Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗАРОБЉЕНИ И ОЧАЈНИ! Исповест гастарбајтера који сатима стоје на граници - имају САВЕТЕ за оне који тек крећу ка Србији

25.12.2021. 16:04
Пише:
Србија Данас/Блиц
granica
граница / Извор: Профимедиа

Гужве су почеле већ у четвртак, а неколико људи који су јуче стигли у Србију после вишесатног чекања на граници или су се тек упутили ка домовини кажу да су вишекилометарске колоне неминовне због појачаног саобраћаја

Као и сваке године, пред божићно-новогодишње празнике, због транзита кроз нашу земљу и доласка наших грађана који раде у иностранству, стварају се велике гужве на граничним прелазима Србије, а најфреквентнији су Хоргош 1 и Келебија.

ЈЕЗИВЕ ТВРДЊЕ: Ванземаљци примећени на фрескама из Високих Дечана

ЈЕЗИВЕ ТВРДЊЕ: Ванземаљци примећени на фрескама из Високих Дечана

ОВА ДВА СИМПТОМА ОМИКРОНА МОГУ ДА ЗАВАРАЈУ! Немају везе са температуром и кашљем - имају их и ВАКЦИНИСАНИ ПАЦИЈЕНТИ

ОВА ДВА СИМПТОМА ОМИКРОНА МОГУ ДА ЗАВАРАЈУ! Немају везе са температуром и кашљем - имају их и ВАКЦИНИСАНИ ПАЦИЈЕНТИ

"ОНА НИЈЕ ТИП ОСОБЕ КОЈА БИ НАУДИЛА СЕБИ" Ћерка нестале Јоване открила најновије детаље из потраге - ево како је полиција лоцирала телефон!

"ОНА НИЈЕ ТИП ОСОБЕ КОЈА БИ НАУДИЛА СЕБИ" Ћерка нестале Јоване открила најновије детаље из потраге - ево како је полиција лоцирала телефон!

Гужве су почеле већ у четвртак, а неколико људи који су јуче стигли у Србију после вишесатног чекања на граници или су се тек упутили ка домовини кажу да су вишекилометарске колоне неминовне због појачаног саобраћаја, али да се кривица због такве ситуације ипак крије у раду суседних прелаза и појачаних мера због пандемије ковид-19.

Суботичанин Вања Видаковић је из Ирске кренуо за Будимпешту авионом у четвртак 23. децембра у 17 сати по нашем времену, а у Суботицу је стигао тек јуче око десет сати. У комбију који је превозио више путника од будимпештанског аеродрома до границе Мађарска – Србија, на прелазу Бачки Брег провео је пет сати.

- Око 3.15 сати стали смо на прелаз Бачки Брег, а колона је била око четири километара. Око 50 до 100 метара смо ишли један сат. Људи стижу уморни пред границу и колона када крене они спавају у колима и не померају ауто и има оних који су користили да се кроз једну шуму убацују у колону, а ми који смо чекали у реду нисмо ни знали шта се напред дешава. Међутим, таквих аутомобила је можда било десетак, а проблем је јако спор рад мађарских цариника и граничне полиције, док су наши заиста радили како треба, морам да их похвалим – каже Вања Видаковић.

На прелаз где је чекао долазили су и са Томпе након чекања у колони од осам километара на тамошњем кружном току. Дошла је полиција која их је преусмерила према Бачком Брегу да би се Томпа растеретила, међутим, испоставило се да је то био погрешан потез јер се створила још већа гужва на Бачком Брегу.

- Прешли смо границу у 9.35 Сати. На нашој граници смо чекали можда пет минута, док је са мађарске стране катастрофа. Мађарском царинику је требало десет минута да прегледа наших пет пасоша у комбију – каже Вања и на питање шта саветује онима који планирају да путују каже - "Нека остану где су".

- Буквално смо се померали као пуж, не могу то да опишем. Увек кад долазим у Суботицу кући стижем око три сата ујутру, сада је било 10 сати. Колико год ми да отворимо граничних прелаза проблем није до нас, могу да ставим руку у ватру да наша гранична полиција ради супер посао, уверио сам се – каже Видаковић и додаје да ће убудуће за празнике у Суботицу искључиво долазити на београдски аеродром да би избегао стајање у месту на граници са Мађарском.

- Изгубићу боље сат времена на аеродрому у Франкфурту и потрошићу радије више пара него поново ићи друмским превозом на овај начин. Авионом до Београда са преседањем биће скупља карта, али ћу кући доћи на време и уместо четири сата стајања боље да сам децом што ми највише значи – поручује Вања Видаковић.

Његов суграђанин Драган је на Хоргошу провео око четири сата. Затекли смо га позивом у раним поподневним сатима у тренутку када се примакао српској граници.

- Било је теже изаћи и из града. У колима нас има из неколико војвођанских градова, организовали смо се да кренемо што пре, али смо знали шта нас чека. Нервоза влада иако смо свесни да овако мора да буде. Није ми свеједно јер сам већ седам сати у колима, а иначе стижемо за највише четири сата од Беча до Суботице – каже Драган.

Према његовим речима у колони се из једних кола чује плач деце, али већина путника прихвата нормално ситуацију у којој се затекла, док су многи пустили музику и забављају се уз домаће хитове.

Још један путник који се из Беча упутио ка Суботици јавља да још увек није сигуран да ли ће границу прећи на Келебији или Хоргошу.

- Пратим групе граничних прелаза на друштвеним мрежама, чуо сам се и са колегама и кажу да ме свакако очекује стајање у месту од неколико сати. Сви смо на то спремни. Жао ми је једино када се породице са малом децом нађу у тој ситуацији, иначе није то ништа страшно. Тако је било и биће – каже Суботичанин који ради у Бечу.

На питање шта саветује путницима који су кренули пут Србије или планирају да дођу у домовину наредних дана каже да је то у овом тренутку јако тешко рећи.

- Из искуства знам да је чекање неминовно и зато увек зими понесем топлију одећу, воде, и храну. Обевезно преконтролишем аутомобил и трудим се да не оптеретим пртљаг. Најбољи савет у овом тренутку за све путнике је да се наоружају стрпљењем, а најбоља алтернатива је ако су у могућности да крену дан пред гужве или у данима између два таласа дугих чекања.

До сада је примио две дозе вакцине, а јуче је због путовања у Србију морао да уради и ПЦР тест који приликом уласка у Србију не сме да буде старији од 48 сати.

- У Аустрији су послодавци прилично ригорозни, донекле нам се „прети“ отказима када је у питању ковид и превентивне мере. Не кукам, али верујте да је чекање на Келебији или Хоргошу од неколико сати за већину нас који радимо у Европској унији најмањи проблем - закључује овај Суботичанин.