе Балканског полуострва су недавно имале неколико кругова програма вакцинације, укључујући и вакцину против беснила, који се универзално примјењују једном годишње од 2016. Покрет против вакцинације који је у Британији и САД заступљен још од 1990. године, Балканом се проширио тек у последњих неколико година.

Такође, контролисна испитивања делотворности БЦГ вакцине на корона вирус већ се спроводе у Холандији и Аустралији, а резултати се очекују за три до шест месеци.

- Вероватније је да ће БЦГ само довести до мање озбиљних симптома, иако може пружити и делимичну заштиту од преноса вируса - рекао је шеф истраживачког тима Универзитета Радбоуд у Холандији др Михаи Нетеа.

Bolnica
Болница / Извор: Профимедиа

Социјалистичка заоштавштина Југославије је такође помогла земљама бивше државе да ублажи кризу у здравственом сектору, изазвану епидемијом корона вируса. Како пише Тајмс, иако више нема блиске сарадње између јавноздравствених установа држава, оне и даље деле културне и политичке атрибуте који су обликовали одговор на кризу, углавном кроз централизоване здравствене системе и владе које се нису устручавале да ограниче грађанске слободе зарад општег добра.

Србија, Босна и Херцеговина и Северна Македонија су увеле полицијски час на територији читаве државе, а старијима од 65 година је био забрањен излазак из својих кућа.

- Мере ограничења нису најбоље прихваћене у јавности, али смо успели. Такође, открили смо да се сада, када је ванредно стање укинуто, старији од 65 година и даље придржавају наших препорука - рекао је др Кон.

Тајмс подсећа и да је Црна Гора у потпуности закључала једну општину, а да је Хрватска увела ограничења у привредном и економском сектору, као и да је ограничила путовања унутар земље. Словенија је увела обвезу ношења маски и рукавица на свим јавним затвореним местима.

- Видели смо да се брзина ширења заразе успорила. Наше болнице су старе и немамо много одељења за интензивну негу, али имамо јединствени јавноздравствени систем који је углавном у државном власништву, што нам је олакшало организацију - рекла је епидемиолошкиња болнице у Словенији др Бојана Беовић.

Компаративни подаци из региона показују повезаност између брзине заустављања нормалног живота и делотворности таквих мера. Све државе бивше Југославије су прекинуле школску наставу и рад већине предузећа већ средином марта. У Црној Гори су мере уведене и пре него што је забележен први случај заразе, па не чуди што Црна Гора има најмању стопу заражености и смртности, пише Тајмс.

Са друге стране, Северна Македонија је свој први случај потврдила двадесет дана пре најаве ванредног стања, па је претрпела највећу стопу смртности, наводи се у тексту.

Jugoslavija
Југославија / Извор: Профимедиа

Такође, чини се да се и словеначки строги приступ у договору на епидемију корона вируса исплатио. Са више од петине становништва које има више од 65 година, вирус је у почетку погодио два старачка дома. Међутим, Словенија је 14. маја, шест недеље након што је увела строга правила о ношењу заштитних маски и путовањима унутар државе, постала прва држава у Европи која је прогласила прекид епидемије и до данас је забележила само 1.473 заражених и 108 смртних случајева од последица корона вируса.

Балканске државе су у овом тренутку далеко испред земаља на западу Европе када је реч о повратку нормалном животу. Већина компанија је почела да ради, а укидају се и мере ограничења кретања. Под притиском грађана, владе поново отварају границе.

Међутим, нагло отварање брине епидемиологе који предвиђају други талас епидемије на јесен. Тестирање антитела у Словенији сугерише да је само 3 одсто популације имало вирус и стекло имунитет, а БЦГ вакцина није чаробни штапић, чак и ако се покаже да је делотворна.

- Верујемо да би то био мост до развоја специфичне вакцине против коронавируса који би нам омогућио заштиту на одређени период од две до три године, док у потпуности не буде развијена нова вакцина и док не буде доступна целој популацији - рекао је професор Нетеа.

Тајмс се на крају бави и политичким аспектом епидемије корона вируса на Балкану, наводећи да су на површину испливали и одређени проблеми у јавном здравству, као и да је и даље актуелан проблем корупције. Такође, наводи се и да је криза изазвана пандемијом корона вируса приближила политику председника Србије Александра Вучића већој сарадњи са Русијом и Кином.

Чланови Кризног штаба ОТКРИЛИ зашто су се тестирали на корону: Један међу њима тестиран је ВИШЕ ПУТА

Чланови Кризног штаба ОТКРИЛИ зашто су се тестирали на корону: Један међу њима тестиран је ВИШЕ ПУТА

МИНИСТАР ЛОНЧАР НАЈАВИО ГАШЕЊЕ КОВИД БОЛНИЦА: Објављено где се премештају оболели са Сајма

МИНИСТАР ЛОНЧАР НАЈАВИО ГАШЕЊЕ КОВИД БОЛНИЦА: Објављено где се премештају оболели са Сајма

ДР ТИОДОРОВИЋ СМАТРА ДА ТРЕБА УКИНУТИ СВА ОГРАНИЧЕЊА: Посебну поруку упутио је колеги Несторовићу

ДР ТИОДОРОВИЋ СМАТРА ДА ТРЕБА УКИНУТИ СВА ОГРАНИЧЕЊА: Посебну поруку упутио је колеги Несторовићу

ДР КОН ЋЕ СЕ ТЕСТИРАТИ НА КОРОНА ВИРУС! Открио који ће се тестови користити и обелоданио оно ШТО СМО ДУГО ЧЕКАЛИ

ДР КОН ЋЕ СЕ ТЕСТИРАТИ НА КОРОНА ВИРУС! Открио који ће се тестови користити и обелоданио оно ШТО СМО ДУГО ЧЕКАЛИ

ДР КОН ОТКРИО: Ово су мере које морају да се спроводе ДА БИ СЕ СВИ ВРАТИЛИ НА ПОСАО

ДР КОН ОТКРИО: Ово су мере које морају да се спроводе ДА БИ СЕ СВИ ВРАТИЛИ НА ПОСАО