Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЖАРИШТА У МАЊИМ ГРАДОВИМА СРБИЈЕ СЕ НЕ ГАСЕ: У Лесковцу више заражених од короне него у Београду

14.05.2020. 21:08
Пише:
Србија Данас/Блиц
korona virus
корона вирус / Извор: Реутерс

Још крајем априла на конференцији за медије, др Горан Стевановић, директор Инфективне клинике КЦС, истакао је да се нова жаришта очекују, посебно у мањим местима.

Вирус корона полако јењава у нашој земљи, али се спорадична жаришта у мањим срединама и даље пољављују. И док је Лесковац тренутно највеће жариште у Србији, нове случајеве вируса такође бележе Власотинце и Тутин.

Још крајем априла на конференцији за медије, др Горан Стевановић, директор Инфективне клинике КЦС, истакао је да се нова жаришта очекују, посебно у мањим местима где, када се појави један заражени, настају мањи кругови оних који су се од њега инфицирали.

- То је нешто што се очекује у оваквим епидемијама и то је један од разлога што не смемо да се опуштамо. Дакле, таквих жаришта ће бити и у наредном временском периоду - рекао је тада доктор Стевановић.

НАЈНОВИЈА ОДЛУКА ВЛАДЕ: Тест на корону БЕСПЛАТАН за ове групе грађана Србије

НАЈНОВИЈА ОДЛУКА ВЛАДЕ: Тест на корону БЕСПЛАТАН за ове групе грађана Србије

Креће тестирање 2000 радника Јуре: Поред њих има оболелих и у другим фабрикама

Креће тестирање 2000 радника Јуре: Поред њих има оболелих и у другим фабрикама

ТЕСТИРАНА ПРВА ПОРОДИЦА: Истраживање ће показати колико нас је имало корона вирус, а да нисмо знали

ТЕСТИРАНА ПРВА ПОРОДИЦА: Истраживање ће показати колико нас је имало корона вирус, а да нисмо знали

Иначе, још како се кренуло са попуштањем мера које су донете ради спречавања ширења вируса, чини се да су управо становници мањих места широм Србије први заборавили на све мере и препоруке. Махом због немара грађана, али и челника фирми и предшколских установа, градићи на југу Србије последњих дана броје већи број оболелих, него, рецимо, престоница Србије.

Тако је једна запослена у вртићу на посао отишла иако још увек није добила резултате теста на корону, док је у Лесковцу, због радника “Јуре”, такође скочио број оболелих. Иначе, у Србији су у последњих 24 сата још 52 пацијената заражена вирусом од 5.299 тестираних. Од последица болести преминуле су још две особе, па је број умрлих достигао 222.

dr Goran Stevanović
др Горан Стевановић / Извор: Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Лесковац

Лесковац је и даље највеће жариште вируса корона у Србији. Према најновијим подацима, у овом граду на југу Србије регистрована су 24 случаја новозаражених особа, па је Лесковац тренутно преузео прво место од Београда.

Већ неколико дана у том граду право микрожариште поново је компанија "Јура", јер су нагли скок епидемијске криве у Лесковцу од средине прошле недеље изазвали радници ове фирме. То жариште било је и почетком априла када су реаговали и Кризни штаб тог града и Завод за јавно здравље и наложили прекид производње у тој компанији. Трећина оболелих од почетка пандемије су запослени у овој компанији и њихови контакти.

- У ковид болници у Лесковцу, у којој се лече пацијенти из Јабланичкој и Пчињског округа, налази се 119 пацијента, а четвртина, односно 34 радници су из јужнокорејске "Јуре" - рекао је директор те болнице Небојша Димитријевић.

На вирус корона је позитивна и тријажна сестра у Предшколској установи "Вукица Митровић" у Лесковцу. Директорка Јасмина Анђелковић Ђорђевић тврди да та сестра није била у контакту са децом.

- У време када је потвђено да има вирус није било деце у вртићу, то је било прошле недеље, није имала контакте са децом - рекла је директорка те установе.

Власотинце

Истовремено, код једне заспослене у Предшколској управи "Милка Диманић" у Власотинцу потврђен је вирус корона. Запослена је медицинска сестра на превентиви и она је од понедељка била задужена за пријем деце у вртић. Она није имала никакве симптоме вируса корона, тестирана је, као и сви запослени, прошле седмице, а резултате је добила док је била на послу.

Директока вртића Снежана Николић истакла је да је вртић безбедан без обзира на то што једна сестра има позитиван резултат.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

- Сестра није имала никакве симптоме. Док је примала децу, носила је визир, маску и рукавице. Уосталом, ја сам са том женом провела 15 дана док смо припремале вртиће за рад - каже Филиповићева.

У Дому здравља у Власотинцу који, наводно, није на време доставио резултате тестова на вирус корона запослених Предшколској управи "Милка Диманић", кажу да су они резултате добили у недељу касно увече, а да је у понедељак, у седам сати, лично директорка ове здравствене установе обавестила позитивну радницу.

У Дому здравља наводе да су резултате добили у недељу увече, око 23.30 сати, али да је било касно да зову и обавесте вртић, па су то учинили одмах сутрадан.

- Резултати тестираних из вртића стигли су око 23.30 у недељу увече. Сутрадан ујутро смо били на послу пре седам сати, и већ у седам је директорка лично позвала заражену радницу, рекла јој исход теста, и да се одмах врати кући. Запослена радница у вртићу јој је рекла "само што сам стигла" и вратила се кући - кажу у Дому здравља у Власотинцу.

Тутин

Мада је Тутин био једна од општина која је дуго одолевала епидемији, у последњих недељу дана откривено је 15 лица која су инфицирана короном, од чега је чак њих десеторо из само три породице. У Тутину је, како је истакао др Сефадил Спахић из Завода за јавно здравље Нови Пазар, епидемиолошка ситуација нестабилна, али под контролом. Према последњим подацима, тренутно су у овој општини заражене 23 особе.

- Блиски контакти на малом простору више чланова домаћинства, закаснело јављање изабраном лекару, слабија здравствена просвећеност и избегавање тестирања, бежање од изолације уз неношење заштитне маске и рукавица су фактори који су препознати као отежавајући - указао је др Спасић.

korona virus
корона вирус / Извор: Реутерс

О нових 23 позитивних у Тутину, Предраг Кон је рекао да су то такозвани џепови епидемије и да треба бити опрезан.

- Ако вирус уђе у колектив, брзо се шири, па утиче на сам скор и бројеве. Сасвим је свеједно да ли неко добије вирус на крају или почетку. Последњи случајеви су углавном благи, исто тако имали смо геронтолошки центар који увек треба да нас опомиње, то се десило када је почело гашење па смо видели какву разорну моћ има вирус када уђе у осетљив колектив - објаснио је др Кон.

Смањује се број пацијената

Проф. др Милош Кораћ, инфектолог на Инфективној клиници КЦС каже да је на нивоу целе Србије број болесника знатно мањи.

- На самом почетку епидемије имали смо велики број пацијената са пнеумонијама, тако да је на нашим одељењу сигурно 20 било на кисеонику са тешким упалама плућа, а данас то није случај. Данас је само један пацијент на кисеонику, тако да је то очигледно тачно да вирус слаби. Оно што је добро, са свим мерама које су се уводиле је што најчешће обољевају људи који су хронични болесници, тиме смо допринели да имамо мањи број болесника из те групе, јер би вероватно било много теже - истакао је проф. Кораћ.

КОНАЧНА ОДЛУКА ВЛАДЕ: Измењен протокол уласка држављана Србије у земљу

КОНАЧНА ОДЛУКА ВЛАДЕ: Измењен протокол уласка држављана Србије у земљу

ЛОНЧАР: Ковид амбуланте настављају са радом, епидемија НИЈЕ ЗАВРШЕНА!

ЛОНЧАР: Ковид амбуланте настављају са радом, епидемија НИЈЕ ЗАВРШЕНА!

НАЈНОВИЈИ ПОДАЦИ: Оболело још 79 особа, умрло двоје људи за 24 часа

НАЈНОВИЈИ ПОДАЦИ: Оболело још 79 особа, умрло двоје људи за 24 часа

Др Кон шокирао целокупну јавност! Објавио поруку на Фејсбуку које је многе узнемирила: "Привремена одјава..."

Др Кон шокирао целокупну јавност! Објавио поруку на Фејсбуку које је многе узнемирила: "Привремена одјава..."

За путовање ДО ТРИ ДАНА НИЈЕ ПОТРЕБАН ТЕСТ? Ево ко све мора да се тестира на корону да би ушао у Србију

За путовање ДО ТРИ ДАНА НИЈЕ ПОТРЕБАН ТЕСТ? Ево ко све мора да се тестира на корону да би ушао у Србију