Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗАШТО СЕ ДЕЦА ЧЕСТО НЕ ШАЉУ НА ТЕСТИРАЊЕ? Др Вукомановић каже да постоје ДВА РАЗЛОГА ЗА ТО, а ево како да поступите

19.09.2020. 07:46
Пише:
Србија Данас/Блиц
Foto: Profimedia
Фото: Профимедиа / Извор: Профимедиа

Велики број родитеља ових дана је збуњено - примећују код своје деце све симптоме корона вируса, поступају у складу са прописима, воде га код лекара, међутим, тамо их чека изненађење.

Педијатри у великом броју случајева не обављају тестирање детета. Лекари имају одговор зашто је то тако.

Др Горана Вукомановића са Универзитетске дечје клинике "Тиршова" објашњава каква је процедура када је у питању тестирање деце, поготове оне која иду у школу и вртић, што нарочито занима родитеље који страхују од ширања заразе по овим установама. Са којим симптомима се она тестирају?

ЈОШ ЈЕДАН СУНЧАН ДАН ПРЕД НАМА: Какво нас време очекује током следеће недеље

ЈОШ ЈЕДАН СУНЧАН ДАН ПРЕД НАМА: Какво нас време очекује током следеће недеље

ВЕЧЕРАС ПРЕД СПАВАЊЕ ОБАВЕЗНО УРАДИТЕ ОВО! Свети Архангел Михаило ће се побринути за вас и ваше ближње

ВЕЧЕРАС ПРЕД СПАВАЊЕ ОБАВЕЗНО УРАДИТЕ ОВО! Свети Архангел Михаило ће се побринути за вас и ваше ближње

ДИВИМ СЕ КАКО ПРИЧА КИНЕСКИ: Чен Бо објавила снимак на ком српски студент прича на кинеском као на матерњем (ВИДЕО)

ДИВИМ СЕ КАКО ПРИЧА КИНЕСКИ: Чен Бо објавила снимак на ком српски студент прича на кинеском као на матерњем (ВИДЕО)

- Препоруке за тестирање што се тиче симптома исте су као код одраслих. То су сви они симптоми које већ сви добро знамо. Међутим, до средине следеће недеље је у плану да се направе посебне препоруке за педијатре у вези са тестирањем деце. Претпостављамо, на основу досадашњих сазнања да неће бити неких великих промена у протоколима за тестирање у односу оног постојећег за одрасле - објашњава доктор Вукомановић.

Он истиче да ће се израдити посебан протокол за тестирање новорођенчади, где ће се изаћи са јединственим ставом када и у којим околностима ће бебе бити тестиране.

На питање због чега се деца са корона симптомима не тестирају, Вукомановић даје два разлога.

Đak, koronavirus
Ђак, коронавирус / Извор: Профимедиа/илустрација

- Не жури се са тестирањем деце, јер она у овом периоду могу да имају неку другу инфекцију, што најчешће и буде тако. Друго, деца не развијају озбиљне форме болести. Свако дете пратимо као да је ковид позитивно и увек смо у приправности да одреагујемо - каже Вукомановић и додаје да тестирање има функцију само онда кад је неопходно да дете буде у болници.

Он наглашава да свакако дете са сваким обликом респираторне инфекције треба да буде изоловано у кућним условима и да не иде на наставу.

И управо ово последње и даље није у потпуности јасно већини родитеља ни 17 дана откако је школска година дпочела.

Оно што је извесно, то је да родитељи више него икада пре, морају да буду спремни на чешће узимање боловања, јер и због најмањег симптома децу ће морати да повуку из школе или вритћа.

Додајмо томе и то да није баш препоручљиово да дуго времана проводе са бакама и декама, тако да заборавите на бака сервис ове јесени и зиме.

Обавештење вртића

У прилог томе говори и то што су рецимо родитељи малишана централне престоничке општине добили обавештење у коме се наводи да у "случају сумње на респираторне инфекције код детета, родитеља, школске деце и осталих чланова зајединчког домаћиства, до добијања тачне дијагнозе, а да није ковид 19, дете не доводе у вртић".

Такође, наводи се даље у обавештењу за родитеље, у случају сумње на ковид 19 или тестирање једног или оба родитеља, детета, чланова заједничког домаћиснтва или школске деце, дете не довиди у вртић до добијања резултата.

Наравно, наводи се и да дете не треба доводи у вртић уколико је неко од чланова породице или заједничког домаћинства у изолацији због потврђене заразе или ризичног контакта.

Сваку нелагоду озбиљно третирати

Дакле, шта родитељи да раде, односно са којим тачно симптомима деца никако не треба да иду у школу и вртић.

- Са првим кашљем, температуру и да не помињем! При појави било каквог симптома респираторне инфекције дете треба одвести код лекара да се одраде анализе, првнствено крвна слика и да се утврди шта је са дететом. Ја сам за максималну опрезност у овој ситуацији - наглашава др Дејан Јонева, педијатар из Дома здравља "Др Симо Милошевић".

Он објашњава да је тренутно "симптоматика корона вируса веома богата и шаренолика".

Креће се од класичних симптома респираторних инфекција до стомачних тегоба и због тога сваку нелагоду треба озбиљно третирати.

Др Јонев додаје и да овакав став треба да постоји не само због корона вируса већ и због спречавања ширења других болести којима су деца подложнија у великим колективима па и очувања имунитета малишана.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Мора да постоји свест о озбиљности ситуације

На констатацију да то значи боловање на прво "кашљуцање" и цурење из носа малишана (истини за вољу, многи родитаљи пре доба короне слали су децу и у школу и вритић и када кашљуцају и слинаве, све док "није ништа озбиљно"), др Јонев признаје да то јесте велики проблем, али и каже да треба да постоји свест о озбиљности ситуације.

- Имао сам случај када је отац довео ћерку са симптомима респираторне инфекције и одмах је питао да ли треба да се јави у своју фирму и каже да му је дете болесно. Девојчица је, срећом, имала бактеријску упалу грла. Разумљиво је да су родитељи првенствено забринути за децу, али треба да постоји и та доза одговорности да и отац или мајка могу потом вирус да шире на свом радном месту. Зато се и трудимо да родитељима максимално изађемо у сусрет и да им дамо потврде за боловање - прича овај педијатар.

На крају, он закључује да ситуација није завидна, али да морамо бити на опрезу.

Свака тегоба се, дакле, мора третирати озбиљно, а по потреби дете изоловати и пратити његово понашење.

Др Јонев апелује да треба одржати свест о томе да је ситуација озбиљна као и позвао на одговорност свих грађана зарад општег добра.

О деци и школама пре извесног времена је говорио и епидемиолог проф. др Бранислав Тиодоровић који је рекао да "немамо ситуацију да се морају затварати школе због већег броја оболеле деце, нити смо апсолутно близу такве ситуације".

"Послодавци да имају разумевања"

Доктор Тиодоровић је рекао и да послодавци морају да схвате да мајка или отац имају право да остану са дететом, уколико се појави сумња да је оно заражено корона вирусом.

- Треба да схвате да ће им онај радник који је ослобођен размишљања да ли је дете добро бити бољи извршилац послова када дође на посао после тих неколико дана с дететом, него да буде на послу с принудом, а да у вртић или школу пошаље дете које није потпуно здраво - упозорио је Тиодоровић.