Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Потпуно луди српски обичаји: Зашто се у прву посету новорођенчету носи ПИЛЕ СА ГЛАВОМ и ОКРУГЛА ТОРТА?

04.04.2021. 07:39
Пише:
СрбијаДанас
beba
беба / Извор: Профимедиа

Рођење детета је најлепши и најрадоснији догађај у животу сваког човека.

Управо због тога многи родитељи, а и њихови блиски пријатељи и родбина труде се да све обичаје испоштују, да пазе како беба проводи своје прве дане када стигне кући и једноставно не желе ништа да погреше, јер за тако мало биће, које тек почиње живот и које није свесно ничега, управо су једино они одговорни.

ОТКАЗ У ПРОГРАМУ УЖИВО: Новинар српске телевизије бурно се растао са гледаоцима и продукцијом (ВИДЕО)

ОТКАЗ У ПРОГРАМУ УЖИВО: Новинар српске телевизије бурно се растао са гледаоцима и продукцијом (ВИДЕО)

ВИОЛОНЧЕЛО ОД ВОЈНОГ КАНИСТЕРА И ШЛЕМА! Вајар Никола прави инструменте од оружја и друге војне опреме (ФОТО)

ВИОЛОНЧЕЛО ОД ВОЈНОГ КАНИСТЕРА И ШЛЕМА! Вајар Никола прави инструменте од оружја и друге војне опреме (ФОТО)

ЧИЈИ ЛИК СЕ НАЛАЗИ НА НОВЧАНИЦИ ОД 5.000 ДИНАРА? Моћни научник и политичар чије име носи и један плато у Београду

ЧИЈИ ЛИК СЕ НАЛАЗИ НА НОВЧАНИЦИ ОД 5.000 ДИНАРА? Моћни научник и политичар чије име носи и један плато у Београду

Да не бисте нешто погрешили, можда је најбоље да прочитате неке обичаје који се и данас практикују у Србији и будете сигурни да сте све урадили како доликује.

Док се у неким земљама рођење детета слави и пре самог њеног дослака на свет код нас се за прославу ипак чека после рођења.

Тада је обичај да се иде на тзв. „бабине“ који подразумева посету родбине и комшија беби и породиљи првих дана након рођења.

Назив „бабине” долази од дарова који се носе детету и баби (породиљи). Овај обичај не траје исто у свим крајевима земље, па негде важе три, седам или до 40 дана, што је редак случај.

Породиљу за то време треба чувати од злих духова који обитавају око куће. Бабине означавају и период који трудница треба да проведе у кревету и да се суздржава од тешких послова.

Веровања

Тих дана породиља и беба не би требало да остану ван куће када пада мрак. Чим се беба роди, око руке или ноге везује се црвен кончић, који бебу штити од урока. У посету беби и породиљи не иде се средом, петком или док траје пост, а веровање каже да није добро ићи ни увече.

Како кажу стари обичаји, у прву посету беби и породиљи треба понети питу, пиле са главом, погачу преко које треба ставити црни лук и мало соли, вино и ракију.

Новопечена мама мора обавезно да узме по парче свега што јој се донесе и да попије гутљај вина или ракије. Прво узима мало погаче, затим пите, крило од кокошке и на крају гутљај пића.

blizanci
близанци / Извор: Профимедиа

Обавезно пиле са главом

У Шумадији се носи пиле које обавезно има и главу, како дете не би јурцало кроз живот „као без главе”. За време поста, алтернатива је посна пуњена паприка, али никако риба. Како кажу наши стари, риба не говори, па се верује да би онда и дете ћутало „к’о риба” и можда не би ни проговорило.

Пита да се момци и девојке распитују за њих

Пита са сиром се према старом обичају носи како би се девојке, ако се родило мушко, распитивале за њега, и обрнуто – ако се родила девојчица, да буде популарна међу момцима. У време поста, на бабине се носи пита са јабукама.

Округла торта

Код новорођене бебе не треба ићи без округле торте. Они који дубоко верују у ове обичаје, сматрају да ће, ако донесете коцкасту торту уместо округле, живот детета бити „на ћошак”.

slava
слава / Извор: Профимедиа/илустрација

Погачу ломе деца

Погачу на бабине требало би да припреми неко од ближњих, мајка, сестра, свекрва… Погача се углавном ломи са децом или са неким ко није ожењен. Та иста особа требало би и да загризе погачу, па ако је дечак загризао, друга беба ће бити мушко, а ако је девојчица, она ће бити женско. Загрижени комад остаје у бебиној колевци наредних 40 дана.

Зашто жена која има менструацију не би требало да посети новорођенче? 

Због тога мајка може остати без млека и дете се може осути по читавом телу. Међутим, ако другог избора нема, онда жена на вратима мора рећи да има менструацију и тада се ништа од наведеног неће догодити. Уколико гости донесу млеко, мајка га мора просути себи по грудима да би јој млеко надошло.

Beba
Беба / Извор: Профимедиа/илустрација

Новац треба наменити за нешто

Бебама се у прву посету носи сребрни новац, капица, кошуљица, чарапе и марамица. Како каже обичај, новац се детету ставља на челу за срећу и здравље, или испод главе, у колевку. Пре тога новац треба наменити, па се тако каже „да купи књигу како би био учен” или „оловку да би био писар”. Овај обичај одржао се до данас, па многи који долазе да виде бебу доносе паре, с тим што кажу да родитељи купе беби шта јој треба.

Женском детету се поклања злато да би једнога дана имало за мираз, док се мушком ставља новац под јастук. Данас се углавном практикује давање новца, без обзира на пол, али се задржао део обичаја да се уз даривање одреди и намена. 
Традиција поклањања црвеног конца је остала до данас, а симболизује заштиту од злих духова. Углавном се уз поклон оставља у креветац уз речи: „Овај конац стављам беби под јастук да би лепо спавала.“

Прво купање

Некада се веровало да ће дете ако се први пут окупа водом у којој су или кувана јаја или разбијена жива јаја бити доброг здравља. Овај обичај и данас практикују многе мајке.
Никако са завезаном торбом

Још једно веровање каже да се тог дана у посету не иде са затвореном или завезаном торбом, већ је треба широм отворити. Завезана торба значи да ће и дете бити „запетљано”, тачније, тешко ће проговорити, али тог дана жене не би требало ни да плету, да дете не би било брбљиво.

ОПЕРИСАНИ НОС Милице Тодоровић изазвао масовне реакције: "Ниси више иста жена!"

ОПЕРИСАНИ НОС Милице Тодоровић изазвао масовне реакције: "Ниси више иста жена!"